De-ale mele

Eu sunt fiica lui Ivan sau a lui Ion?

romaniaflagPentru taica-meu are importanta, pentru ca el a fost botezat Ivan, dar mai tirziu, in acte l-au scris ca Ion. Si pentru mine are importanta, pentru ca  in actul de nastere  prenumele tatalui este Ivan, iar in actele ulterioare devenise Ion. S-atunci eu a cui fiica sunt: a lui Ivan sau a lui Ion? Subiectul nu era foarte actual, pina in momentul cind am inteles ca din cauza aceste confuzii, nu pot redobindi cetatenia romaneasca.

Ma tem sa nu iasa prea lunga istoria mea. Daca ai rabdare, citeste mai departe. Daca nu, depune un efort:))

Si-acum s-o iau de la inceput. In 2004 mi-a venit chemarea pentru depunerea actelor la Ambasada Romaniei. Deja eram pregatita cu tot felul de istorii odioase despre cit e de greu sa faci rost de unele acte, ca trebuie sa mergi prin sate, sa bati la usile oamenilor cu mintea inchisa. Asa ca am ratat interviul atunci si am hotarit ca pot trai fericita si fara cetatenie romaneasca.

Acum, cind relatiile intre Moldova si tara vecina sunt atit de “minunate”, incit Basescu se razbuna pe Voronin cu facilitarea procedurii de rebobindire a cetateniei ratacite in vremuri, am hotarit si eu sa revin la subiect. M-am dus la consulat si am anuntat ca mi-am ratat in 2004 depunerea actelor. Consulul, un domn cu un simt al umorului ce se revarsa peste margini, m-a gasit in sitemul loc computerizat si m-a invitat din nou sa depun dosarul. Asta da, mi-am zis eu, procedura facilitata!

Mai tirziu am aflat ca oamenii vin la ora 1 noaptea, intocmesc liste, listele pina dimineata dispar, la 4 dimineata vin altii, intocmesc liste noi, la 7 vin cei de la 1, incep sa se certe cu cei de la 4 si tot asa…Eu insa n-am ajuns inca pina la depunerea actelor, pentru ca urma sa le adun pe toate. Si uite aici a inceput adevarata distractie….

Am adunat acte peste acte si cind sa le legazizez la notar, descoperim ca eu sunt fiica lui Ivan, care acum  este Ion. Poate trece dosarul si nimeni nu observa. Aha.No way. Am auzit istorii din astea cu cei care din Vasilii au devenit Vasile, din Dmitrii au devenit Dumitru. Si n-au putut sa-si depuna actele pina nu si le modificau. Il rog pe taica-meu sa-si schimbe buletinul de nastere si sa redevina Ivan. El afla ca daca il schimba, trebuie sa-si refaca toate celelalte acte: carnet sofer, carnet de pensionar, pasapoarte….Aflam ca poate obtine un certficat de schimbare a numelui, dar numai daca se adreseaza la OSC de la locul de nastere. Taica-meu pleaca cu noaptea in cap la Floresti, acolo intr-o imbulzeala de oameni strechiati, care hotarau cu cine sa voteze: cu Voronin sau cu …Voronin, afla ca nu i se va da nici un fel de act. Intors acasa suparat, taica meu, este gata sa crape si sa renunte…si eu sunt gata. In ziua urmatoare, pe la 6 dimineata,  pleaca la arhiva din Chisinau. Aici, iar imbulzeala si iar refuz. Ce facem? Renuntam la cetatenia neredobindita sau nu?  Il las pe taica-meu sa se odhneasca si ma pun eu pe treaba.

Ma adresez la oficiul starii civile si ii rog sa-mi elibereze un certificat de nastere nou in care numele tatalui sa fie nu Ivan, ci Ion. Si ce crezi ca se intimpla? Fara pile, fara alte favoruri. Mi-l dau!!!!In 5 zile – 125 lei. 3/4 din supersimplificata procedura de redobindire le-am parcurs. A ramas cireasa de pe tort. Sa stau o noapte si-o zi la coada ca sa-mi depun dosarul. Pentru ca acum e cert, nu sunt Ivanonva, sunt fiica lui Ion.

Ai avut si tu peripetii similare? Nu vrei sa mi le povestesti?

Comentarii

Previous Post Next Post

20 Comments

  • Reply ryunoske 19 June 2009 at 16:16

    După titlul credeam că tema este despre copiii din flori. Mulţi cred că tatăl lor este Costea dar în realitate este Petru 🙂 Doar femeile ştiu

    • Reply Nata Albot 19 June 2009 at 16:24

      Ai mult umor.

      [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  • Reply olgina 19 June 2009 at 22:15

    la noi e cu Serghei in certificat de nastere si Sergiu in buletin.
    nu inteleg una, de ce cei de la sectia de pasapoarte se cred atit de destepti ca sa ia decizii de modificari ale numelor dupa cum le vine PMS?

  • Reply E.T. 19 June 2009 at 22:34

    Dumnezeu sa ma feresca de asa ceva. La noi ca sa faci rost de un act pai trebuie sa ai rabdare in primul rind si pile in al doilea rind. De bani nici nu vorbesc.
    Si cu toate astea inca nu se stie calitatea.
    Am inceput si eu sa fac cite ceva dar din cunoscuti care m-au informat imi zic ca sunt nebuna ca vreau sa fac tot cinstit cica sunt oameni care i-au mita acolo si se rezolva pe loc………..ei cred ca eu cu Nata ne-am gasit mai cinstite si vrem sa fim in rind cu lumea:))) care vine de la 1 noapte si pleaca tot la ora asta a doua zi:)

  • Reply Iuliana 20 June 2009 at 11:06

    Am avut shi eu problema cu Ivan-Ion.
    La mine parintzii nu locuiesc impreuna. In adeverintza de nashtere e scris numele mamei shi doar prenumele tatalui.
    Anul acesta avand eu un pic de timp liber am hotarat sa-mi schimb adeverintza de tip vechi(verde shi scrisa in chirilica) cu cea de tip nou in romana. Si aici a aparut problema in cea veche prenumele tatalui e Ivan, in buletin cand l-am facut s-a scris Ion. Si deoarece eu nu aveam codul de identificare a tatalui in adeverintza in limba romana cei de la starea civila au scris prenumele Ivan, dar mi-au dat o anexa la adeverintza de nashtere in care se scrie ca am schimbat patronimicul din Ivan in Ion.

    Sper pe viitor sa nu am probleme din cauza aceasta.

  • Reply lica 20 June 2009 at 11:20

    nu o data am avut asemenea probleme…ma intreb …oare cit o sa ne mai marcheze ,,prietenia” asta cu rusii…?

  • Reply Anonim 23 June 2009 at 17:27

    OOOO,draga Nata!! ..”redobandirea cetateniei'” e “povestea” mea preferata! :))) De ce? Pt ca atunci cand am ajuns sa le explic celor de la consulat despre ce se intampla in actele mele……s’a lasat o liniste in incapere, cum nu se putea imagina ca poate fi prin astfel de institutzii…ziceai ca povestesc episoade din telenuvela! :)))) As vrea s’o aflati shi voi…dar nu stiu cu ce sa incep!! :)))

    Parintii mei au divortat cand eram mica. Eu pe atunci ma numeam Gabriela Ion Munteanu. Mai tarziu maica mea s’a recasatorit, astfel peste noapte am devenit Gabriela Andrei Turcanu..doar in actul meu de nashtere si la scoala…ca in rest nu existam..
    La 18 ani mi’am facut buletinul, ramanand cu NOUL MEU nume si nume de tata( pt ca de altfel aveam deja si diplomile cu acest nume), pt ca nimeni n’a verificat de ce pe adeverinta mea de nastere e imprastiata cerneala…
    Shi uite ca in 2003 imi vine invitatie sa merg la Consulatul Romaniei….si de aici se’ncepe partea cea mai “frumoasa”… Actele incepi sa le verifici de la adeverinta de nastere, iar adeverinta e in rusa… ce faci? Mergi la organele specializate sa’ti dea actul in romana… Dar ei se intreaba cine esti? pt ca de fapt Gabriela Andrei Turcanu nu exista.. Uite asa am descoperit ca la noi exista lege cum ca ai putea sa’ti schimbi prenumele, numele, pana si cel de tata!! Si pt ca sa nu recurg la ceea ce trebuia sa faca taica tau, adica sa schimb toate actele, eu am incercat sa’mi legalizez NUMELE MEU NOU…Dar a ramas doar o incercare….pt ca dupa, am gasit ceva nemaipomenit scris in actul meu de nastere:
    Prenumele: Gabriela Andrei;
    (ati mai auzit sa fie cineva chemat cu nume si de fata si de baiat ?? :))) )
    Numele: Turcanu;
    Mama: Alina Turcanu
    !!! Tata: Ion Munteanu

    Deci cand am ajuns in fata d’nului consul , n’a inteles nimic! Nu mai zic de fetele de la ghiseu..:))) …si de restul lumii care asculta ca sa inteleaga cum adica eu, in buletin sunt Gabriela Turcanu, cu nume de tata: Andrei…. iar in adeverinta de nastere tata e Ion Munteanu :)))))))))

    Deci pana la urma mi’am skimbat toate actele , numele lasandu’l totushi Turcanu , doar ca am revenit la prenumele lui taica meu biologic.

    Acum permiteti’mi va rog sa ma prezint:
    ma numesc Gabriela Ion Turcanu :)))))

    P.S.: Pana la urma am reusit sa’mi depun dosarul cu acte, chiar daca mi’a luat fffff muuult timp si bani…..
    CULMEA AR FI ACUM SA AFLU CA DOSARUL, IN DRUM SPRE BUCURESTI, S’A PIERDUT :D)))))) …. Doamne fereste!

    • Reply Nata Albot 23 June 2009 at 21:23

      Draga Gabriela. Am ris copios cind ti-am citit mesajul.De altfel, m-am convins ca regula: “pe blog articole cit mai scurte si ginduri cit mai succinte ” merita sa aiba si exceptii, precum istoria ta. Ma bucur ca ti-ai legalizat identititatea intr-un final. E tare important sa stim macar cine suntem:)) si de unde pornim.

      [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  • Reply Irina 5 July 2009 at 09:22

    Am aceeasi problema cu patronimicul… de asta nici nu am inceput inca procedura de obtinere a cetateniei romane :(…In primul rind, nu stiam de la ce capat s-o apuc, care anume document trebuie schimbat, la ce organe sa ma adresez pentru a face schimbarea de nume…dar si numai gindul la timpul necesar pentru obtinerea acestui lucru m-a facut sa renunt … Acum insa, dupa ce-am citit istorioara ta…am prins la curaj….sper sa izbutesc 🙂

  • Reply cetatenia romana 7 July 2009 at 21:12

    un sait util despre redobandirea cetateniei romane este http://cetatenie-romana.info

  • Reply tynutza 11 July 2009 at 15:03

    Eu eram fica lui Grigorii acuma is a lui Grigore:) Si Slava Domnului ca m-am maritat si am mai scapat de o belea, ca aveam acte cu nume de familie de care vrei si Ceban si Cioban si Ciobanu:) Acuma am un singur nume de familie:)

  • Reply aetak 20 July 2009 at 01:46

    de-ati sti cit ma bucur ca am cetatenie Romana, si pasaport, evident, si nu tre sa-mi pierd nervii si rabdarea cu poporu` nostru super inteligent si atitudinea nemaipomenita pe care o savuram noi, cei care din fericire, sau nefericire suntem fiici de-lu` Ion sau Ivan…
    desi am trecut si eu stind nopti si zile pe la consulat
    succes mult cu actele!

  • Reply victoria 29 July 2009 at 22:51

    Eu eram fiica lui Fiodor Marasan si am redevenit fiica lui Tudor Morosanu

  • Reply Liliana 13 September 2009 at 09:00

    Iar eu, cind am vrut sa-mi scot certificatul de nastere scris in romana , cu numele Liliana(nume care figureaza in toate actele ulterioare), am descoperit ca , de fapt, numele meu este Lilia. Functionara care mi-a scris actul cind m-am nascut a avut proasta inspiratie sa ma scrie in certificat Liliana, iar in registrul de la primarie Lilia. Asa ca acum, cind imi pregateam dosarul pt cetatenie, aveam 2 optiuni-sau scriu cerere sa-mi schimb numele din Lilia in Liliana ,sau imi schimb toate actele…Am rezolvat problema prin schimbarea numelui-de fapt, am ramas Liliana, dar pt asta mi-a trebuit timp…

  • Reply Victoria West 26 March 2010 at 17:57

    Oh my goodness… Ceea ce spuneti voi sunt povesti horror. Imi pare rau ca trebuie sa treceti prin toata aceasta corvoada ca sa redobanditi cetatenia romana.
    Multa bafta tuturor.

  • Reply dorina 22 November 2011 at 13:21

    as vrea si eu sa depun dosarul pt redobadirea cetateniei.tatal meu este ivan iar in certificatul de deces este ion.in adeverinta mea de nastere el este ivan.ce as putea sa schimb eu?se poate la noi de schimbat numele din ivan in ion?si unde se poatee asa ceva?as puteea sa schimb si actul dee casatorie al parintilor in care tatal meu la fel este ivan?

    • Reply nataalbot 22 November 2011 at 13:41

      se poate schmba orice, te adresezi la Oficiul Starii Civile si le comunici problema…ei probabil te vor trimite la arhiva, apoi va trebui sa astepti citeva saptamini, apoi iti vor elibera un act in care se vor descoperi alte greseli si tot asa….multa bafta

      • Reply dorina 22 November 2011 at 17:06

        multumesc pt intelegere si sprijin.

  • Reply Lilia 3 December 2017 at 06:21

    Citesc mesajele dumnevoastra si totusi nu intelec daca toate actele sunt cu prenumele Ivan sunt bune sau trebue toate in Ion ???? Va rog un raspuns…

  • Reply Lilia 3 December 2017 at 06:23

    Spunetim va rog daca toate actele sunt cu prenumele Ivan merg pentru a le depune sau trebue schimbate in ion ?

  • Leave a Reply