EVENIMENTE

LA PLĂCINTE, CU MERE DE MOLDOVA, ÎNAINTE!

Zilele acestea Celine Dion a anunțat că își suspendă activitatea pentru a se dedica totalmente copiilor și  soțului său, bolnav de cancer. Imediat a  și apărut o știre cu calcule estimative ale impactului economic pe care îl va avea  această pauză asupra economiei Canadei și SUA. Peste 2000 de locuri de muncă, companii aeriene, hoteluri, restaurante, magazine de haine, restaurante, bilete de avion care depind direct de concertele organizate de Dion. Este vorba de milioane de dolari care nu vor mai rula, din cauza acestei pauze.

2014_04_12-natabook-543_2

Fac această introducere epică pentru a vă atrage atenția că suspendarea exportului de produse agricole din Moldova către Rusia este un eveniment cu un impact foarte mare și dureros. Mai ales pentru o țară atât de mică și dependentă cum este Moldova. De aceea, intenția autorităților de a lua măsuri urgente pentru a diminua impactul este nemaipomenită. Chiar și premierul Leancă o să gătească o plăcintă mare cu mere pentru a încuraja producătorii autohtoni.

Bineînțeles că ideile bune nu sunt ale jucătorilor principali din politica noastră. Mai cu seamă ele vin de la niște consilieri buni, a căror nume noi probabil că nu le vom afla niciodată. Acum însă, este pusă în joc nu cariera politică a unui grup de oameni, ci situația generală întregii țări. De aceea fără implicarea și solidarizarea oamenilor simpli, măsurile autorităților vor rămâne doar la nivel de oleacă de PR electoral. Noi nu suntem Celin Dion și nici nu reprezentăm vreo boală gravă care implică sacrificii. Noi suntem o țară cât o palmă și vreo 4 mln de oameni, care, indiferent unde s-am afla, pot oferi un pic de implicare. Fiecare cum îl duce capul, chiar, nu contează, cum îi place și în ce este bun. Făcând asta, impactul acestui embargou va zgâria mai puțin dureros pielea fină a unei Moldove independente. Deși, pe cine amăgim noi? Care Moldovă independentă?  Ca să fie independentă țara trebuie să fie capabilă să se descurce pe cont propriu. Și asta, în mare măsură, depinde de oameni și implicarea lor.

Eu, de exemplu, o să gătesc  plăcinte cu MERE DIN MOLDOVA  la atelierul Lo Chef din Chișinău.  Pe 29 august mă ofer să transmit această tradiție a familie mele mai departe. Știu că fiecare aveți tradițiile voastre, eu o voi transmite pe a mea. Contribuția voastră va merge spre susținerea unui proiect social, despre care deocamdată nu vă pot da detalii. Dar promit să raportez foarte curând.

Iar vinul pentru cele mai bune plăcinte cu mere de Moldova este GITANA. Cine vine, pleacă cu o sticlă de vin la pachet cu rețeta plăcintelor.

Mai multe informații găsiți aici. http://pentruea.md/article/nata-albot-va-gati-placinte-cu-mere-la-chisinau-in-sustinerea-producatorului-autohton-7132.html

Nata final ok

Apropos, pentru cei interesați, plăcintele mamei mele sunt exact ca cele din clipul de mai jos, pe care nu le mai găsești nicăieri în Europa. Da fix, în fix, numai că la noi în familie cineva le-a numit ceburechi, iar Varvara Buzilă, de la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală le-a numit opincuțe.

Comentarii

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Vladimir 20 August 2014 at 04:42

    Nu este nimic mai gustos decît plăcinte

  • Reply Doina 25 August 2014 at 03:50

    Dar la mine in familie se numesc “prajitsele” de la faptul ca sunt prajite pe tigae, nu coapte in cuptor. O bunatate care se topeste ibn gura indiferent de umplutura (brinza, cartofi, varza, visine). Cu mere inca nu am gustat!!!
    P.S. Bunica mea (are 85 ani!) gatea cite 2-3 coloane de prajitsele cand aveam lucratori la camp. Si, Vai, cat de gustoase erau cu compot de visine!!!

  • Leave a Reply