Poştaşii Chişinăului

Azi furtună de idei

Primul sediu la Poşta Moldovei

Aceste poze sunt  dedicate celor care cred că trebuie pus capăt vechiturilor din Chişinău şi de mordernizat oraşul.

Ceea ce a mai rămas din el

Aşa s-a întîmplat că nevorbind de mai multe săptămâni cu Viorel Mardare, neştiind prea multe despre ce are în cap Vlada Ciobanu, neînţelegându-mă cu vreun alt blogger, ne-am pomenit azi dimineaţă sincronizându-ne cu toţii la acelaşi mesaj: Trebuie oprită distrugerea Chişinăului. Unii au fost duri, alţii mai duri în mesaje. Pe la 11 am dat şi de Antoniţa Fonari, care era pe aceeşi lungime de undă, adică gata să facă ceva, dar nu ştia ce anume, apoi ni s-a alăturat şi Dumitru Ciociri. Uite-aşa, fără a împrăştia pliante, fără a ne trimite sms-ri, fără vorbi la telefon, am simţit mai toţi acelaşi junghi în coastă.

Culmea e că acelaşi junghi în coastă l-a simţit şi omul pe care îl viza nemijlocit indignarea noastră: Dorin Chirtoacă, primarul de Chişinău.Doar că noi eram supărăţi pe lipsa de acţiuni din partea lui, iar el – de exces de zel din partea noastră. M-a sunat azi. Era foarte sincer supărat. Aş îndrăzni să presupun că îl durea mult valul de critici apărute pe net. M-a întrebat de ce îl ponegrim, fiind neinformaţi. De ce ponegrim? De ce neinformaţi? Noi toţi credem că de asta mergem la vot. Să alegem omul care are toate răspunsurile şi toate soluţiile.Şi mai ales să credem că oferindu-i votul, vom avea tot dreptul să-l şi taxăm pentru încrederea noastră înşelată. Culmea e că cel cu soluţiile, zâmbeşte mulţumitor şi cu greşeli de pe panouri, iar alesul nostru susţine că suntem neinformaţi. Eu însă, de câteva ore ştiam deja despre faptul că această clădire a fost demolată ilegal, dar nu cu autorizaţia Primăriei, ci practic cu aprobarea legii, al cărei promotor este organul de drept -Judecătoria.Poftiţi:

“Demolarea monumentului de arhitectură de importanţă naţională din str. Vlaicu Pârcălab, 71

În legătură cu demolarea monumentului de arhitectură de importanţă naţională din str. Vlaicu Pârcălab, 71, inclus sub numărul 280 în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 1531-XII din 22.06.1993, Direcţia Relaţii Publice a Primăriei Chişinău face următoarele precizări.

1. Lucrările de demolare se execută în lipsa autorizaţiei de desfiinţare, a avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii şi fără un proiect de execuţie a lucrărilor, aprobat de autorităţile publice locale.

2. În anul 2008, Primăria Chişinău a eliberat autorizaţie de desfiinţare pentru imobilul din str. Mitropolit Varlaam, 77, în baza avizului Ministerului Culturii. Imobilul respectiv însă era unul separat, care nu reprezenta monument de arhitectură.

3. Între timp, cele două imobile au fost comasate, conform informaţiei ÎS „Cadastru”, astfel încât adresa juridică a imobilului din str. Vlaicu Pârcălab, 71, a fost modificată, devenind str. Mitropolit Varlaam, 77, iar Primăria Chişinău a dispus sistarea valabilităţii autorizaţiei de desfiinţare.

4. Primăria Chişinău a sesizat Procuratura municipiului Chişinău, Comisariatul General de Poliţie al municipiului Chişinău şi Inspecţia de Stat în Construcţie privind demolarea neautorizată a imobilului din str. Vlaicu Pârcălab, monument de arhitectură de importanţă naţională, însă proprietarii imobilului continuă executarea lucrărilor de demolare.

În context, Primăria municipiului Chişinău regretă lipsa acţiunilor de rigoare din partea organelor competente, pentru a opri demolarea monumentului de importanţă naţională, din str. Vlaicu Pârcălab, 71. De asemenea, ne exprimăm regretul în legătură cu acţiunile ilegale ale agentului economic, proprietar al imobilului respectiv, care au condus la distrugerea unui monument de arhitectură de importanţă naţională, din cetrul Chişinăului.”

Aşa dar, ne ciocnim de unul dintre fenomene basarabene – tranzitul de vină şi responsabilitate. Se numeşte: Asta nu eu! L-am întrebat atunci pe d-ul Primar, de ce în loc să puncă capăt demolărilor, apar tot mai multe gherete din steclopachete şi clădiri monstruoase, în schimb? Mi-a spus, că a stopat autorizarea gheretelor încă acum 1 an şi jumătate. Cele care încă mai apar acum, au autorizaţii mai vechi.

Mă opresc puţin, încerc să mă dumeresc şi îl întreb. Şi dacă atâtea zoi se toarnă pe nedrept în capul primarului, de ce nu se implică, de ce nu ripostează, de ce nu vine la emisiune, după ce l-am invitat de atâtea ori şi m-a ignorat, de ce nu face conferinţă de presă ca să redirecţioneze atenţia turmei spre persoanele nemijlocit responsabile şi vinovate?

Aşa dar, să presupunem că Primarul nostru a făcut maxim ce i-a stat în puteri şi nu a autorizat demolarea unei clădiri vechi.În primul rând, având deja 4 ani de experienţă în  comunicărea cu presa din MD şi presupunând că ouăle vor începe prin inerţie să cadă în capul primarului, fă gălăgie, urlă, arată-ne adevăraţii făptaşi. Cine este următoarea verigă responsabilă? Din cele scrise mai sus cu roşu, presupun că e vorba de cineva de la Cadastru, care poate comasa, după cum i se scoală, clădirile din Chişinău şi le schimbă adresa juridică pentru a fi mai uşor lichidate. Presupun că şi cei de la Procuratură  se chinuie cu unele fărădelegi mai grave, ignorându-le intenţionat sau ba, pe cele din capitală. Rămîne să înţeleg: dacă sunt un primar conştient că m-a votat jumătate de oraş, dacă îmi pasă cu adevarat de Chişinău, încrucişez palmele şi aştept până se trezesc cei de la Procuratură sau bat alarma până ajunge şi la un Minstru al Justiţiei, şi la un prim-ministru, la urma urmei. Oi fi eu naivă să cred că arhitectură Chişinăului poate să -l precocupe pe d-ul Filat  acum mai mult decât păpuşarul, dar dacă insişti, faci o conferinţă de presă, poate iese ceva….

Mi-e milă de acţiunile de protest prost organizate. Îmi vine să-i susţin pe toţi cei care au ceva de spus, dar nu m-am alăturat pînă acum, pentru că nu vreau să dau greş prin acţiuni umile şi ineficiente. Cred însă în puterea bloggerilor din Moldova, în spiritul rebel a lui Oleg Brega,în forţa de convingere a Antoniţei Fonari, şi în miile de vizitatori ale site-lor de ştiri(în cititori cu scaun la cap) şi mai ales cred în minţi creative, capabile să mobilizeze mase. Pentru mine Pavel Turcu şi Hai Moldova sunt singurele două acţiuni în care mass-media, în special cea electronică, a demonstrat că se poate . Se poate să ai un mesaj şi să-i faci pe oameni să-l audă şi chiar să-l transmită în lanţ. Pavel Turcu a fost o distracţie, Hai Moldova – o acţiune utilă. Bine, noi nu-i putem elimina pe toţi păpuşarii din ţara asta, ca să facem ordine,dar noi suntem capabili să ne facem auzită vocea. Cea care strigă: Opriţi-vă! Nu ne mai trageţi atâta ţeapă. Nu ne mai consideraţi nişte imbecili, pe care oricine îi poate călări. Ştim că oricum totul devine o rutină, totul se uită, nimeni nu stă să urmărească până la urmă fiecare poveste cu nedreptate.Apoi, în locul poveştilor mai vechi, vin altele mai noi şi le pierdem şirul.

Nu cred, însă că vreau să merg pe alături mai departe. Nu cred că demolarea clădirilor istorice în Chişinău se va opri de la sine. Vreau să-i dau de capăt. Dacă primarul susţine că utorizaţii nu se eliberează, înseamnă că vreau să ştiu cine-i păpuşarul de aici. Bun venit la Teatrul de Păpuşi “Moldova”.

ATENTIE! DACĂ ÎNTR-ADEVĂR VA PASA DE ORASUL ÎN CARE V-ATI NÂSCUT….

Sîmbata, la 18.00 la terasa de la Palatul National, se întîmplă o furtuna de idei despre cum sa oprim aceste actiuni ilegale. Nu ma bat cu pumnul in piept si nici nu urc pe baricade, dar mi-as dori o actiune de protest sau de sensibilizare a autorităţilor, bine organizată, originală şi de amploare.O acţiune la care se va alătura şi actualul primar. Cel puţin aşa mi-a promis la telefon.Curios, el împotriva cui va protesta?

Dragi parinti, bloggeri si chişinăuieni, faceţi-vă auzite ideile. Ieşiţi afară din facebook. Afară atât de frumos miroase a tei.

Comentarii

Previous Post Next Post

14 Comments

  • Reply Senin 25 June 2011 at 07:05

    Nata, de fapt Primarul Chirtoacă chiar nu este vinovat mai mult decât o reţea întreagă de funcţionari alde Modârcă, Grozavu etc. O să vin în seara asta cu doi oameni care stiu din interior şi din “legal” cum se întâmplă lucrurile…

  • Reply nataalbot 25 June 2011 at 09:04

    Antoniţa, ei sunt subordonaţii Primarului

    • Reply Basarab 27 June 2011 at 08:03

      Ei exista anume ca el sa nu trebuiasca sa vada absolut fiecare hartie care trece prin primarie.

  • Reply igor 25 June 2011 at 09:56

    Nata e bunavenita orice persoana? mersi.

  • Reply ana 25 June 2011 at 12:20

    Daca demolarea fostei Poste duce la trezirea societatii civile, tot e o treaba buna. Fara indoiala ca Primaria nu a facut tot ce se putea face pentru a salva cladirea asta sau alte cladiri, fara indoiala ca si primarul isi are partea de vina, dar reactiile de ieri mi se par cam in definitiv cam injuste, mai ales ca s-a atacat mai mult persoana decat problema. Iar gasirea lui chirtoaca drept unic vinovat e deplasata, dupa cum e cel putin de o naivitate extrema povestea cu omul care trebuie sa aiba toate raspunsurile si toate solutiile. E primar si activitatea e reglementata de niste legi pe care nu le face el, nu-i nici macar prim-ministru, nici pe departe Dumnezeu. Daca ne luam dupa astfel de criterii maximaliste, ar trebui sa-i impuscam pe toti politicienii, sa continuam cu judecatorii, procurorii, jurnalistii etc.
    Da, putea sa faca mai multa valva, sa faca act de prezenta, sa faca o conferinta (cu alte ocazii similare parca stiu ca au fost niste iesiri mai consistente). N-as fi de acord ca nu a atras de nu stiu cate ori atentia asupra lipsei de parghii in cazuri de genul asta, reactia oamenilor insa a fost “face show”. Din cate am inteles s-au facut propuneri in sensul schimbarii legii. Problema care ramane e ca intr-adevar comunicarea primariei e defectuoasa, atat cu presa, cu societatea civila cat si cu celelalte institutii ale statului. Vina e si aici impartita.
    Despre presa pot spune numai de rau. Inclusiv de jurnal.md, jurnaltv. Bun chirtoaca v-a refuzat, dar cine v-a impiedicat sa faceti niste emisiuni adevarate de dezbateri pe tema patrimoniului? Chirtoaca sau primaria? Nu cred, dar daca chirtoaca v-a impiedicat sa invitati niste specialisti sa discutati serios problema patrimoniului (si altele), spuneti, chiar ma intereseaza. Daca Chirtoaca e cel care va impiedica jurnalistii sa se informeze inainte de a face o emisiune si sa nu puna intrebari naive, deplasate sau prostesti, spuneti sa stim si noi. La jurnaltv eu stiu o singura emisiune pe tema asta, mai demult, jenanta pentru ca moderatoarea nu era in tema. Sa nu mai vorbim de reportajele despre monumente, care straluceau/ stralucesc prin aberatiile trantite. O incercare mai interesanta e cu asfalt de moldova, din pacate mi se pare ca impactul e destul de mic, poate formula emisiunii nu e cea mai eficienta, poate i se face prea putina promovare?
    SOcietatea civila, ong-uri, as vrea un exemplu de implicare a sa intr-un proiect adevarat in domeniul patrimoniului. Am auzit de vreun grup care sa-si propuna un proiect anume, ca-i vorba de sensibilizarea oamenilor sau de salvarea unei cladiri anume? Eu nu. Uitati-va la Romania, desi acolo situatia e chiar mai proasta decat la noi, dar au aparut initiative interesante in acest sens. La noi ies cativa care tipa joooos, de multe ori politizand in exces problema (inclusiv chirtoaca- criminal). Dorinta de a colabora, de a face ceva, nu am vazut, doar de a protesta. Punandu-ma in locul lui Chirtoaca, sincer, oricat de adepta colaborarii as fi, mi-e greu sa cred ca as trata cu prea multa incredere si simpatie niste oameni care ma fac criminal. Pana nu se va ingropa securea razboiului, pana nu se va depolitiza problema si nu se va trece la un dialog civilizat, nici o speranta. Problema asta e, lipseste cu desavarsire arta dialogului, partenerii de discutii nu vor sa accepte ca si celalalt poate avea dreptate, se pleaca de obicei de pe un ton ridicat fiecare pleaca asa cum a venit.

    • Reply cijik 25 June 2011 at 17:46

      de ce sa nu renuntam la ideea de a imparti totul in ai nostri si ai vostri…de a renunta la idolizarea unora si demonizarea altora…sa ne implicam,sa ne responsalizam,dar si sa cerem de la cei ce ne reprezinta o implicare si un profesionalism nu doar “lacrimi”si “povesti “despre lipsa de pirghii…

  • Reply Nicu 25 June 2011 at 22:53

    Nata, am avut placerea sa te cunosc pe tine si pe Viorel (http://posmotrel.eu/) la Stockholm in iarna 2010. Din pacate nu am avut timp sa-ti prezint toate perlele orasului vechi de aici. Chestia e ca neavind asa ceva in orasul de unde am venit, am inceput sa apreciez extrem de mult architectura Stockholmului. Pacat ca la Chisington coruptia si nepasarea ingroapa ce a mai ramas din oras. Asa s-a primit ca m-am aflat la Chisington pe 5 iunie, am fost si la alegeri. Daca sincer, nu m-as duce — pentru ca nu mi se ridica mina sa votez pentru continuarea coruptiei (iar alte alternative in lista candidatilor nu erau). Totus m-am dus. Dar vazind aceasta, deja nu ma voi duce.

    OK, dar la punct — privind de la o parte, la cele doua aspecte ale societatii de la Chisington care nu-mi placeau cel mai mult (coruptia innadusitoare si nepasarea absoluta) s-a mai adaugat una, inca si mai periculoasa: divizarea tot mai profunda pe linia limbii (romana-rusa). Asa ca pina lumea isi pune panglici pe antele masinilor ca sa-si demonstreze aparteneta lingvistico-politica, business-ul face business.

    Cred ca demolarea acestei cladiri e o sansa pentru societatea civila, sau cei care cred ca au niste creieri ramasi, sa reactioneze. Vizitatorul “Ana” a mentionat ca primarul e constrins de legislatie. Evident, e corect. Dar as fi vrut sa iasa primarul in fata camerelor si sa spuna ca nu a stiut ca cladirea va fi demolata. Iar daca stia si nu a intreprins nimic, nu are dreptul sa se ascunda dupa comunicate stupide numai ca sa-si demonstreze inca o data impotenta. Este o sansa pentru societatea civila sa-l preseze sa faca schimbari radicale sau sa plece. Numai sa nu uitati — TOTI trebuie inclusi, si nu selectati dupa limba, etnie, cu cine au votat sau ce muzica asculta.

    • Reply nataalbot 26 June 2011 at 00:15

      Noroc Nicu. Ma bucur sa te revad prin cuvinte scrise….ramii in Suedia?

      • Reply Nicu 26 June 2011 at 22:35

        Buna Nata! Nu am putut sa nu comentez pentru ca am fost miscat prea mult de ceea ce s-a facut. In rest — pina ce planurile ramin aceleasi.

        Iti doresc succese mari!

  • Reply Petru 26 June 2011 at 12:28

    In Odesa daca strici un geam a unei case care este inclus in patrimoniu orasului, a doua zi jumate de Odesa va fi in strada !! Dar la noi ca la Moldoveni .. tara minunilor !!

  • Reply Napocel 26 June 2011 at 14:55

    He he he he: “Teatrul de Păpuși Moldova”. Lăsând gluma la o parte, la secțiunea urbanistică, comunicare, decizii, primăria e pastă din păcate. Să sperăm că lucrurile-și vor reveni pe făgaș înainte să mai dispară și alte clădiri vechi de patrimoniu.

  • Reply Basarab 27 June 2011 at 08:05

    Da unde-i tag’u “fuck off asa primar”??? Sau ti-a trecut? 🙂

  • Leave a Reply