De-ale mele

De la fină mai puțin, de la Filat mai mult…

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, organizate la Gara Feroviară (vă place locul?) a fost anunțată inițiativa unui grup de oameni care vor să fac un film moldovenesc. Știu că praful adunat pe cinematografia moldovenească a fost șters recent destul de dubios de  „Lupii și Zeii”. Și că acest praf mai rămâne așezat cu un strat gros și aproape împietrit. De ce oare ne-ar sensibiliza un grup de oameni care vor să facă un film, fie el chiar și foarte valoros, ca impact social?

Știu că nu e o afacere și nici măcar o foarte mare distracție să faci film în Moldova. Și mai știu că o inițiativă cum e „2438 km sau Toate drumurile duc spre Roma” va sensibiliza guvernarea noastră, dar nu și pînă la acțiuni concrete de susținere financiară. Proiectul are la bază  problemă emigrării ilegale a  moldovenilor. Producția ar costa circa jumătate de milion de euro.Și dacă cetățenii rămași în țară ar fi gata să doneze fiecare cîte 120 de euro de – proiectul ar avea sorți de izbîndă.

Ideea este că proiectul este doar la stadiul de scenariu. Iar pentru a se trece la acțiuni concrete, echipa în frunte cu regizorul Sergiu Prodan, a organizat conferința de azi.

Tot azi a apărut și www.2438km.md care ne va ține la curent cu orice noutăți. Apropos, am putea să ne permitem niște fantezii. De ex:

Șocant! Incredibil , dar adevărat! Consilierii primului-ministru, care accesează zilnic blogul Natei Albot, au sugerat șefului lor să-și echilibreze eforturile și să fie mai receptiv la problemele din cultură. Un gest frumos ar fi să susțină echipa de creație, aceasta fiind formată de oameni cu profesioniști care își doresc foarte mult să nu-și plece brațele și să facă ceva cu adevărat valoros pentru plaiul ăsta mioritic, de pe care moldovenii pleacă, fix ca șobolanii de pe Titanic.

Da, am un naș cu care mă mîndresc. Și îmi doresc din tot sufletul să-și împlinească visul. Altfel, ne ducem cu toții în Italia sau în Canada….

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply dirtymartini 9 iunie 2010 at 01:13

  „la italia” si nu in italia 🙂

  • Reply Nina 9 iunie 2010 at 16:19

   dirtymartini informeaza-te! Corect e in Italia, la Roma.

 • Reply mitch 9 iunie 2010 at 04:48

  italia…sau canada… da
  bun post-ul, poate printre cele mai bune care le-am citit aici.
  cand iti zic restul?

  Cu stima,

 • Reply Oly 9 iunie 2010 at 07:20

  corect e „in Italia”. Multor moldoveni li se pare ca „la Italia” suna mai chic, dar de fapt suna a „glod gramatical”. 😀

  • Reply dirtymartini 9 iunie 2010 at 14:35

   da unii moldoveni nu inteleg glume 😉

 • Reply Iuliana 9 iunie 2010 at 07:53

  Nata, titlul ruuuuupe! Bravo si succese dlui Prodan!

 • Reply Samanta Sophie 9 iunie 2010 at 10:35

  despre locatia conferintei de presa… imi pare ca are o insemnatate simbolica. gara fiind Moldova si trenurile – valurile de migratie

 • Reply Russ 9 iunie 2010 at 21:56

  Moldovenii inafara de drame pot face altceva? se creaza o impresie ca tara asta numai plange si nu mai are bucurii.

 • Reply Russ 9 iunie 2010 at 21:58

  Pe site-ul http://www.2438km.md pute a Mardari %)

 • Leave a Reply