De-ale mele

Când Brega se bate, câştigă privesc

Numai mie mi-a mai rămas să scriu despre ultima ispravă a lui Brega. În rest, parcă toată lumea s-a dat deja cu părerea. De ce mi se pare subiectul hot? E simplu. Pentru că în Moldova se crează un precedent. Pentru că prima dată este atins, printr-o instanţă de judecată, un domeniu cum este comunicarea virtuală, care nu-i chiar atât de virtuală.

În primul rând, sunt totalmente de acord, că prin aprobarea comentariilor spurcate, ca multe dintre cele de pe unimedia, protv şi altele, aceste portaluri le permit unora să creadă că-s la ei acasă, pe budă. Nu e ciudat că aceşti oameni cred că libertatea de exprimare înseamnă să-ţi faci nevoile în capul cuiva. Ciudat e că site-le aprobă aceste exprimări nocive de libertate. Mă enervează homofobii cam la fel de mult cum pe ei îi enervează homosexualii. Dar niciodată nu am simţit nevoia să-i insult sau să chem minorităţile sexuale la  răzbunare.

Mă bucur că odată cu această decizie judiciară s-a făcut atâta zarvă. În afară de Dodoni, comunişti şi atacuri raider nepedepsite în Moldova sunt o groază de teme nevorbite. Una dintre ele, spre marea mea surprindere, este spaţiul virtual moldovenesc, fără un cadru legal relevant şi decizia judecătorească prin care Oleg Brega ar trebui să fie despăgubit cu peste 5000 lei, pentru o dicuţie mai puţin creştinească pe privesc.eu. A fost sancţionat site-ul, deşi în viaţă reală pentru o asemenea faptă ar fi fost pedepsit user-ul, adică omul care instigă la violenţă şi insultă. Dacă aş fi în locul lui Brega, eu şi pe userul homofob l-aş da în judecată. Aşa, că să-i învăţ minte pe alţii. Din păcate, ştiind cât de putredă e justiţia în Moldova, trebuie să-l întristez pe Brega. Nu justiţia a triumfat în cazul lui, ci mai cu seamă, ştiindu-l câştigător de dosare la CEDO,presupun că e vorba de nedorinţa Moldovei de a mai figura cu un dosar la Strasbourg. Pentru că aşa, privesc.eu pierd 350 euro. Să fi pierdut Brega procesul, Moldova ajungea să-i plătească poate vreo 3-4 mii euro. Apropo căştigul lui Brega nu se compară cu cât au avut de câştigat băieţii de la privesc.eu. Ei, norocoşii nici n-au visat să aibă atâta publicitate gratuită la minunatul lor site. Apropo, ideea site-lui e grozavă şi sunt convinsă că numărul vizitatorilor privesc.eu (numai eu câţi îi trimit acum la voi)a crescut simţitor, ceea ce vorbeşte despre cel puţin 3 happyend-ri ale poveştii de azi:

– Brega  a făcut un bănişor fără să asude prea tare

– privesc.eu şi-a tras fără mari investiţii o campanie de  marketing de milioane

– Poporul a aflat că i se poate da şi peste gură, dacă nu se poartă frumos

P.S Azi Brega a mai înhăţat nişte lopeţi homofobe pe fb. Urmează oare vre-un proces şi cu Zuckergerg?

Comentarii

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply evisoft 25 November 2011 at 09:34

    Mulțumesc Nata că trimiți vizitatori la noi 🙂

    Inițial, nici nu am dorit să facem buzz până când Oleg Brega nu a scris la el pe blog iar apoi alți bloggeri au început să ne țină parte. Nu era normal ca noi să mai tacem.
    Oamenii, bloggeri și judecătorul a amestecat două cazuri în unul.

    1. Au fost sau nu aluzii la Oleg Brega (presupun că judecătorul a avut dreptate, eu personal nu am văzut unde sunt aluziile)
    2. Judecătorul a dat câștig de cauză unui anonim de pe internet fără a clarifica dacă el e Brega. Cred că la crezut pe cuvânt. Iar vinovăția a fost pusă în cârca site-ului nu a comentatorului (chiar dacă Brega îl cunoaște pe acel om).

    O parte din blogsferă fără să citească logurile gândesc doar la primul punct. Pe mine acest punc nu mă interesează, a fost ofensat să dea în judecată omul care l-a ofensat.

    Pe mine mă doare că al doilea punct a fost ignorat în totalmente de judecată. Asta e marea problemă. E mult mai mare decât prima.

    Ne vom trezi că toți vor închide comentariile pentru că nu e economic avantajos să ții moderatori plătiți și oricum nu te scapă de judecată.

    Apărătorii dreptului la liberă exprimare offline au dat-o în bară cu apărarea la liberă exprimare online. Offline strică “Comuniștii la gunoi” iar online dau în judecată pe cineva care “i-a trimis pe o insulă”.

    Voi vreți așa o lume virtulă în Moldova? Eu nu!

  • Reply evisoft 25 November 2011 at 09:39

    Referitor la cei 5000 lei contra 3-4mii euro. Fii sigură Moldova mult mai mult a pierdut doar făcându-mă total nerentabil pe durata acestui proces.

  • Reply Daniela 25 November 2011 at 09:39

    Recomand si http://dis.md/

  • Reply Daniela 25 November 2011 at 12:17

    dar de unde “… iar apoi alți bloggeri au început să ne țină parte. Nu era normal ca noi să mai tacem.”
    sorry, dar nu prea am observat sa va tina parte cineva, in afara de gasca voastra, luchianiuc, esanu, & CO
    Oameni buni, voi chiar sunteti legati la ochi? voi chiar nu vreti sa vedeti partea corecta a lucrurilor,… dar totusi poate e mai bine sa nu va recunoasteti greseala, va scadea din demnitatea voastra

  • Reply Dumitru Brinzan 25 November 2011 at 13:23

    @Daniela: probabil tu eşti persoana legată la ochi.

    Ce a încercat Vitalie să explice:

    1. Pe chat-ul de pe Privesc.eu alegi oricînd orice nume.
    2. Astfel, eu fiind Dumitru, îmi aleg numele Dumitru. Dar pot să-mi aleg şi numele Vitalie, sau măcar şi O. Brega.
    3. Un careva user pe chat, O. Brega a fost ofensat.
    4. Vine Oleg Brega şi pretinde că el ar fi fost acel O. Brega care a fost ofensat, dar tehnic aceasta nu poate fi demonstrat nici într-un mod.
    5. Judecătorul îi dă crezare lui Oleg Brega şi-i dă cîştig de cauză.

    Astfel, dacă Curtea de Apel nu va lua măsuri, de mîine în Moldova apare un business-model inovator, şi anume, fiţi atenţi:

    Pas 1: Alegeţi un site cu chat / forum / shoutbox, orice.
    Pas 2: Persoana 1 foloseşte numărul real, Persoana 2 pune orice nime, fie şi Nata Albot.
    Pas 3: Persoana 2 (Nata Albot) înjură de crapă cimentul, pe toţi în stînga şi-n dreapta.
    Pas 4: Persoana 1 dă în judecată şi pe Nata, şi site-ul unde aceasta a avut loc.
    Pas 5: Profit.

    Vitalie (Eşanu) are perfectă dreptate cînd afirmă că judecătorul nu poate face abstracţie de partea tehnică a procesului, şi anume că identităţile părţilor implicate trebuiesc întîi IDENTIFICATE, ceea ce nu s-a făcut.
    A venit un oarecare Brega, a spus că el era pe chat, şi iaca, daţi-i bani.

    Sper că acum este mai clar.

  • Reply mxg 25 November 2011 at 16:44

    Nata Albot confirma teoria mea despre ochelarii de cal ai moldovenilor care au trecut pe sub Rusi.

    Vreți dovadă?
    “[…]Pentru că aşa, privesc.eu pierd 350 euro. Să fi pierdut Brega procesul, Moldova ajungea să-i plătească poate vreo 3-4 mii euro.”
    Atunci haide-ți să le dăm voie să cheme în judecată pe cine vor, când crează un speach frumos, ca să nu ajungă MD să platească 3-4 mii euro!

    La fel cum Brega, prin faptul că a câștigat de câteva ori, nu înseamnă că are mereu dreptate, la fel și faptul că Nata Albot are succes și de multe ori face/gândește ceva frumos nu înseamnă că nu gândește/scrie uneri cu “ochelarii de cal”

  • Leave a Reply