De-ale mele

UN RĂMAS BUN KLUMEA

Postez un discurs pe care l-am scris pentru a mă adresa invitaţilor la un eveniment pe care l-am organizat recent pe malul lacului din s. Grebleşti, staţiunea Fisher Club. Am vrut să-i anunţ pe oamenii care-mi sunt dragi că fac parte din comunitatea mea, a oamenilor Klumea. Cea pe care am înfiinţat -o pentru a promova, descoperi, susţine şi încuraja nişte valori comune, extraordinare, autentice, care ne pot uni. Am vrut să-i responsabilizez probabil, să le atrag atenţia, să-i fac mai sensibili la tot ce e al nostru.

L-am scris discursul ca să nu-mi scape nimic, mai ales că aveam de gând să mă emoţionez. Oricum m-am emoţionat şi am scăpat rânduri. Nu e chiar atât de uşor să ţii un discurs.

“La moldoveni, atunci când un lucru este făcut cum trebuie, cu cap, cu suflet, calitativ, cu dedicaţie, cu gust, frumos, se spune că este făcut Klumea.

În Moldova noi ne-am cam dezobişnuit să vededem lucruri făcute Klumea.

Noi am uitat ce înseamna să ai drumuri Klumea, politicieni Klumea, medicină Klumea, poliţie Klumea. Ce înseamnă să ai legi Klumea, salarii Klumea sau….. căsnicii Klumea. Nu ştiu din ce motiv noi sărăcim de ceea ce este Klumea, dar ştiu cu siguranţă că absolut fiecare dintre voi işi dă bine seama ce ÎNSEAMNĂ Klumea. Şi pentru fiecare dintre noi acest Klumea e diferit. Nici nu e nevoie ca tot ce înseamna Klumea pentru mine să fie identic cu un Klumea al Angelei, Elenei sau a lui Alex. Fiecare dintre noi are o scară de valori, în care crede, pe care le respectă. Şi e foarte, foarte important ca fiecare dintre noi să depună un efort în plus, da, anume în plus, faţă de activitatea zilnică, pentru a susţine, promova şi înmulţi acest Klumea din viaţa sa. Eu încă nu ştiu de ce, dar buruienile şi glodul cel mai uşor se răspândesc.

Anii aceştia, fiind la Jurnal TV, am încercat să îmi exprim necesitatea de Klumea prin încurajare şi susţinere a tot ce este mai frumos şi mai bun în Moldova: Mai Dulce, Ia mania, Tirgul produselor de Post, Balul Brazilor de Crăciun, Bostaniada. Datorită sustinerii multor oameni, aceste proiecte au devenit realitate şi au dat o mare speranţă câtorva zeci sau poate sute de fermieri, artişti, meşteri populari, studenşi de la arte şi gospodine. Speranţa că ceea ce fac ei este frumos, dar mai ales util şi imporant pentru noi toţi este cea mai valoroasa performanta a acestor proiecte. Aş vrea să cred că aceste evenimente merita calificativul de Klumea şi că acesta a fost abia începutul. Iar cu ajutorul şi sustinerea celor cu care suntem pe aceeaşi lungime de undă, Klumea va continua să scoată în evidenţă, să sustină, să promoveze şi să înmulţească Klumea din Moldova: oameni, talente, artişti, valori.


Nu sunt un om al tradiţionalului, dar sunt un om care vrea să creadă în esenţă, în identitate şi în rădăcini, oriunde m-aş afla. Această esenţă a noastră: mămăligă, ie, lăutari, dansuri, tradiţii, vin bun trebuie sa devină branduri de Moldova. Tradiţiile culturale, gastromice şi meşteşugăreşti, spălate şi curăţate de kitch, pot forma ESENŢA NOASTRĂ.BASARABEANĂ. ROMÂNEASCĂ.

La această petrecere de rămas bun sunt extrem de bucuroasă că aţi găsit timp şi dorinţă să veniţi ca să faceţi cunostinţă cu o mică parte din ceea ce înseamnă pentru mine Klumea.

Casa de idei Imago a pus toate talentele în mişcare pentru ca al meu Klumea să aibă o faţă pe gustul meu. O identitate proaspătă, originală, dar cu elemente ale ornamentelor atât de dragi sfuletului meu.

Apa Om – o apa Klumea ne va stinge setea. Am vazut cu ochii mei cum izvorăşte aceasta de la 20 m adâncime de sub pâmânturile Moldovei şi am rămas extrem de impresionată de condiţiile moderne şi performante de extragere a apei Om, ca sa ajungă aceastape mesele noastre.

Am ales impreuna cu Lilia Dulgher câteva vinuri Klumea pentru voi. Gitana ne-a oferit cu generozitate astăzi bautura lui Bachus.

Asociaţia Culinarilor Catering Moldova, în frunte cu Elena Ciobanu, cu care colaborez de mai mulţi ani, s-a oferit să ne gătească bucate Klumea: cele mai mici sarmale din Moldova de la Galina Pălitu, cele mai deliciocase placinte de la Elena Creţu, iar cea ma buna mămăligă la ceaun, pe lemne ştiu sa o facă Roman Friptu şi Victor Stratu.

Gospodina Maria din s. Grebleşti a copt pentru noi pîine de casă Klumea , iar caşul de oi l-am adus de la Roşietici, de pe meleagurile unde s-a născut tatăl meu Ion, cei mai klumea tată din lume.

Dacă aveti răbdare veti gusta deserturi Klumea de la Bucătarul Diplomat Petru Scaleţchi.

Iar locul pe care l-am ales pentru aceastaă petrecere nu este unul întîmplător. Este un spaţiu pitoresc, frumos, liniştit, curat şi făcut cu mult bun gust, adică un loc Klumea şi se numeşte Fisher Club.

Cit despre program – este un fel de Best Of Moldova, în viziunea mea…o mini sarbatoare naţională, aşa cum o văd eu şi mă bucur mult că am prieteni ca voi, Klumea, pentru care pot să organizez această sarbatoare.

 

 

Dupa cum vedeţi avem şi decor frumos, muncit cu sufletul unei echipe de oameni dragi, care mi-au rămas mai mult decit colegi de la Jurnal TV. Oameni cu care poţi şi munţii să-i mişti din loc:Anastasia Condruc, Irina Galbura, Alex Gurdila, Ana Mardare şi autprul ideii designului: Cristina Cortac. Vă mulţumesc din suflet pentru ajutor.

Am făcut şi azi o listă de talente Klumea care mi se pare că merită mult mai multa atenţie şi iubire din partea noastră, a publicului. Merită susţinere şi încurajare. Acesti artisti se vor bucura astăzi de aplauzele voastre. Iar mâine s-ar putea să vă ceară o mână de ajutor. Sper să aveţi dorinţa să le-o oferiţi.

Îndemnul meu este să nu acceptaţi compromisuri în felul prin care vă faceţi meseria, vă iubiţi familia, vă iubiţi rădăcinele. Acceptaţi doar ceea ce e Klumea. Şi daţi-le şi altora acest exemplu.”

 

Comentarii

Previous Post Next Post

7 Comments

  • Reply Stepan Arabadji 23 August 2013 at 10:30

    Am invatat de la tine foarte multe..un exemplu de urmat, sunt mindru ca am avut ocazia sa vad, sa ascult , sa simp tot ce ai dorit sa transmiti de pe ecran. O sora, o sora pentru mine…mi va fi dor, sa stii..

    • Reply Daniela Taranu 23 August 2013 at 23:20

      Am inteles ca degraba parasiti Moldova. Va invitam la placintele cu branza si marar cand ajungeti, noi stam in LAVAL.
      Avem 2 fetite minunatie si multe jucarii.
      Dana-450-934-6917.

  • Reply Virginia 23 August 2013 at 22:20

    Ar fi pacat daca evenimentele pe care le-ai initiat in MD, nu ar avea continuare in urmatorii ani. Sper cineva sa-ti ridice drapelul :))
    Putere tie si celor dragi in Canada.

  • Reply Irina 24 August 2013 at 13:43

    Ne vor lipsi lucrurile Klumea organizate de tine Nata.
    Succese si cale buna in continuare.

  • Reply Rodica 28 August 2013 at 00:30

    Nata, am descoperit nu demult blogul tau. Am luat si pentru mine din el. Tu esti in colectia mea de femei curajoase si inteligente. Sa fii fericita acolo unde pleci! Ai ceva in comun cu interpreta italiana Giorgia sau poate deaceea ca si ea imi place.

    • Reply nataalbot 28 August 2013 at 05:07

      Iar eu sunt o mică fană a Giorgiei. Am descoperit-o la radio, pe autoban în Italia.

  • Reply alexiana 4 September 2013 at 14:08

    Foarta frumoasa petrecerea!

  • Leave a Reply