De-ale mele

Treci pe alături sau sari în ajutor

Din păcate, înţelegi că şi poliţiştii sunt oameni, doar atunci când vezi care le sunt riscurile meseriei. Ne-am obişnuit până acum să-i tot hăim pentru burţile mari, mită, exces de putere, nesimţire. Dar calitatea unui jandarm este direct proporţională cu cea a omului pe care îl păzeşte. La popor şi poliţişti pe măsură. Aşa că de data asta, firesc, sunt de partea bietului poliţist, care stă acum cu un picior în ghips.

În ştirea cu poliţistul călcalt pe picior a mai fost o informaţie. Care mi se pare mult mai importantă.În timp ce poliţistul încerca cu piciorul rupt să-l oprească pe nemernicul de la volan, martorii oculari, trecătorii, au făcut un cordon viu ca să-l reţină pe şofer. Graţie acestora, omul a ajuns pe mâna poliţiei. Nu ştiu cum anume se numeşte acest fenomen. Cred că e vorba de un spirit civic, despre receptivitate. Ştiu însă că în cazul recent, cu fata sechestrată lângă ULIM şi băgată cu forţa în măşină, toată lumea din preajmă a căscat gura fără să intervină.

Şi acum întrebare. Dar tu, trecând pe alături şi vâzând un nebun care calcă peste un poliţist, ai fi sărit să faci parte din acest cordon viu ca să-l reţii?

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Dumitru 5 noiembrie 2011 at 14:09

  Acest fenomen in psihologie se numeste efectul spectatorului (bystander effect) e de ajuns o persoana sa sara in ajutor vor sari si altii. Monkey see, monkey do…

  • Reply Olga 8 noiembrie 2011 at 16:23

   +1!

 • Reply azzazeli 5 noiembrie 2011 at 14:54

  Pe mine m-a mirat alt fapt. Politisti erau multi, unul era agresat ceilalti se uitau, iar politistul calcat peste picior le striga „Se stati bai!!!”. La 7 aprilie politia a demonstrat forta, is mari si tari in comisariat, iar sa sari in ajutorul unui coleg de serviciu – слобо. Iaca asa politie, nici pe ei nu se apara – ce sa mai vorbim de altii. As vrea sa stiu cum se finisa toata povestea si cum va fi pedepsit agresor. Putin probabil ca presa va fi interesata de deznodamint – importanta e stirea bomba.

 • Reply aliona 5 noiembrie 2011 at 16:53

  mersi, Nata, pentru materialele educative luate din viata cruda pe care o creeaza …omenirea…Sa luam atitudine!…

 • Reply James 6 noiembrie 2011 at 08:12

  Depinde de situatie,un politist in plus sau minus nu intereseaza pe nimeni…

  Vizionati video de mai jos insa atentie contine imagini socante!

  http://www.liveleak.com/view?i=d8a_1318766954

 • Reply Liv 6 noiembrie 2011 at 11:17

  Pe bune – la asa popor, asa politie. Limbajul de-o parte si de alta, e evocator in acest sens :)))).

 • Reply Cristina Evtodii 9 noiembrie 2011 at 20:38

  Fata era de la USM!

 • Reply Alisa 15 noiembrie 2011 at 12:04

  Cred ca acest moment e o tema interesanta (tema actuala) care s-ar putea discuta la o eminsiune cu o audienta mare (cu scopul de a informa si de a forma o atitudine mai corecta)….

  O discutie in care sa fie implicati si politisti si tineri (adica care este atitudinea tineretului, noii generatii fata de problema data) si cineva care a trecut prin asa situatie (fie politist, fie victima, poate chiar si ambii)… cineva din justitie samd…. si sa fie o discutie nu bazata pe legi si paragrafe, dar sa fie o discutie usoara, intre oameni de rind si specialisti, oameni publici…

  Sper ca cazul nu va fi inchis asa usor, doar cu o nota pe blog si o stire scurta la tv….

 • Reply Maria 21 noiembrie 2011 at 16:24

  Daa.. este adevarat ca deseori ii criticam, insa, cu toate acestea, cu cativa ani in urma, cand erau mai multe puncte ale politiei rutiere pe traseiele nationale, erau mai putine accidente. Moldovenii sunt o natiune, care prefera sa fie mereu paziti, verificati, in cvaz contrar ei incalca reguli, legi etc…

 • Leave a Reply