Poştaşii Chişinăului

Nu numai Chisinaul are nevoie de ajutor

Acest mesaj a venit de la o cititoare a blogului, careia ii multumesc.Se numeste Marcela.

Draga cititor,
Am decis sa-ti scriu in urma unei excursii petrecute in satu VADUL-RAŞCOV unde am vizitat numeroase monumente, printre care si cimitirul evreiesc care se afla intr-o situatie catastrofala. Dupa anexarea Basarabie de catre Rusia din 1812 in aceasta regiune migreaza evreii din Rusia si Polonia ,astfel in VADUL-RAŞCOV este infiintat un cimitir evreiesc. Primele morminte sunt datate din inceputul sec. XIX. , iar inscriiptiile de pe morminte sunt scrise in limba ebraica. Cimitirul manifesta o atractie turistica deosebita avind niste dimensiuni uimitoare(2 ha) si avind peste 6000 mii de morminte dupa cum puteti vedea din poza ce urmeaza:

Se zice ca acest cimitir evreiesc este cel mai mare din R. Moldova si unul dintre cele mai mari dintre cimitirile evreiesti din Europa de Est.Sculptate in piatra, fiecare mormint este unic in felul sau avind ca element comun steaua din 6 colturi care simbolizeaza eternitatea:


Acum mormintele sunt transformate in pasuni pentru vacile si caii localniciilor ,iar unele dintre pietrele funerale au fost distruse de catre oameni.Avind o situatie destul de grea din cauza neprotejarii si indiferentei totale a autoritatilor si a oamenilor cimitirul risca in scurt timp sa dispara .In fiecare primavara cimitirul este inundat de catre apa Nistrului, astfel situatia grava inrautatindu-se din an in an. Cred ca acest cimitir merita macar putina atentie si respect din partea oamenilor in el odihnindu-se stramosii nostri, nemaivorbind de imensa sa valoare turistica.Sper si cred ca cu ajutorul Dumneavoastra vom reusi sa facem ceva ! Oare nu suntem noi un popor demn, mindru de trecutul lui?Oare se vor adeveri acele glume cu privinta la prostia moldovenilor, la firea lor distrugatoare? …Trebuie sa luam masuri…Opriti distrugerea ..opriti prostia!!!Oare sa aiba italienii, francezii, germanii asa o comoara ,asa un trecut, oare nu l-ar pretui? Oare nu iar cunoaste adevaratul pret?Cu totii stim raspunsul la aceste intrebari ,cu siguranta ii vor cunoaste pretul si fara indoiala vor face milioane pe turistii ce nu vor inceta sa viziteze acest loc.Sa mergem inaite ,dar sa nu uitam trecutul.Unde vom ajunge noi cu o asemenea atirnare?Oare Europa ar accepta o tara fara trecut ?Ar vedea ea in noi un aliat daca nu am avea istorie ?Fara trecut nu exista viitor, fara trecut noi nu existam, pastrati trecutul , nu uitati de stramosi.Cred ca v-am convins ca avem nevoie de o schimbare, de ajutorul Dumneavoastra.

Comentarii

Previous Post Next Post

11 Comments

  • Reply Iurie Tataru 29 June 2011 at 21:24

    Salut,
    Am aflat cu stupoare despre existenta acestui cimitir. Groaznica istorie pe cind stiu ca evreii sunt foarte atasati de trecutul lor si de stramosi in egala masura. Eu, fiind actualmente in Ierusalim, am sa incerc sa atentionez persoane responsabile despre acest caz. Nata daca poti si dispui de mai multe fotografii, te rog, transmitemi-le la email-ul: iurietataru@yandex.ru

  • Reply Corina 29 June 2011 at 22:59

    Marcela, Nata
    intentia este laudabila, dar inainte de a incerca sa identificam cum am putea recupera acest loc rar, ma intreb cat de retorice sunt intrebarile prin care Marcela incearca sa trezeasca poporu’. Daca majoritatii (societatii) i-ar pasa de toate pe care le enumeri, Moldova ar fi alta: ca forma si continut. Oamenilor nu le pasa, nu cunosc, si cel mai grav – nu vor sa cunoasca. Cimitirul evreiesc e distrus nu doar pentru ca bucata aceasta de pamint e intr-o continua tranzitie, ci pentru ca moldovenii sunt needucati, nepasatori si xenofobi. Restul – Moldovanul = gospodar, Moldovanul = cum se cade, Moldovanul = inteligent, dar neinteles de restul lumii – sunt mituri (compuse si intretinute in viata de moldoveni.) Candva, foarte demult, Moldova/Basarabia a fost un spatiu mai favorabil atat altor culturi si etnii, cat si deschiderii, desi modeste, spre cultura in general. Iata de ce generatii de evreii au migrat aici. Insa acest lucru deja de mult timp nu mai e realitate. Iata de ce evreii au migrat mai departe in SUA si Israel. Si de ce cladirea primei poste din Moldova a fost demolata ‘legal’. Am simplificat, bineinteles, dar pina la urma se reduce la acest adevar trist. Educatie < Cultura < Patrimoniu < Viitor.
    Iar acum la concret – cati din noi, cetateni ai Republiocii Moldova, gandesc asa?

  • Reply cristina 29 June 2011 at 23:25

    Oh,wow…niciodata nu am auzit de locul acesta dar acum ca stiu de el vreau sa-l vizitez.NEAPARAT!
    Ce pacat,ca in tara asta mica nici nu stim ce avem sub coasta.Mersi,Nata pentru articol si pentru ce faci pentru tarisoara asta.

  • Reply Diana 30 June 2011 at 08:08

    Salut Nata, intr-adevar este un loc uimitor, ii stiu peisajele de mic copil, buneii mei sunt de acolo, dar, din pacate, pe an ce trece este distrus tot mai mult si mai mult. Sunt de acord cu Marcela ca e nevoie sa facem ceva pentru el, dar trebuie sa recunosc ca Corina are dreptate, nimeni din mai marii statului nu are nevoie de asta…jalnic, dar asta e realitatea.

  • Reply Napocel 30 June 2011 at 09:43

    Fiind vorba despre cimitire, aici (Cluj-Napoca) sistemul funcționază bine și chiar am să scriu un articolaș despre cimitirul Hajongard cu o suprafață de 16 hectare, fiind cel mai vechi din estul Europei (înființat în secolul XVI) conținând peste 60 de mii de morminte. Guvernele maghiar și român au propus includerea Cimitirului Central din Cluj-Napoca, denumit şi Hajongard, pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Zilele trecute, Direcția de Cultură și Patrimoniu Național Cluj, Insititul Național al Patrimoniului Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii au declarat 300 de morminte, cavouri și cripte ca și momunente istorice. E unul din obiectivele turistice ale Clujului, peste o mie de turiști străini vizitându-l în medie pe lună.
    România are președinte pentru ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor). Nu cunosc pe de-a-ntregul cum stă treaba-n Chișinău și R.M. dar trebuie să insistați și să vedeți care sunt instituțiile și persoanele ce se ocupă de patrimoniul istoric al R. Moldova. Luați legătura voi cu ICOMOS, înființați vreo asociație și presați guvernul R.M. să înființeze direcții, să oblige primăriile să aibă-n organigramă un departament-direcție pentru monumente (noi avem, mă repet: DCPNC-Direcția de Cultură și Patrimoniu Național Cluj). Din câte văd din sesizările voastre, în R.M. nu se mișcă nimic în acest registru. Chiar aș fi curios care instituții au atribuții în acest sens și dacă aveți reprezentare internațională (ICOMOS). Toată considerația pentru implicarea și acțiunile voastre. Insistați în continuare și trageți-l pe Dorin Chrtoacă de urechi ori de câte ori e nevoie. Nu vă lăsați fiindcă e păcat s-ajungă Chișinăul un oraș mai sumbru decât cum e acum. Noi clujenii aspirăm pentru capitală cultural-europeană în 2020, a fost dezbatere publică orășenească deja anul trecut pentru brand și țineți minte că și voi locuitorii urbei aveți tot dreptul de a iniția dezbateri publice cu primăria oricând. Nu doar alegerile sunt momentele în care aveți putere ci și dezbaterile publice dintre alegător și primărie. Toate cele bune și vă țin pumnii!

  • Reply Napocel 30 June 2011 at 10:06

    PS Înființați neapărat o asociație ce să aibă parteneriat cu Academia, etc. și plimbați-i prin procese pe cei care calcă-n picioare istoria, patrimoniul, stați-le ca un ghimpe-n coaste. Doar așa veți reuși să urniți sistemul. Și aici după 1990 era o debandadă de nedescris și doar acum după 20 de ani lucrurile se mișcă. Am mai spus-o, R.M. acum e-n momentele anilor 90 ale României, sper că nu va dura atât de mult ca la noi ca lucrurile să s emiște. Contează mult și atitudinea societății civile și-nc-o’dat’ vă felicit pentru reacții.

  • Reply Marcela 30 June 2011 at 16:05

    Cu siguranta nu vei regreta !

  • Reply TATIANA 30 June 2011 at 16:22

    Everyone thinks of changing the world but no one thinks of changing themself.

  • Reply Corina Rezneac 30 June 2011 at 21:21

    Cimitirele, monumentele construite, siturile arheologice, monumentele de for (acele statui din perioada sovietica, care ne plac sau nu ne plac, sunt o parte din istorie)…… atat timp cat acest patrimoniu nu e gestionat normal si e distrus in fiecare zi punem sub semnul intrebarii viitorul copiilor nostri care nu vor avea urme culturale de vazut pentru o educatie nu doar din carti si enciclopedii, dar si prin vizite in muzee, la situri arheologice, monumente isorice si ale naturii. Hai ca se poate! Nata multumesc, lucrul meu scurte inspectii si chiar am vrut sa vad un cimitir evreesc. 🙂

  • Reply Vadim Şterbate 18 July 2011 at 10:24

    Am descoperit anul trecut acest cimitir, un loc cu adevărat uimitor – http://www.youtube.com/watch?v=BuIwkV2w1cY

  • Reply Angy 4 October 2012 at 13:09

    Eu sunt nascuta in satul acesta, pe cind eram copila, imi aduk aminte ca in fiecare an de paste, erau multi evrei ca veneau la cimitir. Acum nu mai sunt in tara, dar cu prima ocazie cind ajung, trec pe acolo, sunt bucuroasa ca au inceput sa se intereseze de acele lokuri, sunt atitea acolo de vazut…sper sa faca si drumurile…

  • Leave a Reply