De-ale mele

Căldură pentru Violeta

Aţi observat cît de rece s-a făcut afară? Dar cum e să fii un adolescent de 8, sau 10, sau 15 ani, şi să te pomeneşti în dimineţile friguroase de noiembrie fără haine de iarnă,să trebuiască să mergi la şcoală, unde copii te ţin la distanţă pentru că eşti sărac. Să vii acasă în lacrimi, să nu mai vrei să mergi la şcoală, să ai un tată bolnav de tuberculoză şi o mamă disperată, care munceşte ca vânzătoare, cu un salariu de 2000 lei pe lună şi cu datorii acumulate pentru apartament.

Acesta este destinul Violetei, care m-a sunat într-o dimineaţă şi mi-a spus că este disperată. Numărul meu de telefon l-a luat de la un medic care i-a spus ca aş putea să o ajut. Atunci am cunoscut-o pe Violeta şi am ajutat-o să acopere o parte din datoria pentru apartament, ca să nu mai fie purtată pe la poliţie.

De ce s-a pomenit Violeta în această situaţe? Habar n-am. Pentru că viaţa-i curvă.Pentru că nu s-a născut în ziua, locul, ţara potrivită. Pentru că plăteşte datoriile strămoşilor săi. Pentru că nu s-a măritat cu cine trebuie. Ipoteze ar fi o mie. Violeta nu este alcoolică, nu fură. Violeta este unul dintre mulţii cetăţeni ai Moldovei ajunsă la disperare. Din nefericire Violeta şi copiii este nevoită să stea în acelaşi apartament cu soţul său bolnav de tuberculoză. Cea mai mică fiică, de 8 ani, a fost şi ea diagnosticată cu tuberculoză. Iar azi m-a sunat plângând şi mi-a povestit cum au venit fetele îngheţate de la şcoală, refuzând să mai meargă acolo unde colegii nu le tolerează. M-a rugat să o ajut cu haine pentru copii.

Ştiu că poza Vioetei ar fi fost mai convingătoare, dar încerc încă o dată puterea comunicării noastre virtuale, amintindu-vă de binefacere. Fetele Violetei, de 8 şi 10 ani, poartă mărimea 33 şi respectiv 34 la încălţăminte, iar băiatul de 15 ani poartă 41. Dacă în dulapul copiilor voştri mai măricei se găsesc haine şi încălţăminte de iarnă de care nu v-ar părea rău să vă desparţiţi, vă îndemn să faceţi un gest de caritate. Pungile cu haine le puteţi aduce la JurnalTV, str. Vlaicu Pârcălab 63.
Pe lângă haine calde, puteţi să-i scrieţi Violetei şi un mesaj cald. Iar atunci când vă îmbrăcaţi cald ca să ieşiţi din casă, nu uitaţi să mulţumiţi destinului că aveţi parte de tot ce nu are această familie.

Comentarii

Previous Post Next Post

19 Comments

  • Reply Lena 8 November 2011 at 13:41

    Dureros.

  • Reply Olya 8 November 2011 at 14:22

    Cu mare drag le ajutam, chiar saptamana trecuta am facut ordine prin haine si am pus into sacosa haine bune, dar pe care nu le mai port!
    le aduc cu mare drag la jurnal si sper sa le vina bine

  • Reply liza 8 November 2011 at 14:48

    dar sa stii ca sunt femei care pot face fata acestei situatii.
    Am o cunostinta, care are 3 copii: primul e obez din cauza medicilor care cind i-au facut operatie la glande, i-au atins cumva teroida si de atunci e grasa, al doilea e miop, si poarta lentile foarte puternice, iar a treia, o fetita, e invalida, deoarece la nastere era cam marisoara si fiindca medicii nu voiau sa-i faca mamei cezariana (deoarece nu avea cu ce plati)- au zis ca va naste si asa, si au “tras-o” cumva – ca e invalida de un picior (citeva operatii, etc.)
    Pai iata mama-erou lucreaza deridicatoare pe la apartamente, si se staruie sa ia chiar cite 2 pe zi, doar ca sa faca cit mai multi bani sa-i poata pe toti intretine. Acum o face pe naiba in patru, dar cel mare face facultate cu contract. Zice: sa nu ajunga sa spele viceurile ca mine, las sa invete.
    Dar cel mai mult ce ma uimeste, ca nu vrea sa ceara ajutor de la nimeni. La scoala i-au sugerat sa scrie cerere de scutire a platii pentru copii ei, iar ea a refuzat, deoarece zice ca nu vrea ca copii ei sa fie injositi din cauza asta. Zice: Las ca lucrez eu mai mult – dar sa copii sa fie ca toti ceilalti.

    Am scris astea nu cu motivul de a nu sari in ajutor, doar ca cite o data trebuie de dat mai mult din coate, ca sa poti supravietui…

    • Reply Olga 8 November 2011 at 16:07

      Liza, sa stii ca ai perfecta dreptate! in acceasi situatie e si maica-mea, care-l face pe dracu in 4 avind aceleasi probleme ca si cunostinta ta! intr-un fel, ii admir mult pe toti cei care se descurca singuri, fara a face apel la cineva.

      • Reply V 12 November 2011 at 09:08

        Sunt oameni care e vizibil ca nu au tarie de caracter sa faca fata greutatilor.Putem sa le dam o mana de ajutor fara ai critica? 🙂

    • Reply valera 8 November 2011 at 16:09

      +1

  • Reply Jenea 8 November 2011 at 14:49

    Dureros pînă la lacrimi….

  • Reply ZooLand.md 8 November 2011 at 16:16

    Posibil ca pe maine o sa string un colet si o sa aduc, am niste haine pe care nu le port.

  • Reply sua_(VE) 8 November 2011 at 16:35

    Nata da haine numai pentru copii sau se poate si pentru mama lor? si pina cind putem aduce si cui ne adresam la jurnal tv, la paza jos sau cum? eu am niste haine noi pentru fetitze dar si haine pentru doamna care le-am pus deoparte…

  • Reply Tatiana 8 November 2011 at 16:36

    Cit de mari sunt fetele? Pentru una din ele, aduc miine o scurta, manusi caciulita si fular si ştrampi, siorapi grosi si niste puloverase. Sa spuna si masura incaltamintei, sa nu va treziţi cu papucei de 26.

  • Reply Veronica 9 November 2011 at 10:33

    Nata, iti multumesc ca ai scris despre aceasta si ma bucur mult pentru Violeta ca s-a adresat la tine, care esti o persoana cu inima mare si poti sa o ajuti si sa vorbesti lumii despre trista sa viata. Am cunoscut-o personal pe Violeta cu vreun an jumatate in urma, dar, din pacate, nu am putut-o ajuta cu multe. Probabil ca nu a deschis usa care trebuie, dind peste niste oameni care, desi lucreaza intr-o organizatie cu inalte idealuri umanitare, au o inima impietrita si cerul gurii pestrit…Am ajutat-o cu putini bani, dintr-un putin, citeva produse alimentare… din pacate, am plecat de la serviciul anterior si am pierdut nr ei de telefon si orice posibil contact… Dar nici pina acum, nu pot uita… Am fost cutremurata de soarta cruda care o are aceasta femeie, de dragostea care o are pentru copiii ei, pt ca nu vrea sa-i deie la orfelinat, si taria cu care indura toate acestea. Altii demult si-ar fi iesit din minti sau ar fi scuipat pe tot si ar fi plecat in Italia, sa uite de tot si sa-si faca un trai mai linistit. Violeta, insa indura, indura si lupta. In plus, este o femeie simpatica, blinda si cu bun-simt. Isi iubeste mult familia si isi duce crucea grea asa cum poate. Eu cred ca femei ca Violeta trebuie ajutate, macar aratind respect pentru demnitatea cu care lupta cu soarta nedreapta, care nu se gindesc la Italia, alcool sau, Doamne fereste, la prostitutie. Dar ele trebuie ajutate, sustinute, pentru a rezista, pentru a fi alaturi de copilasi… Si va rog, nu judecati… ar fi timpul sa ne schimbam atitudinea, avem multe femei puternice, frumoase, muncitoare, care merita o viata buna, demna, dar din pacate, au parte de o soarta mult prea cruda…

    • Reply Aurica 9 November 2011 at 16:59

      Veronica, nu crede că-n Italia se mănîncă doar miere…
      Logic și uman ar fi ca și în Md noastră să se creieze ca în Italia pe lîngă biserici așazisele containere de binefacere, iar lumea care are haine/încălțăminte pe care nu le mai poartă să le ducă acolo.
      Din păcate în țara noastră nu există respect reciproc și simț uman. Dar de la lucrurile mici pornesc și cele mari. Bravo Natei! Astfel de campanii sunt binevenite. De ar face-o cît mai mulți, poate ne-am trezi la realitate.

  • Reply Veronica 9 November 2011 at 10:36

    Nata, as vrea mult sa gasesc nr Violetei de telefon. Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa ma ajuti in acest sens. Nu am hainute pt copii, dar as putea-o ajuta cu niste produse alimentare si putini bani. Multumesc anticipat!

    • Reply nataalbot 9 November 2011 at 10:48

      554987, Violeta

      • Reply Veronica 9 November 2011 at 11:47

        Multumesc, Nata!

  • Reply catalina 9 November 2011 at 18:02

    cutremator…Nata,daca nu o vom intimida am putea-o ajuta si pe Violeta cu niste haine sau incaltaminte,le am noi-noute prin cutii si dulapuri.Daca am sti marimea la incaltaminte,daca e inalta/josuta,slabuta/mai plinuta ar fi mult mai simplu sa ne orientam.Sa nu fim indiferenti la necazul altcuiva.Ma doare sufletul cand citesc cele relatate de tine mai sus….

    • Reply nataalbot 9 November 2011 at 19:19

      Violeta e destul de supla. Fetele au cite 8 si 10 ani, baiatul are 15 ani

    Leave a Reply