EVENIMENTE

Ai intrat in hora, da din pedale!

img_15411

Astazi in Chisinau a avut loc un eveniment foarte frumos. Profesionistii, amatorii, gura-casca – toti care au o bicicleta in casa, s-au unit intr-o hora mobila. Desi nu intentionam sa particip la eveniment, am iesit din casa sa-mi iau bicileta din service si intr-un final m-am lasat absorbita de atmosfera, am imbracat maioul galben si am intrat in hora. Evenimentul a inceput in Piata Marii Adunari Nationale, dar in mai multe locuri din Chisinau au fost amenajate locuri speciale pentru ca sa te inscrii in eveniemnt. Noi ne-am pus la coada in coloana formata la monumentul S.Lazo, de pe Decebal. Nu-mi venea sa cred, ca sute de oameni pe biciclete s-au adunat doar asa, pentru atmosfera, pentru buna dispozitie, pentru comunicare si pentru a face parte din eveniment. Tati cu copii, gasti intregi, fete cochete (ca cea din poza), soti cu sotii. Intr-un final am dat din pedale, de la Botanica pina la Riscani si inapoi in centru. E foarte placut sa descoperi, ca in Chisinau se pot uni atit de multi oameni, pentru o cauza atit de neinsemnata: sa faca o hora din biciclete. Evenimentul a fost insotit de agenti rutieri si de masini ale politiei rutiere. Pacat ca cei fara bicicletele nu au fost patrunsi de atmosfera. Un taximetrist mi-a spus: “vot eti hrenovy velosipedisty sevodnea vezde meshaiu, pol chiasa prishlosi jdati v probke “. L-am intrebat de ce ii este atit de greu sa accepte o zi in an cu biciclete  prin oras.El: “eh, vidno shto vas ne baranka kormit, a mne shto delati?Luchshe vytashili by ih za gorod, pusti tam tusuiutza”.

Asa dar, multi chisinauienii ar fi gata sa renunte la masini in favoarea bicicletelor. Drumurile din oras, insa sunt intr-o stare fara de stare, nu avem piste speciale pentru biciclete, trotuarele nu sunt prevazute pentru a fi urcate cu bicicleta, iar soferii n-au deloc placerea sa ofere prioritate amatorilor celor doua roti.

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Doina M 20 September 2009 at 23:11

    ehhh .. genial … impresionant …. haios 🙂

    am vrut din ruptul capului sa fiu acolo insa din pacate a intervenit ceva important si n-a fost sa fie

    anyways .. zic ca e un pas important spre modernizarea societatii noastre 🙂 … poate acu ca s-a balanta puterii s-a orientat spre democrati … poate aloca ceva bani sa fie create piste speciale pentru ciclisti … plus un proiect social pe tema motivarii oamenilor sa foloseasca bicicleta ar fi super bine venita 🙂

    ador sa merg cu bicicleta .. insa prefer s-o fac in afara orasului caci aici e nebunie …. nici un respect nimic … iar maxi taxiurile te doboare de-a binelea

    dar chiar si in afara orasului .. ti se face inima purice cind un dobitoc trece pe linga tine la o distanta de nici 50 cm cu o viteza nebuna

    propun sa-i sugeram primarului sa faca ceva in directia favorizarii ciclistilor 🙂

    voi ce ziceti? .. cu cit mai multi .. cu atit mai mare va fi impactul 🙂

  • Reply Lena 21 September 2009 at 10:52

    Super, am primit o placere deosebita nu-mi venea a crede ca sunt in Chisinau,bravo organizatorilor bravo!

  • Reply nata 21 September 2009 at 12:23

    Am fost la hora, si pe Nata am vazut-o 🙂
    Pedalez de vreo 2 ani prin oraş sau in afara lui. “Pun dispozitia intre picioare”, imi umplu cosul cu legume, fructe, flori de la piata si… “scroafo”, “ia da-te de-aici”, “piiiip”, “paaaap”. “mergi mai repede”.
    N-au rabdare. N-au respect. N-am siguranta.
    Odata un “security” de la un magazin m-a atentionat ca am parcat intre doua masini prea scumpe.
    Ieri am vazut foarte multe biciclete. Mi-a placut. Stiam c-o sa-mi placa.

  • Reply Iuliana B. 21 September 2009 at 21:15

    Am avut ocazia sa stau 6 luni in Franta anul trecut, si mi-a placut ca acolo pe strazi sunt benzi speciale pentru biciclisti, iar in orashele mari sunt biciclete pe care in schmibul unei sume de bani potzi sa le utilizezi pentru a te deplasa prin orash, cam asha arata ele http://www.travelpod.com/travel-photo/tinapardiwala/1/1215032760/velibe.jpg/tpod.html .
    Ma gandeam sa-mi cumpar o bicicleta, dar mi-e cam frica, la cat de “binevoitori” sunt soferii noshtri.

  • Reply gloria 21 September 2009 at 23:03

    Dragà Nata,uite cà noutatea asta cu bicicletele mi-a plàcut foarte mul.Am si eu o bicicletà si se numeste “Gloria “de aici e si pseudonimul meu(majoritatea aici asa si mà numesc,e ca al doilea nume)imi place tare mult,prima :pentru cà fac sport in fiecare dimineatà deplasindu-mà la serviciu ,deoarece cu masina e c’am problemà cu parcarea in al doilea rind,merg si la cumpàràturi chiar.doamne tare bunà idee le-a mai venit in cap organizatorilor,poate si la noi lumea s’a mai folosi de asa mijloc de transport comod si sànàtos.in stràinàtate ,treaba asta nu-i rusinoasà ,la noi e c’am prività ….dar e un bun inceput,pinà prinzi gustul.

    • Reply Nata Albot 22 September 2009 at 08:38

      Gloria, in ce tara locuiesti?

      • Reply gloria 22 September 2009 at 17:28

        Nata!!
        mà bucur mult cà pot sà-ti ràspund la intrebare.sintem in Italia cu sotul mai bine de 8 ani.urmàresc cu mare interes blogul tàu ,fiindcà mà simt mai aproape de casà.revenim in tarà la sàrbàtorile de iarnà.citind articolele tale parcà iti aud vocea ta fermecàtoare ,care ne-a insotit si ne insoteste si pe viitor.esti mereu alàturi de inimile noastre,iti doresc multà sànàtate ,intregii familii ,abea astept sà te intilnesc cind voi veni acasà,multà baftà in tot ceia ce faci si sà ai mereu alàturi ingerul pàzitor .pupici,pe curind.

  • Reply gloria 22 September 2009 at 17:16

    Bunà ziua dargà Nata!!
    locuesc in Italia mai bine de 8 ani,sintem impreunà cu sotul,acasà revenim la sàrbàtorile de iarnà,urmàresc blogul tàu cu mult interes ,imi place totul ce faci,chiar dacà nu-ti aud vocea ta fermecàtoare ,totyl ce scrii mà face sà-mi amintesc de ceia ce a ràmas acolo.ai fost si ràmii mereu alàturi de inimile noastre.iti dorim multà sànàtate la intreaga familie si baftà in toate.

  • Reply Inga 25 September 2009 at 15:03

    Din fericire am vazut citiva participanti si multe fete pe skate.E foarte coo sa te afli in ambianta vitezei si tineretii.

  • Leave a Reply