De-ale mele

Fiica lui Ivan sau a lui Ion…se intoarce

Am ajuns astazi triumfatoare in fata ghiseului nr.5 al consulatului Romaniei, cu dosarul gata,frumos impachetat, cum scrie la carte.Eram aproape convinsa ca depun actele pentru redobindirea cetateniei romanesti.N-am stat mult la coada, vreo 15 min. Toate mergeau perfect, pina cind doamna de partea cealalta a geamului rosteste verdictul:…nu va pot primi dosarul….e o greseala aici. In certificatul de nastere tatal dvs e nascut in s. Cenusa, iar in certificatul de casatorie e nascut in s. Frunzesti. Eu incep sa o conving ca e vorba despre acelasi sat, care a fost rebotezat intre timp si ea imi zice: aduceti-mi un document in baza caruia sa se confirme ca s. Cenusa e fostul s. Frunzesti. Ca sa vezi, el nici macar nu a fost Frunzesti, ci Frunzeni. Cei de la OSC si aici au reusit sa faca o greseala.

Hrrrrrrr. M-am iritat si m-am gindit inca o data, ca toate de la barbati ni se trag….:)) Acum restabilesc identitatea satului natal al tatalui meu. Stii cit costa ca sa-si repare cei de la OSC propria greaseala intr-o ora: aproape 900 lei.

Cum naiba, ma intreb eu? Cineva confunda niste litere sau hotaraste sa ma faca fiica lui Ion, fara sa ma intrebe,sa-l nasca pe taica meu intr-un sat si apoi in altul…iar eu sa platesc pentru aceste greseli. Ghinion, zic eu si prostie….

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Alt+WIN 23 iunie 2009 at 23:09

  O chestie unanim acceptata in Moldova „tara minunilor” :)…

 • Reply Radon 24 iunie 2009 at 11:02

  Probabil nu îţi este dat să ai această cetăţenie 🙂 E un mare chin!

 • Reply E.T. 24 iunie 2009 at 11:06

  Stii parerea mea nici nu vreau sa comentez….

 • Reply Corina 24 iunie 2009 at 13:04

  Sper sa reusesti 🙂
  totusi, sa nu te enervezi prea mult daca mai apare (asa din senin) vre-o „minune” de asta, tre sa te obisnuiesti;)

 • Reply Morenica 3 iulie 2009 at 13:35

  Nata, nu te supara, asta-i realitatea.
  cu un an in urma, la consulatele romanesti din Chisinau, toti erau foarte amabili, acum insa sau mai schimbat lucrurile, muritorii de rind platesc pentru prostiile pe care le fac IDIOtII de sus.
  succes, sper ca ai reusit sa depui actele.

 • Reply Galina 7 iulie 2009 at 12:49

  Nata,eu am citit cu mare atentie si interes am facut o concluzie,ca noi nu stim cine (suntem)cineva greseste iar noi trebuie sa restabilim la loc,cu propriul nostru timp si bani.Deaceia eu nici nu incerc fiindca trebuie sa ai mare tarie de caracter.Tie iti doresc bafta.

 • Reply oLeSea 7 iulie 2009 at 22:45

  Nata, nici nu stiam k esti din r-nul Floresti (eu sint kiar din oras..)… bine te-am regasit , concetateano..;))

 • Reply Rodica 13 iulie 2009 at 13:26

  multi ani in urma, pe cind imi faceam si eu pasaportul romanesc am avut si o greseala de genul asta, doar ca tatal meu nu era tatal meu 🙂 asa ziceau ei. In documentele tatalui era Serghei, mie in documenete mi l-au botezat prin traducere Sergiu…..uite asa Rodica Sergheevna, adica eu, am achitat toate greselile traducatorilor „iscusiti”!

 • Reply Elena Hanganu 4 august 2009 at 16:44

  Ce coincidenta!Si eu am patit acelasi lucru cu Sergiu si Serghei! Tatal meu a fost nevoit sa schimbe toate documentele ca sa aiba acelasi nume!In plus si bunicul era scris diferit:feodor, teodor…!La soacra mea era gresita data de divort: se primea ca a divortat cand avea un anisor!
  Eu am trecut peste aceste greutati acum vreo 9 ani!
  Un sfat: verificati cu atentie toate literele si cifrele din documente( oamenii care le fac au instructiunea sa faca cat mai multe erori pentru ca cat mai multi moldoveni sa renunte la cetatenia romna)
  Succese!

 • Reply Tatiana 23 septembrie 2009 at 00:34

  Sa nu fim naivi. Cu unele exceptii aceste greseli nu sunt nevinovate ci sunt chiar intentionate. E un mod voalat de a face bani pe seama noastra. In fond de mai multi ani acest Minister al terhnologiilor informationale nu mai este o institutie ce serveste binelui poporului ci o afacere profitabila. Incepind de la pretul cel mai mare din Europa pentru un pasaport, apoi decizia de a nu mai prelungi termenul pasapoartelor , obligarea de a perfecta altul nou (decizii luata tocmai cind se vehiculase ca Ministerul a comandat tiparirea unui numar nejustificat de mare de pasapoarte care depaseste cu mult numarul populatiei si a cererii si nu reusesc sa le ”vinda”) si in final vine decizia cu pasapoarte noi ce includ si datele biometrice. Nu exclud ca in timp apropiat vom avea si alte schimbari care vor avea aceiasi justificare – BANII.
  In ce priveste greselile din actele de stare civila pot sa va dau si un exemplu. In cazul certificatului de casatorie al buneeilor mei – OSC a eliberat la date diferite 5 duplicate pentru unele rude de ale mele, toate cinci cupinzind greseli diferite (data nasterii gresita, satul scris incorect, numele gresit, familia scrisa incorect). Mie mi s-a explicat- duplicatul a fost scris exact cum e scris in registrul actelor de stare civila. Cam aceiasi explicatie au primit si celelalte rude.
  Registrul actelor de stare civile e numai unul din cate eu stiu. Cum e posibil atunci cind copii din acest registru datele , sa comiti greseli absolut diferite. Greseala ar trebuie sa fie aceiasi. In plus OSC nu a aceptat la ultimele rude sa elibereze un duplicat corect in baza celora care au fost corectate deja. In fiecare caz au insistat asupra taxei de corectarea duplicatelor,si nici nu au pus in discutie posibilitatea sa corecteze Registrul. Cred ca daca acum as cere din nou acest act voi fi olbigata sa platesc de doua ori pentru actul primit si pentru corectarea lui.
  Sa nu uit , sa fiti atenti ca ei isi cam sterg urmele. La depunerea cererii de corectare actului iti retrage actul gresit, si nu iti elibereaza nici un document sau o confirmare ca tu ai solicititat corectarea actului. Asa ca in caz de judecatat nu prea ai probe decat poate taxa platita dar si acolo insa nu se scrie pentru care anume act ai platit.
  In acest caz eu una stiu, nu e tara/ statul vinovat EU sunt vinovata ca nu am continuat sa lupt pentru dreptatea mea, am lasat mainile in jos. Si dupa cum vad nu sunt singura care a preferat sa plateasca cate 900 de lei pentru presupusa lor greseala care nici nu sunt sigura ca a fost una involuntara.

 • Reply laura 23 octombrie 2009 at 14:02

  Daaaa,am stat si eu cu ceva ani in urma doua opre pe un frig cumplit ca sa mi se intoarca actele inapoi din motiv ca a fost gresita o litera in numele bunicii mele …sunt sigura ca a fost intentionat …de data asta cind merg sa/mi fac actele le-o spun in fata ca de imi fac vre-o greseala voi merge”mai sus”pentru a-mi face dreptate….Offf Doamne de cite opri am zis sa fiu mai draguta si mai feminina,mi se intimpla multe din acele situatii in care trebuie sa-mi schimb blana pe ghimpi,,,am obosit ……

 • Reply Irisha 20 noiembrie 2009 at 14:43

  Birocratie peste tot, fie k este vb despre Chisinau, Bucuresti, Londra ori NY 🙁

 • Reply sergiu 26 noiembrie 2009 at 10:48

  eu is a lui Ion

 • Reply yara 14 ianuarie 2010 at 16:59

  Nu-ti convine,nu opta pt redobandirea cetatenie,nimeni nu te impune…

 • Reply Mariana 21 decembrie 2010 at 23:24

  Felicitari proaspatului cetatean roman Nata Albot!!!
  Iti multumesc si pentru doza zilnica de optimism si caldura sufleteasca care mi-o darui prin emisiunea Sare si Piper :)))
  esti o dulce…te pupacesc :*

 • Leave a Reply