De-ale mele

Japonia:Valuri cât casele

Japonia lovită de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 – cel puţin 23 de morţi
11 Martie 2011

Un puternic cutremur s-a înregistrat în largul coastei de nord-est a Japoniei, forţând oamenii să-şi părăsească locuinţele, potrivit BBC. Japonia a emis o avertizare de tsunami şi a precizat că valuri de până la 10 metri ar putea lovi coasta lângă localitatea Miyagi.Potrivit unui post local de televiziune, până în acest moment s-au înregistrat 23 de victime. Cutremurul de vineri este cel mai mare înregistrat în ultimii 140 ani şi a fost urmat de cel puţin 19 replici în următoarele două ore şi jumătate. Ministerul român de Externe precizează că autorităţile nipone nu au semnalat prezenţa unor cetăţeni români printre victime. Oficialii americani au declarat că un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara richter şi cu o adâncime de 35 de km s-a înregistrat la 400 de km distanţă de oraşul Tokyo. O alertă de Tsunami a fost emisă vineri pe aproape toate coastele Pacificului, inclusiv în Australia şi America de Sud. Cutremurul a avut loc la ora locală 14:46 şi a fost urmat de o serie de replici, inclusiv una cu o magnitudine de 8,4 aproximativ 30 de minute mai târziu. Cinci centrale nucleare din Japonia au fost oprite, însă nu s-au înregistrat scurgeri de radiaţii. Cutremurul s-a simţit şi în capitala Chinei, Beijing. Centrul de Prevenire Tsunami din Hawaii a declarat că un avertisment de tsunami este în vigoare pentru Japonia, Rusia, Insula Marcus şi Mariane de Nord.

În centrul oraşului Tokyo clădirile mari au fost zguduite violent de cutremur şi a determinat oamenii să iasă şi să rămână în stradă pentru mai multă siguranţă. Imagini filmate au arătat o clădire mare în flăcări în districtul Odaiba din Tokyo. Fum negru să înregistrat şi într-o zonă industrială din oraşul Yokohama.

La 30 de minute după cutremur clădirile din Tokyo încă se mai legănau, iar liniile de telefonie mobilă nu funcţionau. Un martor a spus la telefon pentru CNN că a fost un cutremur atât de puternic încât nici măcar nu puteai sta în picioare.  Cel puţin 20 de persoane care participau la o ceremonie de absolvie în Tokyo au fost rănite după ce acoperişul clădirii s-a prăbuşit. Cutremurul a zguduit şi bursa din Tokyo, unde s-au înregistrat pierderi financiare, însă Banca Centrală a precizat că va face totul să menţină stabilitatea financiară, potrivit France 24. “Cladirea s-a zguduit o perioadă care mi s-a părut foarte lungă, iar o parte din colegii din redacţie şi-au pus căştile în cap şi s-au adăpostit”, a spus corespondentul Reuters din Japonia. Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, o zonă în care se înregistrează 20% din cutremurele planetei cu magnitudinea de 6 grade sau mai mult. Totuşi, cutremurul de vineri este cel mai mare înregistrat în ultimii 140 ani.

În 1933 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara richter care a făcut 3000 de victime.

Comentarii

Previous Post Next Post

7 Comments

  • Reply Liudyka 11 March 2011 at 13:12

    Tragic…
    Sa de-a Dumnezeu ca nr victimelor sa fie cit mai mic,si dezastrele sa nu se mai repete.

  • Reply Mara 11 March 2011 at 23:09

    Cita durere…

  • Reply Aurica 12 March 2011 at 01:47

    …Începutul sfîrșitului…

  • Reply E.T. 12 March 2011 at 09:35

    Doamne ce bine ca traiesc in Moldova, tara asta mica dar fara asa fenomene. Ieri ma uitam live la CNN, mi se facea parul maciuca, era exact ca in filmele “2012” si “the day after tomorrow”, catastrofal. Nu-mi venea sa cred ca ceea ce priveam eu nu era film dar realitate!

  • Reply diana 12 March 2011 at 23:41

    nu zic ca nu exista D-zeu, insa asa cataclisme mereu au fost si vor fi.scoarta terestra mereu e in miscare.
    DUMNEZEU SA NE PAZEASCA !

  • Reply C.C. 19 March 2011 at 17:41

    Cine s-ar fi gindit ca numărul de “cel putin 23 morţi” se va ridica in 8 zile la 18000 morţi si disparuti?! Si asta inca nu e sfirsitul… Ce tragedie!!!

  • Reply VladimirT 28 March 2011 at 20:41

    sunt surprins placut ca ai scris si despre asa tip de subiect, mai tragic din pacate.
    Le dorim japonezilor credinte, sperante si putere… si vreme buna.

  • Leave a Reply