De-ale mele

CUM CRESC BRAZII ÎN MOLDOVA?

1

Am pornit Balul Brazilor de Crăciun prin 2011. Și mi-am dorit foarte mult să continuie mulți ani, oricât de greu ar fi. Anul acesta a fost cel mai greu. Alegeri, sărăcie, alte priorități. Pe lângă asta, ceea ce am ales să susținem prin acest proiect încă foarte mulți ani nu va fi actual în Moldova. Cred însă că tinerii, arta, educația, cultura, creativitatea, ingeniozitatea fac parte din ceea ce transforma o țară obișnuită în una frumoasă. Și eu chiar îmi doresc ca Moldova să fie o țară mai frumoasă. Mai frumoasă decât este acum. Pentru asta oamenii trebuie să-și lărgească orizonturile, să fie mereu provocați să creeze, să fie stimulați, să primească  mereu motive ca să nu trândăvească.

De azi și până pe 22 decembrie vă invit să mergeți la Muzeul Național de Artă al Moldovei, la Expoziția Brazilor de Crăciun, unde peste 60 de brazi vă așteaptă să-i adrmirați. Aceștia au fost creați de studenții de la AMTAP, UTM și câțiva studenți de la Univesitatea I. Creangă și ULIM.

Pentru ca acest eveniment să se întâmple, a trebuit vreo 4 luni de zile să nu mă scol din fața computerului. Cred că am și pus pe mine vreo 4 kile. La fel se dedica cu trup și suflet Viorica Nagacevschi peste ocean. Iar datorită internetului aveam impresia că nu ne desparte nici o distanță. Și am reușit. Nu singuri, ci împreună. Și pentru că azi inaugurăm expoziția vreau neapărat să știți ce înseamnă, de fapt, acest împreună.

În primul rând, le-am cerut suport celor de la Incasso și Student Travel, care au promis anul trecut că vor susține Brazii, ori de câte ori va fi nevoie. Se întâmplă  să ne fie alături deja al doilea an. Pentru asta le Mulțumesc. Fără ajutorul promis de ei aș avea mai puține motive să o iau de la capăt în fiecare an. Apoi am trimis proiectul Dnei Ministru al Culturi Monica Babuc. Era în pragul campaniei electorale. Cu toate acestea, a găsit timp să răspundă la solicitarea noastră. Așa că anul acesta Balul Brazilor,  pentru prima dată, este luat în seamă de o instituție de stat. Asta mă bucură mult. Noi, în sfârșit, avem un Ministru al Culturii, după atâția ani de fotoliu ocupat de diletanți.

Cei de la Casa Imago, fără a ezita, s-au apucat de treabă, asigurându-ne că de dragul proiectelor K Lumea oricând vor fi gata să-și dedice timpul și creativitatea. Era nevoie ca la această a IV ediție să fie reinventat vizualul. Și l-au reinventat.

locals_events

Cu echipa de la  AQA Logistics and Consulting am colaborat până acum la 3 evenimente. Și de data aceasta au spus că se alătură. Nu știum ce ne-am face fără ajutorul lor calificat. La fel și cei de la Youbesc.

Apoi toate s-au oprit. Studenții trebuiau să fie puși la treabă, iar noi nu reușeam nicidecum să adunăm bugetul necesar pentru eveniment. Pesimismul, ușor-ușor, începea să-și facă loc printre planurile noastre. Atunci am zis, fie ce-o fi, las la o parte disconfortul de a ne expune dificultățile financiare în fața publiculu, și am pornit o campanie de colectare de fonduri pe indiegogo.

Primele zile erau dificile. Atunci am început să realizez că să ai 25 de mii de oameni care te urămăresc pe FB, deci care s-ar presupune că te cred simpatică. nu înseamnă să-i poți și convinge să te susțină când este nevoie. Banii se adunau greu. Trebuia zilnic, timp de o lună, să dedic timp și efort pentru a menține campania. Apoi m-am obișnuit. Pur și simplu mi-am spus, că scopul scuză mijloacele. Așa am ajuns să mă adresez familiei Mânzat, gest pe care mulți l-au considerat extravagant, obraznic sau nesimțit. Vreți să știți ce cred eu despre ce cred acești mulți? Nu, nu cred că vreți. Cât unii au dat aprecieri acestei fapte, Familia Mânzat s-a manifestat și a donat o sumă subtanțială pentru brazi, motiv pentru care le mulțumesc încă o dată. Și fie ca toți oamenii cu bani din Moldova să își aleagă un domeniu vulnerabil și să-l susțină. Cu siguranță lucrurile în țară s-ar ameliora.

Pe lângă faptul că am ajuns să enervez pe toată lumea cu această campanie de colectare de fonduri, am reușit un alt lucru foarte important. Să atrag atenția asupra studenților, instituțiilor de învățământ, situației precare în care se află ele. Nu exagerez, mergeți să vedeți cum stau lucrurile acolo.

Campania  de colectare de fonduri de pe indiegogo ne-a ajutat mai ușor să ne găsim noi parteneri printre  companiile private. Contribuția substanțială a venit din partea Unibank. Înțelegând că avem toate șasele să obținem un buget, chiar mai mare decât avem nevoie, le-am propus celor de la Unibank ceva în plus pe lângă sponsorizarea Balului Brazilor. Și au acceptat cu drag. Lucru pentru care le sunt recunoscătoare eu, dar sper că și locuitorii Chișinăului. Azi, pe lângă Muzeul-gazdă al Brazilor, va începe să lumineze o instalație urbană. Un brad-felinar, cu capul în nori, al cărui autor este arthitectul și designerul Mihai Stamati. Să mergeți și să faceți poze pe lângă el. Arată foarte draguț.

bradul

O altă supriză, susținută de Unibank, sper să o putem oferi pe 24 decembrie, chiar de Crăciun. Sper doar destinul acestei suprize, care depinde direct de câteva instituții de stat, să nu fie curmat azi din cauza lipsei de interes sau dorință de a colabora  cu societatea civilă. Țineți-ne azi pumnii. Urmează să apărăm proiectul, apoi vă dăm  detalii.

Printre cei care ne-au mai contactat, arântându-se interesați de brazi, a fost Centrul de Guvernare Electronică, care a propus să achite rechizitele pentru 2 brazi cu elemente digitale, electronice, așa încât apoi să liciteze acești brazi la evenimentul de încheiere.

Salonul de decorațiuni Nera, Restaurantul Trattoria della Nona au propus fiecare o serie de servicii. Iar Centrul de Limbi Europene Oratorica ne-au contactat, propunând să acopere parțial câteva dintre premiile studenților.

Așa cum internetul acum face ravagii în media, am apelat și de data aceasta la suportul celor mai bune portaluri din Moldova: unimedia.md, pentruea.md, diez.md, unica.md și locals. Am o bucurie nespusă să vă anunț că anul acesta Balul Brazilor de Crăciun va fi difuzat în direct pe Privesc.eu, așa că cei din afara țării vor putea să mai tragă cu ochiul peste beau mondul chișinăuian în acțiune de binefacere.

Între timp, campania de pe Indiegogo se apropia de final. Dacă nu adunam suma necesară, urma să pierdem 9 % din banii deja adunați. Am făcut un ultim salt, am început să tachinez la greu lumea de pe FB  și în final am reușit. Am primit susținere de la 118 contribuitori, din Moldova, Canada, SUA, Romania, Germania, Olanda, Franța, Irlanda, Suedia, Elveția, Italia, Marea Britanie, Belgia, Bosnia și Herzegovina, Polonia, Estonia, Rusia ba chiar și Kyrgyztan. Emoția pe care o trăiești atunci când ai ajuns la mal, deși părea că nu mai reușești, este una de nedescris. 

Tot ce vă pot recomanda e ca atunci când aveți un proiect și nu știți de unde să găsiți finanțare, să nu vă descurajați. Formulați-l, motivați-l, fiți inventivi și convingeți lumea să vă susțină.

Între timp, când terminasem deja campania de pe indiegogo, ne-a venit o veste extraordinară. Cei care ne-au susținut la Festivalul Ia Mania, Biroul Elvețian pentru Cooperare și Dezvoltare s-au arătat interesați să sprijine și ei proiectul nostru. Bineînțeles că răspunsul venind abia acum și sprijinul va veni mult mai târziu. Dar nu vă îngrijorați. Pentru câte proiecte avem pregătite pentru anul 2015, nici un suport  financiar nu va fi în plus. Asta doar ne va scuti să depindem atât de mult de sponsori.

DSC06859

De azi, datorită efortului comun al tuturor celor menționați mai sus, la Muzeul de arte vă așteaptă o Expoziție cu peste 60 de brazi  studențești. Puteți merge să-i admirați, să-i votați și chiar să-i licitați silențios. Firesc, veți vedea multe lucrări mai slabe, iar unele chiar foarte interesante. De dragul și a unora și a altora e nevoie de concursuri. Pentru a depista talentul.Creativitatea  umană e un tărâm de poveste. Creativitatea tinerilor este un mușchi care trebuie antrenat. Așa încât cei slabi să înțeleagă ce e mai bine pentru ei, iar cei puternici, dar săraci, să simtă un umăr care îi susține, pentru că ei asta merită.

DSC06867

Dacă reușim anul acesta să adunăm suficienți bani, vom avea grijă că AMTAP să poată avea o nouă roată olărească și poate o bucățică de reparație, iar UTM să mai primească câteva planșete WACOM.

Nu în ultimul rând , de data aceasta vom oferi nu 3 trofee, ci 9. Locul 1, 2,3 , titlul ”Ales de public” și 5 premii pentru viziuni neordinare.  Cu unele din premii, studenții vor putea chiar să-și achite  studiile.

Mulțumesc, încă o dată, tuturor pentru că faceți posibilă această ediție a Brazilor de Crăciun.

Vă așteptăm cu drag la Muzeul Național de Artă al Moldovei – gazda noastră din ultimii 3 ani.

Comentarii

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply olesea 11 December 2014 at 09:45

    Superb!

  • Reply Carolina 11 December 2014 at 19:04

    Foarte Frumos ! Bravo

  • Reply Ion 15 December 2014 at 09:47

    Designuri sunt interesante

  • Leave a Reply