De-ale mele

Dar tu cum evadezi din acest coşmar?

Azi o zi eco. Din prima clipă cînd m-am trezit, am înţeles că voi lăsa maşina acasă. Mi-am zis să încerc măcar pentru o zi să ajung la muncă ca un simplu pieton. Unul care poate opri un maxi taxi acolo unde i se scoală, care inhalează un proaspăt fum de ţigară tras de şofer chiar în salon. Care caută în Chişinău,cu ochi flămânzi, măcar un cui frumos de care să-şi agaţe privirea şi care în fiece zi tot mai mult nu vede lumina de la capătul tunelului.

Un om comite 2 omoruri timp de 8 ani şi riscă să fie achitat pentru cel din urmă pentru că panimate-li, el se apăra, fix ca acum 8 ani. Stau şi mă întereb, ce năzdrăvănii trebuie să faci, ca oamenii din preajma ta atât de tare să vrea să te omoare şi tu,  la rându-ţi, să reuşeşti primul să tragi gloanţe în ei. Iar mai apoi, să fii lăsat în libertate, de parcă nimic nu s-a întîmplat, să mai împuşti  vreo doi. Dacă şi de data asta scapă, apoi apă chioară e justiţia moldovenească. Staţi că aceştia vor face şi un erou din omul-campion.  Un Robin  Hood care ne scapă de criminali. Apropo, nu v-aţi întrebat cum se face că tocmai oameni din organele interne ajung să împartă sferele de influenţă, să fie împuşcaţi, să fie consideraţi de cei din gaşca lor ca fiind killeri necruţători. Pănă la urmă, ce fel de organe interne sunt acelea care educă criminali, în loc să bage frica în ei?

Şi încă o întrebare mă frământă. Dacă cetăţeanul de rând se poate plânge la CCCEC  pentru acte de corupţie, atunci unde se plâng chiar cei de la CCCEC pe şefii şi colegii lor?

Creştinii ortodoxi ai ţării ameninţă că nu sunt proşti şi vor demonstra acest lucru prin a bloca circulaţia şi prin a împiedica, în fel şi chip, aplicarea unor norme de drept. Norme prin care, o bună parte din globul pâmântesc, încearcă să armonizeze lucrurile într-o societate care este într-o continuă schimbare. Aşa….., lăsaţi-mă să ghicesc ce va urma….Adepţii acestora se vor aduna şi vor demonstra că sunt capabili să se solidarizeze.Vor bloca strada 31 august, vor face puţină gălăgie cu icoane în mâini. Ceilalţi se vor întrista că unii sunt capabili să se adune ca să lupte pentru o cauză, iar alţii nu sunt capabili nici măcar să facă ordine în OSC Centru – întruchiparea toleranţei pentru umilinţe şi dezordine. Iar cei care, sper foarte mult, siliţi fiind de normele europene, vor aplica totuşu aceste norme de drept, vor afla suprinşi că biserica n-o să se mai roage pentru ei aşa ca înainte. Adică îşi va reduce cantitatea de rugăciuni menită să întărească bunăstarea şi voinţa miniştrilor noştri. Oare cum o să trăiască mai departe d-ul Efrim fără această susţinere spirutuală?

Ziua a fost totuşi una eco . Pentru că am am încheiat-o cu o prinţesă adormită în braţele mele şi cu alta foarte suprinsă de cele văzute în scenă, la prima seară de Festival Etno Jazz.Durează doar 4 zile, adică 3 deja.Şi azi tocmai aţi ratat nişte băieţi minunaţi. Măcar să auziţi despre existenţa lor. Apropo, festivalul este la o ediţie aniversară. Pentru care s-au făcut şi nişte totaluri. Mie aceste cifre mi s-au părut frumoase pentru cei 10 ani: 42 de ţări, 88 de formaţii, 292 de muzicieni, 47 de zile şi  1108 ore de muzică. Mă bucur pentru A.Ştefăneţ şi pentru faptul că beneficiază de susţine de la parteneri ca să-şi umple sala  cu oameni dornici de MoZuluArt şi de mulţi alţii.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply dida 23 septembrie 2011 at 00:47

  nici nu ai unde evada, Nata… decat intr-o muzica placuta, ca cea din videoclipul pe care l-ai atashat la final. interesant stil ai, combini horrible cu fantastic. esti extraordinara, as always.
  eu am evadat mai devreme. acuma doar ma ingrozesc de la distanta si imi pare foarte rau de ce indurati ‘acasa’…cu drag si dor…Scotland!

 • Reply LILIANA 23 septembrie 2011 at 07:48

  in Moldova o sa se ajunga candva la faza cand toti o sa fie rudele tuturor si una din doua, ori n-o sa mai existe criminalitate, ori o sa se impuste la naiba toti unii pe altii .

 • Reply marin mardari 23 septembrie 2011 at 15:39

  Nu că subiective, îs chiar obiective pin’ la ultimul cuvint ideile din acest articol. Cum se face ca nici legea nu e lege pentru unii. Că tragi in cineva, da parc-ar fi o joaca, numai niște clarificări după asta. A naibii de justitie… Mai sunt ginduri, da’ țara nu-i așa democrata ca să spui chiar totul…

 • Reply oxana 23 septembrie 2011 at 22:54

  imi pare rau dar cu timpul , scrii articole din ce in ce mai proaste

  • Reply sideakin 25 septembrie 2011 at 23:02

   Ei dacăţi pare ,atunci………

  • Reply Irina 26 septembrie 2011 at 08:15

   Scrie tu mai bune, dar noi vom veni, vom citi, ne vom da cu parerea

  • Reply dane 10 octombrie 2011 at 14:36

   Subscriu la aceasta parere. Cat face doar expresia pescuita chiar din capul articolului: „acolo unde i se scoală”. Aplaudacii si incantatii cred ca-s pe spate deja… In Parlament, ziceti, cu autorul? sau direct in fotoliul de Presedinte? Pai, de ce nu? Ce meritam, vorba ceea…

 • Reply sideakin 25 septembrie 2011 at 22:37

  Toţi vă întrebaţi unde să evadezi să nu mai vezicea ce se în tîmplă zi cu zi la noi.Căutăm vinoveţii şi nu-i găsim .iar dacă-i găsim nu putem să le facem nimic.deoarece ei sunt îngîfaţi preocupaţi numai de dînşii.Vin fac declaraţii şi pleacă .Cum spun ruşii,,пришел ,отметился, если надо, покрасил, или нассал на это и ушел”
  Dar este foarte binnevenită o preocupaţie.Poate să lucrezi ,poate să meditezi poate să faci voluntariat,poate să faci dragoste.Cea ma rea este rutina.Nu trebuie so îngăduim trebuie să ne luptăm cu ia.De aici şi începe starea de nervozitate.
  Dar voi ştiţi cineva că la noi o fost ucis cu bestialitate la dînsul în casă un biet om.iau fost tăiate degetele de la mînă luîndui inelul de cununie.Şi a fost înfipt cu 14 împunsături de cuţit în inimă.Caz proaspăt care nu a fost mediatizat .Sîmbăta aceasta a fost îmmormîntat.Cei cu societatea noastră ,ce monştri au,Ce mentalitate ,undei credinţa .Comuniştii au pus bomba cu efect întîrziat în societate care se numeşte ,,nu există dumnezeu,,.Şi oamenii se gîndesc că nu există deacea şi pot să-şi permită să facvă totul.Să ucidă fără milă .Să amăgească,să speculeze să ia mită ,să fure ţara şi să-şi construiască palate.
  Pricina este totuş în educaţia noastră comunisto -colhoznico-ateistomaterialistă,leninist comunistă.Aceasta este caracteristic la noi la ruşi mai mult.

 • Leave a Reply