De-ale mele

RESTAURANT DAY À LA MOLDOVA

rest day finlanda

RESTAURANT DAY, FINLANDA, HELSINKI, MAI, 2014

Zilele acestea am aflat despre un proiect internațional culinaro-social care mi-a servit drept sursă de inspirație. Noi stăm și ne chinuim, căutând identitate națională și turiști cu lumânarea. Când lucrurile sunt atât de simple. Trebuie pur și simplu de încercat de solidarizat cu idei bune care se întâmplă în lumea întreagă. Și de promovat aceste evenimente cât mai mult. Proiecte de street art, de sărbători internațioanale, de social media. De solidarizat și de profitat de publicul numeros care susține aceste tendințe pentru a ne promova și propria identitate.

Ideea care m-a inspirat se numește Restaurant Day. Un proiect inițiat de o organizație non-profit din Finlanda care încurajează gurmanzii din întreaga lume să improvizeze pentru o zi  un restaurant într-un loc mai public, puțin previzibil. Alee, parc, hudiță, curtea casei…oriunde vrei să animezi un spațiu public și să te manifești gastronomic, ești încurajat să o  faci. Alegi-ți locul, decide conceptul și meniul, apoi înscrie-ți evenimentul pe acest site: http://www.maplantis.com/map?event-map=53d37cd003648c17ba381ef4&event-id=53e2f36fe4b0a74b11df4992 și pormovează-ți evenimentul pe unde poți.

 

rest day9

rest day7 islanda

RESTAURANT DAY, ISLANDA, REYKJAVIK, FEBRUARIE, 2014

rest day2 olanda

RESTAURANT DAY OLANDA, AMSTERDAM, NOIEMBRIE, 2013

rest day10 olanda

RESTAURANT DAY, OLANDA, AMSTERDAM, MAI, 2014

rest day polonia

RESTAURANT DAY. FINLANDA, HELSINKI, MAI, 2014

Nu contează în ce colț al lumii te afli. Contează doar faptul că ești un gourmand și vrei să ieși din tipare, improvizând un spațiu gastronomic de comunicare și împărtășind rețete favorite cu oameni cunoscuți și necunoscuți. Ideea este ca oamenii să mai lase calculatoarele și telefoanele. Să se întâlnească pe viu și să-și vorbească. Despre viață, copii, studii, job, proiecte, iubire…și toate astea însoțite de  senzații gustative plăcute.

rest day1

RESTAURANT DAY OLANDA, AMSTERDAM, MAI, 2014

rest day4

RESTAURANT DAY. FINLANDA, HELSINKI, NOIEMBRIE, 2011

Restaurant Day (click pe blog oficial) a fost inițiat în 2011 și în doar 3 ani a devenit un fenomen extrem de popular în întreaga lume. Acesta se desfășoară de 4 ori pe an: în februarie, în mai, în august și în noiembrie. Cel mai apropiat Restaurant Day este pe 17 august, 2014.

rest day5

RESTAURANT DAY. FINLANDA, HELSINKI, FEBRUARIE, 2012

rest day3

RESTAURANT DAY. FINLANDA, HELSINKI, NOIEMBRIE, 2011

rest day8 finlanda

ESTAURANT DAY. FINLANDA, HELSINKI, FEBRUARIE, 2014

AICI puteți vedea deja harta amplasării tuturor celor care pe 17 august se vor alătura la Restaurant Day. Observați că Europa este împânzită de evenimente?  Chiar și în Ukraina sunt înregistrați cîțiva participanți. În România și Moldova deocamdată nu figurează nici un eveniment. Cine știe, poate această postare va încuraja pe cineva să se alăture acestei inițiative.

Restaurant Day

Așa cum în timpul sărbătorilor naționale ale Moldovei din august eu nu mă voi afla în Canada, m-am gândit că ar fi o idee bună să facem o combinație de concepte: Restaurant Day la Montreal și sărbătorile noastre naționale, iar ca tematică a acestui Restaurant Day să fie chiar bucătăria Moldovei.  Zis și făcut. Am creat o machetă grafică a tricolorului nostru gastronomic.Am vorbit cu fetele de la Koolture Tricolore și am hotărât că facem, gătim, ne chinuim și organizăm  o sărbătoare națională  la mine în curte. Mi-am vrăjit vecinul, ne instalăm 2 boxe, punem muzică, dansăm, cântăm, facem o tombolă în care punem la bătăie 5 ii pentru femei oferite cu mare generozite de Biroul pentru Relații cu Diasporă. Iar banii adunați de pe urma tombolei vor fi utilizați pentru organizarea Bostaniadei de Canada prin septembrie. Participanții trebuie să-și bată capul cum să ajungă la adresa indicată, să își parcheze mașina așa ca să fie bine și pentru alții. Evenimentul are un timp limitat. Intrarea este gratuită. Doar mâncarea este de vânzare. Iar alcoolul fiecare și-l aduce după propriul plac.

Lista gospodinelor care gătesc este încă deschisă. Așa că dacă va aflați în zona Montreal, măcar un pic vă este dor de casă, aveți o rețetă de la mama, bună de tot, contactați-ne și vă luăm cu mare drag în echipa noastră de bucătari de hrană pentru suflet. Aici puteți vedea primele informații despre Restaurant Day à la Moldova. 

LINK PENTRU EVENIMENTUL KOLTURE TRICOLORE: https://www.facebook.com/events/568089873295486/

LINK PENTRU TOATE EVENIMENTELE DE LA MONTREAL: https://www.facebook.com/events/321774627998496/?ref=br_tf

LINK PENTRU INFORMAȚII GENERALE DESPRE RESTAURANT DAY: http://www.restaurantday.org/en/info/

LINK PENTRU BLOG: http://blog.restaurantday.org/

PENTRU ALTE ÎNTREBĂRI CONTATAȚI-NE: KOOLTURETRICOLORE@GMAIL.COM

TRANSLATION:

Recently, I´ve stumbled upon an international socio-culinary project that instantly inspired me to take action and organize something similar in Montreal. Being such a food lover, I just couldn´t pass by this amazing idea, Restaurant Day – a project initiated by a Finish non-profit organization which encourages worldwide foodies to improvise a restaurant in a public place, for just 1 day. First  Restaurant Day (click oficial blog) took place in 2011, and in just 3 years it became an extremely popular event. It takes place 4 times a year: February, May, August and November.

As the closest Restaurant Day is on August 17th, 2014, and once August is the month when my home country, Moldova, celebrates many national holidays, I thought it would be just perfect to organize a Restaurant Day at Montreal, where together with the our team Koolture Tricolore we´d show – off our tasty Moldovan Cuisine and our beautiful traditions. The event will take place at my back yard, where we´ll have good music and  a raffle with 5 Ia (Romanian Blouses) – kindly offered by the Bureau for Diaspora Relations, as a prize. With the raffle money we plan to organize, Bostaniada – the Pumpkin Festival, somewhere near September. At our Restaurant Day you don´t have to pay the entrance fee. You need cash  for the delicious food, and, of course, don´t forget to bring along your favorite beverage(s).

 For further detailed info on our Restaurant Day à la Moldova see the links below:

LINK FOR KOLTURE TRICOLORE EVENT: https://www.facebook.com/events/568089873295486/

LINK FOR ALL MONTREAL EVENTS: https://www.facebook.com/events/321774627998496/?ref=br_tf

LINK FOR GENERAL INFO ON RESTAURANT DAY: http://www.restaurantday.org/en/info/

LINK FOR THE OFFICIAL BLOG: http://blog.restaurantday.org/

FOR ADDITIONAL QUERIES CONTACT US ON: KOOLTURETRICOLORE@GMAIL.COM

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Lidia 9 August 2014 at 08:33

    sau, de ex, asa o poza de la restaurant day din Helsinki 🙂
    https://www.facebook.com/project4romania/photos/pb.602663779791826.-2207520000.1407590960./721170987941104/?type=3&theater

  • Leave a Reply