De-ale mele

Așa s-a primit

Mai avem noi, moldovenii, o scuză pentru toate. Pentru grave și pentru nesemnificative. Pentru fapte mari și mici. Scuza asta, în afară de faptul că nici măcar gramatical nu e formulată corect, ca semnificație este perfectă pentru toate ocaziile în care este rostită pe teritoriul Moldovei.
Ia hai să testăm:
De ce Roșca a votat cu comuniștii în 2005?
Astăzi spunem că probabil așa s-a primit. De ce? Pentru că dacă așa pur și simplu Nu SE PRIMEA, omul niciodată nu ar mai fi fost lăsat nici de presă, nici de oamenii de rând să deschidă gura și să devină expertul și sursa citată în diverse situații de criză politică. Un asemenea om nu mai poate fi o voce credibilă, nici măcar ca lector universitar. Vă închipuiți el are studenți care îi ascultă lecțiile
De ce culoarea lui Ghimpu, treptat, din azuriu s-a transformat în albastru-trandafiriu?
Fix ca și la Roșca acum 8 ani. Peste 8 ani tot vom spune că așa s-a primit. Dacă eram eu în locul tinerilor de la Ialoveni, vizitați de Lupu și Ghimpu de Dragobete, în loc să-l pup în buzele lui de libidinos, îl huiduiam până ieșea din sală. Dar n-am fost în locul tinerilor din Ialoveni. Așa s-a primit că ei ca mine vor fi, dar eu ca ei deja într-o altă viață. Așa că noi continuăm să ne convingem de diagnosticul lui, citindu-i textele schizofrenice și credem că așa se primește în viață: mai ieri ești într-o voce cu filat, azi deja lingi farfuriile lui Plaha.
De ce au dispărut paginile cu Plahotniuc și Interpolul de la MAI. Recean spune că nu știe, dar eu cred că așa s-a primit.
De ce atâta lume mare a știut despre incidentul de la vânătoare și nimeni din ei nu a scos un cuvânt până l-a scos Mocanu. Și toți care au tăcut rămân în funcții și vor rămâne până la anul și la mulți ani? Așa s-a primit, se primește și se va primi, bleaghi.
De ce Chișinăul a devenit un talcioc mare de gherete. Pe la sfârșitul celui de-al doilea mandat, care sper să fie și ultimul și peste mulți, mulți ani, Dorin Chirtoacă se va uita la ceea ce a mai rămas din monumentele istorice și la odioasele gherete, va strânge din umeri, va spune că așa s-a primit și se va face un deputat serios sau ambasador. Că așa la noi, în general, se procedează cu cei care nici acasă nu și-au făcut treaba.
De ce un tren MODERN, inaugurat cu surle și trâmbițe, se defectează mai ceva decât o căruță și maică mea, alegând trenul în loc de maxi taxi, că-i mai sigur și-i mai confortabil, ca să-și viziteze mama la Lipnic, stă în trenul defectat ore în șir? Așa s-a primit, i se răspunde, de la o țigară.
De ce un copil, merge la stomatolog pentru reparația unui dinte și iese paralizat de acolo după o doză prea mare de anestezie. Și nici un cap nu zboară, nici unul. Pentru că așa se primește la noi. Omul statului este protejat prin legi nescrise și are imunitate la cele scrise.
De ce Focșa rămâne până azi Ministru Culturii, dacă acum 1 an era beat criță la volan. Așa s- primit. Iar astăzi mai are tupeul să afirme că este din nou victima unei campanii de ponegrire ca acum un an. Ca și când mai tare decât s-a ponegrit el singur, beat fiind la volan, poate să-l mai ponegrească cineva.
Și parcă văd cum o să-și facă ăștia anticipate, joi sau vineri, organizate cu 50 mln din buzunarul tă și al meu și o să se ducă lumea la vot și o să voteze nu mai contează pt cine și vom rata tot ce nici nu apucasem să avem. Pentru că așa s-a primit.

De ce-uri avem o tonă.
Scuză numai una, dar bună. Bun venit in Moldova – țara unde totul Așa s-a primit!

De când am venit la Jurnal, lumea știe, am anunțat printre reporteri lupta cu „nu mi s-a primit”. Dar asta e o luptă împotrivă gramaticii greșite. Cu mentalitatea națiunii, clădită pe o scuză de 2 bani, ce facem?

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply Cevas 26 februarie 2013 at 11:42

  Răspunsul e în ultima propoziţie din articol. Atât timp cât la putere ajung cei cu „mentalitate veche” în MD nu se va schimba nimic….şi n-are cum să fie altfel.
  Şi mai am eu un comentariu la „Mai avem noi, moldovenii, o scuză pentru toate”. Ajunge de numit lumea „proastă”, căci „noi, moldovenii” nu suntem proşti, vedem şi înţelegem multe şi la alegeri alegem da – pe cei ce ne reprezintă, dar din păcate la alegeri, în mare parte, ajung cei cu „mentalitate” şi lumea alege, numai că alegerea lumii nu e proastă ci determinată de vorba ceea – din cxzyt care pute să fie cel care pute ma puţin.

  • Reply Viki 26 februarie 2013 at 12:14

   suntem un popor pina la urma de mamaligari, n-avem rinza sa protestam, sa avem o reactie la toata batjocora din partea autoritatilor. miorlaim toti pe sub nas si cu asta basta!!!!

 • Reply Irina 26 februarie 2013 at 13:23

  Nata sint de-acord in mare masura , dar… ce se intimpla in primarie, cum i se taie aripile si i se pleaca capul lui Chirtoaca asta nu o cunoastem. Cei „Mari” au atitea pirghii ca chiar si Filat abia de mai face fata !
  O zi buna.

 • Reply plagiat rusinos 26 februarie 2013 at 17:36

  Seamănă a plagiat de la Viorel Mardare, numai că acolo în loc de „așa s-a primit” era scris mai bine „așa erau timpurile”.

 • Reply Stepan Arabadji 26 februarie 2013 at 22:49

  Te inteleg, te sustin, se va primi, eu sper.

 • Reply Aurelia 20 martie 2013 at 04:16

  La noi totdeauna asa se primeste si prin urmare asa si traim…….

 • Leave a Reply