De-ale mele

Dragostea durează 3 ani…pe scurt

dragostea
Mă întreba mai multă lume ce am de gînd să citesc vara asta. Nu prea aveam curajul să fac recomandări, pentru că mi-am ales lecturile la întîmplare și nu eram convinsă, pînă nu le citesc, că ar fi ceva onorabil. Acum însă, înainte de a trece la noua carte a Annei Gavalda, încă nu aș vrea să mă despart de impresiile pe care mi le-a lăsat “Dragostea durează 3 ani” de Frederic Beigeder. Celor care nu au citit “99 de franci” le recomand prin asta să-l cunoască pe Beigbeder. Dar să revenim la dragoste…. De mult nu mi s-a întîmplat să citesc o carte în 2 zile. Și niciodată nu mi s-a întîmplat să calc peste interdicția, primită încă de la grădiniță, de a nu face notițe în cărți. De data asta nu m-am putut abține. Unele gânduri mi s-au părut prea nostime, că să le trec în zbor. Încă o dată mă conving cît de mult valorează simțul umorului în cazul unui bărbat. Un bărbat fără simțul umorului, e ca borșul fără sare – adică n-are gust.
Am decupat aceste frînturi, unele dintre ele pentru originalitate, altele – pentru adevăr, altele pentru ironia sorții….

“Așa e Marc Marronier: face pe scârbosu, în costumul lui de catifea, pentru că îi este rușine să fie tandru.Tocmai a împlinit treizeci de ani: vârsta aia parșivă, la care ești prea bătrân ca să fii tânăr și prea tânăr ca să fii bătân.”

“Se spune deseori că “trebui salvate aparențele”. Eu, unul, zic că trebuie asasinate, fiindcă ăsta e singurul mijloc prin care te poți salva.”

“În primul an cumperi mobile,
În al doilea an muți mobile,
În al treilea an împarți mobile”

“Repetă asta cât mai des:
1. Fericirea nu există
2. Dragostea este imposibilă
3. Nimic nu este grav”

“ Pentru ca să faci așa ceva trebuie să fii diplomat și ipocrit, ceea ce este cam același lucru.”

“Să iubești pe cineva care te iubește, este narcisism. Să iubești pe cineva care nu te iubește , asta da, e dragoste.”

“Trebuie să te hotărăști: ori trăiești cu cineva, ori îl dorești. Nu poți dori ceea ce ai, e împotriva naturii.”

“Căsătoria este ceva criminal, fiindcă ucide misterul.Întîlnești o creatură fermecătoare, te însori cu ea și brusc creatura fermecătoare s-a evaporat, a devenit nevasata ta. NEVASTA TA!”

“Toată problema dragostei mi se pare că este aceasta: pentru a fi fericit, ai nevoie de siguranță, în timp ce pentru a fi îndrăgostit ai nevoie de nesiguranță.”

„Dacă vei întîlni pe marginea unei piscine o femeie care refuză să-și ude părul de teama să nu-și strice coafura, ia-o la sănătoasa.Dacă sare în apa chicotind,sari pe ea.”

„Și pe urmă e conceptul ăsta monstruos: DATORIA CONJUGALĂ.Dacă stai o zi-două pe neregulate, nimic grav, nici nu pomenești de asta.Dar, după patru-cinci zile, angoasa Datoriei devine subiect de conversație.Încă o săpătămână fără să faci dragoste și toată lumea se întreabă ce se întîmplă, iar plăcerea devine o obligație, o corvoadă. Dacă mai lași să treacă o săptămână fără să faci nimic, tensiunea va deveni insuportabilă și până la urmă, ajungi să faci laba în baie, uitîndu-te la benzi desenate pornorafice, ceea ce va fi un fiasco garantat, contra dorinței. Uite, asta e Datoria Conjugală.”

“Dragostea este o sursă de probleme respiratorii.”

“În zilele noastre Descartes nu ar mai scrie: “Cuget deci exist”. “Sunt singur, deci cuget”. “

“ De ce să aibă o singură viață, dacă poate avea mai multe? Schimbă gagiii așa cum schimbă canalul la televizor(sper, cel puțin, că eu sunt “Eurosport” )”

“ Dragostea durează cât trebuie să dureze. Dar dacă vrei să dureze, trebuie să te obișnuiești cu gândul că o să te plictisești ca la carte. Trebuie să-ți găsești persoana cu care să ai chef să-ți împarți lehamitea.De vreme ce pasiune eternă nu există, măcar să căutăm o plictiseală agreabilă.”

“- După cât timp mă vei părăsi?
– După zece kile.
– Eh, ce să-I faci dacă fericirea îngrașă?”

Mă rog să nu fi dezamăgit pe nimeni…

Comentarii

Previous Post Next Post

39 Comments

  • Reply Elena... 30 July 2010 at 08:34

    mi-a placut…cuget…

  • Reply Jenica 30 July 2010 at 09:08

    si mie mi-a placut tare mult, am citit-o cind am fost la o prietena in bucuresti, m-a captivat asa de tare incit o citeam oriunde mainly in metrou 🙂 am terminat-o tare repede , intr-o zi doua,oricum e genul ala de carte care se citeste tare usor 🙂 si mai ramiii si cu niste “citate” pe viata 😉

  • Reply E.T. 30 July 2010 at 09:53

    mda, atitea adevaruri, mai in gluma mai in serios…Sunt sigura ca multa lume este deacord in sinea sa, doar ca unii nu vor sa recunoasca altii nu vor sa spuna lucrurilor pe nume, dar in concluzie asa si este.
    ps: de cind ma stiu orice carte n-am citit, neaparat fac notite, daca nu am facut inseamna ca nu m-a interesat. Problema- i ca le fac direct in carte si inca si cu pixul:) Asa-s eu.

  • Reply PRESA SPORTIVA 30 July 2010 at 10:27

    Mi-o plăcut asta :

    “- După cât timp mă vei părăsi?
    – După zece kile.
    – Eh, ce să-I faci dacă fericirea îngrașă?”

    asemneni bancului de mai jos…ştiu că-i “colbăit” ) da-i la temă..

    Парень с девушкой занимаются любовью. Она ему:
    – Вась, ты меня любишь?
    Он ей:
    – А я, что, по-твоему, сейчас делаю?
    Она ему:
    – Вась, может, поженимся?
    Он ей: – Ладно, созвонимся.

    Şi dacă tot veni vorba de lectură…răsfoiesc ultimele pagini din bestselleru’ procurat cu 11 lei : “Barack Obama – o alegere istorică”…kk cu perje daq sincer…

    • Reply felicia 2 August 2010 at 13:45

      sory, dar la pret de 11 lei la ce te asteptai?

  • Reply Olea 30 July 2010 at 10:27

    Ната прочитала эту книгу очень давно ровно как и Анну Гавальда, полностью согласна что эту книгу должен прочитать каждый.Могу поделится что читаю я сейчас это Шарма Робин “Монах который продал свой ферари” книга для тех кто запутался в жизни , кто больше не радуется тому что имеет….Из того что прочитала очень советую Марка Леви “Где ты” это произведение о любви длинною в жизнь.
    Ведь не смотря на многие утверждения что любовь не вечна, она живет 3 года, так хочется верить что это не так…..

  • Reply Tomasevici 30 July 2010 at 11:28

    “Trebuie să te hotărăști: ori trăiești cu cineva, ori îl dorești. Nu poți dori ceea ce ai, e împotriva naturii.”
    M’a impresionat tare!

  • Reply costashel junetzul 30 July 2010 at 11:55

    nice…dar depinde de persoana cum digera astfel de informatii…daca toti ar gindi la fel, atunci adio societate,adio familie,adio continuitate…in rest e interesant…doar k trebuie filtrta un pic informatia si mesajele pe care le poarta…

  • Reply Veronica 30 July 2010 at 14:37

    Acestea doua is tari:
    “Să iubești pe cineva care te iubește, este narcisism. Să iubești pe cineva care nu te iubește , asta da, e dragoste.”

    “Trebuie să te hotărăști: ori trăiești cu cineva, ori îl dorești. Nu poți dori ceea ce ai, e împotriva naturii.”

    Si cu lehamitea sint intru totul de acord 😀 “trebuie să-ți găsești persoana cu care să ai chef să-ți împarți lehamitea”……cam greu totusi…

    • Reply Renata 1 August 2010 at 18:50

      Exact aceleasi 3 citate m’au facut sa zic “PREEECIIIIIS!” :)))
      …si ar mai fi unul care mi’a placut:

      “Tocmai a împlinit treizeci de ani: vârsta aia parșivă, la care ești prea bătrân ca să fii tânăr și prea tânăr ca să fii bătân.” 🙂

  • Reply natalia 30 July 2010 at 15:45

    am ris, mi-a placut, m-am regasit in unele… 🙂

  • Reply alex27 30 July 2010 at 17:05

    🙂 Super:)

    Eu nu citesc multe din ceea ce ai scris, ca tocmai mi-am cumparat cartea (impreuna cu celelalte 2 carti din triologie: Shutter’s Club si Povestea unui tanar ticnit) si abia astept sa le savurez, sa le devorez.

    99 francs m-a lasat stupefiat, astept noi reactii:)
    dupa ce citesc scriu mai multe

  • Reply Sofia 30 July 2010 at 17:56

    super, mi-a placut …

  • Reply natanel 30 July 2010 at 18:05

    E “frumoasa” si cartea lui “Iarta-ma, ajuta-ma”. Tot 99 de franci, dar in modeling business dak va intereseaza cumva. 🙂
    Sa aveti toti un weekend super mega frumos si vesel.

  • Reply kafka 30 July 2010 at 18:41

    Cind eram mai tinerica am citit mult, apoi am luat o pauza si acum m-am pornit din nou. Cineva mi-a zis 2 lucruri: trebuie mereu sa purtam cu noi o carte si atunci cind cineva iti propune ceva sa citesti trebuie s-o faci neaparat. Eu vara asta i-am citit pe Osho, Erik Orsenna, Paulo Coelho etc.

    P.S Nata multumesc pentru aceste recomandari, m-ai facut sa nu-mi beau ceaiul si so sterg la biblioteca:)

  • Reply Andrei 31 July 2010 at 00:31

    Nici eu nu credeam in dragoste, pina nu ne-am pus o singura intrebare”care este sensul vietii?”.Dupa ce am gasit raspunsul am gasit si dragostea.

    • Reply carpediem 4 August 2010 at 17:53

      si care este, Andrei, sensul vietii?

  • Reply DANA 31 July 2010 at 15:14

    Datoria conjugala…

  • Reply DANA 31 July 2010 at 15:15

    impresionata mereu, ramin…

  • Reply jora boeviku 31 July 2010 at 15:36

    “Iarta-ma!…Ajuta-ma!…” este cartea cea mai buna de Beigbeder. O recomand cu placere tuturor; eu sincer nu cred ca exista carte mai buna decit asta, desi sint de acord ca “Memoriile unui tinar ticnit”, dar si “Dragostea dureaza 3 ani” sau “99F” sint intr-adevar memorabile.

    • Reply sylvia 3 August 2010 at 09:36

      Se merita! a facut o combinatie reusita din reflectii filosofice si umorul fin / profund 🙂 care se regasesc in viata de zi cu zi … Cine este interesat sa citeasca versiunea in franceza, gasiti câteva dintre cartile lui la biblioteca Aliantei Franceze precum si filmul “99 francs” Enjoy!

  • Reply Jerome 31 July 2010 at 19:07

    Excellent le Beigbeder.
    Il faisait des chroniques dans “Elle” et aussi dans “l’Humanité”, l’organe du parti communiste français…
    Je suis sur que tu peux trouver 99fr le livre et le film. Excellent.

    Pour ne pas ressembler au Directeur Marketing de Madone, j’ai une fois accepté un caprice de créa sur une pub… Je regrette encore, ils m’ont choisi une actrice qui ne convenait pas… Et j’ai du me battre pendant un an et plus pour avoir l’autorisation de faire un autre film en local.

    Bref tout ce que dit Beigbeder n’est pas vrai a priori

    • Reply Nata Albot 31 July 2010 at 23:26

      Jerome, sunt uimita sa te gasesc pe blogul meu, dar si flatata. Mercy pour votre commantaire:))

  • Reply talex 2 August 2010 at 10:44

    🙂 m-ati facut usor curios cu acest beigbeder…:)

  • Reply Diana 5 August 2010 at 11:33

    Salut, Nata sau restul lumii zice-ti-mi va rog unde in Chisinau pot procura cartea cu Dragostea dureaza 3 ani? 🙂 Va rog mult mult ca ard de nerabdare s-o citesc, multumesc anticipat!

    • Reply Nata Albot 5 August 2010 at 14:21

      Ti-o fac eu cadou pe a mea…daca mai ai rabdare…

    • Reply Diana 6 August 2010 at 09:33

      Cadou? Mmmm…. atunci am rabdare!!! 🙂 Mersi mult Nata si astept.

      • Reply Doina 29 January 2013 at 23:11

        dati-mi si mie aceasta carte pentru ca ma imbolnavesc, nu mai stiu de unde s-o iau ))

  • Reply Aliona 15 August 2010 at 16:45

    Nata, ai auzit vreo data de Osho?… chiar azi am descarcat de pe net citeva carti de-a lui si am citit, scrie despre femei, barbati, iubire, casnicie, batrinete, moarte, s.a.m.d. – am ramas putin socata asupra unor afirmatii a lui, dar recunosc ca imi mai trebuie timp ca sa diger toata informatia citita azi…. si neaparat am sa revin la ea… e atit de simpla si elementara la prima vedere si totodata foarte adinca…

    • Reply Nata Albot 15 August 2010 at 17:45

      Am auzit si l-am citit. Mi-a placut, dar nu sunt extaziata. E bine sa citim si din astea…

    • Reply Elena 15 August 2010 at 18:33

      Osho este considerat de multi critici un escroc, a savarsit si crime in SUA prin anii 80 si a fost extradat din tara.

  • Reply kafka 15 August 2010 at 23:17

    Mdaa! ” 99F”, si ”Dragastea dureaza 3 ani” sint niste carti destul de deschise ca subiect si nu le-as recomanda persoanelor carora nu prea le place realitatea. Mi-a placut la Beigbeder gindirea lui libera. Nu stiu cum de nu a ”patit ceva” caci se intelege tare bine cine-i Madona

  • Reply natalia 1 September 2010 at 11:37

    Salut Nata,spune-mi terog in care librarie real pot gasi aceste carti ca-ci nu le prea pot gasi,mor de nerabdare sa le citesc,o sa-ti fiu recunoscatoare,mult succes.

  • Reply Lavy 11 January 2011 at 15:49

    Hey, am citit si eu cartea mai demult, mi-a placut ft mult. Am dat de curand peste un citat de-a lui Beigbeder din cartea aceasta si mi-am amintit ca mai avea o replica foarte frumoasa dar nu imi amintesc exact cum era, poate ma ajutati voi, era ceva gen: “Dragoste este atunci cand pui pret pe ceea ce faci decat pe recompensa” daca stie cineva as vrea sa stiu citatul original. Este tot din “Dragostea dureaza 3 ani”.

  • Reply andreeaionescu 25 August 2011 at 16:31

    acum am terminat de citit cartea in 24 de ore dupa ce am cumparat-o! este absolut geniala! ma felicit pentru ca am cumparat-o!

  • Reply Cristi 29 August 2011 at 21:18

    As vrea sa stiu unde pot sa citesc cartea pe internet daca se poate spuneti si mie ,cineva vas fi recunoscator

  • Reply Andreea 24 May 2012 at 00:31

    Si eu as vrea toate cartile lui beigbeder in format pentru kindle dar nu le gasesc pe nicaieri. Macar una. Daca le are cineva, le vreau si eu pe mess, pe andreearock2008 .

  • Reply Na 4 July 2015 at 01:47

    am savurat (si) filmul – https://www.youtube.com/watch?v=ly2GowrVpUI

  • Leave a Reply