EVENIMENTE

10 SECRETE DESPRE “MAI DULCE”

Eu sunt fix ca şi cizmarul fără cizme. Având acum un cap pătrat de atâtea griji, rugând pe fiecare să facă un share sau să pună un like, nu am apucat aici, pe blog să scriu nimic despre Târgul Deserturilor” Mai Dulce”. Dar am să evit o postare comercială tipică și vă voi împărtătși câteva secrete din bucătărie. Ca să știți, în calitate de vizitatori ai acestui blog, un pic mai mult decât cei care nu calcă pe aici.

Așadar, precum sper că ați auzit deja, duminică, 26 mai, începând cu ora 12.00, pe str. Corobceanu va avea loc un eveniment cu specific gastronomic care are ca și scop să promoveze patiseria de casă, cu rețete tradiționale, românești și internaționale. De asemenea avem și o cauză de binefacere, dar despre asta mai târziu.

1. SECRETUL NR.1: UNDE ESTE STRADA A.COROBCEANU?

Cu toate că este situată chiar în centru vechi al Chișinăului nostru, scump și drag câte o dată, multă lume nu știe unde este strada Corobceanu. Dar tu știi unde este strada Corobceanu? Păi află că e una dintre cele mai scurte străzi din Chișinău și are doar 400m. Își ia începutul de la Str. P.Movilă și e cuprinsă între str.31 august și bd.Ștefan cel Mare. Cândva începea de la Grădina Publică Ștefan cel Mare, , dar o dată cu edificarea complexului de clădiri ale Parlamentului, a devenit mult mai scurtă.

Poartă numele lui Anatol Corobceanu (19221976), un om de stat, animator al vieții intelectuale din Moldova, viceministru al culturii și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al Moldovei. Iată așa o stradă ne-am ales noi să ne găzduiască. Simbolică, numită în cinstea unui om care anima viața politică a țării. Strada e foarte puțin aglomerată, are câțiva copaci bătrâni și prietenoși cu umbra. Iar noi vom încerca să aducem în această stradă un strop de culoare și viață.

2. SECRETUL NR.2: MAI DULCE SAU DULCE MAI?

Când alegeam ziua şi denumirea evenimentului, ne-am chinuit o săptămână. Ba că e prea devreme, ba că e prea prea târziu. Ba că o legăm de ziua copiilor, ba că nu o legăm de ziua copiilor, că şi aşa sunt prea multe evenimente atunci şi o să se piardă frumuseţea noastră de târg. Sigură era doar denumirea Mai Dulce pentru că ne place luna mai, pentru că e frumoasă, parfumată şi colorată. Deci dacă am ales Mai Dulce, nu avea cum să fie pe 1 iunie, că nu mai avea sens jocul nostru de cuvinte. Aşa că după multe dezbateri şi aici am hotărât că rămâne data de 26 mai, cu toate că e o zi cu alte minim 2 evenimente despre care nu o să vă spun nimic, ca să veniţi doar la noi:) Dar şi aici, s-a găsit o minte mai altfel, o bună prietenă care va veni la târg cu deserturile sale şi care ne porecleşte târgul Dulce Mai.

3. SECRETUL NR.3: EXISTĂ DESERTURI TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI?

Există și foarte multe. După Târgul produselor de post, când mi-a venit ideea cu deserturile, ne-am așezat noi cu fetele și am cercertat subiectul. Dacă ați ști cât de bogată e lista de deserturi tradiționale românești. Fiți atenți aici și aveți grijă să nu vă lase gura apă: Dulceață, gemuri, magiun, compot, prune umplute cu nuci, mere coapte cu diverse umpluturi, babă: neagră și albă, învârtită cu diverse umpluturi, cozonac cu diverse umpluturi, plăcinte cu umpluturi sărate și dulci, covrigi: seci, și cu nuci, turte de casă, cornulețe cu diverse umpluturi, prăjiței, gogoși, clătite cu diverse umpluturi, brânzoaice, bezele, nuci umplute cu cremă, tarte cu fructe, colțunași cu diverse umpluturi, salam din biscuiti cu fructe uscate si nuci …..puțulici…și multe, multe, altele. Da, e adevărat, cremele și musurile fine nu ne caracterizează. Mai mult, pentru gastronomia românească, sunt tipice deserturile cu fructe de sezon sau conservate și aluatul. Că așa ne e specificul istoric, cultural și geografic al zonei în care locuim, Dar avem tradițiii culinare și în afară de faptul că ar fi bine să le cunoaștem, trebuie să ne învățăm să le scoatem în față și să ne mai și lăudăm cu ele. La târgul nostru am făcut loc pentru deserturi tradiționale,de casă, gătite de mame și bunici, dar și pentru cele binecunoscute din bucătării internaționale, gătite de bucătari cu experiență.

4. SECRETUL NR 4: CINE TE AȘTEAPTĂ CU SUFLETUL LA GURĂ LA TÂRG?

În afară de mamele noastre, ale fetelor de la JurnalTV, ni se alătură multe gospodine din Chișinău și nu doar. Eu am convins-o pe maică mea să vină cu plăcintele ei de firmă. Așa cum se gătesc ele la nord, la Lipnic. Ar fi păcat să nu o căutați pe Alexandra Albot ca să gustați din plăcintele sale cu brânză de oi și vaci și cu verdeață sau cu varză. De asemenea, căutați covrigii seci ai Vioricăi Nagacevschi sau cozonacul cu nuci și mac al mamei Tamarei Șchiopu. Fiecare va încerca să vă îndulcească cu ce știe ea mai bine să facă. Sunt tare mândră că am reușit să o conving să participe la eveniment pe marea gospodină Tatiana Popa, cea care a inițiat Muzeul Casa Părintească la Palanca. Tatiana va veni cu plante pentru ceai, crescute în grădina sa, cu lichior de mentă rece și din petale de trandafir – e cartea de vizită a casei. Și va mai veni cu alte bunătățuri pe care ar fi bine să nu le ratați. Vom avea deserturi raw food, diverse băuturi răcoritoare de vară și înghețată.

20130525-084503.jpgCu toate că lista participanților e deja închisă, încă mai vin la maidulce@jurnaltv.md mesaje de genul: mai aveti locuri la eveniment? mi-as dori sa particip…. Pentru cei mai insistenți încercăm să facem loc. Mai ales când insistă băieții-bucătari, cedăm incurabil. Deci vă aşteaptă vreo 3500 de porţii de diverse deserturi. Dar vom avea şi o duzină de handmaderi cu lucrările lor frumoase. Veţi mai putea găsi miere şi plante parfumate în ghiveci.

5. SECRETUL NR5: CU CE SE MĂNÂNCĂ CIREAȘA DE PE TORT?

Pentru cele mai reușite, gustoase, arătoase deserturi de la Târgul Mai Dulce vom oferi un trofeu: Cireașa de pe Tort. Un juriu format din 5 persoane va gusta din toate deserturile(sper să reziste) și vor da verdictul pentru cel mai gustos desert tradițional și internațional. Trofeul este creat de un meșter ceramist care a mai fost pe aici, la mine pe blog. Se numește Andrei Sclifos și l-am rugat să conceapă un trofeu. Secretul e că inițial trofeul “Cireașa de pe Tort ” în miniatură arăta așa:

Dar eu, fiind un om așa, mai răsfățat cu trofee și diplome, i-am sugerat lui Andrei că ar fi foarte binevenit ca trofeul nostru să fie nu doar frumos și să adune praful pe poliță, ci să fie și util. Într-un final, Andrei a conceput un platou pt tort. Care în stare crudă arată așa. Cum va arăta în final, veți vedea doar la Târg.


6. SECRETUL NR6: CE CAUTĂ LA TÂRG SACII DE FASOLE?

Confortul și plăcerea estetică a vizitatorilor evenimentului nostru, este prioritatea noastră. Nu, dacă spun așa , nu mă veți crede. Dacă însă vă voi spune că de o lună și jumătate trăim câțiva oameni, doar cu nevoia de a inventa tot felul de decorațiuni, distracții și ocupații care să-i ajute pe chișinăuieni să vadă un altfel de eveniment: frumos, colorat, relaxant, plăcut și distractiv, făcut cu mult bun gust…poate mă veți crede. De aceea, de când a fost conceput Mai Dulce, fiecare dintre noi pescuiește de peste tot pe unde ajunge, de la Amsterdam și până la Kiev, idei care merită implementate. “Sacii de fasole” sau bean bags pe care i-am ochit la Yardsale, ne vor fi oferiți de cei de la www.because.md ca să vă puteți hodini oasele la umbră, sorbind dintr-o limonadă sau gustând dintr-un cheescake. Apropo, acești saci sunt atât de vânzare cât și de dat în chirie pentru diverse evenimente. O idee frumoasă care merită dezvoltare. Important e să știți de unde îi puteți găsii: www.because.md

7. SECRETUL NR 7: CARE ATELIER E CEL MAI INTERESANT?

Dacă aș răspunde eu, ar fi să spun: toate, pe rând. Timp, de o zi, la Mai Dulce, puteți încerca, cel puțin, 9 activități. Cîteva dintre ele, sunt pur distractive. Unele sunt adevărate meserii. Meșteșuguri tradiționale pe care le practică zi de zi artiștii pe care i-am invitat. Îngerașii din paie îi puteți confecționa la atelierul de împletit fibre vegetale. Meșterul Eugenia Moldovanu vine tocmai de la Bălți ca să-și vândă lucrările, ce-i drept într-o cantitate limitată. Tot ea vă poate învăța cum să confecționați jucării eco din paie și pănuși.

20130525-014229.jpg

Andrei Sclifos cu mare drag vă va aștepta cu copiii la roata olarului, ca să încercați să învârtiți lutul sau să-l modelați cu mâinile. Andrei a pregătit o serie limitată de minunății din ceramică special pe tema dulce a târgului nostru.

20130523-162959.jpg

Cum să împachetaț frumos buchetele de flori și cadourile sau cum se împletesc cosițele, puteți învăța, dacă vreți, tot acolo de la florista Aurelia Malai și respectiv de la Emilian Crețu, care m-a sunat ieri să mă înbe dacă poate veni cu 2 pui de pudel, ca să le găsească un stăpân. Iar pentru cei mai ambițioși și răbdători vizitatori avem un atelier de împâslit sau felting – cel mai bun remediu antistres pe care l-am descoperit în ultima vreme.

20130525-084255.jpg



8. SECRETUL NR8: CRACALETZ SAU CRACA LET’S?

Prima dată când aceste ființe au început să apară pe bucăți de carton sau pe foile din redacție, nimeni nu știa care le va fi destinul. Acum, când am văzut Cracalet’sii lui Andrei trecuți de pe foi de hârie pe pânză, sunt mai mult ca sigură că încă veți mai auzi de ei. Deocamdată însă, tânarul artist Andrei Bolocan și-a scos 14 cracalet’si de vânzare și sper să rămână fără nici unul după târg.
Hai, Cracalet’s have fun, cumpărați un tablou și aduceți în biroul sau în casa voastră o bucățică de tristețe veselă născută în mintea unui artist, prezentator, interpret controversat pe nume Andrei Bolocan.

20130523-153630.jpg

9. SECRETUL NR 9 CU CE MAI DISTRĂM LUMEA LA TÂRG?

Avem o serie de concursuri cu premii minunate. Concursurile vor fi atât pentru cei care se mai simt în mintea copiilor, cât şi pentru cei mai mici, dar nu tare mici. Sponsorul nostru General, Tabăra Britanică de Instruire DecCamp va oferi nişte super dicţionare de limbă engleză şi tot felul de accesorii pentru vacanţă. Aşa că ar fi mare păcat să nu vă interesaţi ce tabere de vară cu studierea limbii engleze organizează aceştia pentru copii. Vara aceasta am fost invitată de ei să merg la Kiev ca să ţin un curs de media la DecCamp, pentru toţi copiii care visează să facă televiziune. Și voi merge. Pentru că nu am mai făcut asta pentru copii niciodată și pentru că am atâtea de transmis și pentru că ei, copiii, nu mă vor penaliza prea tare, dacă dau greș pe undeva. Pentru că noi, în primul rând, ne vom distra.

Cei de la Mimi au pregătit premiile pentru un foarte curios concurs de somelier. Avem o probă foarte distractivă la concursul cu premii de la Nefis. Iar dacă ideea de a participa la un concurs nu vă dă fiori, vă invit la o sesiune de zumba oferită de Artico chiar la început de eveniment.. Şi pe final, dacă vă înebunesc macacarons, cei de la Creme de la Creme, vă vor împlini pofta pe 1 an înainte.

10. SECRETUL NR 10 DAR CUM RĂMÂNE CU MUZICA?

După ce îşi vinde toate tablourile, Andrei Bolocan mai şi cântă. Apoi vine Adrian Ursu cu un program mai dulce. Tot la Târg veţi cunoaşte o nouă trupă pe nume Peeno. Cică sunt nişte băieţi talentaţi, iar cireşica de pe tort va fi Elena Carafizi.

Şi toate acestea pentru a ne distra, pentru a vă distra, pentru a promova patiseria tradiţională românească de casă, pentru a ne despărţi cât mai dulce de cea mai îndrăgită lună a mea din an. Şi pentru a aduna 8000 de lei ca să le dăm o mână de ajutor la 2 copii de internat care vara aceasta rămân şi fără internat. Iar visul lor cel mare e să facă o şcoală de bucătari. Şi noi am vrea să-i ajutăm.

Vă aştept să ne vedem, să ne pupăm, să ne îmbrăţişăm, să învăţăm să ne iubim tot ce-i al nostru, autentic şi tradiţional şi să ne fie bine.

Dumincă, 26, mai, ora 12.00, str. Corobceanu, 17, în fața Universității Populare

Comentarii

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply Tatiana 25 May 2013 at 17:59

    Salut, Nata!!!

    Ce bine imi pare ca dezmortiti atmosfera Chisinaului, dar si in general al tarii. Prin astfel de targuri eu cred, ca fiecare din noi va constientiza cit de important e sa recunoastem frumusetea ce ne inconjoara. E placut sa stiu ca imaginatia si inspiratia nu are sfarsit la JurnalTV!!! Sa reusiti sa “molipsiti” de frumos cit mai multa lume!!!

    Succes!!

  • Reply Milaia_Mia 27 May 2013 at 08:17

    Natalia, va multumesc din suflet pentru sarbatoare pe care ati organizat-o! Eu si copilul meu ne-am distrat de minune! Ideea cu beans bagsurile la umbra sub copac a fost super! Dupa o portie frumusica de bunataturi cel mic s-a oplosit pe un fotoliu cu un pahar enorm de limonada, ceea ce mi-a dat posibilitate sa cercetez in voie bijuteriile hand made de la Ginga, si ale altei fetitze, pe care cu parere de rau n-am reusit sa o memorizez (dar nu face, am cartea de vizita) si pe care sincer, daca as putea le-as lua pe toate odata. M-am ales cu o pereche de cercei ciresele nemaipomeniti! desi nu sunt mare amatoare de dulciuri, am ramas indragostita de produsele de la gastronom, cred ca asa se numea. Copilul meu a ramas indragostit de arta olaritului si desi nu se deosebeste prin rabdare, am stat la rind aproape o ora ca sa puna si el mina pe roata)) A si dormit cu vaza facuta de el. Am mai reusit sa vad cum preparati inghetzata de mango si multe multe alte chestii interesante. Am ramas placut uimita de amabilitatea fetelor de la universitate. Eu mi-am luat aparatul de fotografiat si ajungind la tirg, am realizat ca nu am flashul)) fetele ne-au tras de miina sa facem o poza si mi-au promis ca o vor posta pe facebook)))
    a trebuit sa plecam mai devreme pentru ca am vrut sa merg si la teatru pentru copii, si mi-a parut rau pentru ca a fost cel mai urit spectacol pe care l-am vazut vreodata, si imi parea foarte rau ca nu am ramas la concert. oricum, nu conteaza, astept cu nerabdare anul viitor si, desi imi dau seama prin cite forte nervi si nopti nedormite ati trecut, va zic sincer, a meritat! Un mare multumesc!! A, si stiu si eu deja unde e Corobceanu, inca o bila la conustinte despre Chisinau)))

  • Reply Catea 27 May 2013 at 11:58

    Am fost la Mai Dulce cu sotul si copilul a fost tare super , interesant, gustos , vesel , noi asteptam si la anul dar cui nu ia placut sa nu vina

  • Reply Rodika 27 May 2013 at 18:59

    Tareeeeeeeeeeee mult am vrut sa vin ,dar nimerisem intr-o situatie fors major ,si am fost nevoita sa ramin acasa,v-am admirat de la tv.
    VA ROOOOOOOOGGG sa fiti cu totii sanatoshi shi sa ne oferitizi aceasta fiesta si la anul viitor…
    Pupici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply lili 27 May 2013 at 22:19

    Si noua ne-a placut Mai dulce, doar ca a fost aglomerat. Poate pe viitor organizati
    evenimente de acest gen intr-un parc, de exemplu Parcul La Izvor, exista platoul acela mare, unde vine circul ambulant, apoi vizitatorii s-ar putea odihni pe bancile de pe alee sau pe iarba, la umbra.
    Astepatam urmatoarele targuri, ca pina acum pe toate le-am vizitat.
    Succes si nu renuntati la astfel de initiative.

  • Reply marianna 31 May 2013 at 11:22

    si eu am fost incantata de acest festival dar si sotul meu italian cu un prieten al sau tot italian. mi-a parut rau sa vad supararea pe chipul tau Nata, a doua zi dimineata la desteptarea unde ai vorbit si despre partea neplacuta a acestui eveniment, dar pe care crede-ma eu si familia mea nu am simtit-o. Sunt convinsa ca anul viitor ve-ti alege o locatie mai maricica fiindca dupa cum s-a vazut, Jurnal TV are foarte multi admiratori. Mai ales ca la noi lumea e dornica de asemenea evenimente sociale distractive, mai ales pentru copii. Va urez tot binele si aveti toata admiratia mea si a sotului meu pentru tot ce faceti!!!!!!!

  • Leave a Reply