EVENIMENTE

AJUTĂ BRAZII SĂ AJUNGĂ LA MUZEU

În 2011, pe când eram la Jurnal, am pornit o campanie de Crăciun. Se numea Moș Crăciun Există, Moș Crăciun ești TU. Fiecare dintre prezentatori trebuia să își asume o faptă bună și prin ea să dea exemplu telespectatorilor, pentru a-i convinge că în fiecare dintre noi poate fi un făcător de bine.

Știind ce vor alege colegii mei, în mare parte copii și familii vulnerabile, m-am gândit să abordez altfel această binefacere de Crăciun. Și am chemat toată lumea să creeze brazi de Crăciun, apoi brazii au fost aduși la Moldeco și acolo târguiți. Am adunat nu foarte mult, dar a fost frumos. La 2000 de lei am adăugat un coș cu produse și am mers în vizită la Glebus Sainciuc. Când am intrat în curte, doar un cățel se auzea hămăind. Am intrat în casă, iar artistul și nevasta sa, pictorița Valentina Rusu -Ciobanu, dormeau ca niște copii, adânc și cuminți.

DSC_6150

BRADUL LUI GHENADIE POPESCU – CĂȘTIGĂTOR BBC 2011

Fără să-i trezesc, am lăsat coșul,  și un bilețel semnat ”Moș Crăciun”. Peste câteva ore Dul Sainciuc m-a sunat, găsind de undeva telefonul meu. Era vădit emoționat și mă tot ruga să vin pe la el să-mi picteze portretul. I-am zis că o să vin neapărat. Să treacă sărbătorile. Sărbătorile au trecut. El m-a mai sunat o dată și apoi nu a mai sunat și nici eu nu a mai trecut pe la Dumnealui. Iar în scurt timp și-a desfăcut ariile și a zburta la Doamne Doamne, lâsându-mă cu un gust amar al unui noroc scăpat.

În 2012, am hotărât să transform Balul Brazilor într-un concurs studențesc și am mers la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.  Studenții au creat brazi, au fost premiați financiar cei mai frumoși brazi, iar pe banii adunați din licitația lor am cumpărat o sumedenie de obiecte necesare: calculatoare, surfelatoare, mașini de cusut, oglindă, fier de călcat și altele. A fost un an și un Bal bun și fructuos. Mai ales ținând cont de faptul în ce paragină se află Academia de Arte – locul unde se nasc viitorii artiști ai țării. Voi ați fost vreo dată pe acolo, în sediul de pe 31 august ? Să mergeți, să vedeți. Poate veți simți și voi amărăciunea pe care am simțit-o eu văzând pereți jerpeliți, mobilier vechi cât lumea, întuneric, lipsă de calculatoare, firesc lipsă de tehnologii noi. Mai pe scurt un spațiu estetic numai bun de educat în el viitorii artiștii, care, după mine, trebuie să fie întotdeauna cu un pas înaintea maselor.

IMG_7308

BRADUL CÂȘTIGĂTOR  BBC EDIȚIA 2012

În 2013, brazii studenților s-au transformat într-o expoziție la Muzeul Național de Artă. Timp de 2 săptpămâni mame cu copii, grupe de la grădinițe și de la școli au vizitat Muzeul Național de Artă al Moldovei. În al doilea rând,  în concursul nostru aa intrat studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova. Datorită lor am simțit deja un adevărat spirit de competiție  între brazi. De data aceasta și premiile pentru cei mai frumoși brazi au fost mai greu decise. Pe banii adunați de pe urma acestei ediții am cumpărat pentru UTM 4 planșete grafice WACOM. E vorba de niște tablete cu un pix special, care îți permit să desenezi cu el pe ecran, iar apoi imaginea îndată este transferată pe computer și prelucrată mai departe. Cei mai mari artiști grafici și fotografi din lume lucrează azi cu planșetele WACOM. M-am bucurat mult să aflu că la UTM au fost inițiați în utilizarea acestor planșete atât profesorii, cât și elevii. Ba chiar se preconiza să fie creată o nouă disciplină de studii, dar cu 4 planșete nu putea fi completată o grupă. Așa că cei de la UTM mi-au spus: Hai să mai facem un Bal, să ne mai câștigăm niște bani de alte planșete.

Cei de la ATMAP și-au luat din banii de anul trecut rechizite, stofe, ațe pentru procesul de creație. Dar anul acesta și-ar fi dorit să achiziționeze o roată olărească. Mai pe scurt, la cât de modest sunt dotate instituțiile noastre de învățământ, orice este binevenit: vopsea, cuie, calculatoare. 

1518814_645139698866366_70419914_n

BRADUL CĂȘTIGĂTOR  BBC EDIȚIA  2013

De această ediție a BBC am început să ne ocupăm încă din vară. Am trimis oferte, am tot discutat cu lumea.Fiind o asociație obșească K Lumea poate realiza proiecte din granturi, donații sau  sponsorizări, deci nu este subisidiată în nici un fel de programe de stat, care i-ar permite în continuu doar să creeze, fără să-și bată capul pe ce bani să facă toate acestea.  Ar fi fost ideal, ca organizații din Moldova,  precum este a noastră, care se ocupă de proiecte sociale de cultură, să fie automat susținute din taxele companiilor comerciale din Moldova. Dar acest e doar un vis. Deocamdată soarta proiectelor noastre depinde în totalitate de bugetele pe care reușim să le obținem de la sponsori, scriind proiecte sau bătând pe la uși de companii locale. Iar cartea noastră de vizită nu este una pe hârtie, ci sunt evenimentele noastre deja realizate.




Și de data aceasta ne susține Incasso Moldova, un prieten mai vechi pe nume Veaceslav Mârza, care ne sponsorizează pentru că îi este simpatic Balul Brazilor. Și de data aceasta ne susține Student Travel și Ion Covring, un alt sprijin oferit pe bază de prietenie.  Din fericire, de data aceasta ne susține și Ministerul Culturii. Iar Dna Monica Babuc, chiar având o agendă super plină acum, așa și mi-a scris: Știi bine, când vine vorba de tineri eu tot timpul voi susține. Balul Brazilor niciodată nu a fost un proiect la care sponsorii să facă coadă. Este  un eveniment de binefacere. Dar binefacerea de dragul artei, educației sau a culturii în Moldova încă nu este foarte actuală. Iată de ce, ne-am pomenit la cea de-a 4 ediție să nu avem suficiente resurse pentru a continua această tradiție.

Așadar, noi avem o mică bază financiară, dar insuficientă. Și atunci, în pofida tuturor rezervelor și fricilor de a nu fi înțeleși corect,  am zis hai să apelăm la oameni. Ei nu vor dona mulți bani, dar pot fi mulți donatori, dacă am reușit până acum să-i convingem să aibă încredere în noi. Și atunci am făcut ceea ce face azi toată lumea modernă, plină de idei, dar fără bani. Am inițiat proiectul pe o platformă de colectare de fonduri și am setat să ne atingem obiectivul în 30 de zile. Exact până când ar trebui să înceapă expoziția Brazilor de Crăciun.

Vă invit să intrați pe acest link  AJUTĂ BRAZII SĂ AJUNGĂ LA MUZEU. Faceți o donație pentru acest proiect  cu cardul vostru bancar . Suma poate fi oricare. Pentru voi poate fi o sumă nesemnificativă, pentru noi, adunată la alte donații pot scoate proiectul din impas. Noi ținem la acest copil și vrem ca el să crească mare.

Vă mulțumesc anticipat. Promit să vă țin la curent cu toate noutățile.

 

 

Comentarii

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply olesea 5 November 2014 at 09:46

    Esti formidabila, ajutorul nostru vine in curind!!! Sustinem BBC.

  • Reply Rodion 6 November 2014 at 07:49

    Brad din mamaligă – foate original

    • Reply veronica 11 November 2014 at 15:17

      sa mai fost si fripturica sub brad..mmmm..asa anul nou as intimpina si eu..si ornamentat cu nicte brinzica))))

    Leave a Reply