De-ale mele

E sarbatoare si nu rasuna muzica….

Am fost prima care s-a bucurat de vestea ca vom avea pe 7 mai un Orasel European in PMAN. Prima din colegii mei de emisiune. Si le-am zis: trebuie neapart de mers acolo. Va fi concert, va fi gastronomia mai multor tari. Trebuie de mers si de sustinut cu prezenta o intiativa atit de frumoasa. Uir gonna hev a nais pati! Am mai vazut asa ceva in Europa. Oare si la noi se va face?

Nici nu vreau sa stiu cine a fost regizorul acestei cumatrii. Ca daca ar fi vreun prieten de-al meu, m-as abtine de la comentarii.Prietenia oricum e mai scumpa decit adevarul….sau nu?
Mi-am pus aparatul de 3 tone in git. Ca de…., poate prind niste poze bune. Am profitat de pauza de prinz de la TEDx si in loc sa stau cuminte o ora, cu baieti destepti la masa si s-o fac si eu pe desteapta, m-am dus in PMAN.

Aparatul meu a ramas intact, rezervele mele de admiratie la fel. Oraselul asta European, in loc sa ma intilneasca cu atmosfera de sarbatoare, m-a prin in capcana unei expozitii de tot felul de organizatii europene, ONG-ri samd care m-au invadat cu o tona de copaci degeaba taiati, adica brosuri, inutile, pe care eu, cum ii sta in firea unui om dezamagit, le-am si aruncat la gunoi. Pun pariu ca toata lumea a facut la fel. Brosurile astea nu-s bune nici de curatat peste pe ele, ca put a vopsea proaspata de tipografie.Acesta este spam curat. Si eu sunt necrutatoare cu spamul. Am mai vazut eu bugete de brosuri la viata mea. Bani destui, ca sa-i folosesti ceva mai creativ. Macar asa cum au facut polonezii la standul lor, adunind zimbete de la trecatori pentru copii bolnavi din lumea intreaga. Idee buna, ieftina si usor de consumat.
Tot oraselul arata ca un mic talciok, din corturi de plastic, care inca de la “minunatul” iarmaroc de iarna imi provoaca alergie.

Despre gastronomie vreti sa va spun?
Am venit exact la ora la care se anunta inceputul manifestatiei. Multe tavi, cratite, erau deja bune de lins. Deci se putea preconiza o cantitate de bucate traditionale de cel putin 5 ori mai mare. Ca moldovenii sunt multi si le place sa se inghesuie cind e degeaba. Sunt impotriva a tot ce e degeaba. Un pret simbolic, cu siguranta, ar fi facut putina ordine printre flaminzii nostri. Nu e de mirare ca bucatarii care ofereau mincarea, nu mai aveau de unde afisa un zimbet reporterului nostru, care s-a dus sa afle ce gust are Europa.
In plus, o alta idee neinspirata a organizatorilor a fost sa-i bage lui Andrei Porubin texte obligatorii de rostit. Despre tot felul de lucruri, performante, valori si principii. Si in loc oamenii sa guste din bahlava, ravioli si paella pe ritmuri muzicale, acestia ascultau textele interminabile din scena, de parca era radioul de la talciokul de pe vremuri. De parca distractia are partea ei obligatorie si partea ei de distractie. Bullshit….disctractia ori este ori nu-i. Si organizatorii, regizorii evenimentului, ar fi trebuit sa incerce sa se distreze ei mai intii in oraselul nostru european, ca sa vada cum e. Sunt sigura ca au apasat pe butoane si au baut bere ceha, iar a doua zi si-au trimis like-ri si multumiri necinstite pentru succesul evenimentului. N-a fost un succes. Pentru mine a fos o dezamagire.M-ati amagit si la anul n-o sa-i mai chem pe colegi in PMAN. Poate daca mai navigati internetul, mai mergeti prin lume si vedeti cum e posibil sa organizezi o sarbatoare fara corturi albastre, fara brosuri si fara texte interminabile in scena. Noroc de Vasile Botnaru. Am si eu o amintire dupa aceasta sarbatoare. Emotia nu este una trucata.Pur si simplu, cu o tona de brosuri grele in spate, m-am bucurat sa revad o cunostinta. Inspiratieeeee va doresc.

Comentarii

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply vorbaretul 11 May 2011 at 04:42

    Nata, la noi se incearca – asta e important. Era mai mult ca sigur ca nu va reusi, deoarece cum ai mentionat – era gratis! La noi nu se stiu de limite. La noi obrazul e prea gros pentru asa ceva. Daca e gratis – navalim pina uscam tot. De asta nimeni nu ne vrea in Europa, suntem prea salbatici pentru a intra acolo. Cind o sa mai calmam praful din noi, poate, pina atunci doar simple trying!

  • Reply Violeta 11 May 2011 at 07:57

    unde e gratis nu merg niciodată știu din start va fi dezordine mare și ffffoarte mare îmbulzeală eu sunt cea care evită astfel de manifestații pur și simplu nu-mi plac, îmi place că se încearcă doar mai e de așteptat pînă va fi ceva organizat și frumos:)

  • Reply Alisa 11 May 2011 at 11:13

    sunt de acord cu vorbaretul…
    E important ca se fac asemenea incercari… daca se vor organiza anual…la sigur ca fi din ce in ce mai bine…. de data asta s-a afirmat inca odata ideea asa numitelor “teething problems”…
    Noua, tuturor moldovenilor nu ne ramane decit sa sustinem tot ce se face…mai ales cind e ceva nou piata noastra…
    Desigur as vrea ca organizotorii sa-si faca ceva ginduri, sa analizeze si in fine sa accepte toate impresiile ca o critica constructiva…

    Iar referitor ca moldovenii se scapa la tot ce vine gratis….nu sunt de acord…. toata lumea se bucura de asemenea ocazii, fie moldovean, fie german, fie nu stiu cine….

    Salutari!

  • Reply Virginia 11 May 2011 at 12:35

    Am fost pe piata si eu. Eu nu am avut asteptari mari de la eveniment, asa ca nici nu m-am dezamagit. A fost cum a fost. Intentionat nu am colectat maculatura, caci stiu ca nu-mi trebuie. Prietena cu care am fost, era interesata in Cehia si Germania, asa ca ea si-a colectat informatia care-i trebuia. Iar sarbatoarea, cum se zice, singur omul si-o face. Am vazut si eu fete cunoscute, m-am bucurat sa ne reyntylnim. Responsabilitatea pentru “frumusetea” fiecarui cort, cred ca le revin anume ambasadelor europene si lucratorii lor. Organizatorii moldoveni dupa cum am vazut erau responsabil mai mult de scena si ce se intympla pe ea. Asa ca daca dupa parerea ta evenimentul a fost un esec, atunci e datorat si esecului tarilor europene, prin ambasadele prin care sunt reprezentatnte aici la Chisinau.

  • Reply eu 11 May 2011 at 15:52

    pai si anul trecut a fost exact la fel de plictisitor si sec. anu ista nici nu mam obosit sa mai apar pe acolo. la fel si eu am strins o tona de brosuri inutile si mi sau ros urechile de discursuri filozoafe

  • Reply anita 15 May 2011 at 11:41

    daca moderator a fost Porubin, atunci FU!!!

  • Leave a Reply