CĂLĂTORII

Remuşcări,după Odesa

Acum un weekend am avut o escapadă la Odesa. Nu am prea multe de povestit. E anume acel caz de escapadă scurtă, minunată, pentru care numai epitete banale îmi vin în cap. Frumos e oraşul, chiar şi fără frunze şi gazoane verzi. Odesiţii s-au priceput la a-şi păstra şi proteja centrul istoric,arhitectura de altă dată, care pe orice vreme arată splendid. De ce pe unii îi duce capul să păstreze ceea ce la noi se distruge cu atâta uşurinţă? De ce trebuie să traversez hotare, să stau în cozi la vamă şi să miros aerul împuţit  de canalizare la punctul de trecere dintre Transnistria şi Ucraina, în timp ce eu plătesc impozite nebune (nu exagerez)ca cineva să aibă grijă de toate astea la mine acasă, la Chişinău.

La ei, chiar şi atunci când începe restaurarea unui edificiu vechi, oamenii se gândesc cum să nu deranjeze ochiul cetăţeanului cu vreun gard, butcă sau altă mizerie. De aceea se întinde peste clădirea în reconstrucţie o pânză specială.

Iar atunci când se pune la cale construcţia unui nou bloc de locuit, vă închipuiţi, oamenii ştiu ce e aia stil arhitectural al oraşului şi nimeni nu se pune cu tradiţiile. De aceea casele lor noi şi monumentele istorice arată de parcă ar fi făcute de o mamă.

Pe mine mă doare şi mă disperă indiferenţă, meschinătatea şi ţărănismul moldovenilor. Aş vrea să vină o ciumă în capul nostru şi să mistuie toate aceste calităţi atât de înrădăcinate. Trăim doar cu ziua de azi. Azi să furăm, azi să amăgim, azi să distrugem , iar mâine fie ce-o fi. Şi mă nenoroceşte lipsa unui om, acolo la Primărie, care să oprească odată şi pentru totdeauna amputarea obraznică şi necruţătoare a personalităţii pe care şi Chişinăul a avut-o cândva.

În loc să-i chemăm noi pe alţii să vină şi să cheltuie banii în Moldova, ne ducem noi la străini şi îi ajutăm să-şi restabilească istoria pe banii noştri de turişti. De mare nici nu mai zic.

Dacă v-am molipsit cu Odesa, vă fac doar 2 recomandări.Localul Salieri, cu cheescake sau chiar tortul Salieri, care este grozav cu un vin chilian, într-un loc în curtea din spate, cu ieşire spre un scuar liniştit şi frumos. Salieri se află pe Ланжероновская 14 , lângă hotel Mozart.

Iar dacă vreţi o atmosferă ruptă din filmele sovietice, gândită până la cel mai mic detaliu, mergeţi pe Французкий блв, la restaurantul Дача. La ei, lingurele şi furculiţele  au suflet şi când le bate vântul acestea se transformă în mărţişoare. Câtă minte trebuie să ai ca să transformi linguri şi furculiţe într-un element de decor cu atâta personalitate? Multă.

Настойка “Дачная ” din răchiţele e un must have. Borşul roşu cu balabuşte  – la fel.

Acum înţelegeţi de ce epitetele mele nu-şi au locul aici?

Asta e doar Odesa.  Scuzaţi, tocmai Odesa.

Nici măcar o capitală.

Comentarii

Previous Post Next Post

28 Comments

  • Reply Urtep 10 April 2012 at 08:14

    Se poate de scapăt de “indiferenţă, meschinătatea şi ţărănismul moldovenilor”. Trebuie doar de plecat de aici…

  • Reply Tolea 10 April 2012 at 09:20

    opanaaaa….. Nata se vrea primara de capitala. Nata, daca si-ai sa fii primara, mare kkt n-ai sa faci. Si tu ca si Cirtoaca suntetu buni numai de vorba…
    Odesa e cu mult mai rapanoasa ca Chisinaul. De ce n-ai trecut pe Cijikova sa vezi cate monumente istorice se ruineaza intentionat?

    • Reply nataalbot 10 April 2012 at 10:42

      Eu nu ma vreau decit acolo unde sunt. Exista centru istoric, care la ei exista si la noi – nu, dar smecheri de-al de tine sar peste nuante doar de dragul forfotei. N-am nici o treaba cu criticile, dar daca mai arunci cu rahat, degeaba vei scrie, oricum nu-ti voi aproba mesajele.

      • Reply Tolea 10 April 2012 at 12:07

        esential ptru mine e sa le citesti tu. Ele-ti sunt adresate tie. Publicul ma intereseza mai putin. Eu nu-s showmen ca tine. Mi-am expus parerea – ti-a placut, nu ti-a placut, e treaba ta. Cat despre Odesa, o stiu cu mult mai bine ca tine – locuiesc aici de multi ani. S-apoi, nu compara buzunarul Odesei cu cel al Chisinaului…

        • Reply nataalbot 10 April 2012 at 14:33

          Esential este oriunde ai fi sa nu ti se para ca de pe virful tau ti se vede m bine si asta sa-ti pemita sa fii badaran. Stii cine sunt eu, eu Nu stiu cine esti si nu stiu de ce cred ca anume anonimatul te face sa te simti atit de cool si arogant. Chill out

    • Reply Trolea 10 April 2012 at 18:20

      Бедный мальчик Толя
      По многим сайтам троллит…

  • Reply Alex 10 April 2012 at 09:36

    голосовал за киртоакэ не по идейным соображением а потому что он обмолвился о новой политке в области застройки центра города… надеялся что нас обойдет прелести “точечного” строительства!
    в итоге – полтора километра от дома до работы (Албишоара, Заикин, Лазо, Штефана) прохожу мимо 8 строек высотных жилых домов начатых в спешке и без соблюдения минимальных условий чтоб не мешать окружаищим прямо посередине частного сектора и вдоль дорог которые УЖЕ не справляются с потоком машин. И что будет когда эти тысячи квартир заселятся?!
    А Вы еще и исторический облик хотите -) поздно уже

  • Reply Dan 10 April 2012 at 10:51

    Oricum nu se compara istoria Chisinaului cu istoria pe care a avut-o Odessa, asta si se reflecta in arhitectura oraselor. Chisinau e un oras relativ nou, nu prea avem constructii cu arhitectura si monumente istorice. In asemenea caz ar trebui sa punem accent pe arhitectura high-tech, insa mentionez facuta cu stil nu ce se face la noi,aici tu ai dreptate.

  • Reply Livia 10 April 2012 at 11:30

    Nata, cuvintele tale, spuse intr-un interviu, ca vrei sa iti fie bine sa traiesti la tine acasa, au devenit pentru mine un slogan.Nu trebuie sa plecam de acasa ca sa scapam de porcarii si mizerie.Incet, cu multa munca si rabdare, oamenii ca tine, ca mine si ca multi altii care isi iubesc tara, care vor sa se intoarca acasa chiar si din Londra sau New York ( si eu cunosc personal astfel de oameni) ii vor molipsi pe ceilalti, le vor impune indirect prin propriul exemplu un altfel de gindire, si o altfel de atitudine , fata de tot ce ne inconjoara, inclusiv fata de orasul in care traim.
    De ce nu procedam si noi ca britanicii, sau ca italienii, care creaza locuri, conserveaza centre istorice, pentru a nu cheltui banii innafara, dar acasa la tine.Ar trebui sa abordam o politica de promovare a turismului, ca sa aducem bani in tara, nu sa ii scoatem innafara.

    PS:Referitor la impozitele pe care le platesti, te cred pe cuvint ca sunt enorme si habar nu ai unde pleaca, atunci cind vezi ca nu se face absolut nimic…

  • Reply Tolea 10 April 2012 at 15:46

    “Esential este oriunde ai fi sa nu ti se para ca de pe virful tau ti se vede m bine si asta sa-ti pemita sa fii badaran/a” –
    te reprezinta in integral. Mult din ce însiri pe blog are scopul de a ponegri pe cineva – pe Chirtoaca, pe medici, pe interpreti si iar pe Chirtoaca… Nu stiu ce ti-a facut sarmanul om, insa, se vede bine ca nu ti-e indiferent(in sensul urat al cuvantului).
    Cat despre anonimat, ai dreptate, nu vreau sa fiu in locul celor pietruiti de tine. Ai mare talent la a alege cuvinte si a le aranja in asa fel, ca sa iesi basma curata din orice conflict. O sa-mi fie tare a rade daca, de la inaltimea ta, vei cobori pentru a te rafui in vre-un fel. Eu n-am nici o intentie serioasa de a varsa rau aici, pe blogul tau. Doar mi-am spus parerea in felul meu. Si atat. La alta tema, poate, in alte maniere voi comenta.
    Scuze daca cu ceva te-am suparat 🙂

    • Reply nataalbot 10 April 2012 at 18:35

      Cum s-ar zice: rămâi cu bine

    • Reply Victoria 11 April 2012 at 11:01

      opa! iaka încă un fund pe scaun care face doar click pentru a citi și critica pe cineva… vină acasă măi Tolikă iepurică, stai aici și luptă cu sărăcia în rănd cu lumea, să te vedem noi dacă după toate pe cîte le vei îndura nu vei ponegri tot ce vei vedea aici… am mai văzut noi smekeri de alde tine care au plecat pe undeva să-și facă bani de – kvartiră- și s-au întors chipurile să trăiască aici… ca să vezi au plecat înapoi, chipurile nu le ajung banii din salarii ca să achite nici măcar serviciile comunale… da le place să trăiască bine în altă parte și să închidă gura la cei mîhniți de aici… îs smekeri cînd vin la sărbători, dau din cap, cum că compătimesc situația și pleacă înapoi, de acolo de undeva e tare ușor să-l vezi bun și pe primar și Chișinăul să-ți placă

    • Reply Xiusha 11 April 2012 at 15:32

      Victoria, daca ti-ai permis sa numesti UN OM ABSOLUT NECUNOSCUT Tolica iepurica, imi permite ‘bunul simt si cei 7 ani de acasa’ sa te dezmerd – vica purcica.

      • Reply Victoria 12 April 2012 at 09:04

        bine că îți permite! să fii sănătoasă!

      • Reply Victoria 12 April 2012 at 09:09

        tu ești cumva bunul Dumnezeu ca să faci dreptate?

  • Reply Nona 10 April 2012 at 17:15

    cand sa se ocupe chirtoaka de oras, daca el acum este agent 009, nu vedeti ca e pe toate ecranele cu 7 aprilie….Ascultam cum il invata pe unul de la MAI, asara intr-o emisiune, ce si cum trebuie de facut cu pOLIotistii si ma gindeam, CUMM NAIBA INVETI TU PE ALTII CE SI CUM SA DREAGA, DACA TU, PRIMAR DE MUNICIPIU CU ATATEA “ORGANE” LA DISPOZITIE NU POTI ALUNGA 20 DE BABE, CARE VIND INTR-O MIZERIE TOTALA PRODUSE ALIMENTARE PERISABILE SUB PERETII FABRICII IONEL, DACA DUPA CE , CA ERAU STRICATE DRUMURILE, ACU CU DISPOZITIA DE A ADMITE PARCAREA PE TROTUARE SI PE GAZOANE A FACUT UN DEZASTRU DIN ORAS, DE PLOUA 5 MINUTE AI IMPRESIA, CA MERG TANCURILE PRIN CURTI, TOATE TROTUARELE STRICATE, ORI ELE SUNT PENTRU PIETONI NU PENTRU MASINI, IN PLIN CENTRUL CAPITALEI BUDCI CU APA GAZOASA SI RASARITA CU POP-CORN, IMOBILE, CARE NHUMAI UNUL DUMNEZEU SI PRIMARUL STIE CUM AU PRIMIT PERMIS DE CONSTRUCTIE, TAXELE LA ASTEA, CARE IAU GUNOIUL SAU MARIT, DAR EI LUCREAZA MAI RAU, CA INAINTE, PE TROTUARE, CHIAR SUB PRIMARIE SE VINDE TOT CE VREI DE LA BRILIANTE PINA LA INSINE DE PIONERI, VALEA MORILOR MOARTA BALTOACA, CAND PLOUA DE LA BUBUIECI ADUCE A RAHAT…MAXI-TAXI CUM AU FOST RAPANOASE SI PERICOL PENTRU VIATA ASA SI AU RAMAS, IMPORTANT, CA CHIRTOAKA A RECUNOSCUT, CA NU PLATESC APROPAPE DELOC IMPOZITE LA STAT SI RUTELE SE INMULTESC CA CIUPERCILE DUPA PLOAIE, dar striga ca-s in faliment, vestitul SANEPID ORASANESC PROBABIL A ZDOHNIT, CACI NU SE VAD SI NU SE AUD, ASA ZISELE MONUMETE ISTORICE, CARE AU MAI RAMAS CUM SAU DEMOLAT ASA SI SE DEMOLEAZA, IN CARTIERE CINE E MAI TARE IN PARCARE ACELA CONDUCE, INCEPIND DE LA PRIMARIE SI TERMININD CU UCEASTKOVII, PARCURILE PLINE DE STICLE LASATE SI MA INTREB DE CE NU SE ADOPTA O DISPOZITIE DE CATRE PRIMARIE SA FIE TOTI DERBEDEIII AMENDAT, SE PARE CA AM AVEA UN BUGET DE MILIOANE NUMAI DIN AMENZI, AM FOST LA PIATA CENTRALA, UNDE SEFUL ESTE SI CONSILIER SI MEMBRU PL – ATOMNAIA BOMBA II ZERO PE LINGA ANTISANITARIA CE DOMNESTE ACOLO, STRAZILE CARE ERAU CAT DE CAT PRACTICAPILE NU INTELEG DE CE SAU ‘REPARAT”, CA ACUM SA FIE IAR IN GROPI, NU MAI ZIC DE CELE CARE URGENT SE CEREAU REPARATE INCA UN AN IN URMA, INTERESANT CUM A ALES CHIRTOACA FIRMA ASTA ROMANEASCA, CARE A FACUT “RAPARATIA” DRUMURILOR?! O MIE SI UNA DE PROBLEME IN CLUSIV PRETURILE RIDICATE…NU IL MAI VOTEZ PE CHIRTOAKA!!!!!

    • Reply Cristina 10 April 2012 at 19:28

      Bravo 🙂 asa sper ca citeste

  • Reply mango 11 April 2012 at 09:49

    nona, ai enumerat de minune!
    intr-adevar toate aceste probleme ne supara pe fiecare in parte. cind stai si le citesti pe toate laolalta e strasnic!!!!!!!!!!!!!!
    Mergind in rutiere iti vine sa iti iai lumea in cap si sa fugi undeva, soferii aroganti, rutierele ticsite….

  • Reply Gia 11 April 2012 at 10:30

    Majoritatea orasenilor o sa va raspunda ca blocurile noi sint foarte frumoase; mai mult o sa le faca evroremont si o sa le puie cit mai multe zorzoane ca sa arate mai bogat in interior. La capitolul bun gust si modestie e slut, de aici si architectura orasului.

  • Reply Nazilea 11 April 2012 at 20:04

    Raman impresionata de acest oras de fiecare data cand il vizitez, si DA:) “Salieri” merita de vizitat mai ales vara:))

  • Reply aurasu 11 April 2012 at 20:38

    Imi place mult Odesa-e un oras minunat ,curat si plin de farmec.Nata,mersi pentru idei

  • Reply MARIA 12 April 2012 at 16:17

    CE PARERE AVETI DESPRE http://unimedia.md/?mod=news&id=46478 ?

    • Reply nataalbot 14 April 2012 at 00:05

      parerea e ca unora şi multor businessmani din Moldova le lipsete educati şi bunul simt. iar video a fost difuzat la jtv

  • Reply alexandru 12 April 2012 at 20:05

    http://despre-inversuri.blogspot.com/
    super versuri

  • Reply Tanya 12 April 2012 at 23:39

    B-R-A-V-O, Nona !!!! Tare Mi-as dori ca acest mesaj sa ajunga pe masa dnului primar. Am pus atitea sperante in el si chiar credeam ca va fi in gospodar al acestui oras.El, insa, permanent gaseste o mie si una de scuze: ba comunistii l-au incurcat, ba firmele l-au amagit, ba n- o putut asta, ba cealalalta…. pai daca nu poti lasa si pleaca, dar nu distruge orasul asta de tot !!!!

  • Reply iness 13 April 2012 at 20:08

    acelas articol ca la bolocan,aceleasi linguri,acelas restaurant ,menu,iubire si dragoste pentru acest oras.plictisitor.atit de viu si tineresc a inceput acest blog,si atit de plictisitor a devenit acum…daca iti sunt indiferente criticile ,la ce naiba ti-ai mai facut blog?doar pentru placerea sufletului?puteai sa faci asta si cu un simplu carnet de notite,astfel primeai doar aplauze si laude doar de la cei apropiati.si daca vrei sa faci ceva pentru tara asta,fă.ca salate si vorbe multe la bucatarie pot sa fac si eu.

  • Reply Natasha 17 April 2012 at 18:08

    Ната согласна мы могли бы быть на уровне этого города в историческом плане, много общего в развитии наших городов, но где-то это сохранили а где то нет. Когда то у нас был хороший примар которого народ переизбирал н количество лет и правил 26 лет, это Карл Шмидт. Вот с кого наш мэр должен брать пример каким должен быть хозяин Города!

  • Leave a Reply