Bani pentru artă

PENTRU ARTIŞTII DIN MD:AM UN BRAD FRUMOS!

Aşadar, artişti tineri avem. Mi-am dat seama după feedbackul de pe blog si fb. Atunci să trecem la treabă.

Consideraţi această acţiune, în primul rând, un joc, o distracţie, o provocare, o şansă frumoasă pentru a vă promova şi mai apoi – un concurs.

Hai să ne amintim de melodia copilăriei: O brad, frumos, o brad frumos…… şi să menţionăm că de ani buni are şi capitala Moldovei un brad. Dar acesta, de fiecare dată, este atât de orfan. Atât de al nimănui. Decorat kitchos şi urât. Iaca, poftim, admiraţi-l!

În plus, bradul nostru  e natural. Ori lumea întreagă s-a învăţat să apeleze la tot felul de trucuri pentru a mai ecnomisi coniferele şi a transforma,în acelaşi timp, simbolul sărbătorilor într-un pretext de pormovare. Iată doar câteva ştiri despre brazi, apărute în ultima săptămână. În Brazilia a fost instaurat cel mai mare brad plutitor, la Talinn s-a răsturnat de 2 ori bradul, la Kiev vor avea un brad eco produs la fabrica din Ternopoli, pentru a salva vreo 30 de copaci, ca să nu mai vorbim despre feeria de pe străzile Parisului şi New Yorkului.

Presimt că în acest an capitala va arăta mai bine ca în alţi ani, la fel şi bradul. Sau poate că presimţirile mele vin dintr-o fire mai optimistă.Cel puţin zarvă se face multă. Din păcate,primarul nostru, nu ştie că decorarea bradului ţării este misiunea artiştilor locali. E o şansă unică în an să le dai libertatea de a-şi exprima talentul pentru binele comunităţii. Mă gândesc că pentru un artist ar fi o onoare să i se rostească numele în toată media şi mai ales să intre în istorie ca cel cărui i s-a încredinţat decorarea bradului. Cât de greu e să anunţi o preselecţie de idei şi mai apoi să-l alegi pe unul?  Dacă are talent şi o idee grozavă de a decora bradul ţării, îţi vei asuma meritul, ca primar, că susţii artiştii locali. Dacă nu va da mari rezultate preselecţia, vei spune, din nou, ca şi primar: N-avem artişti talentaţi. Eu am încercat.

Dacă nu autorităţle, încerc eu. Cine ştie cu ce ne alegem?  Este exact 50 /50. S-ar putea să am o mare supriză sau o dezamăgire. Sunt foarte optimistă. Şi de aceea fac acest anunţ:

Dacă eşti un artist din Moldova, ai o idee grozavă pentru a crea şi decora un brad, îţi propun un experiment. Se numeşte: AM UN BRAD FRUMOS! Tu creezi bradul, iar publicul te apreciază. Ai grijă, bradul trebuie să fie chiar ca şi cel din cântec: frumos, frumos. Poţi folosi materiale reciclabile, bomboane sau carti de vizită. Important e să aibă un concept şi să nu aibă un aspect orfan. Fă-i o poză bradului şi trimitemi-o pe adresa: nataalbot@gmail.md., ataşează o mică biografie şi contactele tale. 10 cei mai frumoşi şi cei mai trăsniţi brazi vor fi expuşi într-un loc public unde vizitatorii vor putea aprecia creaţiile adunate. 5 brazi, alături de proprietarii săi, vor ajunge la Jurnal TV şi pe paginile revistei Punkt(cel puţin, Angela Braşoveanu s-a arătat la fel ca şi mine, optimistă). Sper să putem organiza şi o licitaţie de caritate, iar 3 cei mai apreciaţi brazi, vor fi răsplătiţi cu premii: de 150 $, 250 $ şi 500  $ – exact cât costă bradul din centrul Chişinăului.

Reamintesc, e foarte probabil să nu avem artişti capabili să facă asta. Dar dacă acţiunea va lua foc, promit să fac din asta o tradiţie. Invit potenţialii parteneri, sponsori, să se alăture pentru a susţine mai mulţi artişti. Este o acţiune organizată pe cont propriu. De sărbători oricine poate fi Moş Crăciun. Dar tot ce contează e să  ne iasă şi să scoatem în faţă câţiva tineri capabili să mişte lucrurile din loc.

Criterii:

1. Prioritate vor avea eco-ideile de design

2. Bradul trebuie să fie frumos

3. Bradul trebuie să fie transportabil

4. Nu te bagi ca să câştigi, te bagi ca să demonstrezi că poţi

5. Laşi orice supărări acasă. Dacă nu ai fost apreciat, înseamnă că nu ai avut o idee strălucită

6. Respectă dead-line-ul pt preselecţie….

„AM UN BRAD FRUMOS” este o acţiune de caritate, deci nu-ţi fă griji că vei munci degeaba. Poţi face şi tu un bine…de exemplu să donezi bradul unui orfelinat sau grădiniţe.

Aştept  brazii voştri până pe 14 decembrie 2011. Da, da, da ….doar 2 săptămâni. Hai! Aveţi cu ce vă ocupa în weekend.Mult succes.  Cred în voi! Iată şi câteva idei pt inspiraţie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Raluca 30 noiembrie 2011 at 09:27

  BRAVO,NATA!!! Tu esti geniala si ideile tale sunt geniale! Te apreciez pt. tot ce faci!

 • Reply maria 30 noiembrie 2011 at 09:33

  Super ideie!!! Succese.

 • Reply cititoare 30 noiembrie 2011 at 10:17

  Imi place mult aceasta idee, si in fiecare an imi pun intrebarea, de ce Primaria nu apeleaza la ajutorul celor de la „Asociatia designerilor din Republica Moldova”??

 • Reply aseag 30 noiembrie 2011 at 10:43

  Nata trebuie sa iei premiul anului pentru INGENIOZITATE. Asteptam ce o sa iasa cu brazii, tineri talentati avem destui, trebuie doar facuti publici

 • Reply Inga 30 noiembrie 2011 at 11:08

  Grozava ideea!!! De cum am auzit de anunt la sare si piper, mi-am propus sa inventez si eu ceva, asa macar pentru copil si familie, daca reusesc sa-mi iasa ceva interesant particip cu cea mai mare placere!!!

 • Reply Nekho 30 noiembrie 2011 at 11:42

  Poate sa fie si o lucrare abstracta ?

 • Reply Alexandru Ermurache 30 noiembrie 2011 at 11:49

  M-am mâhnit când am văzut la televiziune Bradul din centrul satului care creștea falnic și mândru, cum urma sa fie tăiat și sacrificat pentru capitală, pentru nici un ban acest lucru nu trebuia făcut. De ce Autoritățile din Chișinău nu ar sădi mai bine un Brad în centrul capitalei sa-l crească cu grija dacă respectă acest simbol important?!
  Copilărie … ?! Nata nu prea cred în gusturi rafinate și idei ingenioase când autoritățile ignoră potențialul artistic din republică, ori arta vizuală nu prea îi interesează. Trebuie format mediu și apoi sa cereți. Apelul care l-ai făcut către artiști și designeri este făcut în stilul unui stăpân care arunca un os la câine. Criteriul de „frumos” e vag, asta da dovadă de incompetența.
  Dacă țineți atât de mult să dați și un premiu bănesc pentru idee de ce o faceți în dolari? – puneți valoarea în Lei sau la urma urmei în Euro, și nu 200-300, îndrăzniți sa valorificați idea cu vreo 3000-5000 euro, dacă doriți sa fie concurs și concurență. / Valoarea premiului poate avea și alte forme, spre exemplu o excursie peste hotare, realizarea unui catalog, etc.
  Va urez succese și un An Nou plin de dragoste, bucurii și realizări!

  • Reply nataalbot 30 noiembrie 2011 at 19:57

   Daca nu e laie, e balaie….

  • Reply Natalia C. 5 decembrie 2011 at 15:41

   Unde dai si unde crapa 🙂
   Alexandru, ma distreaza schimbul asta de idei aici pentru ca toata lumea are viziuni atat de avantgardiste incat le tin pentru ei. Au idei atat de bine inradacinate, dar atat de bine, incat nici nu se mai obosesc sa le arate celorlalti.
   Daca sunteti atat de buni, oameni, demonstrati-ne si noua ca meritati sa fiti ascultati! Propuneti nu doar idei ci si un plan de realizare ale acestora, faceti cate un consurs, faceti-va auziti, chemati lume, mobilizati masele!
   Stiu ca la consumat pixelii nimeni nu va pune impozite si tocmai de asta multi trec pe-aci doar pentru a arunca o perla de intelepciune ca de altfel nu se simte important.
   Un lucru tot continuu sa-l spun de ani: stii mai bine, fa mai bine. Poti critica dar fa-o constructiv nu doar pentru a demola idee fara a o inlocui cu alta mai „geniala”!

 • Reply Nekho 30 noiembrie 2011 at 15:49

  in stilul graficii abstracte sau trebuie ca lucrarea sa fie cit mai realista ?

  • Reply nataalbot 30 noiembrie 2011 at 16:49

   Trebuie sa fie un brad…nu stiu ce ar inseamna un brad abstract

 • Reply Nekho 30 noiembrie 2011 at 15:57

  sau desenul grafic nu v-a intra in concurs ?

 • Reply angela 30 noiembrie 2011 at 16:06

  Nata,…. urmaresc de ceva timp actiunile dumneavoastra,sunt placut fericita ca intr-adevar cineva se gindeste si la originalitate si ingeniozitate.Uite ca mi-ai dat ideea si voi aplica in munca mea de zi cu zi,citesc ore de Arta si unul dintre obiectele care le am este 3-dimensional,unde copii vor crea pina in pragul sarbatorilor.numai lucruri frumoase de sarbatori,…..si desigur brazii propriu zisi !!!!!!Esti o persoana demna de aprecieri inalte! Succese si incerc sa creez si eu ceva original si frumos….numai bine!

 • Reply Natalia C. 30 noiembrie 2011 at 16:42

  Imi pare rau ca nu am mare talent la capitolul „arta”, in schimb am mare talent la raspandirea ideilor si incurajarea celor care pot s-o faca intr-un mod neconventional (ca de ordinar, mediocru si incadrat in reguli ne-am cam saturat in spatiul mioritic). Am deja cativa oameni in minte pe care promit sa-i pun pe jar :-). Sa nu se mai planga atat ca nu li se exploreaza talentul, ca nu e nimeni sa-i descopere, ca nu au evenimente suficiente unde sa-si verse artistismul si tot asa.
  Nata, esti chiar neordinara, motiv pentru care esti unica „bloggerita” din RM pe care o urmaresc constant.

 • Reply Tatiana Alexandrov 30 noiembrie 2011 at 17:27

  da, Nata, ma minunezi…de unde atita inspiratie incape in tine? succese tie! sa ia foc proiectul ca poate e unul din cele mai originale la tema bradului de la noi din tara

 • Reply Tamara 30 noiembrie 2011 at 21:06

  Nata, bradul meu e viu, traeste in curtea noastra si in fiecare an i-l punem „la treaba”. I-l tinem afara, caci se priveste mult mai frumos, mai ales daca ninge. Toate podoabele sunt din lemn, la tema dragostei si pacii, cu pasarele si libelule aprinse (ca noi suntem si oleac’ de hippy;).

  Din pacate insa nu este transportabil, pentru ca e tokmai in Marea Britanie, si deci nu poate fi trimis la expozitie, nici in concurs nu intra 🙁 Ti-am trimis doar o foto, pentru tine, si pentru publicatiile voastre, daca doresti.

  Noi locuim aici la o ferma organica si totul in jurul nostru ne staruim sa fie cat mai simplu si mai natural. Sper sa-ti placa bradutul nostru.

 • Reply patricia 30 noiembrie 2011 at 21:59

  Am o intrebare ; Cam cit de mare trebuie sa fie bradu ?il putem face de 10 cm , 20 cm , sau 30 cm , adika cum dorim noi, da?

 • Reply natali 2 decembrie 2011 at 10:15

  chiar esti extraordinara ….eu as vrea tare sa te muti sa lucrezi in primarie ….pt ca ideile tale sunt de un milion de ori mai frumoase decat o directie de cultura formata din 10 20 de oameni ..pe care nu -i duce capu la nimic ….

 • Reply Selina 3 decembrie 2011 at 23:59

  Salut, adresa postala nu e corecta dupa cite inteleg.

 • Reply Livia 5 decembrie 2011 at 13:36

  Nata, you are THE BEST :))))) Geniala idee 🙂

 • Reply Alina 5 decembrie 2011 at 17:51

  Nata publicatia ta mi-a fost punct de pornire….. ideea mea e sa creez un scheletru de brad si prin situri de socializare sa incurajez lumea sa daruiasca o jucarie de plus la „bradutul copilariei” . Jucariile vor fi atirnate(legate) de scheletru pina la virf. Bradul respectiv as dori sa-l daruiesc unei case de copii in ziua de craciun. Problema e ca sunt singura si nu am sustinatori. Daca cineva isi doreste mult sa faca un bine in primul rind pentru copii sisa-mi dea o mina de ajutor o sa faceti un bine dublu, pentru ca o sa ma ajutati pe mine sa-mi realizez visul si sa aduceti zimbete copiilor mai tristi ca noi. Unde-i unu nu e putere…..

  • Reply Selina 6 decembrie 2011 at 14:37

   Iti pot veni in ajutor cu jucarii. Ma contactezi cind doresti sa realizezi aceasta idee: 079811783.

  • Reply Natalia C. 8 decembrie 2011 at 12:22

   Iti trimit si eu jucarii de plus multe multe. Doar sa ne dai o adresa ceva si o data de expirare. Eu am nevoie de ceva mai mult timp pentru ca ti le trimit mai de departe.

  • Reply cristina 8 decembrie 2011 at 21:48

   si eu pot contribui!

 • Reply Eugenia 13 decembrie 2011 at 22:34

  Salut, Nata….lucrarile vor fi primite si pe data de 14 decembrie inclusiv???

 • Leave a Reply