De-ale mele

DESPRE OLANDA ÎN 10 POZE

Când am eliberat telefonul de fotografiile făcute în această vacanță din Olanda, am numărat vreo 200 de imagini. Dar pentru a încheia aici pe blog cu aventura olandeză 2015,  m-am oprit doar la 10 clipe. Mi-a fost greu să aleg, atât de tare îmi părea rău că nu veți vedea o sumedenie de imagini spectaculoase și cu povești în spate.

1.Ei sunt cei din cauza cărora am avut această vacanță de vis în Olanda. Și datorită lor am înțeles că nimic din ce fac eu nu este fără rost. Ne-am cunoscut printr-o comunicare virtuală. Dorina mi-a scris cu intenția de a se alătura cu echipa de moldoveni din Olanda la proiectul cu 1000 de MĂRȚIȘOARE, pornit de echipa noastră  Koolture Tricolore la Montreal. Deci putem spune că ne-a unit Mărțișorul. Dorina împreună cu Alex vor deschide în câteva zile  la Maastricht mica lor afacere, un local care vă găti cele mai gustoase burghere din oraș. Ador știrile din care aflu că moldovenii, care din diverse motive locuiesc departe de casă, își deshid afacerile lor în străinătate. Hai pur și simplu să ne bucurăm și pentru acești oameni și pentru curajul lor.  Fie ca totul să le meargă brici.

DORINA BALTAG ȘI ALEX BIVOL, PATRONII ”HAMBURGERIA” DIN MAASTRICHT

2. După vizitarea Drielandenpunt, locul în care Olanda, Germania și Belgia se întâlnesc într-un punct comun, am fost răsplătită cu cea mai bună înghețată artizanală din lume, peste care a fost turnată o tonă de căpșuni proaspete și dulceață de vișine.

DRIELANDENPUNT, OLANDA

3. O vizită în sudul Olandei, la Marea Nordului, este unul dintre acele momentele fascinante pe care le aștept de fiecare dată când am ocazia să revin în Olanda. Imaginați-vă,  vânt rece și apă glacială, pe fonul dunelor și a copiilor blonzi, cârlionțați,  cu muci la nas și zburdând desculț prin nisip. Acolo, o vacanță în Antalya ți se pare atât de plicticoasă. Exact în acest loc din poză se află una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Delta Works este o instalația inginerească pe care au inventat-o olandezii că să-și protejeze teritoriul de riscul unor inundații venite dinspre mare. Prin 53 au fost inundate circa 200 mii hectare de pământ și au murit peste 2000 de oameni. Atunci olandezii au decis că ar fi o prostie să spere că asta nu se va mai întâmpla și au construit niște porți imense care opresc fluxul excesiv de apă din mare spre pâmânt.

DELTA WORKS, SUDUL OLANDEI

4. Contrastul dintre frigul mării și flacăra acestor câmpii de lalele te face să iubești și mai mult această țară. Dacă vă puteți aminti aroma unei lalele, atunci nu vă va fi greu să vă imaginați cum miroase aerul de-asupra unui întreg câmp de lalele.

5. Dar voi ați putea să vedeți atâta culoare în jur și să nu vreți să faceți 100 de poze?

6. O altă minune a lumii, a fost  dată în exploatare în Octombrie, 2014 , la Rotterdam. Citisem despre asta atunci destul de mult și m-a fascinat proiectul, dar nu aș fi crezut că la distanță de câteva luni voi ajunge să o și văd minunea cu ochii mei.  Se numește Markthal: o piață modernă cu restaurante, buticuri frumos amenajate, o parcare subterană pentru 1200 mașini și 228 de apartamente  instalate în pereți și cupolă. Pictura cu care este decorat acoperișul interior este semnată de Arno Coenen și a fost selectată în baza unui concurs. Lucrarea este considerată cea mai mare operă de artă din lume

MARKTHAL, ROTTERDAM

 

7. Așa cum fiecare popor are ceva cu care se laudă tare, așa olandezii au peștele lor tradițional – heringul.  Nu știu cum să vă explic cât de bun e la gust. Pur și simplu nu uitați, când ajungeți în Olanda, să gustați heringul proaspăt la piață. Aprilie-mai este tocmai sezonul heringului în Olanda.

8. Rotterdam este un oraș fascinant. Aproape completamente distrus în timpul războiului, acesta a reușit să salveze ce a mai rămas din arhitectura veche și pentru asta nu am decât să mă bucur pentru Rotterdam și oamenii săi grijulii. Dar explozia de arhitectură îți lasă impresia că Rotterdam, în realitate este un platou de producție pentru un film cu extratereștri. Viziunile neordinare par să se fi îmbibat în mirosul acestui oraș. Chiar și un simplu bloc electric nu te lasă să treci pe lângă el fără să-l observi.

9. Acesta este Viorel Roșcovan, declarat timp de 2 ani de către studenții de la Universitatea Erasmus drept cel mai bun profesor al anului. Poza este făcută în campusul universității, pe care o vedeți în background. Mie îmi amintește, ca și construcție, de hotelul Cosmos din Chișinău. Cum ar fi dacă hotelul Cosmos ar fi transformat în cea mai de prestigiu universitatea din Europa? Nișicum. Așa ceva nu se va întâmpla niciodată.

VIOREL ROȘCOVAN, UNIVERSITATEA ERASMUS

 

10. Un alt simbol național al Olandei, morile. Când le vezi ai impresia că tranzitezi o poveste.  Ciudată senzație să observi aceste mori și pe fonul lor morile de vânt moderne, cu elice gigantice, cu care Olanda și-a împânzit teritoriul pentru a profită de vânturile sale și pentru a produce energie eoliană.

Olanda este o țară frumoasă, fascinantă, curată, gustoasă, cu mult aer și cu libertate în el. O țară din care nu am auzit încă nici un moldovean că ar vrea să plece.

 

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Ana 14 July 2015 at 12:51

    Poze frumoase si tara fromoasa!!

  • Leave a Reply