De-ale mele

Meditatia transcendentala

Inainte v-am promis sa va povestesc cite ceva din ce fac eu ca sa nu ma blochez intr-un moment nefericit si dureros de viata prin care trec. In speranta ca cineva are nevoie de aceste informatii si va reusi sa depaseasca impasul in care a ajuns, incep…Mai intii, nu pot sa-mi ascund frica de a nu fi inteleasa de unii dintre voi. Pentru ca limitele de perceptie a lucrurilor fiecare si le stabileste dupa bunul sau plac.De aceea a trecut ceva timp, ca sa hotarasc sa va povestesc. ..Unii isi gasesc refugiul in cei dragi, comunicarea cu prietenii, , carti, muzica, altii in calatorii,in serviciu sau tehnici psihologice. Eu refuzam categoric sa apelez la serviciile unui specialist in psihologie. Pentru ca nu vroiam sa accept ideea ca am nevoie de ajutor de acest gen. Singurul lucru care ma putea ajuta era sa pot intoarce timpul inapoi. Intr-un final, o prietena mi-a zis: “De ce nu te adresezi tu la….?”Nu as vrea sa dau nume. Nu sunt sigura ca aceasta persoana si-ar dori acest lucru. E cineva prea cunoscut. Practica psihologia de multa vreme, iar eu m-am simtit foarte confortabil adresindu-ma la ea. Pentru ca nu era vorba de un strain. Dupa o discutie confidenta, am primit citeva recomandari. Si am ales una dintre ele. Un curs de meditatie.

Am fost initiata in tehnica meditatiei transcendentale. La inceput mi se intimplau lucruri  deosebite. In timpul meditatiei, memoria mea dezgropa niste amintiri atit de dureroase,atit de chinuitoare. Acestea s-au blocat undeva in subconstient, ca niste inamici secreti. Constientul meu se temea sa le vada, iar subconstientul le pastra cuminte. Dupa ce treceam prin aceste poze-amintiri din mintea mea, mai tirziu intelegeam ca ma pot uita spre ele cu durere, dar fara frica. Da, frica este o emotie la fel de puternica ca si durerea. Frica ne blocheaza anumite trairi si nu ne permite sa ne tamaduim ranile. Firesc, ranile nu se tamaduiesc repede, iar unele chiar niciodata. S-atunci trebuie doar sa alegi una dintre putinele variante pe care le ai: intri in intunerilcul durerii, incepi sa-i invidiezi pe cei care au ceea ce tu ai pierdut, te izolezi si te trasformi intr-un om de care toti se vor feri, sau……Nu pot spune ca am facut acest curs, avind asteptari foarte mari. L-am facut, fiind in cautare de un remediu, dar fiind constienta ca nimic nu ma poate ajuta 100%. Vreau doar sa afirm ca meditatia mi-a oferit o experienta pretioasa, un mic secret. Aflarea acestuia mi-a usurat suferinta. Deci va recomand…mai departe tine de voi…

Ca sa nu va duc in eroare cu propria  viziune, am copiat de pe internet notiunea acelei tehnici pe care am aflat-o:

“Tehnica Meditatiei Transcendentale este un procedeu simplu si perfect natural prin care se permite mintii sa ia cunostinta de starea ei cea mai simpla, cea mai linistita, dincolo de orice gand. Aceasta stare este un rezervor infinit de energie, inteligenta si creativitate aflat inlauntrul fiecaruia dintre noi.  Tehnica se practica de doua ori pe zi, cate 15 – 20 de minute, sezand confortabil cu ochii inchisi. Se deosebeste de celelalte tehnici de meditatie prin lipsa de efort . Este profund eficace  si in timpul practicarii ei creerul functioneaza mai coerent, mintea ramane constienta iar corpul se odihneste profund.”

Sunt gata sa va ofer detalii, daca va va interesa… si va doresc succes in cautarile voastre.

Comentarii

Previous Post Next Post

39 Comments

  • Reply Stela 9 October 2009 at 12:08

    Interesant …. dar totodata, dupa ce am citit articolul mi-a dat si o nota de frica parca…..
    Si totusi daca poti sa-mi dai citeva detalii:
    1) te afli singura perioada asta de 15-20 minute sau in prezenta unui specialist;
    2) odata ce retraiesti niste amintiri nu prea placute nu devii stresat dupa aceasta meditatie;
    Mersi, succese mai departe!

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 12:10

      Meditezi de obicei singur, in liniste. Se poate sa meditezi si in grup. Mie mi-a placut sa meditez cu alte 10 femei, asa cum am practicat de citeva ori. Cit despre amintirile neplacute…Dupa meditatie iesi foarte odihnit, linistit si impacat…

  • Reply "aliona" 9 October 2009 at 13:15

    Mersi draga Nata,chiar am nevoie de aceasta informatie,,, trec printr-o perioada dificila si confuza pentru mine,nimik nu ma mai bucura,nimik nu ma consoleaza. Am devenit iritata ,nervoasa si observ uneori ca mai sunt si invidioasasa, si asta ma face sami fie sila de mine,pentru ca nu prea am invidiat pe nimeni pina acuma ,,, si tare mie rusine sa recunosc asta cuiva care ma cunoaste,,, imi descarc nervii pe sot,uneori ridik vocea si la copii,si imi pare foarte rau ca fak asta dar uneori chiar nu ma pot controla, am inceput sa cred de azi dimineata ca as avea nevoie de un specialist,dar ezit,… si, evit sa cred ca am nevoie de el deja la 25 de ani…sper ca nu am plictisit pe nimeni…Iti multumesc din suflet inka odata !!!

    • Reply tanea 12 October 2009 at 12:13

      Pt Aliona, salut, am citit mesajul meu, as putea sa-ti comunic ce m-a ajutat pe mine cand eram irascibila ca si tine (doua nasteri una dupa alta, copiiii foarte solicitanti, sotul la fel, eram la culmea rabdarii). Am luat Magne B6 vreo 40 pastile, Magneziul e remediul eficient contra stresului si nervilor, e o substanta care, de indata ce se micsoreaza cantitatea sa in organismul nostru, devenim foarte nervosi. Increarca, vei vedea ca ajuta, eu sunt foarte calma dupa Mg, am rabdare 100 %

    • Reply E.T. 13 October 2009 at 11:39

      Am auzit si eu de acest medicament, si lume care l-a administrat e multumita.Eu totusi sunt de parere ca daca ai o problema ce tine de interior ar fi bine s-o solutionezi prin comunicare meditatie yoga.Magne B6 e mai mult este pentru oboseala slabiciune dureri de cap inexplicabile suprasolicitat, etc.ok asta e parerea mea.

  • Reply E.T. 9 October 2009 at 13:49

    Ai putea sa-mi atasezi niste coordonate…unde pot sa fac meditatii?
    Cu respect,
    E.T.

    ps:am mare nevoie dar nu stiam ca si la noi e dezvoltata tehnica aceasta.

  • Reply anikusha 9 October 2009 at 13:53

    Nata, as vrea detalii despre meditatia aceasta, te rog sa ne descrii procesul, deoarece practic fiecare din noi deseori trece prin momente grele in viata, si nu prea stim cum sa iesim din ele…..

  • Reply gloria 9 October 2009 at 15:52

    Bunà dragà Nata!
    De mai multi ani,am cuibàrità in mine o fricà,care mi-a làsat’o un intervent suportet de fiica mea.nu se practicà la noi ajutorul unui psiholog sau chiar psihiatru cind ai de trecut un caz particular ca sà fii cit de putin pregàtit si atunci acele stresuri iti schimbà viata,am tot timpul fricà sà nu se intimple ceva.am auzit de asa tratament dar nu prea am crezut.iti multumesc Nata pentru pentru adresà am sà apelez si eu neapàrat,numai bine tuturor si multà sànàtate.

  • Reply niku 9 October 2009 at 16:10

    Eu personal iti doresc ca orice cale care ai alegi-o intru a-ti alina durerea, sa fie eficace. Din tot sufletul ti-o doresc!

  • Reply niku 9 October 2009 at 16:20

    Am accesat situ-l si vreau sa te intreb: cit de strasnic ti-a fost?
    Dupa parerea ta, e benefic pentru un adolescent sa mearga la o astfel de sesiune?
    Ce oameni ai intilnit acolo?

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 19:36

      De ce sa-mi fie strasnic?Asa cum exista terapia prin muzica, dans.Asa exista terapia prin meditatie. Nu esti hipnotizat, nu-ti pierzi cunostinta, nu esti sub inf;uenta cuiva. Este apt in orice clipa sa inchei procedura , daca doresti…dar nu-ti doresti…

  • Reply Viorica 9 October 2009 at 16:34

    Citesc si eu de citva timp carti despre spiritualitate si meditatie, yoga face parte din viata mea de vreo 4 ani deja, si vreau foarte mult sa fac meditatie dar tot parca amin, parca mi-e frica de ceva, asa ca postarea ta mi-a dat un imbold. Am doua carti preferate care m-au inspirat mult in cautarea spiritualitatii si in capacitatea de a trece peste momente grele in viata si le impart si cu voi (sunt in engleza, nu stiu daca exista traduceri):
    Eat Pray and Love – Elizabeth Gillbert
    Broken Open – Elizabeth Lesser

  • Reply Aliona 9 October 2009 at 18:27

    Mie imi pare ca e cam periculoasa treaba asta cu meditatia. Va spun de ce:
    Fratele meu (31 ani) practica meditatia ca o metoda de relaxare.
    Intr-o zi, mai bine zis seara, in timp ce ma uitam si eu la de-ale mele pe net, si vorbind cu fratele despre una, alta, am ajuns cu vorba si despre yoga, meditatii, etc., cind intr-un moment dat l-am intrebat nu stiu ce, dar nu mi-a raspuns, intorc capul spre el si am vazut ca sta intins jos, pe covor, cu ochii inchisi, parca dormea, mi-am dat seama ca mediteaza, dar asa imi treceau fiori prin mine ca nu va dati seama: respiratia mai ca nici nu se observa, parca era o statuie, am iesit din camera dupa cineva, dar cind m-am intors deja se “trezise”.
    Eu nu stiu de ce dar ma tem de starea asta, nu stiu poate m-am speriat atunci, poate o fi alt motiv, dar cred ca nu fiecare poate intra in aceasta stare.

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 19:08

      Omului care mediteaza i se schimba ritmul respiratiei, pentru ca intra intr-o stare de relaxare totala nu doar mintala, dar si fizica. Este nemaipomenit sa-i oferi organismului tau astfel de relaxuri. Oricine poate medita, daca isi doreste lucrul acesta si cunoaste cele mai simple si elementare reguliu…

  • Reply Viorica Oleinic (Vio) 9 October 2009 at 18:59

    Mai scrie despre acest subiect, te rog.

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 19:34

      Nu stiu ce ar mai fi cazul sa mai scriu, toate celelalte sunt trairi personale. Daca te intereseaza foarte mult, vezi mai sus coordonatele centrului.Acolo iti vor oferi mai multe detalii.

  • Reply margareta 9 October 2009 at 20:41

    Asteptam informatia despre care ai inceput sa vorbesti atunci. Chiar luni merg intr-acolo, dar am si un pic frica(nici singura nu inteleg de ce). Am mai fost pe la psihologi in viata mea si stiu ca una din metode este de a scoate din subconstientul nostru niste lucruri care stau cuibarite acolo chiar din frageda copilarie, dar care ne marchiaza viata. Dar uite cum sa le scoatem complet si sa uitam de ele asa si nu m-a ajutat nimeni. Dar foarte mult mi-as dori. Poate e aceasta despre ce tu spui.

  • Reply arina 9 October 2009 at 21:05

    Nu inteleg un lucru,de la ce incepi sa meditezi?Incepi a cauta in minte diferite amintiri neplacute si ce faci apoi..scuze,dar chiar nu inteleg..:(

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 21:21

      Succesul unei meditatii consta in a nu face ceva special pentru vreun rezultat. Eu nu cred ca pot asa, in 2 cuvinte, sa-ti explic un proces complex si simplu in acelasi timp. Daca te intereseaza subiectul, te poti adresa la instructor.

  • Reply arina 9 October 2009 at 21:28

    Bine.Voi incerca!!Iti multumesc mult!!

  • Reply Alina 9 October 2009 at 22:02

    Meditatiile le faci acolo sau i ai un cirs despre cum se face si continui acasa?

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 22:43

      Cursul de initiere il faci acolo, apoi continui sa practici acasa.

  • Reply Nica 9 October 2009 at 22:44

    Meditatia sau Tehnica Meditatiei Transcendentale este ceea ce m-a ajutat sa-mi revin acum 2 ani dupa o tragedie din familia mea.
    Nu am mers la Centrul la care ai mers tu, Nata,
    am apelat la cineva, care de meserie este medic anesteziolog, scolit pe la Moscova in ultimiii ani in tot felul de tehnici si exercitii axate pe meditatie, etc.

    Daca sincer, la inceputul sedintelor ma umfla risul la modul cel mai direct, mai ales atunci cind trebuia sa incepem exercitiile noastre … nu intelegeam cum se poate intimpla asa ceva cind starea mea de spirit era de fapt alta …
    Dupa ce am inteles esenta, si ce de fapt se intimpla in rezultatul astfel de exercitii/aplicarii a astfel de instrumente … am inceput sa ma simt foarte diferit! Nu ca am inceput sa uit, sa neglijez, sa nu ma gindesc la ce a fost si de ce s-a intimplat ceea ce s-a intimplat, dar starea emotionala, gindirea au inceput cumva “sa revina la normal” …

    Dar eu nu m-am oprit aici, am incercat tehnici mult mai complicate, de e.g. separarea constiintei de corpul fizic, etc. Si asta tot m-a ajutat mult, dar dupa citeva incercari si experiente sotul m-a rugat sa nu mai fac asta … si m-am oprit de atunci doar la meditatia descrisa ca tehnica in mesajul Natei.

    E important sa poti sa te relaxezi si sa meditezi in orice conditii, pentru ca nu intotdeauna avem spatiul “ideal” – am invatat sa meditez in masina, in avion, la servici, si poti face asta cu timpul foarte repede (chiar si 5 minute pot fi super de importante).

    Am vazut cum in India si Nepal de ex. mediatia este ceea de la ce incepe ziua (indiferent de casta din care oamenii fac parte). Iar starea lor de spirit si a noastra (in general) este foarte si foarte diferita! Prin meditatie poti ajunge la o starte de fericire … dar asta vine dupa multe incercari …

    Bafta tuturor! Nica

    • Reply Nata Albot 9 October 2009 at 23:03

      Iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit experienta si ca ca esti cu mine.

  • Reply BeiMei 10 October 2009 at 06:17

    MT este dovedită a fi o fază a interesului pentru ocultism, manifestată de societatea umană în a doua parte a secolului XX. Iar rezultatele acestui interes sunt si ele grăitoare. S-au dat publicitătii multe cazuri de instructori si discipoli MT, care au fost loviti de maladiile obisnuite ale celor care se ocupă cu practici oculte: boli mintale si nervoase, sinucideri, tentative de crimă, posedări de natură demonică.
    Nu va lasati inselati!!!

    • Reply Nata Albot 10 October 2009 at 23:47

      Eu am auzit ca si yoga este o practica oculta si nu aduce la bine.

  • Reply danutza 10 October 2009 at 13:32

    Stiu ca meditatia este o tehnica de relaxare,foarte eficienata si asupra unor boli,anxietate,depresie..s.a…de 2 saptamini fac meditatie naturala, de concentrare…ma simt mai bine, plus la asta si sotul meu e interesat…ma bucur …)))
    Ai facut o alegere buna Nata ! Stiu ca faci si yoga!!!, e mult mai bine sa le faci pe ambele…SUCCESE !!!
    Asa ca mi-am propus o viata fara calmante de genul anti-stres s.a pastile… dar sport,yoga,meditatie,alimentare corecta=sanatate 100%.

  • Reply Elena 10 October 2009 at 20:24

    Ma intereseaza un lucru : cum se reuseste meditatia data? O poti practica in conditii casnice sau se necesita neaparat un specialist?

    • Reply E.T. 12 October 2009 at 09:42

      La inceput e nevoie de citeva sedinte pentru instruire dupa care daca ai inteles”fishka” o practici acasa.Doar nu poti face yoga sau vb limba engleza daca nu stii corect cum se pronunta sau nu corect respiri(in cazul yoga”).

  • Reply veronika 11 October 2009 at 11:52

    Salut.
    Poate e o coincidenta dar si eu recent am inceput sa merg la un psihologcare a inceput sa lucreze cu mine, lucreze e un cuvint foarte potrivit pentru starea incare ma aflam. Am inceput si eu sa ma initiez in meditatie, 1 sedinta, pe care am intrerupt-o deoarece nu puteam sa ma opresc din plins. Anumite lucruri, emotii evenimente actiuni devin clare de parca ai privi la tine dupa o sticla-lupa. am inteles si un lucru foarte important, trebuie sa fim foarte atenti in primul rind cu noi insine, ce spunem, ce facem deoarece, de multe ori sau aproape tot timpul ceea ce avem in prezent este o consecinta a unor actini sau inactiuni intreprinse doar de noi in trecut.
    Sper ca nu v-am plictisit.

  • Reply E.T. 22 October 2009 at 11:00

    Am contactat eu persoana responsabila de la acest Centru pentru mai multa informatie si imi pare foarte rau ca nu coincid cu orarul lor.Lucrez in fiecare zi pin la 5-6pm si nu ma incadrez deloc.As fi vrut sa vin deodata la curs insa e nevoie de un curs initial sa invat a medita ca sa-i patrund in esenta.Asa mi-au explicat cei de acolo.Insa mi-am notat in agenda mea la rubrica”Ce-mi doresc eu mie” si ma voi inscrie la cursuri cind voi fi in vacanta.Indemn pe toata lumea care dispune de timp si posibilitate- sa mearga acolo.
    sUCCESE!!!

  • Reply vVlad D. 12 January 2010 at 17:54

    AApropo de M.T., in afara de centrul Lila, unde informatiile, conferintele introductive si chiar initiera in meditatia transcendentala este prestata in limba rusa, exista in Moldova(Chisinau) si profesori de M.T. care presteaza acest serviciu si in limba romana. Cu respect, prof. de M.T.

    .

  • Reply nata 27 February 2010 at 15:43

    mai bine sa ne fie frica de puterea lui Dumnezeu decit de lucrurile misterioase a satanei,care prin placerile care ni le ofera el il facem sa-l suparam pe Dumnezeu……Toti vrajitorii sau ghicitorii care fac magie neagra….o fac prin meditatie…o fac prin intermadiul lumii nirvana….prin intremediul lui satana….eu cred ca cind omul trece printr-o durere,printr-o pierdere( fara pret)….atunci trebuie sa apelam la ajutorul lui Dumnezeu……..El ne va ajuta….fiindca el ne-a creat….

  • Reply Vlad D. 9 March 2010 at 00:27

    …Toti vrajitorii sau ghicitorii care fac magie neagra….o fac prin meditatie…o fac prin intermadiul lumii nirvana…
    ……………………………………………………………………………………………….

    Numai un om ignorant poate vorbi despre ceia ce NU CUNOASTE, sau un

    fanatik religios a carui minte este deplasata ! Cu respect, prof. de M.T

  • Reply lalele 15 March 2010 at 03:45

    nata de mai sus nu este Nata Albot, dupa parerea mea…

  • Reply Diana 28 June 2010 at 00:27

    buna tuturor
    hai sa va zic ceva …si yo la rindul meu am trecut prin situatii neplacute in viata asta, dar cel mai bine si eficient mi-a parut o alta metoda de regasire asa sa-i spunem a sufletului si mintii mele in afara de meditatii de tot genu…
    ei uite, ca am inceput sa citesc literatura mirodeniilor indiene si tot ce tine de vraja acestora asupra organismului omenesc. Sincer m-a uimit cele aflate…sunt o multime de posiblitati terapeutice si nu numai prin intermediul acestora dupa care te simti psihik nou nascut. Deci n-o sa intru in detalii amanuntite aici ci va sugerez sa cititi:INDIA PICANTĂ – Pelerinaj la Mirodenii şi Temple si daca apar intrebari cu placere va pot ajuta cu un sfat pe skype: dianady5 nickul meu. Succes si multa fericire trupeasca si sufleteasca tuturor

  • Reply florin 11 February 2011 at 11:01

    mereti ma si va rugati la o manastire numai va luati dupa tot felu de secte si hindusi care nus intregi la cap….”Anormalul devine normal, viciul devine virtute, minciuna devine adevar, furtul inteligent devine profesie onorabila, sodomia se cheama orientare comportamentala, cuvinte nobile precum prietenie, prieten, prietena se degradeaza in conotatii dubioase, pervertirea tineretului se intituleaza program de sanatate antiSIDA, destramarea familiei se numeste planificare familiala, crimele ingineriei genetice se fac in numele vindecarilor miraculoase, prostitutia se legitimeaza prin libertatea femeii de a face ce vrea cu propriul ei trup, proxenetismul se reclama de meditatia transcendentala, saracirea spiritului devine globalizare, invadarea unei tari se cheama razboi preventiv, terorismul isi reclama valente divine, infeudarea economica se numeste credit bancar, pomana politica devine act de caritate…..

  • Leave a Reply