Evenimente speciale

Duminică, 10 aprilie, Komarovsky la Chişinău

Am  promis invitaţii la acest seminar mamelor care îşi vor împărtăşi aici cele mai interesante experienţe legate de sănătatea copiilor şi familiei. Joi voi lua legătura cu cele 4 căştigătoare,are vor primi câte un bilet. Până atunci încă mai puteţi povesti aici istorii reale despre descoperirile şi concluziile voastre visavis de stereotipuri învechite, descoperiri uimitoare şi învăţături legate de  îngrijirea sănătăţii celor mici. Vă rog să indicaţi mail-ul corect în mesaje.

Informaţii despre seminar:

Data: 10 aprilie 2011 (duminică)
Locul: Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”
Adresa: Chişinău, str. Mitropolit Varlaam, 78
Telefon organizatori: 079 505 506
Telefon casa de bilete a Filarmonicii: 22 27 34

Prețul unui bilet: 150-400 lei

Până una alta, mai citiţi un interviu oferit de medic unui ziar local.

Досье «АиФ-М»
КТО ХРАНИТЕЛЬ ДЕТСКОГО ЗДОРОВЬЯ?

Множество детских болезней надуманы родителями или медиками

Евгений Комаровский – детский практикующий врач. Его опыт работы – более 25 лет. Закончил медицинский институт в Харькове, педиатрический факультет. С 1983 года начал работать в областной детской инфекционной клинической больнице города Харькова. До 1991 – врач отделения реанимации, затем в течение десяти лет – заведующий отделением.
К 2000 году расстался с родной больницей и начал вести консультативный педиатрический прием в частном медицинском центре. В 2006 году окончательно созрел внутренне и материально, после чего вместе с близкими друзьями создал клинику Комаровского – Клиником. Его книги получили признание у миллионов мам и пап. Бестселлер доктора Комаровского «Здоровье ребенка и здравый смысл его родственников» выдержал более 30 переизданий, а общий тираж превысил 1 000 000 экземпляров.
Кто хранитель детского здоровья?
Здоровье ребенка, пожалуй, самое ценное, что есть в жизни каждого любящего родителя. Когда дочка или сын болен, любые проблемы отходят на второй план, мама с папой мечтают: лишь бы выздоровел! Помощником родителей в этом вопросе является детский врач. О профессии педиатра, семейной медицине и о лучших методах «оздоравливания» детей беседуем с известным педиатром врачом Евгением Комаровским.
Врачи без веры

– Как вы оцениваете уровень развития педиатрии на постсоветском пространстве в сравнении с западным?

– Как вы понимаете, нет никакой советской, западной или восточной педиатрии. Педиатрия есть одна – научная, цивилизованная. И есть факторы, ей мешающие. На постсоветском пространстве мешающих факторов многократно больше. Их (этих факторов) максимальная концентрация — на уровне государственном — бюджет, минздрав, медицинское образование. Если «там, наверху» решить проблемы, то выйти на уровень западной педиатрии можно за 4-5 лет.

– Какие изменения, по-вашему, должны произойти в обществе, чтобы профессия врача, и тем более, педиатра позволяла бы жить достойно – не богато, но не побираясь или не вымогая деньги?

– Общество должно победить коррупцию и устранить влияние медицинского бизнеса на алгоритм принятия врачебных решений. Если этого не произойдет – наше здравоохранение обречено.

– Но чего не хватает сегодняшним врачам – денег, знаний или совести?

– Прежде всего веры в себя, веры в то, что общество адекватно отреагирует на твое стремление быть лучше – лучше лечить, больше знать, поступать по совести. Добиться чего-либо (денег, должности, положения в обществе) врач может, только вступая в постоянный конфликт с моральными и этическими нормами. А вот отсутствие веры порождает дефицит денег, знаний и совести.

– Как вы относитесь к институту семейных врачей? У нас в Молдове практически не сохранилось такой профессии как педиатр (только в детских больницах), а в поликлиниках даже грудничков принимает семейный врач. Как, по-вашему, это эффективно?

– К семейной медицине отношусь очень хорошо и считаю этот институт очень эффективным. Но при одном условии: у нас есть обеспеченный, грамотный, уважаемый семейный врач. Пока подобных врачей нет, так называемая «семейная медицина» – это пустая болтовня, опасная для всех. Особенно для детей.

– Вы довольно смело высказываетесь в отношении врачебной профессии и врачебной этики. Какие у вас взаимоотношения с коллегами, есть ли единомышленники?

– Отношения с коллегами хорошие, но крайне ограниченные. Как только в государственном медицинском учреждении врач попытается лечить «по Комаровскому», он автоматически становится врагом главного врача. Поэтому мои единомышленники себя не афишируют.

Родители со школьной скамьи

– В чем секрет вашей популярности среди родителей?

– Прежде всего в умении объяснять сложные вещи без применения специальных терминов. Ну и в конкретных, доступных и легко реализуемых рекомендациях, которые помимо всего прочего учитывают нашу постсоветскую ментальность.

– Но все же ваша тактика лечения или, скажем, профилактики болезней требует от родителей кардинального переустройства мышления (привыкли-то они к другим схемам) и много времени и терпения. Что вы думаете по этому поводу? Не победит ли лень и прогресс ваши методики?

– Если не будет государственной продержки это (мои методики) останутся уделом избранных, тем не менее перестроить мышление у 20-25% семей – задача вполне реальная. Но изучая в школе «основы родительства», можно глобально приблизиться к кардинальной перестройке на национальном уровне.

Школа должна давать людям, прежде всего, прикладные знания. Девочка, заканчивающая школу, должна знать, что ребенка надо прикладывать к груди сразу после рождения, что прикорма до 6 месяцев не существует, что подгузник до трех лет никому не вредит, что вирусные инфекции не лечатся антибиотиками.

– Как же проходит у вас прием, – долго и основательно, или быстро, без сюси-муси? Какая тактика, на ваш взгляд, эффективнее?

– Осмотр ребенка проходит очень быстро. Дети, как правило, меня не боятся. Я не работаю в белом халате, практически никого и никогда не лечу уколами, умею быстро и небольно осмотреть все, что надо.

С родителями общаюсь долго, вплоть до достижения полного взаимопонимания. Если же на прием приходят единомышленники, то весь прием занимает пять, максимум десять минут (половину из них можем просто поговорить «за жизнь»). Именно поэтому сейчас (с учетом крайнего дефицита времени) я принимаю только своих единомышленников. Если вы не читали книг Комаровского, значит, на прием вы не попадете.

– За последние годы вашей практики заметили ли вы, что изменился спектр заболеваний у детей? Чем стали болеть чаще, а чем реже? Изменились ли вирусные заболевания?

– Принципиальных изменений в спектре реальных болезней я не вижу. Но множество болезней надуманных, несуществующих, основанных либо на родительском страхе, либо на стремлении заработать врачей, лаборантов или аптекарей.

– На каких китах основывается здоровье ребенка?

– Их три: мама, папа, педиатр.

– Дайте главный, на ваш взгляд, совет родителям.

– Никогда не забывайте о том, что только вы перед Богом и Совестью несете ответственность за своего ребенка. Нельзя отвечать, не имея знаний. Учитесь.

Родительство – ведь не подвиг, это счастье. Можно родить ребенка, при этом сохранив хорошую фигуру, любовь мужа и здоровье ребенка. Для этого надо знать, что для вас лучше. Думайте, разбирайтесь! Все зависит от женщин. Мы должны понять наши огромные возможности. Но в большинстве стран СНГ мамы не знают, что у ребенка не надо трогать половые органы, что не надо давать малышу в два месяца яблочный сок, что главная задача, когда ребенок пробует садиться и вставать, научить его ползать, чтобы потом не было проблем со спиной. У ребенка обмен веществ в три раза активнее, чем у мамы с папой, поэтому на него надо одевать на один предмет меньше, чем на себя. Об этом в книгах уже перестали писать.

Есть люди, для которых материнство, как подвиг, – смысл жизни. Такие люди меня безумно не любят, потому что я категорически не согласен с тем, что ребенка нужно кормить грудью по первому писку, что ребенок должен спать с мамой и папой. Я знаю, как научить семью вырастить ребенка, сохранив при этом здоровье мам и пап. Я считаю, что у ребенка должно быть свое жизненное пространство, что мама к груди должна прикладывать не только ребенка, но и папу. Методологию каждый выбирает сам. Для того чтобы материнство было действительно счастьем, надо знать, как сделать семью счастливой.

 

 

 

Comentarii

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply diana 4 aprilie 2011 at 12:27

    Nu am auzit de acest medic,dar imi plae cum gindeste,si eu incerc sa-mi educ copilul astfel dar as vrea ca si generatiile mamelor si bunicelor noastre sa inteleaga unele momente…Faptul ca exista oameni ca el ma fac mai curajoasa si sunt ca sigura ca sunt pe drumul cel bun. Cu siguranta seminarele sale vor fi de mare invatatura multor parinti!!!

  • Reply diana 4 aprilie 2011 at 12:28

    cum as putea sa obtin o carte de a sa?…mersi nata…

  • Reply elena 4 aprilie 2011 at 16:31

    Imi place abordarea lui Komarovski. Am citit si cartea si mereu revin la anumite capitole (in functie de necesitate). DAR, desi copilul meu doarme in patutul lui, l-am alaptat la cerere, l-am tinut in brate cand plangea, l-am alinat, etc. Nu a incurcat una celeilalte. Trebuie facuta o diferenta intre alint si rasfat. Nu fac parte nici din curentul Attachment Parenting, nici din Komarovski, dar incerc sa preiau ceea ce ni se potriveste. Fiecare copil e unic si are nevoie de o abordare unica (copii chiar din cadrul aceleiasi familii) si mama simte cel mai bine care este aceasta. Iar pt ca mama sa aiba si incredere in ceea ce face (uneori e nevoie si de argumente), ea trebuie sa fie informata, sa citeasca, dupa cum zice si Komarovskii. Sa ne fie copiii sanatosi!

  • Reply Tania 4 aprilie 2011 at 21:28

    Am o fetita de 8 luni, pina acum nu am avut situatii grave desi am avut ocazia sa ne ciocnim cu situatia medicala de la noi. Cind copilul avea doua luni incepuse sa tuseasca uscat, de vreo 3-4 ori pe zi, ne-am dus la medicul de familie care ne-a dat reteta cu antibiotic. Nu i-am dat acel medicament, am pus-o mai des la piept si am sperat ca va fi totul bine.
    Acum, mai recent, la 7 luni, a intrat in contact cu o persoana racita si s-a molipsit, in urmatoarea dimineata s-a trezit cu gitul rosu, febra,tuse umeda mofturi- nici nu am mai apelat la medicul de familie( era sigur ca nu trecea fara antibiotic) m-am dus direct la un medic homeopat, in 7 zile fetita s-a insanatosit si noi toti suntem fericiti.
    Acum dilema mea e sa punem sau nu vaccinurile. Ma doare enorm cind imi vad copilul suferind dupa fiecare vaccin, dar vrem sa emigram si presupun ca va fi greu fara aceste vaccinuri.

  • Reply aseag 5 aprilie 2011 at 11:55

    Salutare Nata, ma surprind si ma bucura noutatile care le aflu de pe blogul tau, iti multumim ca te imparti cu noi despre ceea ce stii.
    Am citit nouatea cu pediatrul renumit inca prima daca cind ai plasat-o, acum cind citesc ca mai si ditribui 4 bilete – m-am gindit ca poate reusesc sa obtin 1 bilet (poate chiar + 1 pentru prietena mea care creste 2 copii, unul fiind bolnav pe vina medicilor)
    Evident ca mi-as dori sa merg la seminar, crestem o fetita de 3 anisori, care ni-i draga ca ochii din cap, si ca fiecare mama grijulie sunt atenta la ceea ce as mai putea afla si suplini. Urasc sistemul nostru medical bolnav, cu medici care lucreaza alehamite (vorbesc de majoritatea), cu cozi interminabile pe la usile lor in majortatea cazurilor create tot artificial de ei. Dar cind vine vorba de analize, examinari n-ai incotro. Noroc ca avem la policlinica de sector o batrinica pediatru care isi face meseria cu tragere de inima, ca de altfel nici nu stiu.
    In general imi ascult mai mult intuitia si incerc mai mult pe cai naturaliste sa luptam cu boala. Poate am sa mir pe cineva, dar in casa nostra nu gasesti o aspirina, deoarece doar daca e extremal alergam la farmacie si ma bucur extrem cind caut in sertarul cu medicamentele doar cind trebuie sa fac curat si sa le arung la cos pe cele expitare. Insa cind e vorba de medicamente pentru micuta – cele de prim ajutor (sirop anti febra, diaree, alergii) le am la sigur. Un exemplu mic, dar testat este faptul ca de la nastere am inlocuit uleiurile din farmacii pentru pielia bebelusilor pe cel preparat acasa – ulei de masline fiert pe aburi (sterilizat) – si ajuta minunat la alergii + hraneste bine pielia dupa baita. Cind da raceala peste noi luam siropurile pe ierburi, pastile de git pe ierburi, proceduri de varza cu miere aplicate pe piept, aburi de ierburi in dormitor inainte de culcare, ciapa taiata linga perna (cit n-ar fi de neplacut). Cea mai tare receta naturalisa care am probato, o recomand -este spalaturile nasului cu infuzie de frunze de eucalipt, pentru raceli, sinusite si cei predispusi spre gaimorite. 100% ajuta sa scapi de punctiile dureroase.
    Nu sunt eu cea mai ingenioasa si inventiva, dar incerc sa-mi cresc si ingrijesc copilul pe cai mai putin medicamentoase, pe cit e posibil desigur.
    Sanatate la toti.

  • Reply cristina 6 aprilie 2011 at 08:31

    Merit o invitatie!!!! De Ce ???
    Am avut o mica problema de infertilitate ( mica, pentru ca nu i permiteam sa mi afecteze modul de viata, doar subconstientul a avut de suferit) si „am avut o” pentru ca am si rezolvat o dupa citiva anisori. Dar…imi placea la nebunie sa privesc vitrina de la SweetMama si nu o data m am oprit in fata ei spunindu mi ” am sa intru si eu, cu burtica la gura, si am sa probeze tot ce e mai frumos pentru mine!” …si plecam cind mai trista, cind mai putin trista. Si asa cum orice problema are rezolvare, intr o zi de vara, cu mult soare,triluri de pasarele, oameni veseli, EU cu burtica nu prea mare ( nu mai aveam rabdare sa astept) ma aflu in fata EX-magazinului SweetMama si ce vad? vitrine goale :(((.
    Ziua a ramas la fel de minunata cum a si fost (aveam motiv), doar ca mi am spus ca n o sa fac asa prostie pe viitor- TREBUIA SA INTRU IN CALITATE DE FEMEIE ,NU DE MAMA .

  • Reply valentina 6 aprilie 2011 at 11:01

    Salut,Nata!Am o fetita,de aproape 5 anisori,se numeste,Maria Magdalena!E un copil minunat!Pina la doi anisori a mers totul super copilul se dezvolta bine pina cind a aparut o tuse stranie.Am mers cu ea la multi medici,de fiecare data se presupunea o bronsita clasica si tratam copilul cu antibiotice,cel mai interesant ca se repeta lunar,efecte pozitive nu se vedeau pina cind am fost internati intr-o noapte la spital cu dispneie adica copilul aproape ca nu putea respira.Acolo s-a stabilit ca e o bronsita obstructiva pe fon alergic(daca nu se trateza corepunzator poate duca la astm bronsic).Medicul mi-a spus ca tratamentul da baza trebuia sa fie preparate antialergice,desigur regim hipoalergic.Mi-a fost foarte greu sa-i creiez conditiile necesare..accese s-au repetat foarte des am facut si tratament hormonal..pina cind am inteles ca trebuie sa fiu eu „doctorul”copilului meu.M-am informat mult pina cind am dat de situl DOCTORULUI KOMAROVSKII!eu un medic minunat care mi-a deschis ochii si am inteles ca sa ai un copil sanatos trebuie sa nu-l aducem pina la boala,parintii sa aiba o gindira pozitaiva si mereu sa creada ca copilul lor e cel mai perfect!Iar conditiile de baza sunt:copilul sa nu fie pus sa manince si sa doarma cu deasila,odaia unde sa afla sa fie bine curatita si aerisita,umiditatea aerului de la 50-la 60%,harana sa fie facuta din produse naturale,ecologice preparate cu dragoste de miinele mamei!cit mai multe primblari si in fine sa ne jucam impreuna cu ei in lumea lor minunata-„Copilaria”!Totul e simplu…Acum e totul bine!Si sunt o mamica fericita!pentru ca stiu sa-mi cresc copilul corect! Si ma gidesc deja la al doilea copil!:)

  • Reply cristina 8 aprilie 2011 at 19:42

    Daca nu e secret mare, vrem sa stim si noi numele cistigatoarelor biletelor.

    • Reply nataalbot 10 aprilie 2011 at 21:32

      Cistigatoarele au fost anuntate pe mail, iar in locul celor care nu au raspuns la timp mesajului meu, au plecat alte cititoare…

      • Reply tasham 11 aprilie 2011 at 09:02

        am dorit mult acest bilet, dar am vazut ca n-am primit nici o info la timpul anuntat si mi-am luat singura. mesajul NAtei, l-am citit abia luni cind am revenit la servici 🙁 sper ca s-o bucurat cineva de acest bilet 🙂 eu una am primit o satisfactie enorma de la acest seminar.

  • Reply cristina 10 aprilie 2011 at 16:01

    Dupa o noapte nedormita (inca nu pot sa scap de insomniile postnatale), am primit satisfactie morala ascultindu-l pe Dr.Komarovskii si…eram foarte mindra de mine sa aud ca imi cresc copilul corect…dar offfff cita bataie de cap imi fac bunicile;( pentru bunicile noastre arhigrijulii am luat cartile lui Komarovskii).
    Albot,multumesc mult de invitatie!

  • Reply diana 10 aprilie 2011 at 19:49

    da ce zici Nata tu, de Komorovskii? cum ti s-a parut? esti de acord cu ceea ce zice el despre vaccini, homeopatie?

    • Reply nataalbot 10 aprilie 2011 at 21:35

      Sunt partial de acord in privinta homeopatiei. Am citit mai multe articole despre asta pe net si m-am luminat. Cert este ca imunomodelatoarele sunt in mai cu seama o amagire, decit o panacea. Cit despre vaccinuri, nu pot fi de acord cu el. Acum sunt la pag 30 a unei carti despre vaccinare si am propria experienta la activ. Asa ca nimeni deocamdata nu ma va convinge sa-mi schimb parerea…Nici un POTENTIAL risc pentru omenire nu poate costa viata unui singur om.

      • Reply diana 10 aprilie 2011 at 23:41

        zine si noua te rog denumirea cartii.am adresat si eu o intrebare ,dar posibil din lipsa de tipm nu a raspuns.eu nu-mi vaccinez copilul p/u ca are epilepsie si p/u ca asa simt eu ca trebuie,dar unii medici imi zic ca oricum pina la scoala tr. sa le aiba pe toate. mi se pare o prostie.

        • Reply nataalbot 11 aprilie 2011 at 00:47

          Александр Коток „Беспощадная иммунизация. Правда о прививках”. va doresc multa sanatate si intuitie lucida

          • diana 12 aprilie 2011 at 11:41

            multumesc!

  • Reply valentina 10 aprilie 2011 at 20:16

    Nata,merci mult!!!Sanatate Tie,si familei tale!!!

  • Reply liuba 26 iunie 2011 at 17:17

    Valentina, spune te rog, care este site lui Komarovsky? mc

  • Leave a Reply