De-ale mele

Visez…

In preajma sarbatorii orasului, D.Chirtoaca, a raportat “In Profunzime” , rezultatele activitatii sale in functia de primar de Chisinau. M-am convins inca o data, ca deficitul de carisma in cazul primarului nostru, nu este la fel de suparator ca in cazul multor politicieni de pe la noi. Ba dimpotriva, lipsa carismei iti permite sa te concentrezi mai bine  la CE spune. Desi nu stie sa zimbeasca, D.Chirtoaca este unul dintre cei mai buni oratori pe care ii vedem zilnic la tv.  Asa sunt cei de la drept..:)) Acesta a fost un apropos…

De fapt, am vrut sa va propun sa va expuneti pe tema: Ce-as face eu in Chisinau, in primul rind, daca as fi primar? Si nu conteaza cint de realizabile sunt ideile voastre, si nu conteaza daca le va citi cineva vizat sau nu. Important e, sa povestim aici ce ar fi frumos sa se faca, ca sa ne fie mai placut traiul in capitala.

1. As interzice…..

Stiu ca este un subiect delicat, stiu ca pe unii ii va deranja doleanta mea. Am trecut zilele trecute prin Calarasi, Ungheni, peste Prut. Doamne, oare de ce avem atitea cruci pe marginea drumului? Oare de ce traditiile astea alea noastre ne uritesc atit de mult viata. Oare nu este suficient ca un suflet plecat sa aiba o cruce in cimitir? Nicaieri in lume nu am vazut cruci asa ca la noi, peste tot, la semafoare, in intersectii, linga fintini…Accidente se intimpla peste tot in lume, dar sute de cruci pe marginmnea drumului doar la noi am vazut. Daca as fi primar as interzice toate crucile din afara cimitirelor. Viata noastra s-asa e plina de toate. Noi trebuie sa vedem pe marginea drumului flori, caprioare, iepuri, case frumoase si gazoane ingrijite…

2.Un oras in flori tot anul(aproape tot anul)

Pentru inceput  as organiza un tender pentru un proiect de inverzire si inflorire a orasului.Eu i-as invita pe olandezi. Cred ca ei se pricep cel mai bine la cum sa transformi un pesiaj trist  si neinteresant intr-o adevarata opera de arta. Eu as insista ca proectul sa includa toate sectoarele, nu doar centrul. Fiecare sector sa aiba stilul si identitatea sa.Ma uit la chiochile  ingenuncheate pe clumbe, sadind niste plante si tufari  ca “vai de capul lor”, iar rezultatul muncii lor parca ar fi copiat din cartile de design al lansdaftului de prin vremurile sovietice, ma intreb oare cind oamenii isi vor dori sa cunoasca mai mut si sa traisca mai frumos?

3.Terenuri de joaca pentru copii

Eu le-as oferi niste inlesniri atractive companiilor care se ocupa de utilaje pentru terenurile de joaca, in schimbul amenajarii terenurilor de joaca din toate sectoarele orasului. Inteleg perfect ca nu sunt bani. Inteleg ca, copii sunt viitorul nostru, iar noi trebuie sa ne ocupam de prezent. Dar daca, ai reusi sa interesezi proprietarul unei astfel de companii cu anumite privilegii pentru afacerea sa, sunt convinsa, ca viitorul nostru ar avea un prezent mult mai frumos.Si…as insista ca fiecare teren de joaca sa fie acoperit  cu un strat de pietris special,ca sa nu intre copii curatei pe teren si sa iasa ca din gura sobei. Si as insista ca in zona fiecaryi terern sa fie instalate bio-toalete, ca sa nu se duca picii pe sub tufarii si copaceii din jur. Iar pentru parintii as preconiza niste mini-terase cu ceai, cafea, milkshake si inghetata.As face aceste terenuri cu plata. O plata simbolica, care ar pemite intretinerea lor de mai departe. Din nimic, nimic ramine…

4.Lumina verde pentru oamenii de arta

Orasul nostru este foarte steril. Nu-ti trezeste emotii decit in mai si in octombrie, cind gratie vremii de afara se schimba la fata. In rest este un oras lipsit de pasiune, emotii, aglomerat cu novostriochi si masini. Eu as anunta un concurs pentru toti artistii liberi: sculptori, pictori s.a.m.d. Le-as permite sa organizeze perfomansuri ale talentelor lor undeva intr-un parc din capitala. Cele mai reusite lucrari le-as cumpara de la ei si le-as instala in diverse locuri ciudate din Chisinau. In mijlocul unei alei de parc, in fata vreunui liceu, linga o maternitate. In toata lumea artistii moderni sunt foarte solicitati si apreciati, lucrarile lor le gasesti in niste locatii trasnite din New York, Barcelona,Londra.La noi nu stiu nici un nume , decit cel a lui Marik Virlan (un artist genial). Eu, daca as fi primar l-as lasa pe Marik Vilan sa-si faca de cap in tot orasul. Sa vedeti ce Chisinau vesel am avea.

5.Locuri de agrement pentru familii

In locul fostului stadion republican mi-ar placea sa avem un gazon cu un ecran mare unde oamenii ar veni sa vada filme si teatru sub cerul liber. Iarna, aceste locuri pot fi incalzite cu lampi speciale sau transformate in patinoare.Ce frumos ar fi daca oamenii ar putea sa se intilneasca intre ei nu doar la receptii, petreceri glamuroase,dar si la evenimente mai simple, mai obisnuite. Sa vina, sa poata bea un izvar sau un suc fresh. Sa vina cu copii, cu iubitele, cu parintii.

Deocamdata ma opresc….nu…nu ma opresc…vreau ca zona din Valea Morilor sa le fie oferita celor care vor dori sa investeasca bani in ea, cit mai multi si cit mai repede. Eu le-as pune o conditie:vVa ofer fiecaruia 6-10 ari de pamint in folostinta pentru 50 de ani, cu conditia ca…si am grija sa avem un parc de agrement, niste restaurante dragute, plaja curata s.a.m.d, un centru de arta contemporana, un cinematograf, un loc pentru pescuit.

Ce placut e sa visezi! Visele au atita putere! Hai si tu…

Comentarii

Previous Post Next Post

31 Comments

  • Reply theman 13 October 2009 at 12:37

    super vise!

  • Reply Jozef 13 October 2009 at 12:49

    Visul poate deveni realitate. Eu cred ca a venit timpul implicarii in politica a doamnelor frumoase, puternice, destepte, cu initiativa pentru ca pina acum am avut numai de acelea care din campanie in campanie se tot pling ca nu este respectata egalitatea genurilor (gender). Vine anul 2011 cind vor avea loc alegerile locale unde vei putea propune Chisinauenilor ideile, proiectele tale pentru ca mi se par interesante si eu stiu ca tu esti un izvor nesecat de idei si propuneri, lucru care din pacate ii lipseste actualului primar general.
    Mai repet, in politica moldoveneasca se cere o femee desteapta, cu caracter, si daca mai e si frumoasa apoi succesul e garantat.
    Nata este o simbioza dintre Iulia Timosenco, Irina Hakamada si Xenia Sobsciac ceea ce inseamna ca succesul nu e atit de departe.

    Eu sint gata sa intru in Staful electoral al Natei, dar voi?

    • Reply Nata Albot 13 October 2009 at 12:51

      glumesti neinspirat:))nu ma intereseaza deloc lumea politica a barbatilor.

    • Reply Alina 13 October 2009 at 13:03

      “Nata este o simbioza dintre Iulia Timosenco, Irina Hakamada si Xenia Sobsciac ceea ce inseamna ca succesul nu e atit de departe.”

      Iaca cu Sob4ak nu sunt de acord deloc

  • Reply Alina 13 October 2009 at 13:01

    Eh, ce visuri frumoase, e bine sa visezi in culori))) hai si eu)))

    –as face facilitati pentru biciclisti, tare as vrea sa trecem cit mai multi dintre noi pe doua roti, este ceva romantic in asta pe linga celelalte…

    –masinile parcate de a lungul strazilor… aici nici nu comentez

    –piata centrala as muta o sa nu mai fie “centrala”

    –as vrea mai multe sarbatori in oras numai ca probabil nu as face o pentru ca s ar rezuma totul la abuz de alcool

  • Reply E.T. 13 October 2009 at 13:37

    M-as intilni mai des cu localnicii si as incerca sa solutionez macar a 4 parte din doleantele lor.
    As incerca sa colectez mai multe fonduri pentru copiii orfani.
    As interzice “plimbarile maidanezilor” prin oras.
    Mai multa curatenie pe strazi prin cartiere.In suburbii.

  • Reply Galadriel 13 October 2009 at 13:58

    eu am de foarte mult timp dorinte pentru o viata mai usoara si mai plakuta in orasul si tara noastra. In primul rind daca as fi primar :)as plasa in oras multe WC-uri publice, gratuite!!!!!!!curate si amenajate!!!!Pentru mine situatia bailor chiar este o problema!Nu destul ca trebuie sa-l cauti tot orasul,dar cind il gasesti trebuie sa achiti 2 lei pentru niste conditii oribile!Plus as dori ca in fiecare WC sa fie loc pentru persoane cu handicap si copii.
    Inca un vis de-al meu este ca limba romana sa fie vorbita si auzita cit mai mult!Toate filmele la cinematograf sa fie difuzate doar in limba romana sau cu subtitre romanesti.
    :)Cam atit daca imi mai vin idei mai scriu:)Poate scriindu-le se vor implini intr-o zi, cine stie 🙂

  • Reply diana g. 13 October 2009 at 14:48

    sa visez si eu:

    1. as curata riul Bic si l-as face navigabil, cel putin pentru vapoare mici care ar transporta marfa.
    2. as redeschide telefericul ce trecea peste padurea de la Buiucani si as instala cate un teleferic pentru fiecare padure din oras, astfel vom avea mijloace de deplasare alternative si strazile poate vor deveni mai putin aglomerate.
    3. as face o pista ciclabila adevarata! da, da, exact ca acelea din Amsterdam!
    4. as interzice microbuzele, le-as lasa numai pe cele care circula in zone intr-adevar greu accesibile pentru troleibuze sau autobuze.
    5. as reconstrui zona istorica situata mai jos de piata centrala. as cumpara toate casele avariate (locatarilor li se poate propune apartamente in blocuri), as deshide acolo un adevarat centru cultural, cu cafeneli, scuaruri, librarii, sali de expozitii, magazinase, cu baruri cu muzica live…

  • Reply Jozef 13 October 2009 at 14:54

    Din Sobsciac numai 10%.
    Nata eu iti cunosc pozitia vis-a-vis de politica. Sint de acord ca este murdara. Si mai stiu ca de multe ori faci comparatie dintre lumea civilizata si mizeria noastra. Dar in lumea civilizata vin la putere oameni puternici care-si iubesc tara si vor sa faca ceva pentru ea. La noi insa oamenii destepti si puternici polimizeaza numai la bucatarie, de aici vine si mizeria pentru ca ne conduc de cele mai multe ori mizerabilii.

  • Reply Ilie 13 October 2009 at 15:24

    Cred ca in Chisinau se impune necesitatea unei reforme serioase a administratiei din punct de vedere al structurilor si competentelor. nu, nu este vorba despre schimbarea pe ai lor cu ai nostri, ci crearea unei structuri organizatorice pe domenii mai rigide ca competente. Ai scis mai sus de crucile de pe marginea drumurilor, dar pe mine ma mai irita si “zebrele” pietonale care sunt plasate haotic si doar majoreaza indicii de pericol pentru pietoni. Sa nu credeti ca sunt impotriva plasarii acestor treceri, dar sunt foarte indignat cind niste indivizi, fara o strategie si un studiu, dar si neasigurind securitatea noastra, le plaseaza ne profesional si fara dotarea necesara.

  • Reply Mariana 13 October 2009 at 15:45

    Eu la fel as interzice “plimbarile maidanezilor” !! Apoi, as ordona iluminatul strazilor !! off…aici e jale mare..Apoi, as da in arenda spatiile din gestiunea primariei care nu sunt utilizate (ex.etajele tehnice si subsolurile din casele de locuit, de care nimeni nu are grija si devin insalubre). Cam acestea ar fi chestiile de care m-as apuca in primul rind.

  • Reply Dumitru 13 October 2009 at 17:32

    Din proiecte de constructii si infrastructura ar fi:

    – cateva drumuri centura pentru ca sa mai descarcam centrul de masini
    – cateva strazi centrale le-as face doar pentru pietoni si biciclisti
    – respectiv in preajma acestor strazi am avea nevoie de parcari cu multe nivele
    – terenuri sportive publice in fiecare sector unde in primul rand copii sa poata alerga, juca sporturi gratis

    In ceea ce priveste actiunile orasenilor:
    -as interzice fumatul in locurile publice, cu exceptia locurilor special destinate fumatorilor
    – as pedepsi cu amenzi mari si munca in folosul comutatii la greu pe cei care scuipa coji de seminte si arunca gunoi pe strazi (altfel nu inteleg unii, sa le spun indivizi)

    Ehh, dreaming is nice!

  • Reply natalia 13 October 2009 at 17:56

    m-a inervat in emisiunea de ieri ca toti cer tare-tare mult de la domn primar! Douazeci de ani de haos si dezordine, iar acum vreti de la Dorin in 2 ani sa faca din Chisinau un mic Paris!
    Si alta as mai adauga si cred ca e destul de important: nu sa CEREM de la primarie, ci sa OFERIM. Toti cite un pic sa contribuim la amenajarea orasului, daca atit de mult dorim sa-l vedem civilizat. Asta tine si de bunul simt al fiecaruia sa nu arunce gunoi unde ii nimereste si sa nu ne conducem de regula: ce-i al meu ma preocupa, ce-i in afara ograzii/ casei/ apartamentului – nu ma doare nici in cot. Maturam din ograda si aruncam gunoiul in drum ca sa vina maturatorii de la primarie sa-l stringa.
    Adica sa avem la balcoane flori, in fata blocurilor sa organizam clumbe cu flori (si sa nu le furam peste noapte), sa ne parcam si sa circulam civilizat, etc.etc.etc…
    Am trait un timp pe bd. Negruzii cu balcon care iesea chiar pe bulevard. Sa stit ca cit am stat 5 ani acolo niciodata nu mi-am permis sa-mi intind hainele la uscat la acest balcon (sotul imi facuse in partea cealalta a casei din fereastra o constructie speciala pentru uscat). Imi pare ca un bloc vechi din anii 50 pe o artera principala a capitalei va atrage atentia multor turisti, oaspeti ai orasului, si nu cred ca vor fi originale maiourile mele intinse acolo. In Europa nu prea am vazut haine intinse pe la balcoane, de obicei sunt camere speciale de uscat in blocuri.

    Vreau sa zic ca nu numaidecit trebuie sa ajungi primar ca sa faci cite ceva frumos pentru Chisinau.

    • Reply Z.M. 13 October 2009 at 19:35

      De ce spui ca 20 de ani ani de haos si dezordine? Oare nu a facut S. Urecheanu multe pentru acest oraş? Sa nu fi fost Urecheanu apoi acuma nu mai aveaţi voi trolee moderne, ambulanţe, unele străzi mai largi. Că Dorin săracul poate şi că nimeni nu ia permis dar în decurs de 2 ani nu prea a făcut multe lucruri, vom vedea ceilalţi 2. Dar dacă situaţia va continua aşa apoi să mă ţineţi minte că numai cîştigă Dorinel cum numi voi vedea eu ceafa. Cî orator sunt şi eu bun dar treaba nimic. Eu îl respect ca om dar ca primar am sa-l respect dupa ce va face ceva treaba.

  • Reply Andrei 13 October 2009 at 18:16

    Kiar as fi foarte bucuros sa te avem in kalitate de primar de Kisinau ,in plus ai avea ocazia sa realizezi toate acestea…de ce nu poate ai mult succes la populatia din R.M. si poate Nata va fi in acest post…… 🙂

  • Reply Victoria 13 October 2009 at 20:23

    Vreau piste pentru bicilisti si pt BUS-uri in Chisinau, vreau ca zona Bicului sa devina regiune de agrement, vreau ca Valea Morilor sa re’ devina zona de agrement si doresc ca Moara Rosie de linga casa mea sa fie renovata…

  • Reply Elena 13 October 2009 at 20:33

    As curati orasul de mizeria de pretutindeni….. as adaposti sau as gasi alta solutie pentru maidanezii de pretutindeni…..as asigura toate regiunile Chisinaului cu acces la comoditati gen canalizare,gaz,etc….

  • Reply Liliana 13 October 2009 at 20:38

    Semnez aproape sub toate propunerile de mai sus, in plus mi-as dori sa nu li se permita automobilelor sa intre in parcuri(de ex. parcul de la Sculeni), sa fie amendati cei in stare de ebrietate, cei care lasa gunoaie, cei care asculta muzica la maxim (despre acelasi parc e vorba, dar e valabil pt toate parcurile din CHISINAU).
    Apoi, ar fi bine sa fie amenajate piete agricole pentru producatorii de la sate-am avea de cistigat si noi, cumparatorii de la oras, dar si agricultorii nostri…

  • Reply Lykurici 13 October 2009 at 22:57

    Toate bune si frumoase,dragilor,dar ce-ati zice sa se interzica categoric(scuzati cacofonia) SCUIPATUL PE JOS!!???Strigator la cer,dupa mine!!!O prietena a mea a intrebat un oaspete francez ce i-a placut si ce i-a displacut in Moldova?Guess what???Omul a fost profund dezgustat de aceasta..cum sa-i zic..badaranie a noastra.Si se tot intreba,de ce toata lumea merge si scuipa muci pe jos?Ichhh!!!!De aici trebuie inceput!

  • Reply Natalita 13 October 2009 at 23:02

    Eu as instala mai multe urne…Cit de des am fost in situatia in care nu am avut unde arunca chiar si acel bilet de calatorie in transportul public!

  • Reply olesea 14 October 2009 at 01:24

    EU AS MAI ADAUGA LA TOATE CELE SCRISE CEVA CE MA DOARE DESTUL DE MULT: AS FACE CA SEZONUL DE INCALZIRE SA INCEAPA SI SA SFIRSESCA CIND SE CUVINE, DEOARCE DE CIND MA TIN EU MINTE CA LOCIUESC IN CHISINAU ,ADICA DIN 1995,TOT AM SUPORTAT FRIGUL DE PRIN APARTAMENTE TOAMNA PINA INCEP SA LIVREZE SI PRIMAVARA CIND AFARA E INCA FRIG DAR EI DEJA SISTEAZA AGENTUL TERMIC.
    ASTFEL , SUNTEM NEVOITI SA IMBRACAM COPII CA SA NU RACESCA SI MAI RAU CIND PUNEM CAMINELE ,DE LA AERUL USCAT INCEP SA TUSESCA ….
    SI MAI VISEZI SA AVEM LOCURI DE AGREMENT PENTRU COPII,NICI CIRC NICI TERENURI NU AVEM UNDE SA MERGEM LA ZILELE DE ODIHNA. NU STIU DACA VISELE NOASTRE EXPUSE AICI VOR DEVENI VREO DATA REALITATE… DAR SPERANTA MOARE ULTIMA!
    P.S. NATA VIN AICI IN FIECARE SEARA SI DIMINEATASI ASTEPT CU NERABDARE SA VAD CE AI MAI SCRIS… AI TOT RESPECTUL MEU!

  • Reply Dana 14 October 2009 at 04:45

    Poate doar acest mesaj sa apara pe pagina unde deja venisem cu propuneri si nu doar cu constatari:

    1. toate animalele fara stapan cat si cele care se pierd treb plasate intr-un Centru de Plasament unde vor fi ingrijite si supravegheate (cuplarea in special) plus sa activeze pe langa centru Politia pentru animale care va asigura un bun comportament atat a societatii vis-a-vis de ele cat si invers. Pot fi plasate si in familile ce cauta prieteni dar trebuind sa plateasca bani grei pu siguranta sanatatii lor caci din strada nu poti lua nestiind starea sanantatii pe cand din Centru multi si-ar dori… Repet daca se pregatesc suficient de bine doc pu proiect poate fi usor finantat de org donatoare daca va face parte din obligatiile Guv.
    2. inchiderea kiosk-urilor si deschiderea spatiilor comerciale la parterele blocurilor nepermitand devierea de la arhitectura si designul cladirilor (doar restaurarea si vopsirea in culorile proprii). este insuportabil sa mai vezi cutiutele acestea ce iti fac impresia de piata chinezeasca….
    3. as organiza 1 data pe luna (Duminica) Ziua Ecologica cand sa fie interzisa circulatia transportului, cel putin pe zone, astfel macar o zi nu vor mai fi gaze prin tot orasul si lumea ar avea posibilitatea sa practice mersul pe jos (se poate de consultat detaliile acestei actiuni in Europa pu a nu inventa caruta).
    4. sunt de acord cu pozitia ca nu politicienii trebuie sa faca politica, ci noi oamenii – noi, societatea civila avem rolul esential in cursul politicii. Astfel nu numai prin exemple proprii (respectand curatenia si ordinea) dar si cerand de la cei pusi de noi sa se miste in directia cuvenita – caci ajungand la cald, moale si strachina plina- uita de nevoile muritorilor de rand…

    Sunt inca multe idei dar treb sa ma conving ca acest mesaj apare public.

    Si ar mai fi ceva… in ce priveste candidatura Natei, pai Nata este deja persoana publica si chiar acuma poate schimba nu numai viata colegilor din forum dar inca multe-multe vieti – ceea ce deja face – dar trebuie sa continuie – si nu pentru cariera politica dar cariera umana – caci acesta este rolul unei persoane publice.

  • Reply anikusha 14 October 2009 at 12:13

    Mi-au placut mult ideile tale Nata, si doua din ele au coincis cu ceea ce as vrea de mult timp sa apara la noi in oras:
    – cinematograf sub cerul liber, de mica cind priveam filmele straine, eram atit de interesata de faptul ca uite cum in alte tari poti veni cu masina sau cu paturica in parc, sa privesti un film, sa danseszi in timpul acestuia daca apare vreo melodie frumoasa in film, sa beai un ceai alaturi de iubit sub un copacel, inveliti in paturica si captivati de ceea ce vedem pe marele ecran…..
    – si desigur de cind a mai incetat sa existe lacul de la Valea Morilor, si parcul s-a transformat intr-o gunoiste, as vrea foarte mult ca pe acel teren asa apara ceva nou, chiara daca nu un nou lac, macar o zona de distractie pentru familii, poate un bazin si ceva terenuri sportive pentru copii si maturi, unde s-ar practica sporturi despre care la noi inca nu se stie, acelasi cinematograf la aer liber, practic orice ar fi binevenit, daca ar distra populatia orasului si u ar costa prea scump.

  • Reply Doina 14 October 2009 at 14:32

    una din cele mai iritante si stresante “activitati’ in Moldova este ‘statul in rind’ / ‘la coada’ in institutiile si instantele publice. ori e prea multa lume galagioasa, agresiva, ori nu se tine cont de cine sta si cine nu mai sta la rind; esti blocat cu orele – pierdere de timp si de nervi!
    aceasta probleme se poate rezolva foarte simplu prin instituirea ‘rindurilor’ in baza de numar electonic:
    – ai venit, ai apasat pe buton, ti-ai luat numarul de ‘asteptare’ si.. plimba-te daca e multa lume; citeste ceva ( fara a urmari suspipcios fiecare om care intra-pleaca), foloseste timpul util si asteapta sa fii chemat prin display-ul electronic care arata ‘care numar e urmatorul’.

    Daca as fi primar, as incerca sa implementez aceasta practica super-civilizata in institituiile municipale ( at least!)

  • Reply gloria 14 October 2009 at 21:33

    Nata,ai mare dreptate in privinta lucrurilor si ar fi foarte bine sà devinà aceste visuri realitatefie .eu as interzice rutierelor care au crescut ca ciupercile in orasul nostru si creazà un haos nemaipomenit,sint de acord cu Doina 100% cu numerarul electronic .as elimina toate tarabele celea din preajma toamnei de aur care se tin lant si lasà numai murdàrie,marfa tre realizatà numai in centre comerciale specializate,as pune in functie primarii de la sate sà organizeze ceva pentry bàtrini ,un fel de shezàtori cu creatii proprii,chiar niste serate cu ceva emisiuni distractive,dansuri sà mai uite lumea de necazuri,lista ar mai putea continua,haide-ti sà facem ceva pentry binele nostru al tuturor.

  • Reply TaNYA 15 October 2009 at 01:34

    NU AM CITIT NIMIK DIN CEEA CE S-A COMENTAT, NU VREAU SA IMI LAS IDEILE INFLUENTATE, SAU SA SE CREADA COPIATE, DE CRUCI CE SA ZIC, SUNT DE ACORD NATA, EU MEREU ZIC, OAMENILOR DE LA NOI LE PLACE SA SUFERE, DAR TOTODATA ITI IMAGINEZI SA APARA VREO LEGE PRIN INTERMEDIUL CAREIA ULTERIOR SA SE SCOATA CRUCILE DE PE MARGINEA DRUMULUI, SARMANUL OM CARE VA AVEA ASA IDEE, TOATE BABELE SI TARANII O SA ZICA CA NU ARE RESPEKT, AU EI MAI MARE RESPEKT CIND ATERIZEAZA CRUCILE PE DRUMURI, PARCA AM TRAI INTR-UN CIMITIR CONTINUU, IN FINE, CIND MA GINDESC LA SCHIMBARI IN CHISINAU, MA GINDESC LA COPACI, ITI IMAGINEZI SA MERGI PRIN CENTRU, PRIMAVARA, SI O MULTIME DE COPACI INFLORITI, SA FIE SI NISTE TARABE CU CAFEA, CU LATTE, CA SUNT SI IN NEW YORK, ITI CUMPERI O CAFEA LA PACHET, SI TE PLIMBLI, APROPOS, AS INTERZICE TRANSPORTUL IN CENTRU, NU STIU CUM, DAR E IDEEA MEA, SA FIE INTERZIS TRANSPORTUL IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE, ADICA SA FIE DELIMITAT CENTRUL ORASULUI, POATE AS MARI PARCUL, DOAR CA NU STIU DACA DIN PUNCT DE VEDERE AL ARHITECTURII E POSIBIL, AS ILUMINA ARCUL DE TRIUMF, NOAPTEA SA ARDA SUTE DE BECULETE PE EL, SA SE VADA DE DEPARTE, ADICA EU AS VREA SA FIE O REGIUNE MAI PUTIN COMERCIALA, AS MAI DESCHIDE UN PATINOAR, SI AS PROMOVA IDEEA SPORTULUI FRUMOS, ADICA PE GHEATA,MI-AR PLACEA DACA VOI AVEA O FIICA SA PATINEZE CA O BALERINA, AS VREA SI UN DISNEYLAND, IN MINIATURA MACAR, CA UN ORAS INTREG MERITA ASA CEVA, IN ITALIA ESTE GARDALAND, PAI DUMINICA JUMATATE DE TARA E ACOLO, CU COPII CU PARINTI CU IUBITE, PLATESC 20, SAU 30 EURO PE ZI, IN SCHIMB O ZI INTREAGA AU ACCES LA TOATE MASINARIILE ALEA, SI CE ADRENALINA, SI CE DRIVE, SORMEA O LUNA MI-A POVESTIT DESPRE GARDALAND, CA DEJA STIU O GRAMADA, SI TI SE FAC POZE IN CELE MAI NEBUNATICE MOMENTE, SI SEARA CIND PLECI ACASA ALEGI CARE TI-A PLACUT SI O CUMPERI, GRADINA ZOOLOGICA, ACOLO AS ADUCE ANIMALUTE MAI MULTE, SA FACEM CEVA ZOO IN TOT SENSUL CUVINTULUI, SA NE BUCURAM SI NOI CIND SE MAI NASTE UN ANIMALUT, SA APARA LA TELEVIZOR, SA II SERBAM ZIUA DE NASTERE, JAPONEZII PERMANENT ANUNTA IN TOATA LUMEA CIND VREO PANDA DE LA EI A MAI ADUS PE LUME UN PUIUT DE URS, POATE SUNT IDEI INFANTILE SI USOR BIZARE, DA CITA BUCURIE ADUC ELE, MAI ALES PENTRU COPII, CACI COPIII TARII NOASTRE MERITA MAI MULT, MERITA SA STIE, SA VADA, CA DOAR ATITEA SE INTIMPLA IN LUME, SI ATITEA AM PUTEA FACE SI LA NOI, OK MA OPRESK, ATIT DE TARE NATA MI-A PLAKUT SA SCRIU CE AS FACE, CHIAR IN TIMP CE SCRIAM ASA MA BUCURAM, IMI IMAGINAM TOATE ASTEA, SI ATITEA IMI VENEAU SI VENEAU IN MINTE, SI UNA SI ALTA, SI CIND STIU CA SUNT DOAR IDELILE MELE, A UNUI COPIL DE 23 DE ANI, HN IMI VINE SA PLING, CAN WE HAVE OUR LITTLE, SPECIAL, PERFECT CITY? JUST FOR US…HM

  • Reply TaNYA 15 October 2009 at 01:44

    OK, ACUM DUPA CE AM SCRIS, AM CITIT CE AU AVUT DE COMENTAT SI CEILALTI, MA BUCUR, CA, MI-AM EXPUS IDEILE INAINTE SA CITESC SI IDEILE ANTERIOARE, M-AS FI LASAT INFLUENTATA DE, MAIDANEZII CARE MA IRITA PRIN ORAS, INTR-O ZI MAI NU M-A MUSCAT UNUL, AM INCEPUT A PLINGE,
    ATIT DE TARE M-AM SPERIAT, M-AS FI LASAT INFLUENTATA DE CALDURA DIN APARTAMENTE, SI ATITEA, CARE AR FI FOST COMUNE, EU M-AM GINDIT LA CEVA POZITIV, FRUMOS, MAI PRESUS

  • Reply pisicutza 17 October 2009 at 20:38

    eu as da amenzi usturatoare si pedepse drastice celor care fac mizerie si nu arunca gunoiul la cos,ma enerveaza rau cei care scuipa pe strada, pe aia chiar iash baga la inchisoare!!!

  • Reply Lima 24 October 2009 at 21:49

    Bun topic… pe linga cele mentionate mai sus, in special un Merci Danei pentru grija fata de maidanezi si Duminica ecologica, eu:
    – as “baga” o lege cu privire la separarea gunoiului (totul aparte: biologic, menajer, sticle, plastic, etc.)
    – as gasi investori pentru a cosntrui o uzina de reciclare a gunoiului
    – as organiza mici adunari / seminare cu locatarii si i-as invata ce inseamna a separa gunoiul si daca tot nu invata: AMENDA!
    – as scoate “naibii” garile auto din oras, si cea de Nord si cea Centrala, iar in locul lor as face parcuri de agrement cu multi copaci si flori
    – as incerca sa gaesc o solutie pentru cimitirul Doina, care este o adevarata catastrofa ecologica…
    – si as apara cainii comunitari (azil, clinica veterinara, proiecte de adoptie), caci tare imi sunt dragi si mi-i jale cind ii vad atit de suferinzi, din cauza noastra, a oamenilor…

    Dar toate aceste skimbari depind de fiecare din noi…

  • Reply pisicutza 30 October 2009 at 22:55

    Lima nu inteleg de ce nu-ti plac garile auto?ce vei face tu cu garile , unde le vei amplasa?!

    • Reply talynator 24 October 2010 at 18:25

      pisicutza garile auto le poti amplasa la iesirele din oras , first of all as muta-o pe cea din centrul orasului because e chiar linga piata centrala and its way too much aglomeratie tin minte cind eram acasa si mama imi zicea sa merg la piata sa cumpar ceva parca ” imi dadea cu sare in ochi ” 🙂

    Leave a Reply