De-ale mele

Kings’s Speech

În ultimele 2 săptămâni, am avut multiple discuții despre programul zilei de 27 august. Ce să facem, cum să facem, cu cine să facem și de ce să facem? Un subiect însă, a trezit cele mai multe dispute între noi. Am ajuns pînă la a ne împărți în 2 tabere. Una, care categoric susține neimportanța discursurilor lui V.Filat și M.Lupu, acestea fiind cosiderate plictisitoare și ucigătoare pentru audiență. Cei din altă tabără consideră că este absolut minunat să putem urmări aceste discursuri. Așa dar, cât de comercial interesante pentru audiența moldovenească pot fi discursurile de aniversare a independeței ale celor doi lideri? Ce vor moldovenii să audă din gura politicienilor pentru a avea curiozitate și respect pentru acest tradițional punct din scenariul oricărei sărbători de așa talie.

Cred cred că cele două adresări merită mai multă atneție decît niște simple cuvinte de felicitare. Speechurile celor șefilor statului vor fi curioase din mai multe puncte de vedere. Începând cu cea mai banală culoare a cravatei, numărul bâlbelor trase și continuînd cu stilul limbajului folosit. Cred, că d-ul M.Lupu, din nou va reuși să ne uimească prin talentul său de a vorbi mult și a ne zăpăci. Și cu toate acestea sunt curioasă să aud această furtună de neînțeles. Poate pentru a mă amuza, poate pentru mai mult decât atât. Sunt convinsă că d-ul Filat va avea un speech inteligent, sec, generalist, lipsit de emoție, așa cum îi șade în fire.

Talentul de a te face auzit în fața unui public numeros, ba chiar a te face îndrăgit, este marea taină a unui lider înnăscut. Există rețete, recomandări, specialiști și o listă întreagă de clișee care pot transforma un speech plat, într-un discurs memorabil. Oare ce ne pregătesc liderii politici pentru 27 august? Cîtă atenție acordă aceștia unui moment de scenariu care va face parte din istoria și arhiva acestei țări. Și cît de mult v-ar interesa să urmăriți cele 2 discursuri la tv?

Comentarii

Previous Post Next Post

22 Comments

  • Reply vektornord 20 August 2011 at 23:56

    faza este ca din acesti 20 ani de Independenta……..nu prea ai ce baga in textul speach-ului, asa ca oricum va iesi steril

  • Reply Gutogebi 21 August 2011 at 00:12

    de fapt,da…doar ca talentul asta de orator e innascut, cum spuneai…si retetele…oare folosesc la ceva?

  • Reply alinacătălina 21 August 2011 at 00:39

    sincer , absolut deloc ! da , stiu ar trebui sa fiu interesata catusi de putin , e tara mea ce sa mai ? eu nu iubesc tara asta pentru politicieni nebuni dupa putere, eu o iubesc pentru oamenii adevarati pe care-i are , mai bine as privi povestile lor de viata …
    pentru ce sa pierd eu cate 10 minute pentru fiecare daca oricum nu ei isi compun discursurile , nu-si dau oboseala sa le invete macar ? si daca s-a mai nimeri ca data trecuta : Filat si Lupu sa aiba acelasi discurs ?
    cand vezi pe cineva citind alene de pe foaie iti piere tot cheful de a asculta …

  • Reply Xenia Cornelia 21 August 2011 at 01:35

    Prea mult spus daca ne’ar interesa (m’ar interesa) sau nu, discursul celor 2…pana la urma E OK sa tina “o cuvantare” pentru un astfel de eveniment. 🙂 P.S. Mie imi sunt antipatici, oricum, ambii.

  • Reply natali 21 August 2011 at 07:49

    dl filat are o armata de oameni tare buni in spate ..pe care ia cu el …pana si cand pleaca la bucuresi (ma refer la pr -ul sau)…domnul lupu dezminte sorbona din cv si abereaza intr-un mare hal ….mie imi place dl ghimpu-acesta nu bubuie de inteligenta insa mi se pare sincer si haios ….

  • Reply Liliana1 21 August 2011 at 10:02

    eu cred ca ar trebui neaparat sa fie difuzate aceste discursuri ca sa ofere o nota de solemnitate acestei sarbatori. ca si in seara de anul nou cind multi cetateni asteapta discursul presedintelui. nu e lucrul cel mai important, nici cel mai interesant, dar e deja traditie.

  • Reply sua_v(E) 21 August 2011 at 10:04

    well well well, pe mine ma interseaza aceste speech-uri pentru ca astfel ne dam seama despre importanta sarbatorii x. Care si cum se manefesta, e altceva. Trebuie, chiar e necesar sa urmarim aceste discursuri.Parerea mea.

  • Reply Rodica 21 August 2011 at 10:43

    Cu toată sinceritatea spun că discursul marilor lideri de la Chişinău îmi este total neinteresant. Aş prefera să văd emisiuni culturale şi istorice care să aibă un mesaj bine definit pentru toţi telespectatorii. Imaginile şi informaţiile să aibă rolul unui duş rece de dimineaţă pentru poporul nostru chior şi surd.

    Vorbele politicienilor, în faţa mea, nu mai cântăresc nimic. Şi asta pentru că le fac de dragul de a mai câştiga teren în faţa adversarilor.

  • Reply Tanwsha 21 August 2011 at 15:51

    Chiar m-ar interesa ce discursuri si cum vor fi rostite in ziua de 27 august. Dupa parerea mea M. Lupu iar o va da in bara cu dorinta lui de a fi mai original iar V. Filat va incerca sa fie putin mai modest si mai calculat in expresii pompoase. E o ideie buna ca te intereseaza vocea poporului.

  • Reply Dumitru 21 August 2011 at 16:55

    Mi-ar fi chiar tare interesant sa ascult discursurile celor doi domni, dar ceva mai inedit si anume prin a le reaminti telespectatorilor ce au vorbit si ce spun acum. Un montaj inteligent din seria “am promis o droaie si tot mai promitem, de facut s-o faca altii”. Ca de, de ce sarbatoare poate fi vorba daca sus-numitilor nu li se va reaminti ca de fapt sarbatorim Moldova lui Potiomkin si ca tot ei ne-au promis, vezi Doamne, o Moldova prospera.

    Inspiratie puteti gasi la maestrii satirei politice de peste ocean – Jon Stewart sau Stephen Colbert.

  • Reply ana 21 August 2011 at 19:59

    Mie imi e clar ca presedinte in Republica Moldova va fi doar atunci cind fiecare va lua atitudine la vot.
    Atata timp cind constiinta civica e la pamint si fiecare incearca sa-si salveze situatia personala a lui si a familiei lui prin Romania, Rusia ori aiurea, criza politica nu se va termina. Si asta nu aduce nimic bun pentru Moldova- tara pe care o `iubiti` atat de mult.

  • Reply miha 22 August 2011 at 07:30

    eu cred ca ar trebui sa ascultam vreun speech..dar nu al politicienilor de astăzi… sunt oameni mult mai interesanți..shi mai dragi noua.. decât Lupu shi Filat..

  • Reply Giu 22 August 2011 at 08:25

    sa imi fie permisa o completare: “… prin talentul sau de a vorbi mult” si … “incilcit” :), cu multe sinonime ce se succed

  • Reply Samanta Sophie 22 August 2011 at 09:43

    nici nu stii cum unul din ei (amandoi ar fi culmea!) ii va lua locul lui M.L. King la retorica si va lasa pe toti cu gura deschisa :))

  • Reply InLoVe 22 August 2011 at 11:08

    King’s Speech – a very nice name! :))

    La cât de enervant poate fi pentru moldoveni să mai asculte poveştile lui F & L, orgoliul şi dorinţa de a arăta cine e cel mai tare din gară, îi va determina să speeciuască cu mare drag.

    Personal, aş dori să fie difuzate discursurile prea-măreţilor boieri, din simplu motiv – ce mai au a spune. Aş fi încântată, ca publicul să reacţioneze la discursurile acestora prin huiduieli sau aplauze. Ar fi un test de rezistenţă foarte amuzant, Care pe care – teatru politic la care cască gura un întreg popor.

  • Reply Tatiana Alexandrov 22 August 2011 at 13:01

    din pacate, iarasi vom avea parte de mai multa sau mai putina politica…i-s full deja de atita politizare, daaaar m-ar interesa sa-i ascult, poate si-au mai schimbat intre timp speech-le…pe linga toate astea, bune si rele, te felicit, MOLDOVA!!!

  • Reply Elena 23 August 2011 at 11:01

    De la Filat as vrea sa aud un speech despre loialitate, una din calitatile pe care poporul nostru o neaga in fata intereselor proprii, si daca nu o sa fim un popor unit, mai putine vom realiza vreodata!
    De la Lupu, sincer, as vrea sa aud un discurs scurt, o urare de viitor!
    P.S. as vrea sa lase trecutul in spate, sa-l descalceasca istoria si sa credem cu totii k viitorul va fi unul care ne va permite sa zicem “Eu sint din Moldova” si strainii sa nu exclame banalitati de genul “asta e capitala Rusiei”, “asta e in africa”, “where the hell is Moldova?” ci sa ne priveasca curios.

  • Reply mememe 23 August 2011 at 18:29

    Pot sa fiu considerata indiferenta dar ma intereseaza cit negru sub unghie discursurile oricaror politicieni. Poate doar membrii lor de partid ii vor asculta si aplauda frenetic cu o admiratie falsa! Da-i incolo…

  • Reply Blogul lui Eugen 24 August 2011 at 21:48

    Moldova eu chiar te iubesc , acum e o criza politica in tara dar asta nu incurca sa iubim moldova nu? si asta o poti spune esind la geam afara si sa strigi in gura mare

  • Reply Victoria 25 August 2011 at 08:57

    Sincer abia astept sa vad ce se va intampla pe 27 august, din pacate nu sunt in Tara insa voi astepta cu nerabdare sa vad ce ai comentat Nata aici pe blogul tau, si care iti vor fi reactiile si emotiile in urma acestei serbari. :*

  • Reply LILIANA 28 August 2011 at 08:29

    Mi-a placut discursul Domnului Ghimpu!!!

  • Reply Nicole 28 August 2011 at 16:25

    Draga Nata stim ca ai muncit mult acum de sarbatori si nu numai noi cei de departe de casa am urmarit si rasfoit tot netul in lung si in lat despre toate reportajele a 20 de ani de independenta…si te mai asteptam ca ne lipsesti….

  • Leave a Reply