De-ale mele

Găsiți 3 deosebiri….

Vineri, la Deșteptarea, am încercat să aflăm care, pînă la urmă, este problema cu teatrul chinezesc care a venit la Chișinău și căruia nu i s-a permis să-și susțină spectacolul. Spun că am încercat, pentru că nu cred că ne-a reușit.

Am invitat-o la emisiune pe Tatiana Chiriac, organizatoarea evenimentului, care este acum într-un mare bucluc. A văzut acest spectacol în România și i-a plăcut foarte tare. A hotărît să-l organizeze și la Chișinău. Pot să vă spun, cu certitudine, că este o nebunie sau chiar o prostie să aduci la Chișinău 100 de artiști din America doar pentru că foarte tare vrei să le oferi moldovenilor posibilitatea să vadă și ei ceva frumos.  In ziua spectacolului Teatrul de Operă, în persoana directoarei Valeria Șeican, a închis ușa teatrului fără nici un fel de explicație. 120.000 lei au fost plătiți de către organizator,în avans pentru chiria teatrului.Artiștii au fost aduși la Chișinău, cazați, hrăniți. 60 % din bilete au fost vîndute.În ziua spectacolului, trupa a venit la repetiție, dar usile teatrului le-au fost închise. 

Bineînțeles, am contact-o pe directoarea teatrului, d-na V.Șeican. Mă lasă fără cuvinte capacitatea unor oameni de a rosti 1000 cuvinte fără a-ți da răspunsul la întrebarea adresată.

– De ce? O întrebare atît de simplă, la care d-na Șeican a reușit să ne spună verzi și uscate, și că ce spectacol frumos a făcut Vyktiuk cu o seară înainte, și că ce mult îi place emisiunea noastră, dar la întrebarea:

–  De ce nu și-a respectact teatrul obligațiile contractuale? Răspusul a fost:

– Organizatorii nu au respectat anumite condiții din contract.

– Care condiții?

– Nu putem să le enunțăm.

 – Sunteți gata să suportați un proces de judecată? Potrivit uneia dintre clauze, dacă una dintre părți nu respectă angajamentele, aceasta vă plăti 60.000 lei amendă.

– Nouă foarte mult ne pare rău, bla-bla-bla, bla,-bla-bla….

În contextul acestei situații,mi-am amintit despre un alt conflict, provocat de către ministrul de externe al Ukrainei.Acesta,aflîndu-se în stare de ebrietate, în aeroportul din Frankfurt, a provocat dezordine.Ca rezultat, a petrecut o noapte la răcoare. Situația a tensionat relațiile între cele două țări, iar posturile de televiziune au încercat să-și facă meseria. Aceea de afla mai multe detalii….Încercați și găsiți 3 deosebiri dintre explicațiile autorităților noastre vis-a vis de scandalul cu teatrul chinezesc și cea cu ministrul din Ukraina…La ei, cel puțin, e de rîs….

Comentarii

Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Elena 30 May 2010 at 20:38

    ufff…am recomandat spectacolul in cauza sefei mele care si-a luat si bilete…zic bilete ca erau minim 4 sa mearga cu prieteni…))

    bine ca e in deplasare! )

  • Reply Pavel 30 May 2010 at 20:53

    trist…

    dar ucrainenii mi-au plăcut… :))))

  • Reply Octavian 30 May 2010 at 21:28

    Nata, shi articolul shi video`ul e superb.. 🙂 Comparatia e super!! defapt, in principiu, intre cazul teatrului chinezesc shi acest video nu e nici o comparatie! Aberatii peste aberatii! Sper ca d-na director al Teatrului de Opera si Balet a dat explicatii mai putin prostesti decat cei din Hohland 🙂

  • Reply Natacha 30 May 2010 at 21:53

    “posle pitok”? asa cu o ushurinta si normalitate – posle pitak. Doamne ce bardac, oare asta e o gluma? Nu imi vine a crede ca sunt oameni care pot sa asculte si sa creada asa “bred”. Considera o tara intreaga de prosti!

  • Reply shan 30 May 2010 at 22:15

    doamne fereste!:)))))) (asta cu privire la video-ul atasat). Asta e o gluma (stand up comedy poate) sau omu’ asta chiar vorbea serioosss????????????????:))))))))))))))))))))))))) her lutzenco terminator:))))))))))))))))))))))))))))))))

  • Reply Virgil 31 May 2010 at 11:53

    Nata,
    ca macar cit de cit sa fie clar lumii de aici ce sa intimplat,ar trebui sa mentionezi si alt moment – chiar e un caz care poate complica tare relatiile dintr R. Moldova si China. Stiu ca o sa sariti acum sa aruncati in mine cu …. dar asa e. Si ar fi mai bine din partea ta sa dai aici o informatie mai detailata,inclusiv si sa raspunzi la intrebarea – de ce in China ei sint persecutati si interzisi ? La drept vorbind,cu China ei au cam putin comun,fiind stabiliti in SUA.
    Asta asa,ca sa fie macar cit de putin clar ce se intimpla.Si sa inteleaga lumea,ce e mai de folos pentru Moldova – sa priveasca un spectacol sau sa pastreze relatii bune cu o tara care in curind va deveni #1 pe arena mondiala si cu care isi dorec sa prieteneasca cele mai mari puteri ale lumii …

  • Reply diana 31 May 2010 at 15:42

    doamne fereste… si primul caz si al doilea

  • Reply Elena 31 May 2010 at 20:26

    faza e ca ei sunt adeptii unei miscari interzise in China…si sunt niste copii a emigrantilor chinezi stabiliti in US care cik arata cultura chineza netraind acolo deloc…cam dubios nu?!

    era si de asteptat!

  • Reply Anatol 2 June 2010 at 11:12

    Vreau sa atrag atentia ca trupa este din SUA, artistii sunt cetateni acestei tari si nu din China, care la rindul sau China nu ar trebui sa se implice, mai ales sa amestece politica cu cultura. Plus ca organizatorii au respectat totul pentru a avea loc acest spectacol in R. Moldova. De ce China influenteazea sa nu aiba loc aceste spectacole extraordinare in toate tarile unde are loc, raspunsul este ca Spectacolele Shen Yun Performing Arts este numarul unu in lume din cele mai frumoase in dans si muzica clasica chineza, care intradevar prezinta ai cei 5 mii de ani ai culturei chineze intruchipate intr-un spectacol, fara propaganda comunista care exista in spectacolele care vin din china, al doilea motiv este ca din mebrii trupei practica o practica chinezeasca qigong, cu un set de cinci exercitii energetice, care se numeste Falun Dafa sau Falungong (www.falundafa.org), cum este ioga, usu,…, care in China din anul 1999 pina in prezent este interzisa si acei care o practica sunt represati si torturati pina la moarte ca sa se dezica de practica. Popularitatea care a capatat-o practica, timp de sapte ani a ajuns in China sa fie practicata de o suta milioane de oameni care depaseau numarul membrilor pardidului comunist chinez care sau speriat de acest numar. Un documentar mai detaliat despre persecutia ce are loc in China. De ce au pornit comunistii chinezi aceasta persecutie dura impotriva unor oameni care doar incearca sa fie mai buni? Ce au incercat sa realizeze si pana unde s-a ajuns? Urmariti acest documentar: http://opfg.ro/video_adfd_2.html
    Frica conducerii Chinei sa nu fie demascata de infractiunile pe care le face contra practicantilor Falungong in China incearca sa puna piedici acestui spectacol. Iar conducerea noastra a facut ce a facut, care pina la urma tot cetatenii nostri au suferit, parca ei nu merita sa priveasca ceva frumos. Multe tari au putut sta pe pozitia corecta si nu au dat voie ambasadelor chineze sa implice politaca in CULTURA, iar relatiile cu China si pina in prezent au ramas bune. Cine are posibilitatea sa priveasca aceste spectacole sa nu rateze sansa, este ceva intradevar extraordinar de frumos, care merita de vazut.

  • Leave a Reply