De-ale mele

Despre Chişinău, gospodari şi ochi europeni

El cu adevărat are un farmec, oraşul asta al nostru Chişinău.Prima dată din an cînd îmi place Chişinăul este luna mai. Acesta respiră a primăvară şi se acoperă cu verde. A doua oară acum, pe timp de toamnă târzie. Poate din cauza petelor de culoare lăsate de frunze. Dar totuşi cred că farmecul oraşului nostru se explică prin simbioza dintre toamnă şi arhitectura veche. Că dacă e să te uiţi la noile construcţii, case locuit – îţi cam pui mâinile în cap.

Pluteam azi prin oraş, la volanul maşinii, mă încântam de orice element care-mi  ungea ochii cu miere şi poc! oribila Ambasadă a Republicii Belarus. Oare chiar atâta libertate au vecinii noştri să-şi realizeze pervesiunile arhitecturale într-o altă ţară decât a lor. La tine acasă măcar poţi să te spânzuri de clădirile tale sovietice, dar la mine acasă ţine măi omule cont, că oraşul are o arhitectură, are o faţă pe care tu vii şi o mozoleşti cum îţi doreşte rânza. Cu astfel de capodopere oraşul nostru în ultima vreme s-a cam împânzit. Celui care îşi pune semnătura sub proiecte de acest gen i-aş suci oleacă urechile. Bine, să admitem că acesta este un proces de neoprit – schimbarea la faţă a Chişinăului. Însă aşa cum a spus azi şi prietena mea Diana, proaspăt venită de la Bucureşti: Chişinăul e mult mai frumos decât Bucureştiul,dar îi lipseşte o mână de gospodar.

Da, Bucureştiul e un cimitir de beton, nici nu le-aş compara. Nouă însă ne lipseşte un ochi ager şi antrenat estetic care ar face diferenţa între  un oraş care din capul lui poate uneori arăta bine şi un oraş în care să fie organizate o serie de procese care să-l facă să arate MAI BINE. Cei care au mai văzut lumea, ar trebui să fie de acord cu mine. În orice oraş European există o sumedie de chestii inteligente a căror menire ar fi să-ţi dea senzaţia că în acest oraş există un stăpân, o mentalitate şi o strategie. De ce ar trebui să te aştepţi la o altă mentalitate a moldoveanului, dacă până în ziua de azi nu s-a învăţat să marcheze locurile excavate şi glodul amestecat cu asfalt cu o mică tabliţă: Ne pare rău pentru incovenienţă. Aici se fac lucrări de….Acestea se vor încheia pe data de…..

De ce atunci când e week-end şi orăşenii au în sfărşit timp să se plimbe şi să-şi vadă oraşul, acesta  nu este măturatşi arată atât bezhoznyi? De ce gazoanele sunt pentru frumuseţe şi deci ele nu prea sunt nici tunse şi nici călcate (pentru că înţelegi tu, iarba noastră după călcat nu-i ca iarba de gazon din toata lumea ‘- se îngălbeneşte şi se usucă).De ce  avem atât de puţine indicatoare cu direcţia străzilor? Oare atât de puţin ne interesează pe noi oamenii care vin pentru prima dată în Chişinău şi au nevoie să se orienteze măcar un pic în acest spaţiu mioritic?

Celor care urmează să vină la Chişinău le recomand Dendrariul de ps str. Crangă. Aici totul e diferit de conceptul moldovenesc al gospodaririi. Vă imaginaţi, aici totul e pentru om? Spaţii amenajate care mereu îţi cer să le faci câte o poză. Trandafiri in floare, în lună noiembrie. Un super drăguţ teren de joacă. Cred că celor de la Efes ar trebui să le spunem un mulţumesc pentru aceste superbe terenuri de joacă din Parcul Central şi din Dendrariu. Uite aşa cred eu că îşi îndeplineşte onorabil misiunea un agent comercial, care este lăsat în ţara asta să-ţi dezvolte afacerea pe seama oamenilor! Nu faci doar bani pe ei, ci mai şi investeşti ceva şi pentru  confortul şi imaginea locului în care activezi. Mai e şi wifi acolo, asta în cazul în care ai chef de-o gură de aer curat cât navighezi, să zicem facebook-ul. Un alt agent comercial a instalat şi nişte căsuţe din lemn, pentru păsări. Şi ce dacă îşi face publicitate? Să-şi facă sănătos publicitate sub orice tufă, copac, poartă sau bancă instalată. Important e să investească în imaginea acestui oraş. Care e oraşul tău şi al meu şi pe care îl iubesc  prea mult ca să nu-l observ.

Poate reuşesc să şi ilustrez cele povestite mai sus.Doar dacă am timp.Azi mă duc la The Gates.

Aş fi fost încîntată dacă primăria le-ar da liberate meşterilor de graffiti.Şi m-

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply ina p. 31 octombrie 2010 at 19:57

  Salut!
  Mi-a placut foarte mult cum ai inceput articolul… ce-i drept l-ai continuat asa cam cum o face toata lumea cind vine vorba de Chisinau (oricum, o faci mult mai bine ca altii)…
  Cu unele sint de acord, cu altele nu.. Sint de acord ca autoritatile si primaria nu prea fac multe ca sa mentina orasul nostru pe care intr-adevar trebuie si sintem obligati sa-l iubim cu totii…pentru ca … nu poti sa nu-l iubesti (dupa cum ziceau maestrii Aldea-Teodorovici…). Chisinaul e orasul in care gindurile despre ce trebuie sa faca autoritatile nici nu trebuie sa apara… de ce sintem noi atit de nemultumiti mereu?? moldovenii ca natiune in genere.. ca doar nu vom face nimic cu asta daca nu exista o initiativa adevarata..( = sa se mearga la primarie, sa se scrie cereri, sa se faca planuri, sa fie gasiti sponsori sau nu mai stiu cine, daca primaria tot zice ca nu sunt bani in caznaua ei…)

  O plimbare pe strada Bucuresti, in plina vara (podul verde care parca te adaposteste la umbra in vreme de arsita), toamna (podul galben pe sub care treci cu masina sau si covorul de frunze pe linga cladirile centrului vechi al orasului), iarna (podul alb si covorul alb) sau primavara(cind toate urmeaza iarasi ciclul spre verde) este un medicament foarte bun sa uiti de gindurile despre ce nu se face in oras… 🙂

  Lumea poate gasi indicatoarele cu strazi chiar pe blocurile de pe strazile date (ceea ce nu am vazut in fooaaarte multe orase europene, unde acestea sunt plasate doar la intersectii, iar cartierele sint lungi de sute de metri).

  Despre grafitti, as fi de acord, dar categoric nu pentru centrul orasului.. sincer, nu as vrea sa devina un cartier parizian.. locuri ca podul de la Telecentru (stii, cel care duce spre TeleRadio si Televiziune) sint poate mai potrivite pentru asa gen de arta…

  Uite ca la Dendrariu inca nu am fost..si de cind tot zic sa ma duc.. mi-ai facut pofta pentru o plimbare pe acolo…

  Scuze de un comentariu mai lung, nu critic nimic, doar imi spun opinia… 🙂
  Te respect foarte mult pentru ceea ce faci.
  Multe succese in continuare.

 • Reply Ana 31 octombrie 2010 at 21:18

  Simbata vin in chisinau . N-am mai fost in acest oras din 1991 adica de 19 ani.
  Spuneti-mi, daca puteti, un loc in care se maninca bine – nu sofisticat- doar gustos si nu super scump, unde se pot schimba bani in moneda moldoveneasca si unde se pot cumpara ceva produse made in moldova (pina acum stiu de bomboanele bucuria si de sucul natural de la Orhei)?

  • Reply Nata Albot 1 noiembrie 2010 at 16:37

   pentru mincare rapida si buna: Celentano, str. Puskin, pentru gustos si in voie Cactus, El Paso,Roata Vremii, Chateaux – la orice ora de zi si de noapte, pentru livrare la domiciliu placinte si sarmale super gustoase Placintaria Moraritei, pentru sushi – rastaurantul de pe str. 31 August, linga Panipit.Bani se pot schimba la orice colt si in orice supermarchet, branduri locale nu foarte multe demne de lauda, da o raita prin supermarchet – acolo le gasesti mai pe toate

  • Reply Aurica 1 noiembrie 2010 at 18:49

   La Celentano mi-a plăcut și mie, chiar dacă pizza nu e ca cea din Italia! Dar sunt un pic haioși, îți propun cafeaua înainte de mîncare 🙂 Dar cafeaua se servește la urmă, căci ajută la digestieeee… În rest e ok, fără fițe și drăguți!
   Intrați și la magazinul ”Fantezie” de lîngă primărie, sau la piața din parcul de lîngă Mihai Eminescu, străinilor le plac lucrările manuale din țara noastră 🙂

 • Reply Aurica 31 octombrie 2010 at 23:47

  Cel puțin în Italia în toate orașele, la stațiuni sau în apropierea parcurilor sunt Puncte Informaționale, ți se oferă gratis harta locurilor importante și ca să te orientezi… dar și fără vreo hartă nu riști să te rătăcești, pentru că există semne și indicații pe toate colțurile… ca la și pentru oamenii albi.

 • Reply maria 1 noiembrie 2010 at 11:26

  Am fost si noi cu familia la dendrariul: un loc super minunat pentru ati incarca bateriile si a rasufla o gura de aer curat. Referitor la gospodarul din capitala parca il avem.

 • Reply sofia 2 noiembrie 2010 at 12:22

  Chisinaul este un oras pitoresc…unele locuri le iubesc altele nu m/as duce sa le abitez nici sub puska…imi place cartierul Riscani,,,dar cel mai mult Buiucani ca/i patria mea si ca este un cartier foarte linistit si curat…Boctanica si Cecani nu le agreez…arhitectura Chisinaului este pestrita,,,dar nu ma deranjeaza atit de mult stilurile diverse este o alta problema care ma scoate din sarite///sunt apartamentele care se izoleaza …linga casa mea este un bloc …cind ma uit la culorile de roz pal,rozoviu,rozovior pe fundal de beton asa ca niste petice pe fusta babei,,,asta ma zgiriie,,,eu nu vrea sa vad asa ceva dimineta cind plec la servici,,,peste hotare nu exista asa ceva…si ar mai trebui sa/i impuna pe gospodarii cu case la sol de pe la Otovasca sa faca ordine prin ograzi…ca/i slut…Bucurestiul….mmmmmdaaaa…dimineata cind iesi iti miroase a pipi de ciine …de semne de circulatie putine dar am fost nevoita sa invat pe de rost drumurile…

 • Reply lori 2 noiembrie 2010 at 14:32

  Alooo, tara, parca ati facut sfatul tarii, toate programele tv, uite acu si Nata au inceput sa vorbeasca despre ce sa intimplat cu Chisinaul, nostru mic! si, unde ati fost stimabililor pina acuma, caci de acum practic totul sa demolat, sa reconstruit, sa construit, ce rost are sa vorbim de ce sa intimplat, daca oricum, nu putem practic nimic schimba? uite, acu „un turc” sapa sub coastele Bibliotecii Nationale, poate mai bine ne solidarizam cu cei de la biblioteca, il „poftim” pe boys chirtoaca , sa treaca drumul si sa ne clarificam o data – a incalcat „turcul” legislatia, sau poate sa faca un tunel pe sub Biblioteca pina la Bosfor … hai sa vedem ce mai pitem face de facto acum pentru Chisinaul nostru mic, cu trei muscate late in feresti…

 • Reply Ana 7 noiembrie 2010 at 08:34

  Multumesc Nata si Aurica pentru raspunsuri.
  Tocmai m-am intors din Chisinau. Frumos orasul !! Foarte aerisit !
  Cu siguranta voi reveni (in spranta ca

 • Reply Ana 7 noiembrie 2010 at 08:36

  Vroiam sa spun ca sper ca voi putea reveni si dupa alegeri…

 • Reply andrei 1 decembrie 2010 at 18:20

  Ziceti voi ca Chisinaul e mai frumos decat Bucurestiul? Ce-am mai ras :))
  Pai Bucurestiul e o capitala europeana, cu tot cu cainii, cersetorii si tiganii lui… Bucurestiul are arhitectura de toate felurile, are palate, are case vechi, are parcuri ingrijite, bulevarde largi, are si blocuri comuniste, agitatie, masini, transport in comun rezonabil, gropile nu mai sunt ca acum 10 ani… Chisinaul e un mic targsor de provincie…poate un pic mai curatel decat Bucurestiul, dar ATAT. E suficient sa mergi pe maghernitele desfundate din spatele Presedintiei, sa e plimbi prin parcurile lasate in paragina, sau sa sa mergi cu troleibuzele cu taxatoare sau cu asa-zisele „rutiere” si iti cam dai seama cum sta treaba cu Chisinaul…

 • Leave a Reply