De-ale mele

Despre producători TV, aşa cum am promis

Un mic rezumat. După anteriorul mesaj am primit circa 40 de scrisori. De la oameni atât de diferiţi, atât de asemănători.Vor, speră, visează, sunt sictiriţi, indignaţi, mă avertizează, mă ameninţă, sunt sceptici, încearcă, nu mai speră dar tot încă mai scriu, aşteaptă. 99% femei,  99 % fără nici un fel de experienţă de televiziune. Mi-am propus să răspund la toate mesajele. Fără Irina nu ştiu ce m-aş face. Cu toate că toţi care au scris vor tare, la interviu şi-au confirmat prezenţa doar vreo 15. Abia aştept să-i cunosc. Din toate mesajele, 2 sau 3 m-au făcut să vreau foarte tare să le cunosc autorii.

Şi-acum despre cei mai importanţi oameni din televiziune. Nici nu vă  puteţi imagina ce s-ar alege din toate vedetele pe care le simpatizaţi, dacă aţi afla că cei care le-au creat şi le-au produs în fiecare zi nu mai vor să se ocupe de asta. Imaginaşi-vă cum ar arăta show businessul nostru dacă fiecare artist ar avea cîte un producător în spate.

Abia după ce-am petrecut aproape un an în regia de emisie, după ce mai produc acum o emisiune, după ce-am produs singură 2 proiecte independente şi am participat la realizarea unui reality show am înţeles că nu ştiu nimic despre televiziune. Şi că nu-mi pot creşte propriul rating până când nu voi urca cei mai grei munţi în acest domeniu. Poate de asta am acceptat noul meu post. Pentru că vreau să învăţ, în lipsa unei şcoli profesioniste, din şcoala vieţii. Instituţia producătorului tv este deocamdată mai mult o teorie pe la noi. Bine, de 1 an încoace, după apariţia mai multor televiziuni în Moldova, cuvântul producător tv a început să răsune mai des. Dar asta, din păcate, nu înseamnă că ei au devenit suficienţi pentru câtă muncă ar fi pentru ei. Ştiţi care, după mine, ar trebui să fie cele mai căutate şi bine plătite meserii în tv?  Un producător bun,un cameraman bun,un editor bun, un grafician bun, un specialist în marketing, un copywriter.

Fiind vorba de producător, în domeniul ştirilor încă se mai poate numără o mână de oameni care îşi ţin nasul în vânt, au o intuiţie bine dezvoltată, pot fi promţi şi rapizi, ştiu cum trebuie să arate o ştire, ştiu cum reacţioneze dacă le pică o ştire.

Cât despre divertisment, aici stâm prost de tot. Aşa cum nu prea am avut divertisment până acum ţară, nu avem nici oameni care să poată genera un produs de divertiment profesionist . Aceasta meserie, mi se pare că nici nu există în nomenclatorul de profesii din Moldova. În ţarile civilizate, producătoii tv sunt unii dintre cei mai bogaţi şi vânaţi oameni.

Ce face un producător tv? Este, întîi de toate, un om trecut puţin prin viaţă. Prieteneşte cu intuiţia, un bun organizator, un om care ştie să fromuleze un concept,vede lucrurile altfel, ştie cum să transforme lucrurile care le vede altfel în imagine de televiziune: începând cu generice, platou, stil de montaj al imaginii, vestimentaţie prezentator. Producătorul  bun nu e doar acela care se mulţumeşte cu apariţia produsului său pe post, ci şi acela care caută cum să promoveze cât mai original, să-l cizeleze, să nu uite să-i dea un suflu nou. Producătorul e cel care ştie să-şi aleagă corect echipa. Fără ea nu faci mare lucru. Fie este vorba de 2 oameni sau 20 . Producătorul bun este acela care ştie să-şi calculeze perversiunile imaginaţiei ca să facă un buget. Producătorul bun niciodată nu va scoate un produs în emisie fără a face unul pilot. Ca să înţeleagă eventualele gafe şi să le repare. Producătorul bun niciodată nu bate pasul pe loc,altfel se bâhleşte.Este capabil să muncească contra cronometru.Este foarte curios, permanent pescuieşte oameni, subiecte, istorii şi nu uită să-şi mângâie oamenii din echipă. Producătorul este responsabil şi noaptea îşi visează emisiunea. Poate de aceeasta voi fi nevoită să renunţ la Prânzurile mele în Aer de la Aquarelle FM. Pentru că pentru toate cele enumerate mai sus este nevoie de timp. Iar dacă timpul trebuie împărţit între ceea ce produci tu şi ceea ce produce un întreg depatament, trebuie să renunţi la ceva. Altfel crapi. Eu deja simt asta. aşa că la final de iunie mă las de radio. Cel puţin pentru o perioadă.

Vă rog să mă credeţi că cele expuse mai sus sunt doar concluziile mele şi deci nu trebuie luate drept postulate biblice. Dacă v-aţi regăsit printre cele scrise mai sus, înseamnă că aţi putea să  intraţi în cea mai interesantă şi acerbă lume a unei profesii aproape inexistente în ţara noastră, dar deja atât de necesare.

Deocamdată, aştept să-i cunosc pe cei care au reacţionat la primul meu mesaj.

nata.albot@jurnaltv.md

P.S. În următorul meu post: despre tedinţele modei 2011, după întâlnirea cu Aleksand Vasiliev, despre o noua sesiune foto cu noile creaţii ale Valentinei Vidraşcu şi un videoclip la desert cu vedetele noastre.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Q 10 iunie 2011 at 07:57

  Набрел на видео Александра Васильева, но решил запостить не его а Раду Поклитару.

  Может быть кто-то знал его до этого, я – нет.

  http://video.glasweb.com/video-news/top-tema/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%83/

  На этом же сайте есть А. Васильев

 • Reply Tudor 10 iunie 2011 at 08:14

  Bravo!!!La teorie ai nota 10!!! Cu practica insa cum stai?Circula zvonuri in târg ca Jurnalul duce o politica de cadre dezastruoasa,cel putin asa a fost cu vechea conducere.Un producător bun mereu trebuie sa ţină minte că”TALENTELE TREBUIESC AJUTATE,IAR MEDIOCRITĂŢILE RĂSBAT SINGURE”ori ce vedem la voi.Dorina de la fosta Desteptare de WEEKEND si Ilinca-cerul si pamantul,or unde sunt acum V.Calugareanu,E.Robu-Popa,M.Rata,nemaivorbind de cea mai cotata producatoare de stiri din Chisinau,Felicia Rosca???
  JurnalTV a fost conceput ca o TV de stiri,cu platourile sale mici si cu redactii enorm de mari,ei uite pentru a face divertisment trebuie sa fie invers.Or la voi e imposibil de dat o amorsa,o retragere,o panoramare-nimeresc in cadru celelalte platouri-uite in emisiunea cu Ivana momentul cand trece Andrei la camera,ce mizerie era in spatele lui.Nu mai lucra pe conceptia stirilor-care regizor era de serviciu acela dadea stirea.In divertisment fiecare emisiune are strict echipa sa,asa cum moderatorul este unul si acelas asa trebuie sa fie si regizorul cu toti asistentii sai,iar succesul va veni atunci cand aceasta echipa se va intelege din priviri,isi va forma reflexe.Este meritul producatorului daca scrie un scenariu bun,dar este obligatia intregii echipe inainte de emisiune sa citeasca de cateva ori chiar si un scenariu prost.Nu te mai cicalesc,sper sa ne intilnim candva la decernarea unei premii TV unde echipa ta sa ia Premiul Mare!!!Bafta!!!

 • Reply vitalie 10 iunie 2011 at 11:17

  sa vedem ce-ti iese, miza e prea mare pt tine….atit timp cit esti o persoana foarte populara la moment in TV si radio…lumea asteapta de la tine foarte multe ..in divertisment la noi chiar e prapad…….chiar daca pe alocuri zice lumea ca esti falsa, profitoare, etc…..oricum ideile tale sunt binevenite. s-a demonstrat deja…….si te rog mult scoate tot” leasing-ul ” (mia placut :D:D:D) si babele care stau la birfe doar….scoate murdaria si deja vor merge lucrurile altfel !!!

 • Reply Macovei 10 iunie 2011 at 11:41

  Ce este o televiziune?BANI(investitia initiala)-PRODUS TV(proiecte,emisiuni)-BANI(vinderea produsului,de dorit de calitate si impachetat in publicitate)
  1.Investitor poate fi statul,sau privatul.Peste tot in lume finantarea TV de catre stat are unul si acelas scop.Finantarea de catre privati are cel putin 2 teluri-a face bani,multi bani,sau a face politica si acapararea puterii,care iti da posibilitatea sa faci bani si mai multi.
  2.ProdusulTV-aici producatorii isi intra in rol.Cuvintele cheie:BUGET si REITING.Producatorul ideal pentru orice televiziune e sa faca cu un buget mic un reiting cat mai mare.Reitingul este acapararea publicului,care odata acaparat va fi manipulat,cu ajutorul producatorului,de catre finantator.O emisiune(un producator)sunt buni atunci,cand personalitatiile zilei(politiciene,artisti,interpreti,oameni de afaceri) isi doresc sau chiar cauta pile
  ca sa nimereasca la ea.Bine!!!Buget avem,echipa cea mai buna si creativa,care a produs o emisiune BETON!Ce ne ramine?
  3.Distributia s-au vinderea produsului.La acest capitol JurnalTV mai are mult de lucrat.Nu va plati nimeni bani grei pentru plasare de publicitate stiind ca sunteti difuzati numai prin satelit si prin cateva retele de cablu.Lozinca:acoperire nationala!Fii sigura,un vinzator de praf de spalat iti va da si 1 milion de lei pe minutul de publicitate,dupa ce a 2-a zi de la difuzarea publicitatii sale,in cadrul emisiunii SARE si PIPER,a avut vinzari de 5 milioane.Tot asa si politicienii nu isi vor da rind…Televiziunea este o putere enorma!

 • Reply Alina 10 iunie 2011 at 12:25

  Intr-adevar Dorina era mult mai buna decat Ilinca. Cer si mai jos de pamant.

  • Reply oxana 11 iunie 2011 at 22:03

   nush….da are Ilinca asta un „du-te de aici”…nu se poate face ascultata, privita, si acum imi dau seama ca de asta si nu ma uit la desteptarea…si nici macar nu o cunosc…

   • Reply elena matei 12 iunie 2011 at 11:48

    hai k am scapat de Ilinka,felicitari!

 • Reply rica 10 iunie 2011 at 19:16

  Draga Nata,

  Ultimele doua mesaje postate de tine m-au pus pe ganduri. Ma intreb daca maniera ta neconventionala de a selectat oameni de televiziune va fi prolifica? Cel putin pentru mine e un exemplu care denota calitatea pregatirii tinerilor de la noi. Mesajele postate de cei interesati de un loc de munca sunt de joasa calitate (greseli gramaticale elimentare, idei nefinalizate, discursuri lipsite de argumente etc.; chiar si acel mesaj „insipirat de vreme” este un nonsens). Probabil 90% dintre absolventii de studii superioare de la noi nu sunt in stare (inca!) sa inchege un text argumentativ coerent.
  Ce m-a pus pe ganduri si mai mult e faptul ca tinerii isi doresc sa se asocieze cu un nume de televiziune, sa castige bine, dar nu ofera nimic in schimb. Imi spunea la un moment dat un editor cunoscut ca majoritatea celor care se prezinta la interviuri de angajare vin cu „mainile in buzunar”, adica nu aduc un text scris de ei (chiar si nepublicat), un material video filmat (chiar si neprofesionist). E insuficient sa vrei, trebuie sa faci ceva.
  Din punctul meu de vedere, soluti ar fi una simpla: anagajarile pentru editori, reporteri, prezentatori etc. trebuie realizate doar din randul celor care au experienta de comunicare si expunere la limba romana corecta (absolventi de litere si jurnalism din Romania si, foarte selectiv, din R. Moldova). Exigentele pentru tinerii de la noi trebuie sa creasca, altfel ajungem sa citim despre „salarii de start” sau „cei care s-au gresit” (extrase de pe http://www.unimedia.md, stiri din 10 iunie 2011).
  Sper ca acest mesaj sa fie considerat o provocare si nu o critica, altfel ajungem sa ne aratam iar cu degetul (voi mai buni, noi mai rai; voi mai destepti, noi mai prosti sau invers), sa batem pasul pe loc si sa ne complacem in postura de victime (nu m-a invatat nimeni, nu am experienta, nu-mi da nimeni nicio sansa etc.).
  O seara buna!

  • Reply cristina 11 iunie 2011 at 07:54

   elEmentare sint greselile…..

   • Reply rica 11 iunie 2011 at 12:14

    Cristina, mai sunt si alte greseli, ma mir ca nu le-ai gasit. 🙂

    • Reply cristina 11 iunie 2011 at 19:32

     Rica,n-o lua ca critica…a fost doar o modalitate sa spun ca nu sint de acord cu ceea ce ai scris . Eu cred ca e foarte bine ca „tinerii isi doresc sa se asocieze cu un nume de televiziune, sa castige bine..” . daca nu si-ar dori asta,as putea spune ca sintem cu totul pierduti ca popor.Foarte multi oameni celebri au ajuns unde au ajuns doar pentru ca au fost in locul potrivit la momentul potrivit sau pentru ca cineva a vazut in ei un oarecare potential si i-a ajutat intr-un mod sau altul.Sint de acord ca majoritatea absolventilor de azi sint foarte slab pregatiti dar nu sint doar ei vinovatii.Sint absolut contra sistemului de invatamint actual si facind si eu o facultate am fost total nonconformista si am luptat doar pentru cunostinte si nu pentru note si sint profund convinsa ca lupta asta e in zadar.Nici ministrul de invatamint nu rezolva nimic.Asta din propria experienta o spun.Coruptia ne joaca festa tuturor.Iar ca sa fiu mai aproape de subiect,eu salut ceea ce face femeia asta fenomenala Nata Albot, sustinind tot ce este posibil de sustinut in tara noastra.Eu sint foarte fericita ca mai este cineva care crede ca toti cei ce sint gata sa munceasca si sa ajunga undeva merita din plin o sansa.
     ..vreau mai putina critica si mai multa incredere in noi insine…

  • Reply Aliona 12 iunie 2011 at 09:40

   Draga rica , considerind mesajul tau drept o provocare (daca tot speri), zic: esti pus pe ginduri de-a binelea( sau…dimpotriva?), odata ce vezi doar paiul din ochiul altuia, dar nu vezi birna din ochiul tau, iar cind iti dai seama ca ar fi fost mai bine sa te uiti initial sub nasuc si apoi in padure, te faci doar ca ploua…cu pleava!…cind mai pui ca si umbrela e defecta…bine, ma opresc aici ca sa nu te ingindurez si mai mult, si voi incheia cu vorba lui Haruki Murakami:”Daca vrei ca totul sa fie drept, nu ai decit sa te muti intr-o lume facuta cu echerul!”
   P.S. Cer scuze daca mesajul meu ti se pare a fi de joasa calitate, lipsit de sens, necoerent sau mai stii tu cum!…
   Numai bine!

 • Reply daniela 10 iunie 2011 at 22:51

  pacat Nata ca va trebui sa renunti la radio…eu vesnic ascult emisiunile tale inregistrate in timp ce lucrez…asa in loc de muzica…si asa o placere sa cunosti oamenii in felul in care ii descosi tu….

 • Reply Fane 11 iunie 2011 at 11:55

  Nata, vad ca atatia frustrati aduna ultimele tale postari. parca te vad … ca ai momente cand te uiti in oglinda si te intrebi ce cauti in acest spatiu inchis…unde clocoteste rautatea, fudulia, meschinaria, gainaria, intrigile… ca te-ai nascut poate prea mult …inainte lor… si ca o schimbarea de mentalitate ar fi ca o operatie pe creier al unui bolnav de cancer=50% ca moare, 30% iese leguma; 1% se insanatoseste… si devine liber…

 • Reply Viorika 11 iunie 2011 at 14:05

  Nata curaj si incredere, succes pentru ce-ti propui sa realizezi!

 • Leave a Reply