Calatorii

Căpșuni cu orhidei și nuferi cu focuri de artificii

A fost o zi în vacanța aceasta în care m-am simțit ca la muncă. Mda, prea mult bine, tot nu-i bine.Or poate e bine?

 Știi ce-mi trezește un gust amar?  În Moldova vine week-end-ul și  ești gata să-ți iei lumea în cap, din lipsă de oportunități interesante de a-ți petrece timpul liber. Iar aici, în Canada, oamenii au nevoie de ani întregi că să încerce toate distracțiile.

capsuni

Cui nu-i mai ticnesc  fructele de la supermarket, se poate duce la fermă. Sunt o sumedenie în zonă. Te duci și îți aduni căpșuni, zmeură sau blueberry (un fel de mure, care nu știu de ce google translate le traduce  ca și coacăz). Ca să vă faceți o idee. La market o cutie medie de căpșuni costă circa 4,5 $. La fermă, ți le alegi pe cele mai frumoase și coapte, mănînci pînă nu mai poți și nu plătești pentru asta și dacă vrei, poți aduna 3 coșuri de două ori mai mari ca cele de  la market, cu 6 $ bucata, ca al 4-lea coș să-l primești gratuit. Bineînțeles că părinții mei s-au scăpat la căpșuni, iar maică-mea de 3 zile tot fierbe dulcețuri.

După ferma de căpșuni, a urmat fermă de orhidei. Una la care poți vedea concomitent înflorind vreo 60 de soiuri de orhidei.

orhidee-3

Și în sfărșit,după ce doar din citite aflasem că mai sunt și orhidei care emană parfum, am avut ocazia să miros cîteva. Aroma este extrem de fină,  și diferă la un soi la altul.orhidee-1 Am văzut și orhidea  din semințele căreia se produce vanilia. Și am înțeles în pielea cui aș vrea să mă reîncarnez într-o altă viață. Asta dacă cineva o să mă întrebe… În pielea unei vînzătoare de la ferma de orhidei. Asta viață! orhidee-2

Pentru cei pasionați ca și mine de aceste creaturi cosmice, am pus în galerie mai multe poze. 

După amiază, la Jardin Botanique din Montreal, a doua cea mai mare grădină botanică din lume, nuferii se pregăteau deja de  culcare. nuferi-2

Natura este o femeie cu moravuri ușoare, dar și cu o fantezie fără concurență.nuferi-1

 La finalul unei zile, în care n-am apucat să mă uit la ceas decît o singură dată, ca să înțeleg că ora somnului pentru cei mai mici a și trecut, a venit apogeul impresiilor. Atunci am realizat un lucru. E foarte important cînd ești sictirit, extenuat și nu mai ai chef de nimic, să se găsească un om în viața ta, care să te ia de guler și să te ducă cu de-a sila undeva, unde neapărat o să-ți placă. E chiar mai bine, decît dacă te-ai fi dus tu singur acolo,din proprie intenție. Pentru că satisfacția primită este mult mai mare. Fratele meu a insistat să vedem Festivalul focurilor de artificii. artificiiÎn fiecare vară locuitorii din Montreal, ies sâmbetele în stradă,cu scaunele în spate, că să stea o jumătate de oră cu ochii  în cer. Fiecare spectacol este oferit de o țară anumită. Eu am văzut meduze și romanițe din focuri de artifici, oferite de Suedia. Sâmbătă viitoare vine rîndul Franței.

Cine crede că e simplu de întreținut un blog, să încerce. Aici, în Canada însă i-am găsit o justificare rezonabilă. M-a ajutat să cunosc cîțiva oameni extraordinari, care aflînd că sunt am ajuns pe aceste meleaguri,mi-au propus să ne vedem. Carpediem, pe această cale țin încă o dată să-ți mulțumesc pentru ocazia de a te cunoaște.  Natalia și Artur, m-am simțit azi foarte bine, ca pe vremurile cînd stăteam cu părinții și veneam tîrziu acasă.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply v 3 august 2010 at 08:49

  murele-s blackberry

 • Reply Mihaela 3 august 2010 at 08:50

  Multumesc!

 • Reply Livia 3 august 2010 at 10:47

  de cind tot ma gindesc si ma razgindesc sa emigrez in Canada….iar de cind iti citesc postarile de peste Atlantic, convingerea mea bate spre 1-a optiune, e prea frumos si bine ce scrii, prea tentant nu stiu cum…

  Tu, Nata, daca ai avea posibilitatea sa emigrezi, ai face-o ? Daca nu, de ce ?

 • Reply mary 3 august 2010 at 12:52

  blueberry = afine

 • Reply carpediem 3 august 2010 at 14:26

  Afine se numesc 🙂
  Tie mersi pentru ca te-am cunoscut asa cum esti tu!

 • Reply curcudus 3 august 2010 at 16:13

  nata! citest, privesc la pozele acestea si nu am rabdare…

  PS: si totusi care e aluzia la filmuletsu shela cu patsanu si padruga sheea muta :)?!

 • Reply anisoara 3 august 2010 at 16:48

  exista Blueberry si Blackberry, Nata vorbeste de Blackberry – mure

 • Reply Elena 3 august 2010 at 18:03

  ma bucur ca ai descoperit fermele de capsuni, intradevar aici sunt ferme de tot tipul: capsune, mere, rosii … cu obtiune de „pick up”. La fel exista farmer’s market (un fel de piata de produse cum ar fi in moldova) unde te poti aproviziona cu produse naturale realizate de fermieri: fructe, legume, carne, brinza de oi, chiar si pine coapta de casa… Deci sunt multe alternative pe linga supermarket. La fel si o torta buna, o cumperi la un magazin specializat in cofetarie si pateserie nu la supermarket, poti gasi si „cusma lui guguta” si „napoleon”.

 • Reply Elena 4 august 2010 at 03:38

  in Toronto:
  Napoleon Bakery 1126 Finch Ave. West, Unit 4
  Chocolada 180 Steeles Ave. West, #11
  Гастроном 4700 Dufferin St

 • Reply lavena 4 august 2010 at 04:28

  🙂 mersi pentru cuvintele calde…

 • Reply linda 4 august 2010 at 21:56

  Nata! Pina cind stai in Canada?

 • Reply Bonita 4 august 2010 at 22:42

  Se pare ca exista raiul pe pamint, parca am trai in lumi diferite……………..hm..mi-ar placea

 • Reply valentina. 4 august 2010 at 23:36

  Dragà Nata!mà bucur nespus de mult cà te simti bine in vacantà,iti urez cit mai mult soare si bunà dispozitie.

 • Reply Nicole 7 august 2010 at 11:52

  buna Draga Nata si la toti cei care sunt de parte de casa si cei care sunt acasa imi place mult ce scrie Nata despre Canada da hai sa va spun eu ca e frumos sa cunosti o lume noua e frumos sa faci un concediu in alti „pereti”….. noi suntem invatatti sa admiram lumea da sa neo construim pe a noastra ?Eu am invatat multe cei de peste hotare stiu sa-si iubeasca tara si tot ce fac o fac cu dragoste de tara o fac pentru ca ei se numesc asa si nu altfel,si stiu sa-si calculeze si sa respecte munca,stiu sa dee un euro in plus daca e facut cu miinile si suflet macar un pic cind construiesc ceva nou apoi pun radacini bune la fundament si pentru stramosi,daca vor sa-si laude ceva apoi sio lauda de iti pare ca e cel mai bun de pe lume si pot contiunua asta pina la infinit fac piar din tot salbaticul naturii si tot ce gindesc ei ca se face si lumea se trage acolo…stii ce m-am gindit eu draga Nata hai sa cautam subiecte si la noi sa le facem cite o programa la tv si sa povestim despre ele cu entuziasm si sa arat cite lucruri furmoase avem si noi si locuri si tot ce putem ca noi mereu ne stim a mirii si a jelui si mascari si …pina la urma a emigra….si sa vedeti cita lume va incepe la noi sa faca turism si sa vina….ca noi avem ce le arata ….

  • Reply Elena 8 august 2010 at 17:09

   si ce le putem arata in Moldova, cluburi de nopate, fete cu picioare lungi si minte scurta??? Tot ce arata Nata in Canada este viata obisnuita de fiecare zi accesibila pentru orice cetatean canadian.

 • Reply mihai 8 august 2010 at 18:58

  Turistii inainte de a vizita o tara in special necunoscuta ca Moldova, se vor adresa la Departementul respnsabil in tara lor pentru o descriere oficiala referitor la destinatie, in special la capitolul securitate. Iata cum este descrisa Moldova pentru potentiali vizitatori de catre Departamentul de Stat US.

  Moldova
  Occasionally, travelers become victims of crime, usually petty theft, but sometimes more serious fraud.

  Some travelers report theft of money and small valuables from hotel rooms and local apartments, along breaking and entering into homes and offices.

  Train and bus services are below Western European standards, and some travelers have been robbed while traveling on international trains to and from Moldova. Be extremely cautious of pickpockets when traveling on public transportation in Moldova.

  Medical care in Moldova is substandard throughout the country, including Chisinau. If you are sick or injured, try to go to Western Europe for treatment.

  Moldova’s highway infrastructure consists mainly of two-lane roads that often lack signage, are unevenly maintained, and seldom have lighting. Be careful of tractors, pedestrians and livestock on the road. Streets in Moldova are infrequently maintained. Try to limit driving outside cities to daylight hours. Many Moldovan drivers would be considered aggressive or erratic by international standards.

  • Reply valentina 13 aprilie 2011 at 13:33

   vai,ce imagine urita avem in lume….:(

 • Reply Aliona 14 august 2010 at 14:11

  si orhideile mirositoare sunt mult mai scumpe ca cele obisnuite?

  • Reply Nata Albot 14 august 2010 at 16:30

   Cele mai scumpe sunt cele inflorite, circa 60 $ bucata

  • Reply Aliona 16 august 2010 at 08:42

   mda, nu-s de buzunarul fiecaruia aceste minunatii….
   ceea ce-mi place la orhidei este ca pe linga faptul ca au niste flori foarte frumoase, ele iti dau un bun ragaz de timp pt a i le admira… personal m-am convins de asta – a mea are deja doua luni si jum de cind si-a desfacut prima floare, chiar mi-i interesant o sa tina jumatate de an? (asta am auzit e recordul)…
   si totusi se merita!

 • Reply natasa 26 mai 2012 at 14:17

  e exstraordinar cum oamenii au invatat sa munceasca creativ sii sa se odihneasca eficientzic zic despre canadieni un salut D-lor

 • Leave a Reply