De-ale mele

Am o idee

N-am fost acolo, dar lumea zice că la Tedx s-a plictisit. Și chiar ziceau să ceară înapoi cei 200 lei dați pe bilet. Pe unii i-am convins eu să meargă. Nu-mi pare rău decît de faptul că data viitoare îmi va fi mai greu să-i conving. N-am întîlnit un om care să laude ediția recentă. Avînd propria experiență, deloc simplă, de paricipare la Tedx, cred că oamenii au idei, dar nu și capacitate de a împărtăși captivant. Fie nu au timp suficient să se pregătească. Pentru că un om interesant este undeva implicat, ceea ce nu-i permite să se pregătească mai minuțios, cu un slideshow, cu o prezentare în power point, cu un performance mai deocheat. Fie organizatorii sunt prea indulgenți cu participanții și le permit să vină oricum, numai să vină. Le doresc mai mult succes în edițiile următoare.

Cred că oamenii trebuie să împărtășe ideile atunci cînd îi obligă serviciul, cum sunt tinereii angajați pe post de consilieri la politicieni. Sau atunci cînd ideea a crescut atît de mare, încît nu mai încape înăuntru și vrea neapărat să iasă afară. Deci pentru a împărtăși idei nu e sufiecient să creadă cineva că tu ai idei. E important să poti tu pune mâna pe ea, pe idee.Să o simți. Să fie palpabilă. Dar mai ales să știi cum organic, atractiv și conceptual să fie transmisă.

În ultima vreme am tot fost invitată să inspir studenți, tinere-lideri, business women și liceeni. În unele cazuri am refuzat, în altele m-am abținut, ca să refuz, de fapt. Habar n-am de ce. Poate că sunt sătulă de vorbe aiurea, în van. Și mai ales sunt foarte complexată în a-mi face un loc sub soare cînd vine vorba de un public nou. În cele mai multe cazuri eu le sunt oamenilor atît de neinteresantă cu ideile mele, încît la întrebarea cu ce aș putea să vă fiu de folos, auzeam întebarea: spuneți-mi cum să ai succes în viață? Deci unora refuzul meu de a-i inspira pe alții li se părea o aroganță. Mai bine arogantă decît ipocrită.

Mă inspiră oamenii care nu caută să inspire. Fiecare îi are în viața sa. Iar cei de la televizor nu inspiră, decît atunci cînd știi exact ce te fascinează în om și vrei să te molipsești și tu cu asta. Mă inspiră antrenoarea mea de sport, profa de pictură a Evei, părinții mei, fermierul Ion Ciocan, Tamara Șchiopu, șamd. Oameni care nu se văd, dar se simt.

Ideile se zămislesc, se macină, se rodează, se screm, mor sau se nasc. Ideile sunt combustibilul nostru. Și dacă ești capabil să le realizezi singur – ești un Dumnezeu al micului tău univers. De cele mai multe ori pentru realizarea ideilor e nevoie de echipă, de drepte și stîngi, de generatori și executori. Și mai ales, fertili la idei sunt oamenii care și-au găsit rostul și locul. Eu mi-am luat prea în serios și locul și rostul. Acum din mine n-a mai rămas decît ficatul. El îmi dă idei. Cum ar fi că mâine dacă nu mai ești, la muncă ve fi înlocuit cu altcineva. Acasă nimeni nu te va înlocui, insă. Iar acasă, oamenii te vor mai mult cu sănătate decît cu idei.

Am o idee! Ce-ar fi să nu mai avem atîtea idei? Sau măcar să găsim o soluție cum să-i împiedicăm pe alții să-si realizeze ideile.Alţii de pe la ministere şi primării.

Comentarii

Previous Post Next Post

18 Comments

  • Reply kukusfsf 9 April 2012 at 00:45

    asta viorel ya plictisit pe toți

  • Reply Teodora 9 April 2012 at 00:52

    Cam multe greseli: împărtășí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. împărtășésc, imperf. 3 sg. împărtășeá; conj. prez. 3 sg. și pl. împărtășeáscă
    To de astea faci si la Sare si Piper! Trebuie sa ai mai multa grija! 🙂

    • Reply nataalbot 9 April 2012 at 07:55

      voi avea…dar unde e greşeala?

      • Reply ana 9 April 2012 at 09:28

        “sa impartase” nu exista, ci “sa impartaseasca”, prima fraza din paragraful 2.

    • Reply Victoria 9 April 2012 at 10:55

      Dragă Teodora! dacă ești așa bun filolog… mai întîi, gîndirea ta critică trebuia să te ajute să realizezi în căpușorul tău deștept că acesta este un blog, nu un articol de lingvistică, citește subiectul dacă te interesează și nu număra greșelile că nu e un caiet al unui elev de al tău… admir ce face Nata și consider că e admisibilă eroarea în exprimare chiar dacă ar fi fost și un filolog licențiat!!!

    • Reply Paul 10 April 2012 at 10:04

      Esti tristă, Teodora..

  • Reply Doina 9 April 2012 at 01:38

    nu am fost la nici un TedX..ca nu am avut si nu am cum…dar am “auzit” si eu ca lumea s-a plictisit…stiu ca de multe ori nu conteaza ambalajul dar produsul…insa mai mereu un ambalaj atragator vinde produsul…daca lumea s-a saturat de powerpoint…sugerez sa incerce http://prezi.com/…. asta in caz ca nu s-a incercat deja…

    sunt satula si eu sa mi se ceara idei… uneori a nu avea idei e ca si cum ai privi un lac linistit… asa foarte pacific…(pana bate un vant mai puternic)

  • Reply elena 9 April 2012 at 14:49

    si eu am o idee: sa refuz pentru un timp sa scot idei,asa creirul meu se va odihni si dupa termenul limita va produce ide de calitate superioara.cum ideea mea?

  • Reply Ovidiu 9 April 2012 at 15:16

    “In ultima vreme am tot fost invitată să inspir studenți, tinere-lideri, business women și liceeni.”
    “Am o idee! Ce-ar fi să nu mai avem atîtea idei? Sau măcar să găsim o soluție cum să-i IMPIEDICAM pe alții să-si REALIZEZE IDEILE.”

    Huh, Nata nu stiu ce bei tu la micul dejun in loc de cafea, dar ar fi bine sa schimbi meniul ca nu-ti prieste defel. Sau o fi de la dozele alea din imagine?
    Daca o persoana, publica culmea, ajunge la bizara concluzie ca cea mai buna idee, este sa nu ai idei apai nu-i bine. Data urmatoare cand si daca ai sa fii invitata sa “inspiri” pe cineva…refuza categoric, sunt slabe sanse…
    “împoedicăm” se scrie “impiedicam”
    Ideile nu sunt conserve, nu fac obiectul unei actiuni practice (a realizeaza, a construi) ci raman in sfera teoretica, abstracta. Ele pot fi bune sau nu, geniale sau stupide etc
    Te poti referi in schimb la vise, intentii, etc. ca la notiuni ce presupun actiuni constructive sau distructive, realizabile sau irealizabile.
    Sa fii inspirata 🙂

  • Reply irulik 9 April 2012 at 15:19

    pentru multi e simplu sa nu ai idei…dar cind esti o persoana activa n-ai cum sa nu ai idei. articolul ista ni-o adus aminte de “Ideea Nationala” si dicutarea ei de la Ministerul adevarului. Eu zic mersi Nata pentru ideile tale, pentru ca inspiri si provoci sa gindim si sa generam…macar idei

  • Reply Ovidiu 9 April 2012 at 15:50

    mmm, am fost cam mitocan…scuze

  • Reply lunea 9 April 2012 at 17:25

    Nata,
    eu am fost pentru prima data la TED-Chisinau si am plecat acasa dezamagita. Si chiar nu vreau sa vin singura cu explicatia ca poate e pentru ca am avut eu asteptari prea mari. Am plecat cu impresia ca vorbitorii sunt alesi in baza principiului ‘Eu te cunosc, hai poate te gandesti la o idee pentru TED-x’ si nu cum ar fi logic [in capul meu] ‘Eu stiu ca tu ai o idee, poate vii sa o prezinti la TED-x’. Si, din pacate, mai e si publicul – care cred ca are asteptari de genul ‘asta o sa fie fun/cool/tare/mega si nu mai stiu eu ce adjective folosite in acest scop’, si mai putini vin dupa idei ca atare – cel putin la aceasta editie.Din reactiile publicului, prezentarile ce au avut cel mai mare continut de idee – din punctul meu de vedere – au fost cel mai putin percepute, iar oamenii pe care publicul ii stia nu au reusit sa faca fata asteptarilor anume din cauza prezentarii nu tocmai reusite… Pacat! Dupa cum a zis un prieten de-al meu – si el dezamagit de aceasta editie – pe YouTube macar poti sa pui pauza, sau sa cauti o alta prezentare pe subiectul ce te intereseaza, insa in sala asta nu e posibil…
    asa ca, da: ce-ar fi sa nu mai avem atatea idei si sa mai facem cate ceva in baza ideilor care le avem?!

  • Reply Tatiana 9 April 2012 at 18:03

    Cu cate mai multe idei cu atat mai bine. Multe din ele nastrusnice, dar numaidecat, printre ele vor fi cu unei cu sorti de izbanda. Nici intr-un caz nu va stopati, generati si generati noi si noi idei…

  • Reply Victoria 9 April 2012 at 18:26

    îmi este milă de oamenii care au atîta timp liber ca să numere greșelile altora… și încă să dea sfaturi… oamenii care au idei sunt sănătoși și frumoși, cei care doar stau cu fundul pe scaun și puchinesc comentarii și caută cu lupa sau se împiedică în greșelile cuiva o fac din motiv că nu au ei idei și caută cum să se afirme analizîndu-i pe cep care muncesc în sudoarea frunții…

  • Reply remus 10 April 2012 at 11:15

    Nat ,nu vreau sa vin cu negativism peste tine ,dar emisiunea D-stra la burta plina nu are elemente de a mobiliza moldoveanul si o fac altii [cei de la nit,d-ra marari si a.],dar eu doresc sa o faceti d-stra ca sunteti omul nativ potrivit de a pune pieptul si a bate la mintile barbatilor .Dela noi se cere un dinamism sporit ca sa rupem deznadejdea in lucruri care se vor indeplini si poate si suvoiul de plecati se va schimba invers,chiar nu vreau sa se imprastie si feciorii mei pe alte paminturi si la alte fete

  • Reply elena 29 September 2012 at 07:25

    am doar o obiecție. Este TEDx și nu Tedx – mulțumesc.

    • Reply Kate 1 October 2012 at 00:48

      Si eu am doar o obiecție, prenumele ”elena” se scrie cu majusculă.

    Leave a Reply