De-ale mele

Sărbătorim sau otrăvim copiii?

Ieri, pe 1 iunie,de ziua copiilor, am rupt o oră mai liberă, mi-am pus aparatul foto în gât şi am ieşit afară. Simţeam nevoia unei plimbări, pentru a mă încărca de la vesela şi zgomotoasa atmosferă de afară. Sute de copii şi părinţi se îmbulzeau în centru, cei din urmă isterizaţi de atâta comerţ stradal. Pe mine nu multitudinea comercianţilor mă sperie. Mă îngrozeşte ceea ce vând ei şi faptul că cineva le permite acest lucru sau ia o capică la buzunar ca să se facă mort în popuşoi, adică să-i lase în pace. Oricui nu-i este lene iese pe Ştefan cel Mare pentru a vinde tot felul de nimicuri şi chinezisme. Iar primarul nostru, care într-o bună zi va deveni şi el părinte,  măcar atunci să înţeleagă ce înseamnă de ziua copilului să se vândă jucării în praf, drept pe astfalt. Scuzaţi-mă pentru că nu reuşesc să văd decât partea goală a paharului.Am şi eu copii. Şi când îi văd cum le fug ochii după toate rahaturile astea şi când la fiecare rugăminte: mami, îmi cumperi te rog şi mie asta sau aia, trebuie sî le explic, că acest lucru fie este inutil, fie este toxic, fie este urât. Că frumosul, mai ales pentru copii nu se vinde în praf. Iar cocoşeii de caramelă sau de stelcă, cum le zicem noi, sunt făcuţi prin podvaluri răpănoase. Vata de zahăr nu e sănătoasă.Şi nici balonaşele cu cranii sau moriştele îmbâxite cu putoare de clei nu merită atenţia noastră. Asta nu e ziua copiilor, d-le primar..asta e bazar de porcării. La televizor numai ştiri despre cât de frumoasă e atmosfera din oraş. În oraş, nimic altceva decât cozi la cine primul cumpără o pacoste. Nu numai gospodarul pieţii e de vină dar şi oamenii care stimulează aceste vânzări. Alte impresii fără comentarii le regăsiţi în imaginile de mai jos.

Comentarii

Previous Post Next Post

16 Comments

  • Reply adriana 2 June 2012 at 20:42

    revoltata si eu de toata nebunia asta, revoltata de atitudinea si incompetenta acestui primar de a conduce, plus, ca numai sa intors dintr-o plecare la Viena cu Lorena Bogza si imposibil sa nu fi remarcat, cum arata un oras european, sau, macar Lorena sa nu-i fi dat vre-un ghiont, cum arata un oras administrat de un manager bun…

  • Reply cristina 2 June 2012 at 21:53

    Eu demult caut raspuns la intrebarea: cum se permite vinzarea baloanelor cu craniu chiar copiilor? groaznic!!!!!!!!!!!!!

  • Reply olarudiana 2 June 2012 at 22:19

    Nata, unde ai dus copiii pina la urma?

    • Reply nataalbot 4 June 2012 at 00:10

      la teatru si apoi la pizza

      • Reply olarudiana 4 June 2012 at 15:04

        nata, te vrem primar!!!

        • Reply nataalbot 4 June 2012 at 15:34

          si eu va vreau primar

          • olarudiana 4 June 2012 at 22:02

            klasnii raspuns!!! am inteles ce vrei sa spui.

  • Reply Marius C. 3 June 2012 at 08:35

    Buna ziua,

    Imi permit sa va contrazic, cu argumente.
    Daca o sa mergeti pe wall street, o sa gasiti si acolo comert stradal/ambulant. Si inca din plin.
    Este comertul de la baza piramidei, primul nivel.

    In China, majoritatea miliardarilor s-au ridicat din randul acestor comercianti. Acolo, daca depui o plangere legat de orice lucru cumparat pe strada (inclusiv mancare) esti respins imediat si tratat cu dispret. Ti se spune foarte direct ca oamenii aceia platesc taxe si impozite si din randul lor s-au ridicat cei care sunt acum bogatii tarii.

    Tarabe, chioscuri, magazine, acesta este lantul evolutiei comertului stradal. Da, unii au ramas la comert stradal si n-au reusit sa se ridice la alt nivel. Altii au “murit” si odata cu ei au murit multe initiative bune.
    Acesti oameni nu cer nimic Statului, ei vor sa fie independenti si sa fie lasati in pace. Ei platesc taxe locale (pentru spatiul ocupat pe domeniul public) si impozite pe venit sau profit.

    Daca va intrebati de ce n-avem producatori romani in piete sau oriunde altundeva, atunci o sa primiti raspuns la multe intrebari – inclusiv despre comertul ambulant.
    Noi (ca romani) incurajam vanzarile multinationalelor si a magazinelor de marca si ii dispretuim pe romanii cu initiativa. Daca am cumpara cu totii doar produse romanesti (produse la noi in oras sau tara), atunci mai multi romani ar avea locuri de munca si salarii mai mari.
    Va doresc multa sanatate si succes in tot ceea ce intreprindeti.

    Marius C. – Sibiu

  • Reply nadia 3 June 2012 at 10:24

    da, Nata, ai perfecta dreptate! pe moment inca mai profit ca copilul meu de gradinita nu stie ce inseamna acele chips-uri sau gume de mestecat, apa gen Cola etc. ma apuca insa un fel de frica cand realizez ca inca putin si la scoala deja va fi ispitit de sine statator cu toate astea….. ooof!

  • Reply Redomi 3 June 2012 at 10:55

    ceva ai tu cu Chirtoaca aista… Matinca ti-o calcat pe coada. Ii cauti nod in papura de parca ti-o varsat zoaia-n poarta. Chiar as vre sa va vad cum va flcaiti :)))))

  • Reply diana 3 June 2012 at 19:46

    multa apa va curge, pina autoritatile noastre vor inceta sa mai arunce vorbe-n vint, sau sa faca declaratii tari- de genul “Copiii sunt viitorul nostru”.
    Surprizele oferite – lasa de dorit.
    I- bancile in scuarul catedralei proaspat vopsite si cu foite lipite “VOPSIT” chiar nu inteleg care e gospodarul cela ca le-a dat ordin sa fie vopsite bancile in ajunul sarbatorii copiilor. DACA SE ASEZAU , REZULTATUL E CLAR CARE ERA.
    II-Nustiu cine a fost acel sponsor marinimos care a oferit copiilor apa dulce de o provinienta neclara, dar apogeul -au fost cipsurile- iuti de mama focului. (pe linga faptul ca incerci sa nu i le cumperi, ei le ofera in dar) .

  • Reply viki 4 June 2012 at 09:43

    Ca bine le mai zici Nata! am impresia ca moldovanii mai mult de atit nu pot! Nici pe Domnul Primar nu-l inteleg, kiar ii place ” KItch-ul” asta made in Md. Calatoreste atita, macar sa copieze idei nu sa si le inventeze si tot mai bine a fi!
    avem mesteri populari , hai sa facem jucarii eco pt. copii odata pe an de Ziua lor din lemn. argila. stofa, companiile autohtone sa propuna produsele realizate de ei pt. copii.
    Nu vad stapin in orasul acesta! ograda ii este murdara . prafuita si jegoasa!

  • Reply alexandramoga 4 June 2012 at 11:44

    Dupa cum s-a putut bine observa,si acest 1 iunie a fost un mare prilej pentru ”cei din frunte ”sa-si faca PR,ca de obicei:mai tin un copil in brate,mai pun o piesa la puzzle,mai tin un discurs de-a dreptul emotionant despre cum ar trebui sa fie viitorul copiilor nostri…In rezultat,ei isi arata fetzele frumos bronzate prin solarii sau tari exotice,noi le aratam copiilor toata mirsavia de pe strazile orasului nostru sufocat de atitea porcarii.Apropo:d-nul Chirtoaca,avind atitea idei neo-evolutioniste(fourchettul in cantine)unde-s ideile lui marete de a europeniza totul? Noi asteptam…

  • Reply lili 6 June 2012 at 23:35

    Salut tuturor! Pot spune că am și eu doi copii și aceleași probleme ca și Nata. 1 iunie – mai mult chin decît distrație(am mers la caruselul de la Botanica). Copiii au rămas profund dezamăgiți, era aglomerație, căldură, fleacuri ieftine și toxice, și mai nimic ce săi facă pe micuți să se distreze. Noi locuim în apropiere și mergem des acolo. Am așteptat și noi o organizare a evenimentului mai atractivă. Dar n-a fost să fie… ! Se mai laudă unele ONG că activează spre binele copiilor….dar au lipsit!!!
    Un singur centru își făcea reclamă și au mai pictat ceva pe fețele micuților , și acela în număr limitat de 150 de copii. Halal CaPITALĂ!!!!! Ne-am întors în ogradă. Desigur am găsit eu cu ce să-mi ocup copiii dar …….totuși locuim în Chișinău, unde spre binele copiilor puțin ce se face.

    • Reply diana 7 June 2012 at 17:52

      citiva ani in urma cind era mezinul meu- micut de tot, am organizat copiilor in curtea blocului o sarbatoare. Baloane, fructee, bomboane , , desene pe asfalt, concursuri. parca au ramas satisfacuti. bina ca locuiesc intr-un bloc cu 2 scari, caci financiar nu stiu dac reuseam sa organizez ceva mai amplu, caci locatarii nostri nu prea doresc sa finanteze nici chiar distractia copiilor sai

  • Reply aurasu 7 June 2012 at 18:29

    ca la noi ,la nimeni

  • Leave a Reply