De-ale mele

Nu ne “kidanitzi”, va rugam frumos…

Ieri cineva mi-a povestit cum sa fac smecherii in concursurile de la radiourile de pe la noi. Uite ce simplu e…. Radioul face un concurs, pune in joc bani, premii, adreseaza intrebari ascultatorilor. In final competitia este cistigata de rudele si prietenii Dj-lor din emisie, care ocupa linia telefonica sunindu-si prietenii si dindu-le raspunsul corect. Am ramas uimita, ca sa nu zic cu gura cascata. In cei 13 ani ai mei de radio, nici un concurs nu a fost cistigat de nici una dintre rudele sau prietenii dj-lor. Cel putin, nu cu participarea sau aprobarea mea.Iar noi am dat si masina, si bani, si calatorii. Mi se pare atit de urit si mirsav sa faci smecheriile astea. Omul care mi-a povestit istoria asta a ris de mine, iar eu am inteles inca o data cit de naiva sunt. Azi dimineata, primul gind cu care m-am trezit a fost: nu sunt naiva, sunt altfel, decit : politistii, functionarii, medicii,profesorii care depasesc limita bunului simt, isi compromit meseriile si ne fac sa-i urim pentru ca sunt corupti si mirsavi. De ce oare expresia  “ca la moldoveni” o folosim mai des decit “multumesc”? De ce oare, unii oameni isi pot face meseria neconditionat, iar altii imediat cum simt miros de carne, li se inrosesc ochii ca la taurii din corrida, si renunta la demnitate si bunul simt.

Euforia instaurata de victoria opozitiei, este foarte dulce, dar si ma sperie. Atit de mult mi-i frica, sa nu fim “kidanitzi”. Ma uit la ei in fiecare seara la Tv si vreau sa spun: Va rog, nu ne dezamagiti.Va rog, pastrati-va demnitatea. Va rog, nu va apucati sa puneti mina pe ce n-au reusit sa puna mina cei dinaintea voastra. Va rog, nu faceti “ca la moldoveni”.  Chiar daca e greu sa cosi doar din gauri, o tara noua. La cit de infometati sunt oamenii de minti proaspete si lucide, vi se vor ierta multe esecuri. Dar nu si hapsinia, lacomia cu care a fost ciopirtit pamintul acesta in ultimii 8 ani.

Comentarii

Previous Post Next Post

37 Comments

  • Reply Viorica Oleinic (Vio) 23 September 2009 at 10:06

    A propos de profesorii care intrec limita bunului simt: eu sint profesoara si unul dintre lucrurile care ma umileste este ca se vorbeste fara incetare despre coruptia in invatamint. Ma doare si mai mult pentru ca nu se vorbeste fara temei . Dar va spun un adevar incontestabil: coruptia in invatamin o provoaca/stimuleaza/ sustin parintii. Ei sint cei care ii au pe profesori la degetul mic, pentru ca cei din urma din salariu nu se pot hrani. Apoi tot parintii ,,birfesc”. E unul dintre cele mai murdare lucruri! Despre mine s-a spus:,,Asta nu face particulare ca e fudula” , iar alta mamica de la gradinita, cind am reprosat ca se string sume prea mari si nu penru merite deosebite, aspect pe care tot mamicile il descos, mi-a zis:,, Revino cu picioarele pe pamint! Toti birfesc si toti string bani!” Mai fac a doua facultate la f.f. Stiu foarte multi colegi care si-au luat examenele cu bani, dar nu stiu nici un profesor universitar care sa fi cerut bani sau sa dea de inteles acest lucru…Respectele mele pentru toti cei care lucreaza cinstit si cu demnitate!

    • Reply Nata Albot 23 September 2009 at 11:03

      Medicii, profesorii, politistii si functionarii sunt obligati sa ia la trei parale pe cei care incearca sa-i mituiasca.

      • Reply Galadriel 23 September 2009 at 17:24

        sunt obligati dar din mesajul scris de Viorica imi dau seama ca intr-adevar unii nu au incotro, intr-adevar traiesc din salarii mizere, si cind li se ofera, si kiar li se impun uneori sa ia..eu personal care nu dau mita si nici nu iau, recunosc ca as lua…daca kiar as avea nevoie…

      • Reply Lena 23 September 2009 at 17:43

        nu Nata, oamenii singur trebuie sa-si dea seama ca nu trebuie sa dea mita si nu cineva sa-i ee la trei parale ca lor li se dea mita.

  • Reply Elena... 23 September 2009 at 10:40

    Ma rog shi eu sa nu fin “kidanitzi”, ca tare ne este specifica treaba asta…Doamne ajuta!

  • Reply Alina 23 September 2009 at 10:44

    Intotdeauna am avut impresia ca concursurile le cistiga cineva din interior, m as fi mirat sa fi fost altfel…
    Cit despre opozitie am exact aceleas ginduri, tare tare mi i frica de ce o sa urmeze, as vrea sa cred ca e asa cum zic ei dar… nu uitam ca inca se lucreaza in regim de campanie electorala… atit timp cit exista posibilitatea unor noi alegeri, asa ca inca nu ne putem “rasslabli”((

  • Reply tania 23 September 2009 at 11:20

    Sincer la asta ma gindesc si eu, uneori intentionat nu privesc stirile, deoarece mi-i frica sa nu fiu dezamagita de cei pe care i-am sustinut, sincer in fiecare zi ma gindesc si sper sa mearga, sa fie bine, si sa fim si noi linistiti dimineata cind ne trezim

  • Reply Олег 23 September 2009 at 11:52

    Власть это высокодоходный финансовый инструмент, и как только закончатся выборы, начнётся передел сфер влияния и собственности. Мне очень жаль, но конфликты внутри Альянса это только вопрос времени …

    • Reply Janesse 4 October 2009 at 10:06

      very true.. deja sunt vizibile aceste conflicte..

  • Reply aster 23 September 2009 at 13:18

    Oleg , nu mai sunt nici un fel de conflicte in interior ! Nu mai dezinforma lumea ! Esti unu din cei ce au minkat “cotleata” comunistilor. Totul e in regula , lucrurile merg ca pe struna …

    PS : Nata , hai sa fim optimisti ))))

    • Reply Олег 26 September 2009 at 17:50

      Я бы тоже хотел быть таким наивным …

  • Reply E.T. 23 September 2009 at 13:28

    hmmm, personal, cred doar in stirile de la PROTV cind e vorba despre RM, la radio nici nu ascult stiri concursuri talkshow…pursimplu n-am incredere si punctum.

  • Reply nata 23 September 2009 at 13:31

    Simt ca sunt stresata de la cest “ca la moldoveni” sau “tre sa te invartesti”. Nu vrea “sa ma invartesc”, vreau sa fie corect.

  • Reply Lena 23 September 2009 at 13:40

    Totul depinde de noi adica de fiecare din noi de atitudenea noastra si de dorinta noastra de a face lucrurile corect indiferent cum face cumatrul sau vecinul nostru(problema noastra a moldovenilor eu cred ca este ca ne straduim sa facem mai decit cineva indiferent de orice)si atitudinea noastra fata de veata,cind impreuna ne vom da seama ca nueste nimic mai important decit relatiile dintre oameni si insu-si omul atunci si se vor produce schimbari dar pina atunci trebuie de lucrat cu noi insu-mi si cu cei din jur.Referitor la “Kidaneala”- nu cred ca trebuie sa ne sperie sau sa ne streseze fapul ca cineva ne va…..totul este in minele noastre a feicaruiea din noi.

  • Reply rodi 23 September 2009 at 16:19

    Demnitetea ori ai sau nu o ai.nu poti schimba pesoana,ori o eviti sau o accepti,sint in Italia si vad cum moldovenii se”kidanesk”unul pe altul.Se vind locurile de munca,adica daca eu ramin fara servici si tu ca o moldoveanca ma ajuti sa gasesc un job ar trebui se te platesc 200€sau 300€,deja depinde de cum mii obrazul,dar pretul mi-l pui tu.Dezamagire totala.

    • Reply Nata Albot 23 September 2009 at 23:39

      Vorbesti serios? Stii asta din propria experienta sau din povestirile altora?

    • Reply Alina 31 October 2009 at 17:35

      este foarte serios. stiu persoane , care fiind in SUA cu programul Work&Travel, au ramas fara lucru si au fost vindute de “prietenii” sai moldoveni

  • Reply Galadriel 23 September 2009 at 17:30

    Referitor de concursuri, lukrez intr-o companie unde recent tot a fost organizat un concurs cu premii mari, si sincer nimeni din rude sau din intern nu au cistigat si stiu sigur inca 2-3 intreprinderi private unde se organizeaza totul onest, si kind am aflat asta m-am bucarat enorm ca tara noastra se apropie cit de cit de standartele europene, ceea ce se inmpla la posturile de radio, daca e adevarat e uimitor si foarte urit, copilaersc kiar mi se pare. Kum sa se cistige publicul cu aferism?:)prostie!

  • Reply Eugen 23 September 2009 at 17:58

    Cam aşa stare am şi eu. Azi toată ziua pe facebook scriam că vine ….. cel mare. Am impresia uneori că va fi şi mai rău decât este, mai ales când mă uita la lista cu miniştri.

  • Reply margareta 23 September 2009 at 19:35

    Cu sufletul la gura astept schimbari mari in Tara noastra, si daca mai suntem arsi si de data asta… Eu,personal, am toata increderea in ei, dar numai timpul va arata.

  • Reply Natalita 23 September 2009 at 22:41

    Eu una vreau sa revii in radiou. Sincer, imi lipsesti ! Si ma gindes cum ar fi fost celerbrarea celor zece ani de PRO-FM alaturi de Nata Albot! Hai poate te gindesti la o posibila varianat de revenire ! (asta simt asta am scris) Te pooop!

  • Reply gloria 24 September 2009 at 00:13

    Nata,uite citesc aceste mesaje si mà gindesc cà totusi la noi toti au fricà de o schimbare de ce? nu putem trài pe vechi,eu am o singurà fiicà làsatà acasà pe care o imbràtishez odatà in an,trebuie de avut incredere in ziua de mine ,mai mult optimizm,dacà fiecare din noi va làsa ura laoparte si-si v’a iubi aproapele se poate rezolva totul in alt mod,stiu cà multi nu-s de pàrerea mea eu cer scuze cà nu-s chiar la curent cu toate evenimentele din tv,numai ceia ce mai citesc pe unimedia.

    • Reply Nata Albot 24 September 2009 at 08:52

      Ce te-ar convinge sa te intorci acasa?

      • Reply gloria 24 September 2009 at 21:35

        dragà Nata ca intotdeauna ai timp pentru fiecare din noi,iti multumesc.uite ca sà fiu sincerà,unica ce m’ar convinge e ca sà corespundà preturile cu leafa .e un dizastru ,eu nici nushtiu cum lumea se mai descurcà.dacà as fi sigurà cà as gàsi un post de lucru m’ash intoarce,am lucrat merceolog,am studii.sà-ti spun drept astept sà vin acasà cu mare neràbdaree si imi ajung puteri sà stau acolo o lunà,douà si …iaràsi te intorci fiindcà te apasà parcà ceva ,vezi toate neajunsurile,lumea e tristà,majoritatea nici in ochi nu te privesc,nimeni parcà nu vrea nimic sà facà,scàrile din apartamente làsate in voia soartei,gunoi peste tot,oare chiar lumea asta nu intelege cà totul depinde de fiecare din noi.dar totus te trage acasà,acolo e mama ,fiica ,rudele,prietenii,te gindesti cà iatà incà un an ,incà unul si asa trece viata prin stràini.speràm màcar copii nostri sà aibà parte de un viitor mai bun.sper sà meargà mes.cà uneori scriu si imi pare cà nu se transmite si incerc sà scriu de la inceput.
        toate cele bune si numai bine la toti.pupici,pe curind.

  • Reply gloria 24 September 2009 at 00:54

    p.s. imaginati-và asa o schimbare iti faci valiza ,ràmine casa,copilul,toti ce-i dragi si tu incepi totul de la zero,o ,tarà stràinà o limbà nouà pe care tre s’o inveti urgent,o lume nouà cu o altà mentalitate, nu-i atit de ushor,is mari sacrificiile.
    asa cà trebuie sà credem cu totii cà o sà fie la noi o schimbare spre bine,numai bine la toti si ginduri cit mai pozitive.

  • Reply eu 24 September 2009 at 07:47

    Nata, nu inteleg ce astepti de la Butmalai, Ghelici, Catana, Platon si Filat? Oare nu le-ai citit biografiile inainte sa mergi la vot?

    100% ca vei fi deceptionata. Informeaza-te. Te-au “kidanit” inca la crearea Aliantei.

  • Reply Nica 24 September 2009 at 11:20

    Salutare! Pentru ultimul mesaj a lui “EU” – daca programati sa se intimple ca sa fim “kidanit” asta o se se intimple … Omul este ceea ce gindeste! Si omul are capacitatea sa programeze lucrurile din jurul lui dupa felul in care gindeste! Ginditi pozitiv!!!!

    • Reply Vasile 24 September 2009 at 13:36

      A fost hazliu de tot.

      De gandit trebuia inainte de a vota. Acum e cam tarzior. Faza cu gandirea pozitiva schimba interiorul si nu schimba lumea obiectiva de afara.

  • Reply rodi 24 September 2009 at 11:49

    Nata stiu din propria experianta,la rindul meu am platit si eu locul de munca(dadaca la doi copii)moldoveanca care dorea sa se intoarca in tara mia vindut locul ei de munca am platit 200€.dar casuri din astae sint multe cu parere de rau.

  • Reply margarette 24 September 2009 at 12:14

    Citesc mai sus ca, totusi exista companii care dau premii NU rudelor shi cumatrilor – sint foarte placut surprinsa! La cat de cinica este societatea RM, este o surpriza, intra-devar!
    In ce priveste mitele profesorilor – cunosc personal un profesor de USM, care la timpul respectiv era coordonator stiintific al tezei de licenta a prietenei mele. A vazut ca ea nu are cap(abilitatea) sa scrie teza shi pe fatsa i-a propus o teza cu 100 de dolari si cu promisiunea ca nu va avea mai putin de 8 la examenul de licenta. Era in anul 2000. A luat 7 la examen.

  • Reply Silvia 24 September 2009 at 14:02

    cat timp am fost studenta, absolut niciun profesor nu mi-a facut nicio aluzie ca ar trebui sa platesc sau sa dau mita. Si am abslvit f bine si foarte multumita ca am fifost evaluata pt ceea ce merit. Totusi cred ca e adevarat ca toata coruptia porneste de la noi. Atata timp cat vom fi corecti , e obligatoriu sa cerem asta si de la cei din jur. Niciodata nu astept cineva sa ma rasplateasca pentru munca mea cu altceva decat eventual cu un “multumesc”. (desi nu sunt nici profesoara, nici medic…) Daca vrem o tara demna, trebuie NOI sa avem demnitate!
    Apropo de radio, concursuri…
    Sotul meu a castigat candva o excursie in Cipru.. la un concurs la Pro FM, cu Nata .. 😉
    Cred ca mai sunt pe lume oameni sinceri si onesti, cu o dorinta mare si dezintesata de a face BINE !

  • Reply Doina 24 September 2009 at 18:07

    Mi s-a creat impresia ca noi moldovenii traim intr-o bula de sapun, ne privim in oglinzi concave, convexe, nu simtim si sa nu traim realitatea. La moldoveni, se prefera sa se traisca intr-o realitate iluzorie, plonjam in ridicul si ne hranim cu steriotipuri.Ne uitam in gradina vecinului fara a ne concentra asupra vietii noastre, asupra reusitei noastre. Mituim profesorii pentru ca asa o fac si alti parinti,ne imbracam bine copii la scoala, la universitate cu sacrifiicii mari, de parca de asta ar depinde reusita lor scolara, profesionala, un mariaj reusit de ce nu pentru fetele noastre. In consecinta, vedem ca aceste eforturi, aceste salturi mortale ale tuturor parintilor, inclusiv si a celor aflati peste hotare sunt in van. Si cu ce ne alegem? Avem generatii de tineri mutilati, marginali si ignoranti, o societate bolnava, functionari mediocri, incompetenti si corupti si multa mizerie. Atat un profesor, cat si un parinte trebuie sa constiinteze ca anumite lucruri nu se cumpara precum cunostintele. Cred ca e de datoria unui profesor sa fie obiectiv, sa aiba demnitate, sa-si castige o reputatie in randul parintilor, colectivului, discipolilor sai, pentru ca are o responsabilitate enorma, pentru ca contribuie la formarea viitoarei societati, e unica cale spre formarea unor generatii sanatoase, e cursul firesc al evolutiei. Coruptia, nepotismul, favoritismul sunt sunt flagele, rau inradacinate in societatea noastra. Primul pas spre eradicarea lor ar fi recunoasterea acestor dezastre, apoi cautarea unor solutii si neaparat vointa de a ne vindeca de ele.

    • Reply Viorica Oleinic (Vio) 28 September 2009 at 07:44

      Doina, mi-a placut enorm de mult ce ai scris, de fapt, cum gindesti. Eu impartasesc aceeasi opinie. Probabil ca parem, intr-o masura, donquijoti, dar asa sintem mai demni decit cei care fac asemeni tuturor. Eu cred ca toate semintele bune o sa dea, mai devreme sau mai tirziu, roade.

    • Reply Janesse 4 October 2009 at 10:14

      Doina, sorry, dar mi se pare k traiesti si tu intr-o bula de sapun. Cum sa nu ia bani profesorul, care sta in picioare 5 sau 6 zile, primeste, in cel mai bun caz, 2500 lei, si mai are copii acasa, parinti pensionari, care trebuie ajutati. Ce sa constienteze parintii daca cu nota mica odrasla lui nu mai intra la fac. de economie si drept? Dar asta, dupa parerea lui, ii va asigura copilului o viata buna.

  • Reply Doina 30 September 2009 at 23:07

    Pentru Galadriel/ Zici ca ai lua mita. Tu constiintez ce responsabilitate apasa pe umerii vostri. Sunteti la naiba oameni intelegenti, intelectuali, formati intelectuali, va permiteti sa fiti atat de superficili. Cum in general vi se intoarce limba sa sustineti ca v-ati lasa mituit. Candva se rula la TV, un spot publicitar, un prof care lua mita a ajuns pe mana, unui elev care era un prost si mitua proful respectiv, dar datorita sistemului de invatamant corupt a ajuns chirurg. Imagineaza-ti ca tie ti s-ar intampla un asemenea lucru, mai rau copilul tau ar putea ajunge pe mana unui netrebnic? Ce ai face?

  • Reply Gabi 15 October 2009 at 13:09

    hihihi, eu cind eram tinara si frumoasa mergeam la patria, la mc donalds, primeam cd-uri.. doar ca eram prieteni cu dj-ii de la radio.. si intr-adevar era asa.. sunam cu 5-10 min inainte de concurs, birfeam laq telefon, cind era concursul, pac! si aveam deja raspunsul 🙂

    de aia acum nici nu particip.. deoarece nu prea am incredere ca se face pe dreptate 🙂

  • Leave a Reply