Calatorii

Te pup

img_0797Ziua a început cum nu se putea mai bine. La 6 dimineața cineva mă suna insistent pe mobil. N-am răspuns. Apoi a venit și un sms: „Sunt însărcinată. Te pup.” Am căscat ochii. Trebuia neapărat să aflu la cine o să vină barza peste 9 luni….

Ei cum să dormi după astfel de vești? Aici ori te apuci de sărbătorit, ori dacă nu ai cu cine,te îmbraci și te duci…Unde te duci? Eu încă nu știu…mă duc…am nevoie. Casa doarme. Agăț apatul de gât, muzică în timpane și afară….Afară e răcoare…Liniște.

img_0818

Ultima dimineață în Canada. Mie mi-a fost atât de bine cu tine…atât de bine, încît sunt gata să remarc acum multe lucruri și să mă încânt de fiecare dintre ele….Cum o nevastă în pijama își petrece soțul…cum o tanti în șorți albi, se plimbă pe role, trasă de cățelul său zglobiu, cum miroase în stradă a cașă din ovăs, cum se uită drept în ochi și zâmbește un biciclist, cum soarele începe să alunge răcoarea, cum lumea și-a scos tot gunoiul în stradă (azi e joi, singura zi  din săptămână când aici se încarcă gunoiul). Azi îți fac multe poze. img_0851

Mi-ar plăcea atât de mult și acasă, în Moldova să ies în stradă și să fie frumos, să se dea jos gardurile, să crească multe flori în fața caselor. Mi-ar plăcea că și pentru oamenii noștri, în afară de cine și cui i-a tras-o, cine-i mafiotul țării, cine și cu cine e drug de demult sau de nu tare demult, cine și cum se îmbracă, cine și cu ce mașină se plimbă, oamenii să se întrebe cum să își transforme habitatul într-o bucurie atît pentru fiecare în parte,cît și pentru cei din jur. Asta nu e simplu, dar e mult mai mai util decît să devenim parte a unui scebnariu murdar, să ne scormonim în rufele altora și să rămânem frustrați de neputința noastră cronică de a schimba lucrurile. Mai ales că toți cei care au devenit subiect fierbinte de discuții în aceste zile, nu dau un ban pe ceea ce credem noi despre ei și isprăvile lor. Te pup, Canada! See you soon!

img_0866

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply otilika 13 august 2010 at 01:17

  off, Nata, trebuie si eu sa ma intorc in curand in Moldova, pentru aproape un an, si citind postarea ta mai ca n-am inceput sa plang. O sa-mi fie si mie dor de aceste locuri dragi…

 • Reply Elena 13 august 2010 at 04:31

  noi cei din Canada o sa-ti ducem dorul, de si unii din noi nu te cunoastem si nu ti-am intilnit niciodata, o sa ne lipseasca mult mesajele despre aventurile tale in aceasta tara. Have a safe trip back to Moldova. Pupici si mai revina.

 • Reply Dodo 13 august 2010 at 08:29

  ultima zi de vacanta e nostalgica… dar cind vine despartirea la aeroport.. mie asa nu-mi plac despartiri la aeroport..

 • Reply aurasu 13 august 2010 at 09:15

  Super tara,super poze,super viata…imi place sa traiesc,cind vad asa frumusete…te asteptam la Moldova

 • Reply Mihai 13 august 2010 at 12:47

  tare imi place stilul nord-american al curtilor fara garduri, la noi in MD se pun garduri de 2 metri, ka la byci

  • Reply E.T. 14 august 2010 at 00:34

   nu ka la bici, la noi se ingradesc pentru securitate. Sa recunoastem ca tara asta mica cit o palma are atita banditism si huliganism ca-ti vine nu numai sa te ingradesti pin la ferestre dar si pina deasupra acoperisului….si tot se baga si tot te fura.Asta e.

  • Reply Elena 14 august 2010 at 20:35

   cu gardul e un fel de bat cu doua capete, moldovenii vor sustine ca-l instaleaza pentru securtate, cei din Canada vor spune ca cel mai usor sa comiti o crima este dupa un gard.

  • Reply E.T. 16 august 2010 at 07:48

   deacord ca asa vor spune, dar locuim in Republica Molodva.

  • Reply curcudus 16 august 2010 at 15:30

   aici sunt deacord cu Elena… lacatul se pune pentru oamenii cinstiti, pentru hoti asta nu inseamna nimic: lacat, gard etc. daca au de gand sa te fure, apu te vor fura cu toata sistemele tale de alarma si securitate…

  • Reply Leo 16 august 2010 at 17:45

   Omul sfinteste locul, nu locul pe om. N-are importanta ca locuim in Moldvoa, totul depinde de cultura si mentalitatea noastra.

  • Reply E.T. 17 august 2010 at 10:08

   curcudus, paza buna, trece primejdia rea. Hai si oi dormi cu poarta deschisa, sau cu usa descuiata, ca tot o sa ma fure. Desigur o sa fure:)

 • Reply Elena 13 august 2010 at 12:52

  foarte frumos! vreau si la noi sa fie asa de frumos 🙁

 • Reply Alea 13 august 2010 at 13:17

  Bravo, Nata. Ai redat frumos ceea ce multi dintre noi din Moldova simtim si ne dorim

 • Reply mitch 13 august 2010 at 14:38

  Si, ce-o sa fie? baiat sau fata? 🙂

 • Reply Nicole 13 august 2010 at 14:39

  ma crezi Nata ca daca vei face un reportaj despre o casa care o dat jos gardul sau cel putin o facut in jurul casei iarba si flori si cit asta e la moda si asa finut facut sa vezi ucm vor incepe si ai nostri sa faca asta caci de exm aici(unde locuiesc eu) se fac intreceri cine are cea mai frumoasa gradina
  sau am vrtu eu odata sai propun lui Dorin Chirtoaca ca sa faca seminare ca oamenii sa se uneasca in asociatii ale locatarilor si sa faca gradina din jurul apartamentelor furmos caci stii noi ne minunam cum fac peste hotare dar ei doar totul isi fac cu miina lor ei singuri organizeaza ce si cum nu umba si se scheauna la organizatii internationale de saracie da se aseaza la o masa si hotaresc si fac totul pentru viata lor mai furmoasa da noi numai stim sa invidiem si sa minunam cum altii fac noi moldoveni istim sa slujim da nu stim sa ne organizam viata noastra zi de zi si inca ne mai mindrim ca usntem mare gospodari cu garduri mari…..

  • Reply E.T. 14 august 2010 at 00:38

   Cu o floare nu se face primavara. Dorin Chirtoaca s-ar ocupa mai bine de mirosul asta din oras s-apoi ar face sa se ocupe de seminare. De la putoarea asta se usuca florile nu mai zic batrinii sau copiii…Seminarele sunt bine venite dar pina ajungem la baricade si la gradini frumoase, sa curatam aerul pe care-l iinghitim.

  • Reply curcudus 16 august 2010 at 15:33

   nicole salut. nu pot sa inteleg cum de ai reusit sa bagi toate gandurile tale intr-o singura propozitie ?! :)))) si e usor sa scapi firul ideei …

 • Reply je 13 august 2010 at 15:45

  „see you soon!”? 🙂

 • Reply Viorica 13 august 2010 at 17:02

  Atit de bine ai facut comparatia intre Moldova si Canada si ma bucur asa de mult ca ai avut o vacanta asa frumoasa si ai savurat linistea si frumusetea acestei tari pe care am indragit-o si eu de mai multi ani.

 • Reply Magnolia 13 august 2010 at 21:44

  Chere,Nata!
  Merci beaucoup pour ce voyage virtuel au Canada, Montréal. C’est notre rêve qui peut être realiser rapidement. . . Nous avons reçu un grand plaisir de trouver tant de choses intéressantes de ce pays et de cette ville…

 • Reply mtl 13 august 2010 at 23:34

  buna sunt de ceva timp la Chisinau si mi s-a facut atit de dor de Montreal, ai dreptate cind zice lumea e mai implinita, bunavoitoare, luminoasa, nemaivorbind de lucruri elementare oriunde e curat, se circula lejer, daca s-ar putea de adus ce-i bun aici la Moldova ar fi un paradis, timp de 6 ani am gindit ca ne vom intoarce inapoi si acum nu stiu daca vreau sa infrunt asta, pentru ce…….

 • Reply Lia 13 august 2010 at 23:57

  Vreau si eu !!!!! macar a zecea parte din ce au cei care stiu sa-si pretuiasca viata. Vreau macar a zecea partea din felul lor de a fi. Dar vreau sa avem toata astea acasa. Oare ma vor tine anii sa vad si asta?

 • Reply Janesse 15 august 2010 at 21:56

  frumos mesaj 🙂

 • Reply kafka 15 august 2010 at 23:38

  E bine si in Canada, e bine si in Moldova. Noi nu sintem un popor rau. pur si simplu, marea majoritate nu pastreaza ceea ce ar trebui de pastrat. Zic toate astea fiindca intr-o zi un prieten m-a intrebat ce-as face daca-s cistiga 1 mil dollari, eu i-am zis ca as amenaja un parc in Moldova asa ca in Canada, prietenul mi-a zis ca ce folos ca la noi nu se pastreaza. Ce sa faci, bine ca gindesc pozitiv pentru ca nu se stie niciodata.
  P.S imi plac si mie casele fara de garduri

 • Reply eu 16 august 2010 at 13:15

  Exceptional !

 • Reply Leo 16 august 2010 at 17:22

  se vede ca au oamenii cultura de la A-Z, la noi nimic cultura ce flori pe la case vrem, la noi jurnalistii scuipa guma si injura cind omoara tintari, ca vagabonda de la Jurnal TV

  • Reply E.T. 16 august 2010 at 21:06

   eu tak, agree dar tak:)

 • Reply moldoveanul 16 august 2010 at 22:22

  nu vreau să par prea pesimist: dar sincer nu cred în viitorul moldovei, nici chiar cel promis de peste un milion de ani înainte.

 • Reply Lia Mitu 18 august 2010 at 12:31

  Trist te simti atunci cind faci comparatii intre Moldova si tarile civilizate. No coment !!!

 • Leave a Reply