De-ale mele

Pe 9 decembrie toți românii la vot

Cei care au prins ultima ediție a Ministerului Adevărului de la JurnalTV, probabil au observat că de data aceasta a lipsit o rubrică tradițională care se numește Interviu Dublu. Asta s-a întâmplat pentru că de data aceasta unul dintre cei 2 eroi ai rubricii, venind la interviu, așezându-se pe scaun și aflând despre ce va fi interviul (adică pt o emisiune de umor ) și mai ales cu cine va fi în pereche (concurentul său electoral), a refuzat categoric să participe, considerând că e un interviu capcană, plătit din bani electorali ca să-l denigreze și că nu-i șade bine unui om serios ca el să participe într-o emisiune de umor. A plecat și ne-a lăsat cu gura căscată, fără să-și facă griji că ne dă peste cap niște planuri, emisiunea, până la urmă impresiile pe care ni le lasă.

Azi, acest erou supărat, m-a sunat să-mi ceară socoteala de ce l-am invitat într-un interviu de comedie și umor în duel cu rivalul său, de ce am pregătit întrebări de cultură generală și de ce nu organizăm dezbateri publice, ca să vadă lumea adevărata față a lui și a rivalului său. Nemulțumit de răspunsul meu tăios, domnul a închis. Nu dau nume, că nu am scopul să stric nimănui reputația. Pot doar să vă spun că ambii invitați ai interviului dublu eșuat sunt cadidați la funcția de deputat în Parlamentul României și ambii participă la alegerile din weekendul care vine. Pe mine, această situație m-a ajutat să înțeleg foarte clar pentru cine să-mi dau votul și cine sigur nu aș vrea să mă reprezinte în țara vecină. Sunt și eu cetățean al României și mă privește și pe mine ceea ce se va întîmplă pe 9 decembrie.

Colac peste pupăză, azi mă sună George Scarlat, purtătoul de cuvânt al Ambasadei României ca să-mi propună să public la mine pe blog informații generale despre alegerile din 9 decembrie. Bineînțeles că o voi face. Pentru că e vorba despre țara a cărei cetățenie am redobândit-o și datorită căreia am posibilitatea extraordinară să călătoresc ca un cetățean european, ca un om normal adică. E vorba despre țara de care ne desparte o gravă eroare istorică și cu care avem mai multe lucruri în comun decât care ne-ar desparte. Și mai ales le voi publica pentru că vreau ca și voi să mergeți și să votați pentru cine ați vrea să vă reprezinte în Parlamentul României. Documentați-vă, interesați-vă, căutați pe net și încercați să vă formulați opțiunea în baza unor criterii cât mai obiective. Așa cum mi-am formulat-o și eu, în baza unei situații banale, în care am înțeles că nu voi alege niciodată un om totalmente lispsit de simțul umorului și de bun simț, în final.

Mergeți dragi moldoveni cu cetățenie românească la vot.
1. Cu paşaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova;
2. Cu paşaport românesc cu domiciliul în România, însoţit de buletinul de identitate moldovenesc şi anexa care atestă domiciliul în R. Moldova.
3. Cu paşaportul românesc cu domiciliul în România, însoţit de permisul de şedere în Republica Moldova.

Se votează pe două Buletine de vot:
– Buletinul de vot – “Circumscripţia electorală nr. 43, Colegiul nr. 1” – în care sunt înscrişi candidaţii pentru Senat şi buletinul de vot pentru Colegiul nr. 2 – în care sunt înscrişi candidaţii pentru Camera Deputaţilor.

Pregătiţi din timp documentele de identitate: paşaportul românesc şi, unde este cazul, buletinul de identitate moldovenesc şi permisul de şedere în Republica Moldva. Verificaţi ca documentele să fie în temen de valabilitate în ziua alegerilor.

Veniţi la vot din timp la secţiile de votare, de preferat în orele de lumină, pentru a evita aglomeraţia din ultimile ore ale procesului de votare.
Pentru orice alte neclarităţi telefonaţi la: 022.855.003 (call-center) unde cetăţenii români pot afla informaţii privind alegerile. Programul de funcţionare a acestui call center este între orele 08.30 – 16.00 în toate zilele lucrătoare. În ziua alegerilor, 09.12.2012, programul va fi prelungit pe toată durata procesului electoral.
Consultaţi site-urile: alegeri2012@ambasadaromaniei.md ; http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012

09 decembrie 2012 (07.00 – 21.00) Secţia de votare (se alege din listă)
1. Chişinău 1 – Secţia Consulară, str. Grigore Ureche nr. 2
2. Chişinău 2 – Secţia Consulară, str. Grigore Ureche nr. 2
3. Chişinău 3 – Liceul „Gheorghe Asachi”, str. Bucureşti 64 (Puşkin)
4. Chişinău 4 – Liceul „Gaudeamus”, str. Petru Zadnipru nr. 14/4, sectorul Ciocana
5. Ialoveni – Casa Raională de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 89
6. Orhei – Şcoala de Muzică, str. Chişinăului nr. 9
7. Nisporeni – Şcoala Muzicală, str. Ion Vodă nr. 8
8. Căuşeni – Casa Limbii Române, str. Mihai Eminescu nr. 29
9. Hânceşti, Primăria Hânceşti, str. Mihalcea Hâncu nr. 132
10. Călăraşi, Primăria Călăraşi, str. Mihai Eminescu nr. 19
11. Bălţi – Consulatul General, str. Sf. Nicolae nr. 51
12. Ungheni – Biroul Consular Ungheni, str. Mihai Eminescu nr. 35
13. Soroca – Palatul Culturii, str. Independenţei nr. 74
14. Cahul – Consulatul General, str. B.P. Hasdeu nr. 11
15. Cimişlia – Casa de Cultură, str. Ion Popuşoi nr. 2
16. Cantemir, sediul Casei de Cultură, str. Ştefan Vodă nr.1
17. Teleneşti, sediul Consiliului Raional Telenesti, str. 31 August nr. 9
18. Drochia, sediul Consiliului Raional Drochia
19. Ştefan Vodă, sediul Liceului teoretic Ştevan Vodă, str. Libertăţii

Iar pe final, ca să încheiem pe o notă optimistă, vă las să urmăriți o producție românească excepțională.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Marius Lazurca 5 decembrie 2012 at 19:58

  Va multumim, stimata Doamna, pentru sprijin. Fraza despre „eroarea istorica” e foarte emotionanta. Cu pretuire, ML.

  • Reply Marina 6 decembrie 2012 at 15:00

   Buna ziua, Dnle Lazurca, spuneti-mi va rog, cetatenii romani care au doar buletinul de identitate romanesc, dar care n-au reusit din careva motive sa-si perfecteze si pasaportul, nu pot sa participe la vot? Ar fi mare pacat, sa se intimple asa. merci anticipat.

   • Reply Marius Lazurca 7 decembrie 2012 at 10:59

    Stimata Doamna,
    Toti cetatenii romani se bucura de dreptul de a vota. Potrivit legislatiei in vigoare, in afara granitelor Romaniei, dreptul la vot se exercita pe baza anumitor documente. Cu buletinul de identitate se poate vota doar la sectiile de votare deschise pe teritoriul UE, nu si in Republica Moldova. Cu ginduri bune, Marius Lazurca.

 • Reply prikandau 7 decembrie 2012 at 17:54

  „să mă reprezinte în țara vecină” – într-o țară vecină vă reprezintă Ambasada și nu parlamentarul pe care îl votați, altfel țara nu ar mai fi vecină!!!
  prin această exprimare nefericită, involuntar, ați descris absurdul situației celor pentru care pașaportul nou obținut nu este decât un supliment la biletul de avion. ok, îl aveți, dar de ce nu vreți să dați dovadă de un pic de atitudine logică și măcar să nu căutați un parlamentar într-o țară vecină când nu l-ați găsit în propria?

 • Reply Daniel 7 decembrie 2012 at 19:13

  Nata. Daca mai vrei sa fie de vreun folos pasaportul acela rosu pe directia vest, trebuie spus oamenilor sa nu voteze USL. Daca doriti ca Romania si RM sa fie mai repede impreuna votati USL, pentru ca USL vrea sa puna Romania pe directia Uniunea Euroasiatica a lui Putin, in care cele 2 state, RM si Romania, se vor regasi intr-un spatiu comun mai devreme decat se asteptau unii.

 • Leave a Reply