EVENIMENTE

Cine merge la Arbatova?

Inainte de a va anunta cine sunt cele 4 posesoare ale biletlor la master class vreau sa fac un comentariu. 

Nu cred ca ar trebui sa ne ferim de termenul feminism. Din pacate feminismul de azi difera mult de cel conceput initial.  La sfirsitul sec 19, cind incepea miscarea feminsta, obiectivele de baza erau obtinerea cit mai multor drepturi pentru femei. Drepturi pe care noi azi le avem. Dar imaginati-va ca au fost vremuri cind femeile nu aveau voie sa voteze, sa aiba o prorietate, sa foloseasca contraceptive, sa avorteze, sa fie protejate impotriva violentei domestice, hartuirii sexuale, violului,sa aiba un concediu maternal, sa primeasca aceeasi bani ca si un barbat pentru aceeasi munca facuta. Promotoarele feminismului modern insa trezesc atita reticenta din cazua faptului ca se expun prea activ pe tema relatiilor intre barbat si femeie, adica au redus parametrii cimpului lor de lupta la: el vs ea. Ceea ce mi se pare gresit, pentru ca relatia: El si Ea are atitea aspecte individuale, incit femisnimul care lupta pentru drepturile generale ale femeilor nu poate fi aplicat intr-un spatiu atit de ingust. Am spus si mai inainte: femeia este responsabila pentru alegerea partenerului de viata, respectiv femeia este cea care stabileste in cuplu niste limite: de atitudine, respect, implicare, participare, toleranta. Mai bine zis, ea nu le stabileste, ci doar alege in rezultatul comunicarii cu un barbat: ii convine sau nu. Atit Hakamada, cit si Arbatova sunt doua activiste care in nici un caz nu ti-ar spune ca barbatul tau este un bou, iar tu meriti mai mult.Dimpotriva, ele ti-ar spune: Iti place, flag v ruki, si fii fericita. Pentru ca nu exista nimic mai important pe pamint decit: fericirea ta. Mai mult, asa cum s-a inimplat la Hakamada, este foarte posibil sa auzi niste sugestii utile si constructive despre cum sa-ti armonizezi viata de cuplu. Unde merita sa lupti pina-n pinzele albe si unde chiar ar trebui sa te relaxezi,pentru ca oricum nu vei schimba nimic niciodata.

Cind am adresat intrebarea cu barbatul bou, am mizat pe o reactia a voastra mai lejera, mai haioasa. Nu ma asteptam unele dintre voi sa fiti atit de serioase. Am vrut sa provoc ironia, imaginatia si creativitatea voastra.  Asa ca nu-mi judecati alegerea:

 MARY(mary-nazarenco@rambler.ru)
Acum citeva luni, chiar eu personal i-am spus unei persoane foarte apropiate mie – ca ea nu merita sa aiba in preajma ei asa sot. Am fost martora unui gest facut de sotul cu pricina, am incercat sa previn un abuz. Situatie care m-a socat, m-a lasat fara replica si m-a facut sa-mi schimb totalmente atitudinea fata ce acest om. Era un gest, care pentru mine, ca femeie, este cel mai josnic ce ar putea sa-si permita un barbat. Ca sa deshid ghilimelele – era propriul meu fin, ce s-a purtat josnic cu fina mea, mai mult ca atit in prezenta mea …Citeva zile in sir dupa cazul respectiv am discutat cu ea, i-am argumentat ca un abuz naste un al doi-lea, daca nu iei masuri CATEGORICE. Unicul lucru ce am rugat-o. sa nu-l ierte atit de repede (ca s-a mai intimplat), sa-i dea omului destul timp sa-si dea seama ce a facut si ce are de gind sa faca in continuare. Iar ea, sa inteleaga – are nevoie de un asa sot sau nu. Si daca nu – nu este nimic grav – nu-i leaga vre-un copil, ambii sunt tineri si ar putea incepe o alta cale de sinestatator. Poate n-a fost corect din partea mea ca le eram nasa, dar ca femeie, cu experienta conjugala de 12 ani, mi-am permis sa-i spun acest lucru.
Toata istoria s-a terminat cu faptul ca… ea l-a iertat peste doua zile. Iar eu am ramas vinovata – ca le-am sugerat sa divorteze. Mai mult ca atat, am fost tachinata de sotul meu ca nu trebuia sa ma implic, ei se cearta, ei se impaca, iar eu voi ramine vinovata.Au trecut luni dupa acest caz, dar nici pina astazi nu cred ca am procedat incorect, si de s-ar intimpla repetat, as proceda la fel.…
Dar poate nu am dreptate!? Nata, cum ai fi procedat tu? Ce sfat le-ai fi dat finilor mei?Poate Maria Arbatova stie raspunsul la aceasta intrebare?
e i-ai face unei feministe, care ti-ar spune ca omul cu care traiesti este un bou, iar tu meriti mult mai mult de la viata?as vrea sa ascult argumentele ca sa-mi fac o parere )) ma duc sa google-esc ceva despre dinsa,o zi buna! 

9.37(dsc07@k.ro)
I-asi spune ca vreau la Arbatova, dar nu am bani, ca sa-mi cumpar un bilet.
 

Daniela(mihaelapopa@rambler.ru)

Poate mi-ar deschide ochii ? Toti din jurul tau, incepind cu parintii, religia, societatea î-ţi insufla ca odata acceptind ceva, ti-ai luat crucea in spinare si fii buna si du-o pina la capat. Si tu mergi ca vaca ce este preocupata sa pasca mai mult ca sa faca lapte mai mult caci are de hranit urmasii de acasa, stapinii cu toata familia, dar si sa ramina ceva pentru vinzarea la piata. Si asa zi de zi.Tot timpul ma framinta de ce Dumnezeu a lasat ca vaca noaptea sa rugume la voie tot ce a consumat pe parcursul zilei si am inteles ca numai noapte nimeni nimic nu vrea de la ea.Copiii dorm satui si linistiti, barbatul sforae satisfacut , in casa e lineste si numai tu inchizi ochii si iti permiti sa-ti desfaci aripile si sa zbori spre visele tale unde esti Eva in gradina raiului.Desigur ca merit mai mult, i-aş raspunde, dar ….. 

 Nadia(dianutza1@rambler.ru)

Ce i-ai face unei feministe, care ti-ar spune ca omul cu care traiesti este un bou, iar tu meriti mult mai mult de la viata?as vrea sa ascult argumentele ca sa-mi fac o parere )) ma duc sa google-esc ceva despre dinsa,
o zi buna!

Astept sa ma contactati prin mail la info@nataalbot.md. Daca nu am un raspuns de la cineva dinte voi pina astazi, miezul noptii, imi asum dreptul sa ofer biletul altcuiva.Va multumesc mult si va amintesc ca evenimentul este maine, 5 decembrie, ora 17.00, Sala cu Orga. Biletele se vind tot acolo. 

P.S.Daca as avea un al 5-lea bilet, l-as oferi pentru:

posmotrel(posmotrel@yahoo.com)

vibrator

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Ana P 4 December 2009 at 16:15

    Eu…

  • Reply Natacha 4 December 2009 at 16:17

    Nata merci mult pentru biletele care le oferi, cãci au deschis o bunã temã de discutie. Am vrut sã-i scriu un rãspuns lui Mari. Mi-a plãcut povestirea ei si cred cã a procedat bine, dacã asa a simtit ea la moment. Mari, acuma îti dai seama de ce tu nu ai asa un sot? dar îl are fina ta? Pentru cã fiecare are ceea ce meritã. Era si de asteptat cã ea o sã-l ierte, cãci nu are aceeasi profunzime, realitatea pe care o vezi tu si pe care o vede ea, nu e aceeasi. Tu de pe culmea tuturor momentelor trãite, a 12 ani de cãsnicie vezi lucruri pe care ea nu le vede. Si din pãcate sã-i spui omului direct care e realitatea, nu schimbã, poti poate cu timpul sã încerci sã-i transmiti practica pe care o ai tu 🙂

  • Reply Andrei 4 December 2009 at 19:17

    Suntem casatoriti de 12 ani avem doi baieti avem si noi fini au avut si ei conflicte ca si noi dar niciodata nu ias indemna la divort pentru ca Dumnezeu spune ca ce a impreunat El nimeni sa nu disparta .Ci mai degraba as cauta sai invat sa se ierte,stimeze,iubeasca si sa caute folosul unui altuia dupa cum si Dumnezeu nea iertat pe noi dindusi la moarte pe singurul Lui Fiu.Si noi ca nanasi neam luat responsabilitate inaintea lui Dumnezeu sai indemnam cum pe ei asa si pe copii lor pe calea credintei si dragostei si nu invers, sper ca lectiile sai fie de folos cum ei asa si finelor.Cit traim sa invatam pe altii si sa ne lasam invatati de altii spre binele tuturor.

  • Reply Nadia 4 December 2009 at 20:10

    ura!!!! eu merg la Arbatova!!!

  • Reply Ana P 4 December 2009 at 20:43

    Nata, ce sfat le-ai da tu finilor tai?

    • Reply Nata Albot 5 December 2009 at 03:54

      sa fie fericiti, sanatosi si sa faca cit mai multi copii:))

  • Reply Dodo 5 December 2009 at 08:33

    un anekdot la tema:
    Сидят в ресторане Лев и Бык. Вдруг Льву звонит жена по мобильнику и говорит, чтобы домой поскорее возвращался. Лев встаёт и собирается уходить. А Бык его на смех поднял, мол, как это тебя жена и так далее и тому подобное… мол, я со своей…….
    А Лев ему и говорит:
    – Братан, ты не путай! У тебя жена – корова, а у меня львица…

    deci daca sotul e bou … să nu dezvaluim a 2 parte a adevărului mirositor

  • Reply Nadia 6 December 2009 at 12:27

    Nata mersi pt bilet, era atita agitatie in fata Salii cu Orga ca nu mai tin minte daca ti-am zis :))
    Arbatova mi-a creat impresia unei femei puternice, interesante, plina de umor, de “pofighism” fata de unele probleme )) Una e ca master-classul a decurs dupa intrebarile din sala care majoritatea erau ceva de genul ” m-a lasat barbatul, plingeti-mi de mila” )))

  • Reply Daniela 6 December 2009 at 16:08

    Vreau sa-ti multumesc pentru biletele oferite.
    De la intilnirea dnei Arbatova am asteptat dezvaluirea unor teme mai complexe, ca rolul si locul femeii in societate , drepturile, increderea in sine, dar intilnirea s-a inceput cu intrebarile din sala si prima intrebare a fost despre infidelitatea, dnei a raspuns, s-a sculat a doua femeie si iarasi a intrebat despre infidelitate , a treai femeia iarasi despre infidelitate, parka alte teme femeia in Moldova nu are. Dna Arbatova nu si-a pierdut calmul, si a raspuns ca intelege de ce apar multe intrebari pe tema data, in Moldova ca si in Rusia este o situatie instabila atit politica, economica si sociala precum si dogmele mostenite din comunism, unde familia era strict controlata de catrea partid, femeia in mare masura nu si-a gasit identitatea sa . Da, in Occident unde femeia are o independenta financiara, plus la toate drepturile ei sint protejate de legi care functioneaza , ea poate mai usor sa-si asume unele decizii. Deaceea ca sa-ti fie mai usor, te-a schimbat sotul, nimeni nu te opreste sa schimbi si tu partenerul, noi traim intr-o lume de sexualitate deschisa si daca barbatul sa- dus la una de 19 ani, dute si tu la unul de 19 ani, numai nu rasfringe totul asupra copiilor. Orice nu s-ar itimpla nu teroriza copiii, ca uite tatal tau este asa si asa si nu are nevoie de voi, caci acesti copii vor forma asemenea familii cu asemenea probleme
    M-a impresionat dna Arbatova prin simplitatea si obiectivitatea unor aspecte ale vietii pe care noi uneori le dramatizam prea tare, deaceea fii sigura pe tine si de fiecare data cind te uiti in oglinda sa repeti fraza Dnei Arbatova “ Kak poveziot tomu kto menia vozmiot!!!”

  • Leave a Reply