De-ale mele

O picatura de superglue and it’s done!

superglue1Ieri seara mi-au venit in vizita prietenii mei foarte buni, Mihai si Ana, care tocmai s-au intors de la Stockholm. Ei asteapta un bebelus si am inceput sa polemizam pe tema nasterilor in spitale, nasterilor acasa, sistemului medical de la noi si sistemului medical din Suedia. Mihai mi-a povestit o istorie fenomenala.

Copilul de 1, 5 ani al unei cunostinte din Suedia a cazut in cada si si-a spart capul. Bineinteles panica, singe…tot tacimul de emotii. Mihai incearca sa afle unde este localizat Spitalul de Urgenta pentru copii, il gaseste cu mare greu, toate usile inchise,dar intr-un final dau si de reanimare. Acolo, la intrare este instalat un aparat, care iti elibereaza un bon cu numarul de ordine. Intrind in spital tatal copilului, bebelusul si Mihai descopera urmatoarul peisaj: atmosfera idilica, jucarii peste tot, copii care nu pling de durere, ci asteapta cuminti in bratele parintilor sa le vina rindul.

Intr-un moment le vine si lor rindul, intra in cabinet la medic, acesta isi imbraca manusile sterile si ii intreaba ce s-a intimplat. Vazind cum arata leziunea de pe cap: cam 3 cm in lungime si destul de adinca, medicul stoarce pe rana continutul unui tub(seamana mult cu superglue), incercind in acealsi timp sa lipeasca rana la loc. Gelul foarte rapid se solidifica, copilul nu scoate nici un sunet iar medicul exclama: It’s done! You can go!

Destul de usor imi pot imagina cum ar ar fi evoluat aceasta istorie in Moldova. Copilul ras pe cap, cel putin o sutura, poate chiar doua, strigate, mama in lacrimi, tata urla la medicii obositi si nepasatori, copilul epuizat, miros nasol de spital, oameni in vinatai, bandajati, trec pe alaturi……

And it’s done. Now you can go!

Cred ca sitemul medical din Moldova este un subiect care n-o sa-mi dea pace niciodata.

Comentarii

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply Radon 23 June 2009 at 13:02

    Medicina şi învăţătura – două lucruri primordiale pentru Moldova care necesită o reanimare urgentă… iar din păcate, funcţionarii publici nici nu mişcă vriun deget pentru a rezolva ceva! 🙁

  • Reply E.T. 24 June 2009 at 17:45

    Cind cei de la cirma tarii vor lichida coruptia si vor mari salariile cred ca “Super Glue ” va deveni- o floare la ureche:) sau ceva usual….pina atunci -no chance:)

  • Reply Niutka 25 June 2009 at 01:04

    Shtii am o fetita abia implinim 8 lunishoare, ma kam de kazaturi din pat, iar mai ieri am aflat ka o fetitsa a kazut kam neindeminatik ku kapul de asfalt, Doamne fereshte! ma kam tem de astea. ce parere ai despre cazaturile copiilor din paturi, sau asha pe unde nimeresc ei?

    • Reply Nata Albot 25 June 2009 at 01:39

      Eu cred ca perioada caderilor in viata unui copil este inevitabila. Important e ce pret platim pentru aceasta neatentie a noastra, a parintilor. Gratie caderilor copii invata sa-si gaseasca echilibrul sistemului locomotor, le apare sentimentul de frica (care chiar unora le lipseste). Dar, daca asta se incheie cu leziuni grave sau comotie cerebrala-ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva e vorba nu de copilul nostru prea zburdalnic, ci despre lipsa noastra de atentie. Nu ma ingrijoreaza caderile, sa cada sanatosi. Vreau doar ca parintii sa ia toate masurile de precautie: sa rotunjeasca toate colturile, sa protejeze scarile, sa puna portite, sa puna perne pe jos s.a, in functie de cit de neastimparat le este bebelusul.

  • Reply Natalia 7 July 2009 at 16:46

    Este istoria copilului meu!!!
    Dar slava Domnului e bine acum.

  • Reply Doina 14 August 2009 at 09:37

    Salutare tuturor!
    Eu locuiesc in Suedia si am avut mai multe situatii cind am fost nevoita sa apelez la sistemul medical suedez. Daca in aceasta tara totul este pus la punct,pai sistemul medical are mari carente.De exemplu eu am pierdut o sarcina si cind am apelat la urgenta au constatat ca copilul e mort si mi-au zis ca pot merge acasa si in caz de dureri pot sa iau Panadol(cum e la noi Nurofen). Am implorat medicul de familie sa/mi dea receta pentru a lua de la farmacie medicamente si mi/a zis ca totul e pe cale naturala si sa nu-mi fac griji ca organizmul va rezista. Ei sint obsedati de natural. In situatia mea au fost si alte prietene ale mele,sudeze. In fine,foarte dezamagita de sistemul medical de aici.Primul lucru care il fac cind merg in tara – merg la un medic si il pun in situatia de a anticipa diferite “situatii” pentru a/mi scrie receta sa/mi iau medicamente pentru o perioada de timp.Am foarte multe diferente de exemplificat,dar nu va obosesc cu astea.
    Toate bune si sa ne auzim de bine.

  • Leave a Reply