De-ale mele

Pace tuturor

Să nu credeţi că îmi frec palmele de satisfacţie. Ba dimpotrivă, îmi provoacă un mare discomfort faptul că un oftat de-al meu mai vechi, răbufnit printr-un „articolaş”, vorba unora, a atras atâta atenţie.  Ceea ce demonstrează încă o dată cât de diferiţi suntem, dar cât de intoleranţi suntem în acelaşi timp. La articolul de mai jos am aprobat absolut fiecare comentariu venit de la voi. Să ştiţi că prin asta vă îndemn şi pe voi să acceptaţi viziunile altora,  dreptul lor la viaţă şi nu doar în materie de credinţă.  Nu am îndemnat pe nimeni să-şi nege Dumnezeul, prin orice formă se regăseşte acesta în viaţa voastră. De fapt nu am făcut nici un fel de propagandă pro sau contra. Or încurajarea de a accepta şi tolera nu este o propagandă. La fel cum nu este o propagandă îndemnul de  a gândi liber.

Mă bucur că am libertatea de a vorbi despre lucruri care nu pot să nu doară: făţărnicie, meschinătate, lăcomie, minciună, laşitate. Aceste bube din ce în ce mai des se întîlnesc printre cei care şi-au ales menirea de părinte spiritual.  Nu, eu  nu mă voi ruga pentru cei care greşesc şi scârbesc atitudinea faţă de religie, aşa cum mă îndeamnă cineva mai jos. Aşa cum nu am nevoie să se roage vreunul pentru mine. Vreau doar ca slujitorii bisericii, care se  simt ofensaţi de aceste viziuni şi comentarii, să-şi dea în brazdă colegii de breaslă, care compromit statutul preotului  şi al lăcaşului sfânt. Iar eu mă voi ruga pentru sănătatea, bunăstarea celor dragi şi pentru ca bucuriile şi succesele altora să fie şi pentru mine o sărbătoare. Reiterez. Spre marea mea uimire, am descoperit cât de dureros şi mai ales comercial este subiectul religios şi promit să nu abuzez de el pentru a creşte vizualizările blogului.Pace tuturor.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply dmitru 19 aprilie 2012 at 06:09

  HRISTOS A ÎNVIAT. Mă bucur mult de atitudinea luată și cu aceasta te felicit și să știți că cînd vrei ești o femee deosebită și nu în nume de rău sau în zeflemea chiar te admir. Chiar mă bucur mult că vei pune capăt acestei discuții. Mă bucur că pe undeva cred că accepți și sfaturi de la unii admiratori.

 • Reply D.dts 19 aprilie 2012 at 08:14

  Buna ziua…. urmaresc demult, ceea ce scrii….nu stiu de ce…. se pare insa ca ma regasesc adesea in cele ce gindesti…. stiu una, in urma articolului de ieri… dar mai cu seama in urma articolului de azi… multi, or vrea sa creada, ca te-au „dojenit”… si ti-ai schimbat parerea…. dar, in Adevar Sublime a lui Eminescu… exista o strofa, care ar da mana de gindire… astora care se cred „mâina dreapta a lui Dumnezeu”, Dedic celor ce se considera:

  „Preoți cu crucea-n frunte, visternici de mistere,
  Voi sunteți sarea lumei, formați inima ei.
  E rău numai că ziua stați pe mâncat și bere
  Și sara pe minciune și noaptea pe femei.”

  Eu cred, în Dumnezeu, şi cred ca salvarea se afla in miinile fiicaruia din noi…
  si daca vreti: preotimea chiar nu este o profesie, în general… aceasta a devenit, insa, cea mai platita profesie la noi in Tara… asa ca…fiecare cu Dumnezeul lui…Hristos a înviat, si asta este cel mai important lucru…

  Desi zile astea, stam de vorba…. cu un domn…pe linga toate lucrurile de loc vesele pe care le stie dinsul: mi-a placut суд mai mult replica….Cartea sfinta au scris-o oamneii carora li se ivea in vis …cineva sau ceva si zicea ca „e din Partea Lui Dumnezeu….samd”…. sa yica cineva astazi ca i s-a intimplat acest lucru…. credeti ca Biserica il va Canoniza…. sau va inscrie vre-un rind? Si daca omul Chiar vede? Si Daca Dumnezeu chiar incearca sa salveze majoritatea de la cei care vad printre rindurile Sfintei Scripturi… Ziua buna tuturor…

 • Reply Viki 19 aprilie 2012 at 10:36

  Buna Nata! sunt si eu de parerea ta de muuuulta vreme la subiectul respectiv.
  am asistat la o slijba catolica in Italia , a fost o maaare placere , credema diferenta intre aceste doua biserici e foarte mare in esenta sa.
  n-as vrea sa fiu rea in comentarii dar traditiile , obiceiurile bisericii noastre au ramas undeva in evul mediu , cu toate strictetile impuse de biserica NOASTRA
  noi nu suntem nici mai buni , nici mai toleranti , nici mai umili.
  spre marele regret Biserica la noi se ocupa cu lucruri lumesti .politica …dar nu duhovnicesti. acesta din urma ii este menirea.
  Te admir pentru faptul spui LUCRURILOR PE NUME!!! ( si acest fapt nu place tuturor).

 • Reply asdf 19 aprilie 2012 at 13:08

  Tolerantza este un proiect economic pentru a avea sub capac cat mai multe suflete drept sursa de venit, de a impaciui prin concepte, deseori filosofice, care demult deja au fost discutate si dezbatute, de regula la intalniri la care sunt invitati toti, insa vin doar cei care cat de cat inteleg impactul subiectelor. E vorba de adevar (si adevarul chiar se investigheaza, ca sa poti sti unde e minciuna si unde adevar), deatata majoritatea isi iau foc in cateva clipe, si in reactiile lor, deseori, fac foarte multe greseli etice.

  Teoretic vorbind noi toti santem frati in aceasta societate si n-ar trebui sa ne temem unul de altul, insa in aceasta familie moldoveneasca mai traiesc si cleptomani, si violatori, si profitori, si vin, si coniac si sampanie etc :)), care nu au in gand sa-si schimbe comportamentul, bazanduse pe careva conceptii personale. Si nu poti sa ai atitudinea fata de aceste persoane una egala cu cei ce nu fac crime (fizice, morale etc.), deatata exista un organ abilitat ca politia, ales de toata societatea, care are scop „calmarea” acestor persoane. Toti inteleg ca existenta politiei, armatei nu se pune la discutie, ci doar serviciu efectuat de unii din ei. As vrea sa vad eu cum RM intra in razboi cu tankuri vopsite in roz ce impusca cu flori, si sa nu uitam ca cel mai periculos armament au cele mai avansate democratii.

  A depista crima la nivel moral inseamna a o opri inainte ca aceasta sa se produca. Sant foarte multi juristi care bagand in contracte prevederi generale, cu duble tratari fac bani grei, practic pe prostia si neatentia celui care semneaza. Toleranta si este un astfel de subiect foarte larg tratabil.

  Una e evocarea ideii, si alta e realizarea practica a acestei idei – efectele sale. Fiti deacord, cand un barbat trateaza liber in fata sotiei sale preferintele sale sexuale fata de alte femei, asta deja nu poate fi tratat drept libertate, ci mai mult ca o patima personala. Tutunul este ceva 100% daunator mucoasei plaminilor si corpului in general, insa sa fumezi un trabuc scump intr-o companie de oameni „avuti”, e o caracteristica nobila 🙂

  Chiar as vrea sa vad vreun regulament al tolerantei, ca macar cumva sa observam impreuna gaurile sale si ce se poate de facut profitand de ele, ca stiti cum e – cand merge vorba de ceva serios, fara buletine de identitate, juristi, seriozitate, treaba poate fi disconsiderata si se poate transforma intr-o farsa sau minciuna.
  Chiar si „guru” au o conceptie fixa despre Dumnezeu, pe care daca nu o urmezi intocmai, sau ii adaugi interpretari, nu ai sansa sa atingi „iluminarea”, ca din capul tau nu mai atingi nimica printre randurile lor.

  PS: nu va incriminez nimic, imi expun parerea vizavi de toleranta, in rest imi pare bine ca va cunosc 🙂 !

 • Reply Vitalie Best 20 aprilie 2012 at 12:07

  „Orb pe orb se calauzeste,si ambii cad in groapa”.Nata nu mai fi calauza oarba multor oameni care te admira,si nu-i mai duce in groapa.Vai de caderea voastra, ca va fi mare…

  • Reply colea 20 aprilie 2012 at 21:14

   Bravo Vitale, te susțin.

 • Reply Ranbir 20 aprilie 2012 at 14:32

  Cindva ma agitam si eu, pina cind nu m-am convins ca suntem cu totii niste cadavre in concediu.Oamenii moderni deja privesc doctrinele religioase ca pe niste pardite politice, se afla mereu in cautarea voturilor de incredere. Hai mai bine sa impartim lumea in doua categorii: oameni buni si oamenii rai.

 • Reply Preot Iulian Rață 20 aprilie 2012 at 22:35

  De parcă Dvs., ați putea răspunde pentru toți colegii Dvs. de breaslă de la toate posturile de televiziune din R. Moldova și pentru cei ce pupă papucii lui Voronin, sau pentru cei de pupă papucii lui Filat, Lupu sau Plahotniuc…. Problema e să ne învățăm a face diferență între preotul X, preotul Y și Biserica lui Hristos. Și la urma urmei, dacă ne umflă dorul de a critica, să facem deosebire clară între Biserică și preot, ca între un post de televiziune și cel mai mic dintre colaboratorii săi.

 • Reply asdf 21 aprilie 2012 at 11:49

  mini offtop:
  Религия происхоидит от лат. Ре лигаре – что означает перезавязать, или переделать потерявшеюся связь. Вера и религия одно и то же, так как после чего „связываемся” появляется вера.

  Словосочетание „раб божий” старше христианства. Возникло оно от того, что раб желающий выкупиться на свободу отдавал деньги за себя в ближайший храм, которому доверял, чтобы их не украли пока он на выкуп копит. Видимо попы честные тогда были, Так как хозяин мог не захотеть дать свободу, то раба выкупали для храма и делали „рабом божиим”. Как раз мы сейчас и утратили подобное понимание, т.е. по вашему изменили значение, хотя мы действительно можем потихоньку складывать в копилку Христа наши добрые дела, чтобы скопить на освобождение от Дьявола, нашего нынешнего хозяина, ну или от греха.

 • Reply Elena 21 aprilie 2012 at 12:31

  Nata, Hristos a inviat! M-au naucit articolele, afirmatiile tale referitoare la biserica, slujitori etc. Multe idei sunt reale, adevarate, ceea ce se intimpla la noi. Dar, crede-ma, Dumnezeu e prea MARE ca sa incapa in limitele acestor idei si mesaje.
  Suntem un popor sarac si taxele care sunt ne descurajeaza. Dar in afara de ceia ce platim lunar pt comoditatile casnice si Biserica are cheltuielile sale deloc mici. Sunt in tema si stiu ce spun. Eu sunt sigura ca daca ai dori un botez gratis, nu te-ar refuza nici o biserica cu conditia: sa achiti lumina, apa, caldura din timpul botezului, sa pregatesti biserica inainte de slujba, sa faci ordine dupa slujba de botez, sa cinti ceia ce trebuie (daca nu vrei sa achiti cintaretul) etc. – adica preotul te slujeste gratis, dar tu restul faci ce trebuie. Union Fenosa nu face exceptie de biserica si trimite lunar facturile de lumina cu tarif de persoana JURIDICA. La fel si cei de la GAZE, APA, TELEFON, etc. Nimeni nu face reducere bisericii pt servicii. Crede-ma, nu e deloc placut sa fii in situatia cind trebuie sa stai cu farfuria intinsa ca sa-ti dea leul si sa poti achita aceste servicii. Dar preotii au familie, copii care merg la scoala – la fel ca oamenii de rind. Au necesitati ca toti oamenii! Statul nu intretine biserica, slujitorii – Statul percepe TAXE LUNARE. De unde sa scoti acesti bani? Atunci nu mai veniti, oameni la biserici, nu va botezati, nu va cununati – pt ca sunteti categorici fata de biserica, fata de aceste realitati! Stati acasa si credeti in ce vreti voi! Aveti liber arbitru.

  • Reply colea 22 aprilie 2012 at 21:12

   Bravo Elena mă bucur mult că cineva mai spune și un adevăr.

 • Reply Elena 21 aprilie 2012 at 12:41

  De ce imbraca Mitropolitul atitea straie in timpul Slujbei de Inviere? Pt ca e o slujba DEOSEBITA, ca si INVIEREA. Este un eveniment aparte si nivelul ei ii da o conotatie aparte – pt comparatie – vizita unui inalt oficial, un nou presedinte etc – toate aceste evenimente au programul sau de pregatire si prezentare. Fiecare strai, haina, imbracaminte, culoare a portului Mitropolitului are semnificatii. De aceia, nu e corect sa va expuneti pina nu elucidati sensul.

  • Reply fggg 22 aprilie 2012 at 18:34

   e deajuns de deschis vechiul testament – Ieşirea

 • Reply colea 22 aprilie 2012 at 21:15

  Acești de la Jurnal Tv se cam transformă în niște Atei și tulbură grav mințile oamenilor , se vede clar că nau nimic sfînt în ei și cred că îii plătesc din gros vreun mason.

 • Reply Kokolina 24 aprilie 2012 at 23:21

  ASDF, imi place cum gindesti … Si eu deseori imi pun intrebari de genul: Ce e toleranta? Cit e de larga si de mare? Pina unde e? Cit dureaza?
  Si banuiesc ca de fapt e ca si notiunea de libertate, iaca este, iaca nu-i …
  Prima data am auzit de aceasta notiune de toleranta la lectia de franceza in clasa 8, „tolerance”, atit de frumos si nobil mi-a parut cuvintul francez, cu „r”-ul graseiat si profa de franceza asa se mai straduia sa ne explice cu ce se maninca asta, incit pina la urma am inteles ca e ceva intr-adevar nobil si suprem, ca peste un an sa aflu si despre asa notiune „casa de toleranta”, si m-am gindit atunci buimacita: „Apu’, toleranta asta ii di ghini sau ii di rau???” …

 • Leave a Reply