De-ale mele

La shopping, după demnitate

Tema de azi s-a născut vineri. Când am ieşit puţin cam dezorientată în stradă, ca să găsesc un magazin din care să mă îmbrac pentru o nuntă. Mă vedeam cu un costum alb, din sacou şi pantaloni, cu o bluză neagră pe care o am în dulap şi pantofii de Zara, de culoare oranj. Deci ştiam exact ce caut, dar nu ştiam unde să caut.Pentru că unicele împrospătări de garderoba la Chişinău le mai fac la Yardsale.  În rest, magazinele gen BOVONA, IMPERIA MODY SAU ELENA VELEŞCU SRL  mai mult te alungă decât te cheamă la cumpărături. Am dat un search prin redacţie şi am pornit la drum. Pe jos. Ideea de a intra în contact direct cu atmosfera Chişinăului m-a cam speriat. Mie nu-mi prea place să mă întristez cu bună ştiinţă. Aşa că am hotărât să-mi pun ipodul în urechi. Acolo răsuna tare dulce şi ciudat de vie, Amy Winehouse. Exact ce-i trebuie Chişinăului, ca să-l poţi consuma ca şi oraş.

Dulce e toamna în Moldova. Dar nu suficient de dulce pentru a reduce din amarul provocat de ce-mi vedeau ochii. Oameni horopsiţi, călcaţi şi smeriţi. Bătrâni care îţi spun pentru 2 lei ce greutate ai. De asta merită să trăieşti o viaţă, nu? Bărbaţi care poartă genţile nevestelor.Din alea de lac, Louise Vuison. Da nu le mai ajutaţi atâta!Mai bine nu le-aţi mai înşela şi aţi veni mai devreme acasă. Femei care comandă pentru iubiţii lor hlanţuguri de aur din Italia şi după aceea le verifică sms-le, ca nu cumva să se găsească vreo clientă la hlanţug. Fete care se îmbracă ca nişte ţoape şi după aia se plâng că nu au cu cine face copii.Şoferi de maxi-taxi pe care i-aş pedepsi  doar cu Radio Micul Sămăritean în bus, pentru cât rău fac acestui oraş. Poliţişti burduhoşi şi neruşinaţi. Cum poate un om cu o burtă atât de mare să inspire respect? Când el propriile pofte nu şi le poate stâpăni. Iată şi un reporter de la mine întrebând trecătorii speriaţi despre viagra. Oamenii fug de cameră ca de râie. Umblă gheboşi. Şi eu încep să mă gheboşesc. Mulţimea te face să devii şi tu parte din ea. Vitrine urâte, praf, oameni scapaţi, cu torbele pline, impiedicându-se în ele în timp ce traversează strada la roşu. Vrei nu vrei te apuci şi tu să treci la roşu. Şi uite-aşa am ajuns în faţa unei vitrine cu haine din angora,cu paiete multe  şi am uitat de ce-am mai venit. Oraşul m-a înghiţit. Am sunat-o pe Valentina Vidraşcu din faţa magazinului spre care am mers şi am rugat-o să mă salveze.M-a salvat, ca de obicei. Am făcut 180 de grade şi am plecat înapoi de unde am venit. Dar atmosfera capitalei noastre m-a făcut să înţeleg un lucru. Numai oamenii sunt de vină pentru ce li se întîmplă. Oamenii simpli, de rând. Cei care tac şi înghit zilnic noi găluşte servite de politicieni. Cei care nu pun nici un preţ pe demnitatea poporului pe care chipurile îl conduc. Fix ca şi femeile, bătute şi nefericite, care se ţin scai de jlobii lor.

Marea Adunare din 89 a fost un miracol.A fost un suflu. Cu mulţi oameni uniţi. De ce oare nu mai suntem? Că dacă am fi, PMAN ar fi zilnic o mare adunare. Aşa încît cei care au primit câte un vot de la noi să vadă că au de condus oameni şi nu o cireadă de animale care de foame, e gata şi zoi să înghită.Cea mai mare performanţă a acestor 20 de ani de independenţă este nimicirea în moldoveni a ultimelor rămăşiţe de demnitate. Nu e vorba despre demnitate naţională sau alte noţiuni patriotice. E vorba despre cel mai elementar orgoliu. Acela care se trezeşte în om atunci când înţelegi că cineva te calcă în picioare. În fiecare zi suntem călcaţi. Azi de vreo 12 ori. Şi nici o reacţie. Suntem numai buni de ieşit în Europa fără vize. Cum e să fii politician într-o ţară în care poporul înghite toate porcăriile tale şi le uită fix a două zi, când mai faci alte porcării?

Noi avem nevoie de un adevărat 7 aprilie. Cine oare să ni-l organizeze?

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply sideakin 4 octombrie 2011 at 06:44

  salutări!!!
  Nata ,ce nu înţelegi principalul în toată situaţia acesta constă în noi înşine care suntem chipurile preocupaţi de persoana proprie, vrem să ne aranjăm viaţa căutînd căile cele mai uşoare,străduindu-ne să nu depunem eforturi.Tindem să acapărăm cea ce nui al nostru , să ne afirmăm călcînd peste interesele semenilor noştri .care mod de viaţă ducem noi,ce valori dăm noi la copii noştri,lăsîndu-i singur,şi alergînd în lumea mare după bani,lăsînd bătrînii noştri să-şi petrecă ultimile zile în singurătate.Dar ce ne aşteptă după mărirea tarifelor la gaze şi căldură cu consecinţele scumpirilor în lanţ.Populaţia doar nu este pregătită să facă faţă crizei.O să deie mîinile în jos .Nu avem noi energia cea de viaţă pe care o au alte popoare de exemplu japonezii,coreienii,chinezii.
  Dar de mizeria ce se produce în jurul nostru.La sat nici nu-ţi închipui ce mizerie este .Cîmpuri nelucrate pline de gunoişti cu gropi de unde sa luat sol fertil şi dus la boierii ,şmecherii noştri, aşa numită elită în curţile castelelor lor.Care fac tot răul la noi în ţară.Care fură banii publici şi se socot mari businesmeni.Care umblă în curvie şi socotindu-se buricul pămîntului. Populaţia nu-şi cere drepturile ,deacea că însăşi populaţia duce un mod parazitar ,incorect de viaţă ,care singură dă mită profesorilor poliţiştilor ,medicilor ,funcţionarilor publici , cu un nivel de consum al alcoolului înalt.Deci cauza principală în situaţia în care ne aflăm constă în nivelul nostru de conştiinţă ,spiritualitatea ,educaţia, valorole care ne sunt dezvoltate în lăuntru nostru.Cea ce avem….. acea avem.

  • Reply irina 5 octombrie 2011 at 14:20

   Brova Nata. Ar fi bine daca intr-o zi ( ziua in care parlamentul va alege presedinte) cei 3.000.000. ramasi in tara si a cel 1.000.000. plecat peste hotare, sa ne adunam cu totii si sa facem o mare rascoala. Populatia s-a limitat doar pe 7 aprilie, (imi pare rau pentru tineretul care au avut de suferit), dar asta nu este de ajuns. Nu numai tineretul sa iasa, dar toti de la mic la mare. Cu totii trebuie sa iesim in PMAN si sa alungam hotii. Sa vina la putere oameni ca Brega sa conduca tara si atunci va fi democratie. AIE se batea cu pumnul in piept ca toti vor raspunde pentru faptele murdare petrecute pe 7 aprilie, dar nici pina astazi nu s-a rezolvat nimic.UNDE-I UNUL N-UI PUTERE, UNDE-S DOI PUTEREA CRESTE.

 • Reply cristina 4 octombrie 2011 at 07:22

  Imi vine a plange, tara asta e comoara curata dar noi, noi suntem vinavati pentru ceea ce facem din ea, ieri am vazut un reportaj cu copii bolnavi de cancer de la centrul oncologic care parintii nu au bani sa-i trateze, statul nu gaseste bani si mor saracii 70% din ei, am plins si ieri, nustiu ce e de facut, nustiu daca vom reusi sa scapam de raia asta de la guvernare. Cred ca deja sunt de acord cu Brega – sa vina nemtii sa ne conduca daca noi nu mai avem cu ce!

 • Reply asa 4 octombrie 2011 at 07:58

  Mi-a placut. Trista constatare dar adevarata.

 • Reply Elena 4 octombrie 2011 at 08:40

  Ma ragasesc in stilul tau de a scrie. Dar mai ales, in aceleasi contemplari cotidiene vis a vis de toate aceste situatii, oameni, etc…

  Uneori , cred ca e mai usor sa pleci de acasa, decat sa stai acasa…

 • Reply aseag 4 octombrie 2011 at 08:50

  Salutare Nata, uti urmaresc zilnic blogul. Mesajul e trist, dar real…Mai amuzat cu – soferi de maxi-taxi pe care i-aş pedepsi doar cu Radio Micul Sămăritean în bus, pentru cât rău fac acestui oraş – o pedeapsa mai originala nici nu se putea gasi …

 • Reply Ileana 4 octombrie 2011 at 08:56

  Cand am iesit vinerea la cumparaturi, de fapt ies in orice vinerea, intalnesc vecini, care cu oseneala i-mi zic HALLO. In schimb tin spatele drept! cand in realitate sunt necajiti de nici nu va puteti inchipui! Nemtii trebue sa munceasca si sa economiseasca. Distractii? sarbatori ca la moldoveni? Nu au ei asa ceva, in schimb se imbolnavesc de depresie si burn out. Ajung la o stadie cand nu vad hotarele intre servici si casa. Credeti ca mai vor copii cand ei singuri nu-si pot purta de grija?
  Mutrele lor acre ma doboara! Nu departe de mine sunt francejii, si aia o iau häisa! De le vorbesti in English sau Deutsch nici nu-ti raspund, de parca eu, cea nascuta la finele sec.20 am starnit razboaie!
  Apropo de bani, aici e mai cinstit, ti-i iau oficial si zic „Noi trebue sa-i ajutam pe greci” Si asta ma omoara! eu vin dintr-o tara cu mult mai saraca decat Grecia si trebue sa platesc lenosilor din buzunarul meu.

  • Reply din Germania 9 octombrie 2011 at 08:17

   träesc si eu aici….. mie imi place GERMANIA…

 • Reply diana 4 octombrie 2011 at 09:24

  Am fost in week-end la Odesa. Pentru prima data 🙂 Am ramas uimita sa vad ca un oras situat doar la 4 ore de autobuz de chisinau poate fi atat de diferit! Si fara gherete!!!!!! Fara oameni care vand chiar in centrul orasului pe mese improvizate, fara strazi incarcate de microbuze pana la refuz.
  Ieri mi s-au umplut ochii cu lacrimi cand am auzit ca pe Banulescu-Bodoni s-a mai pus o ghereta. Da..uneori e mai usor sa pleci de acasa…

 • Reply Alisa 4 octombrie 2011 at 09:34

  Ai dreptate Nata, si te inteleg foarte bine….
  esti dezamagita si enervata si suparata pe tot ce se intimpla in jurul tau…. si iar, te inteleg….
  imi plac oamenii de felul tau…
  faci parte din categoria celor care se simt mai bine si mai liber ca duc o viata mai buna doar atunci cind si cei din jur au, adica intr-un cerc ‘sanatos’,
  si nu din categoria celora care se simt cu atit mai bine cu cit ceilalti din jurul lor o duc mai slab…
  de-al de cei care intr-un sat vai de capul lui isi construiesc casteluri…. ca sa vada toate babele si betivanii… „cit is eu de avut si smecher”….

  si eu ma intreb de ce lumea e asa de indiferenta….
  dar cred ca undeva e clar….
  e dezamagirea in politicieni si politica si partide si alegeri si promisiuni….
  numeste macar unul care in ultimii 20 ani a facut intr-adevar ceva si nu a fost corupt sau mai putin corupt (fiindca hai sa acceptam ca fiecare politician, fie moldovea, fie neamt sau american)…
  oamenii sunt obositi…. ei is constienti de faptul ca singuri trebuie sa-si caute de grija….
  pt ce sa lupte? stii cum tremuram, cind urmaream live ce s-a intimplat pe 7 aprilie? si uite deja 2 ani nu se alege un presedinte…. nu te face sceptica ca ceva nu e curat la mijloc…
  si unde s-a vazut tara ‘europeana’ sa stea fara presedinte timp de 2 ani…?

  oamenii sunt obositi si saraci (si aici ma refer desigur la partea materiala, dar asta imediat inseamna saraci spiritual, cultural samd)….
  cum vreti ca oamenii, care primesc 2000 de lei lunar, sa iasa la un teatru, la un film, la un muzeu, sa mearga la niste cursuri de limbi straine, sa mearga la sport, sa-si cumpere o carte (care costa suta de lei)….
  cind aproape intreaga suma se duce pe lumina, gaz, caldura si oleac de mincare….

  cum vrei ca oamenii in asemenea conditii sa traiasca cu principii si sa traiasca fair….

  cum vrei ca copii sa creasca sanatos (in sens al activitatilor recreative), daca cei care folosesc bicicleta, sunt calcati fara nepasare in mijloc de strada…
  cum vrei ca copii sa creasca sanatos (in sens al intelectualitatii), daca merg la scoala si cei mai tari sunt cei care au adidasi si scurta de la hugo boss si ceas de 300 euro,
  si toate discutiile lor se reduc la cit le costa hainele de pe dinsii…

  doamen cite is de scris la aceasta tema…. si cit e de intortochiat aspectul asta…
  nu poti aduce totul pe foaie….
  te-as sustine in multe, ce se refera la ceea ce ai scris mai sus…. dar e greu de adus toate cauzele si rezultatele, adica realitatea starii societatii noastre…

  dupa mine, se va schimba ceva, doar printr-o minune:
  „v-a veni la conducere cineva care intr-adevar ii va pasa de popor si de tot, va aduce investitii in tara,
  va sustine cresterea agriculturii, fiindca aici putem cu usurinta sa ne punem repede pe picioare!!!
  (de ce la noi se cumpara smintina si cascavaluri aduse din ucraina si germania si iatlia, fructe, sucuri si multe alte produse importate….
  e aproape de ris si mai mult de plins, cind te gindesti ca in timpurile sovietice Moldova era gradina Uniunii… )
  si va crea conditii cit mai favorabile, ca fiecare al doilea sa poata (daca ar vrea) sa inceapa o afacere”….
  ca in fine sa creasca in general economia….
  si din moment ce lumea pur si simplu VA AVEA DE LUCRU…. se vor schimba multe!!!!

  • Reply Ana 5 octombrie 2011 at 02:32

   Raspuns „si unde s-a vazut tara ‘europeana’ sa stea fara presedinte timp de 2 ani…?” Belgia, de exemplu, mai mult de un an nu poate alege presedintele. Asa ca nu suntem unicii, dar in rest f corect ce-ai relatat:)

   • Reply dane 10 octombrie 2011 at 13:48

    Are Belgia presedinte???? Maiestatea Sa Regele Albert II zice ca nu:) Poate e vorba de guvern?

 • Reply Ileana 4 octombrie 2011 at 09:56

  Ah da, Nata, nu demult ziceai „Moldova, eu chiar te iubesc!”. Se zice ca cand iubesti, iubesti si neajunsurile.
  Cand voi veni acasa, voi fi fericita, chiar si atunci cand burduhosu de sofer de la rutiera i-mi va striga din urma „Fäu, inghesuite mai incolo, nu sta pi rucinik, ca nu pot sa conduc asa!”. Nustiu cum moderezi commenturile, posibil sa fie ale mele nepublicate. Nici nu ma supar, oricum cred ca le citesti. Pur si simplu vreau sa-ti dau de inteles ca acasa e bine. Succese!

  • Reply diana 4 octombrie 2011 at 12:16

   Da, Ileana e bine acasa, atunci cand vii o data, de doua ori pe an. Nici nu-ti imaginezi ce fericita eram si eu pe atunci. E cu totul altceva sa-ti cresti copiii aici, sa-i dai la scoala si sa-i porti la medici. Nu stiu daca stii cum e dimineata si seara intr-un microbuz plin pana la refuz in care tu trebuie sa intri cu un copil. Sau cum e atunci cand invatatoarea numeste „magarita” fetele care nu o asculta. Iubesti, cat iubesti, dar intr-o zi dragostea oricum seaca. Si pleci.

 • Reply mimi 4 octombrie 2011 at 10:23

  toata problema consta in saracie si in neputinta/nestiinta de a schimba ceva! se vezi daca era oleak mai plina de bani si de viatza decenta, chiar si acea baba garbovita mergea ‘cu cheptu’nainte!”

 • Reply Z.M 4 octombrie 2011 at 10:24

  Lume ce am mai ras, chiar daca articolul e de jale nu m am putut abtine de hlizit la frazele cu „ghebosi”, „torbe”, „angora”. Fetita mea de 1 an jucindu se prin camera m a auzit cum rad cu gura pina la urechi si se tavalea si ea de ras. Bravo, bun articol, articol de pus pe umneak…….

 • Reply Lautarul 4 octombrie 2011 at 10:34

  incearca sa gasesti un loc unde sa povestesti totul sa incerci sa explici oamenilor ca se pot schimba, nu doar prin a scrie pe blog. Arata oamenilor ca pot fi mai buni …
  frumoase fraze : Mai bine nu le-aţi mai înşela şi aţi veni mai devreme acasă….
  Radio Micul Sămăritean … nu e de ascultat in maxitaxi, e pentru a simtzi sufletul …
  dar tu simtzi ceia ce scrii ? sau doar comentezi ceia ce vezi ?

  Noi avem nevoie de un adevărat 7 aprilie … cine sa fie pe baricade ? pe cine sai schimbam ? sunt propuneri de politicieni mai buni ? sau punem EliPili la Guvernare ?

 • Reply Nina 4 octombrie 2011 at 10:43

  Dap eu de cand zic ca e nevoie de un 7 aprilie ADEVARAT…..dar nu supt din deget…

  • Reply Lautarul 5 octombrie 2011 at 08:12

   da da ! demult ! Zii tot asha mai departe !

  • Reply Irina 5 octombrie 2011 at 11:56

   da de 7 aprilie „supt din deget” tu unde erai? in birou? fratele tau sau chiar tu ai fost cumva fugarita de masinile cu mascati prin strada? a fost aresta poate sora ta chiar in timpul orelor in zilele urmatoare si dezbracata pe la politie ca sa marturiseasca nu stiu ce?… ce mai este lumea noastra sfatoasa si tare „borzaia”, dar asa… la o cafea prin birou

 • Reply Mishka 4 octombrie 2011 at 11:19

  critic si eu ceea ce vad la tot pasul si inteleg tot ceea ce scrii, mai mult- sunt de acord cu toate. In acelasi timp inteleg ca eu procedez la un anumit moment asa cum o face multimea, ma uit la oameni de sus in jos (la propriu), ma uit cum sunt imbracati, ce geanta poarta si zic „ce rahat de geanta”, eu in viata mea n-as purta asa ceva… mult critic, mai des „injosind” pe altii ma pun in slavi – wow! da eu is asa de classnaia si vabshe… Imi vine greu sa recunosc uneori dar asta e… scanez oamenii si le pun etichete: bun – rau, stilat – nikakoi, bogat-sarac, care merita-care nu merita si o fac dupa aparente. Ei, zic eu ca tre sa lucrez asupra mea si sa scap de etichete. Adica incep de la mine! azi si acum:)
  Ref la demnitate – poate aducem contrabanda de demnitate?

 • Reply OLEA 4 octombrie 2011 at 12:17

  Ma ingrozesc si mi-i ciuda pe mine ca sunt inconjurata de toata mocirla asta trista.Bravo! Natasa ai descris in tocmai atmosfera de la Chisinau ….

 • Reply Marina 4 octombrie 2011 at 13:13

  Da ai dreptate Nata, e complicat cu shoppingul la noi, eu ma mai imbrac de la Brio, ( brand autohton) si incerc cat mai rar sa intru pe la Elat , SunCity. Vanzatoarele parca ar fi toate de o mama facute, si nici una macar nu indrazneste sa zica un cuvant in romana.

 • Reply Victor Ciobanu 4 octombrie 2011 at 13:30

  Bun articol. Şi concluziile sunt corecte.

  Şi e bine că mai intri în contact direct cu atmosfera Chişinăului, pentru că nu rareori îmi pari ruptă de realitatea oamenilor simpli. Nu de alta, dar cele scrise acum de tine unii dintre noi le-am observat, conştientizat şi înţeles încă de mulţi ani mai înainte. Şi ce e mai rău, este că nimic nu se schimbă. Poate doar în lumea ta, cea de sus, nu însă şi în a cea a oamenilor simpli, ce constituie majoritatea populaţiei Republicii Moldova.

 • Reply Liliana 4 octombrie 2011 at 14:38

  Din pacate asta e Republica Moldova. In fiecare zi aud tineri, cu studii, destepti si competenti ca se duc „din tara asta de rahat, unde nui nici un viitor”. Da noi, mai optimisti un pic decit ei, stam aici, rabdam si speram la un viitor mai bun! Intr-un final, raminem cu speranta…dar vorba ceea: „speranta moare ultima!”.

  • Reply sabrina 20 octombrie 2011 at 12:47

   speranta moare ultima….dar moare

 • Reply maria 4 octombrie 2011 at 18:07

  credeam ca nu mai scrii …. )
  trist si adevarat, coincidenta fiind chiar ieri tot la shopping.. imi zicea tata despre fetile triste si pline de griji ale oamenilor … care din pacate uita sa mai zambeasca, uita sa se trezeasca dimineta .. si merg adormiti toata viata … pacat, ca avem cu ce , insa nu si cu cine (…)

 • Reply Ileana 4 octombrie 2011 at 20:45

  Totusi nu inteleg, doriti sa schimbati radical un popor? Daca visati la o altfel de viata, investiti putere si suflet in copii, ei sunt viitorul nostru! Nu pierdeti timpul cu mosnegärit si bäbärit.

  • Reply corina 10 noiembrie 2011 at 12:14

   iliana …foarte corect..!10+

 • Reply chicu lilia 5 octombrie 2011 at 00:22

  Nata cu tot respectul te invit pe strada salcimilor botanica veche aici mereu gasesti sursa de inspiratie pentru a scrie . este un sector aparte din orasu chisinau.nu ma jalui dar vreau sa schimb putin lucrurile pentru copilasii de aici. aici .sunt foarte multi.este zona de camine cu mult tineret si cu multi copii.dar nu au unde se juca .primaria ne-a refuzat in amenajarea terenului de joaca poate ne ajuti cumva sa-i sensibilizam.oare chirtoaca nu citeste blogul tau .?sunt sigura ca pina la el nu a ajuns scrisoarea noastra.

 • Reply mariana 5 octombrie 2011 at 01:36

  draga Nata, adevar spui. totusi..e postarea unei frustrate pe care a inghitit-o orasul..din pacate..

 • Reply Tudor 5 octombrie 2011 at 14:00

  Problema noastra,a moldovenilor,e ca stam si ne plingem pe bloguri.In 1989 nu era nett,si am rabufnit toti in piata.Am uitat cu totii de lumea reala,stam mai mult in cea virtuala,iar cind iesim in strada ne dam seama ca realitatea e dura.Ziceti voi,cine ne incurca sa ne stringem iar ca in1989,un milion de oameni,dar nu in PAMN,dar pe malul Prutului,sa darimam hotarul nedrept si sa aratam intregii Europe ca noi vrem doar atit cit ni se cuvine?Ne-au impus ei pactul Ribentropp-Molotov,sa cerem ca tot ei sa-l lichideze.Atit timp cit vom sta si vom cersi pe la usile marilor cancelarii nu ne va baga nimeni in seama-cersetorului ori ii dai ceva ce ai de prisos,ori nu-i dai nimic,dar niciodata nu-l stimezi.Problema e in noi bastinasii,numai noi suntem vinoveti!!!

 • Reply Pasiv 5 octombrie 2011 at 15:15

  de acord. ai descris exact ceea ce am discutat zilele astea cu colegii. dar trebuie sa admit – eu nu ies in piata si nu ma revolt in glas. poate pentru ca iarna asta o sa-mi mai permit sa platesc facturile, cu toate ca va trebui sa lucrez doar pentru a achita facturile. am trait 6 ani in germania si ultimii 2,5 in moldova. eu nu vreau sa plec dar gindul esta revine cu persistenta…

  o prietena din state care a traiti aici multi ani, mi-a zis ca Mioritza reflecta foarte exact natura moldoveanului, oita il previne pe ciobanash- ba estea o sa te omoara la noapte, am auzit cu urechile mele. si el ce face? .. cinta la fluer…
  asta-i singe

 • Reply curcudus 6 octombrie 2011 at 16:03

  o solutie este ca sa plece toti moldovenii peste hotare. sa se reeduce vre-o 300-400 de ani si atunci pot sa revina acasa sa incerce sa schimbe ceva…. da sa plece cu totii!!!

  si nu mai laudati palma asta de pamant ca nu prea aveti cu ce…

 • Reply Alina-Cătălina 6 octombrie 2011 at 18:54

  cine sa-l mai faca acel 7 aprilie ? nu prea mai are cine , sperantele au murit deja … justitie – zerooooo , nivel de trai si mai scazut .
  Pentru ce sa mai ripostezi daca oricum nu vei fi ascultat ?!

 • Reply Liliana 8 octombrie 2011 at 16:07

  de ce se tinjeste atita dupa un alt 7 aprilie? nu pot intelege! sau poate avem pentru cine lupta? cunoasteti persoana sau persoanele care vor aduce acea schimbare pe care toti o visam? am fost in PMAN in zilele de greva. a fost tot o prostie si un haos. am fost minati ca oile de pastori care si-au urmat interesele. pentru ce a murit V.Boboc? merita o moarte de om urmarile acestei zile? pentru ce au fost violate si batjocorite fetele? pentru ce au fost batuti cu bestialitate tinerii? pentru ce parintii au fost nevoiti sa imprumute bani ca sa plateasca politiei pentru a da drumul tinerilor din detentie?

 • Reply Violetik 9 octombrie 2011 at 11:24

  Mereu aceleasi nemultumiri si negativ. Multe vorbe….putine fapte “If you want to change the world, start with yourself.” (Caitlin Flaherty)

 • Reply dane 10 octombrie 2011 at 14:11

  „Cea mai mare performanţă a acestor 20 de ani de independenţă este nimicirea în moldoveni a ultimelor rămăşiţe de demnitate.” Pana aici, perfect de acord, cu precizarea ca ar fi, totusi, nevoie de ghilimele pentru „performanta”. Mai departe, insa, autorul incurca notiunile: „Nu e vorba despre demnitate naţională sau alte noţiuni patriotice. E vorba despre cel mai elementar orgoliu.”
  Iata ce zice DEXul: „ORGÓLIU, orgolii, s. n. Părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată, despre sine însuși, despre valoarea și importanța sa socială; îngâmfare, vanitate, suficiență, trufie.”
  Mi se pare ca tocmai orgoliul prisoseste in societatea moldoveneasca de astazi, ceea ce nu se poate spune, din pacate, despre demnitate…
  O expresie care mi-a adus zambetul: „un reporter de la mine…”

 • Reply spune 13 octombrie 2011 at 07:26

  Articolul 341 Cod Penal. Chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova
  (1) Chemările publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale ori la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi difuzarea prin diferite forme, în acest scop, de materiale cu asemenea chemări,
  se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
  (2) Aceleaşi acţiuni săvîrşite:

  [Lit.a) exclusă prin Legea nr.277-XVI din 18.12.2008, în vigoare 24.05.2009]

  b) de două sau mai multe persoane
  se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 4 ani.
  (3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvîrşite din însărcinarea unei organizaţii străine sau a reprezentanţilor ei,
  se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani.

 • Reply victoria 14 octombrie 2011 at 10:37

  ma doare sufletul citind aceste randuri si dandu-mi seama de adevarul gol golut, cel mai multe te doare ca poporul s-a impartit in 2, cei care sunt proeuropeni, si cei care mai duc dorul conducerii rusesti, oare e atat de greu de a intelege cum stau lucrurile si e atat de greu sa facem un pas inainte spre a schimba ceva?

 • Reply De ce nu zice nimeni nimic??? 23 octombrie 2011 at 20:29

  Nata citeam un timp mesajele tale si azi nu stiu cum am dat iarasi peste blogul tau. Imi place forma ta de a gindi si a spune lucrurilor pe nume. Sunt de 1 an si 8 luni plecata din MD departe. Ma impresioneaza zilnic in tarisoara noastra cum oamenii nostri mai rabda si rabda mii mila, si iarasi 7 aprilie ar fi o solutie? cred ca e necesara fara distrugeri ci a protesta de forma unita si pacifica. La universitate colegii ma intreaba de unde sunt? le spun: din Moldova, undei asta:? acolo. Pina daunazi cind un prof de relatii internationale ne prezinta panorama dezvoltarii economice mundiale. Tarile cele mai sarace din Europa: Moldova, Muntenegro, Kosovo. Am facut ochii mari si simteam cum imi ardea fata. Prima reactie: negare, a doua reactie: cum e posibil? atreia reactie dupa o discutie cu familia din MD: acceptare. A doua zi colegii si cum e posibil ca tara ta asa frumoasa cum ai prezentat-o sa fie cea mai saraca? De ce nu zice nimeni nimic in voce tare, de ce tac? etc.

 • Reply Ana M. 24 octombrie 2011 at 16:10

  Da, e foarte greu sa supravietuiesti , e greu sa mergi pe strada fara ca sa nu-ti strici dispozitia,e greu sa suferi durerile oamnilor sarmani , care muncesc din greu pentru un salariu de 100 de euro, e greu sa vezi batrineii bolnavi si singuratici , la care te gindesti – „Oare cum isi platesc taxele pentru lumina, gaz ,care costa o gramada de bani , cum isi cumpara piine ?”
  Te doare sufletul , si inima , si nu stii solutia , caci suntem oameni fara opinie, pentru ca cei de sus ne-au inchis gura cu căluşul ilegalitatii , si ne-au legat miinile cu frânghia corupţiei, egoismului ,banditismului.
  De ce oamenii trebuie sa plateasca un pret atit de mare pentru esecurile nenumarate a guvernului ………….????
  De ne-ar da Dumnezeu ceva oameni normali la conducere , poate se va schimba putin situatia, sau poate de s-ar schimba mintalitatea celor ce voteaza ??
  Uneori imi pare ca nu mai avem sanse de a reveni la o viata mai buna, pentru ca ne-am inglodat pina la urechi in noroiul nedreptatii .

 • Reply Natalia GH. 26 mai 2012 at 16:54

  Nata,

  Nu tb sa judeci astfel oamenii…p/u ca nu toti au bani sa se imbrace scump ca tine din magazine de lux, care sa dea pe o bluzita 5000 de lei. Asa ca nu mai judeca lumea dupa brandurile in care se imbraca. Ai grija ca risti sa ajingi penibila daca judeci oamenii dupa brandurile care se imbrcaca, si nu dupa cum gindesc, vorbesc sau se poarta. Mai bine ai critica comportamentul, decit cine si de unde se imbraca.

  • Reply nataalbot 26 mai 2012 at 20:23

   Draga Natalia, tin sa intristez. Eu ma imbrac la second hand

  Leave a Reply