De-ale mele

MOLDOVA GUSTOASĂ, ACUM ȘI PE ÎNȚELESUL STRĂINILOR

Am făcut-o și pe asta. Am tradus bucătăria mamei mele pentru străini. I-am făcut poze frumoase, am povesti-o cu drag celor care nu știu de noi.

Cu ocazia aceasta am hotărât să prezint cartea mea străinilor din Moldova: ambasadori, reprezentanți de organizații internaționale. Drept gazdă pentru eveniment, și-a deschis frumoasele uși de lemn Restaurantul ”Acasă la mama”.

PIRKA TAPIOLA, AMBASADORUL DELEGAȚIEI UE ÎN MOLDOVA, ALĂTURI DE SOȚIA SA OLGA.

Știți cum e la gust salata de vinete făcută de mama sau sarmalele gătite la ceaun? Apoi la ei sunt fix așa de bune. Sincer! Bucătăria acestui local pur și simplu m-a cucerit. Dacă mă apucă o poftă de ceva bunișor, ca la mămica, și sunt prinsă în oraș, acolo mă duc. În plus, atmosfera locului e minunată, decorul tradițional, utilizat cu bun gust și dozat. În surdină răsună cântece de dor, iar patroana localului, Olesea, muncește zi de zi acolo, mai ceva decât chelnerii. Cred că numai așa un local unde se mănâncă devine unul bun, când stăpânul lui stă cu ochiul pe el ziua întreagă și muncește cot la cot cu angajații.

ALĂTURI DE OLESEA TALPĂ ȘI ECHIPA RESTAURANTULUI ”ACASĂ LA MAMA”

Iar când e vorba de mâncare, pe care trebuie să o apropii la maxim de gustul celei de acasă, e nevoie de ochiul stăpânului. În plus, Acasă la Mama este multifuncțional, fiind solicitat de clienți pentru diverse ceremonii.

Acasă la Mama musafirii mei au fost hrăniți cu plăcinte demențiale, mămăligă cu tocană și sarmale. Le-am scăldat în vin de la Vinăria din Vale și în cântări de la prietenii mei lăutari, Mihai Negură și Radu Duminică.

MIHAI NEGURĂ, VIOARĂ ȘI RADU DUMINICĂ, ACORDEON

La desert Olesea ne-a servit mule (clătite pititce cu brânză și stafide), iar taică-meu a sacrificat niște lichior de trandafir și niște vișinată, a cărei rețetă o puteți găsi în carte.  Fetele de la Sânzienele ne-au înduioșat pe toți cu ”Dragă Otee”.

SÂNZIENELE

Am invitat la eveniment și cîteva branduri locale, ale căror produse îmi plac și despre care vreau neapărat să afle cât mai multă lume.

”Poienele Moldovei”, o colecție de ceaiuri de ierburi aromate. Acestea sunt acum îndeletnicirea a două surori, fiice de pădurar, care vânează aromele în pădure. Imaginați-vă doar cât de bune sunt sau căutați-le pe FB.

ELENA CIONA, POIENELE MOLDOVEI

”VerdeGO” este o foarte păcută descoperire pentru mine, care am redus carnea la minim în alimentația mea și a familiei mele. De aceea am hotărât să-i invit, ca să-i poată și invitații mei aprecia pe cei care au inventat acest serviciu alimentat. Pentru cei care caută să mănânce gustos, sănătos și echilibrat, din produse locale, de sezon, din plante aromate, semințe, nuci, diverși germeni și sosuri – Verde Go vine cu o soluție delicioasă.

STELA BABII-FETESCU, VERDE GO

Dacă sunteți în căutare de prânzuri sănătoase, care să vă fie livrate la birou, puteți chiar să vă luați și un abonament săptămânal pentru două mâncări pe zi. Am fost încântată să aflu că și la Chișinău se pot găsi germeni de floarea soarelui, pe care eu îi prefer din toate semințele care pot fi încolțite.

”Rifero” – prunele în ciocolată, nu au nevoie de comentarii. Cred că așa cum belgienii se laudă cu gofrele lor cu caramelă, noi ar trebui să ne lăudăm cu prunele noastre în ciocolată.

ANATOL BOTNARU, ECO PENSIUNEA BUTUCENI

Cartea a fost răsfoită de musafiri, ba chiar cumpărată pentru mamele pe care urmează să le viziteze de Crăciun, pentru frații care învață departe și pentru soțiile care iubesc să gătească.Unii mai norocoși au plecat acasă cu cadouri precum ciocolate, ceaiuri și chiar un weekend la Eco Pensiunea Butuceni oferit de Asociația Națională pentru Turism Receptor.

ILEANA ȘI ALEXANDER DI LEONARDO, CÂȚTIGĂTORII UNUI WEEKEND LA ECO PENSIUNEA BUTUCENI

 

Mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au ajutat să-mi împlinesc acest vis: mămica mea Alexandra, fotografii Rodica Dumbrăveanu și Lidia Barreiros, Doina Cioca și Mariana Cernea de la BILTC pentru traducere și redactare, Casa Imago pentru design, în special Veronica Țurcanu și Olga Radu , Gura Căinarului și Vinăria din Vale pentru susținere finaciară.

MARIANA CERNEA, BILTC

Pentru mine această misiune e aproape împlinită. M-am bucurat mult să-mi pot vedea părinții mândri de mine. Noi cu mămica lucrăm deja la următoarea colecție. Dacă aveți vreo rețetă de la mama care nu a intrat în prima colecție, puteți să mi-o triiteți la nataalbot@gmail.com și eu cu mare drag o voi încerca.

PĂRINȚII MEI, ALEXANDRA ȘI ION ALBOT

Cartea ”Moldova din bucătăria mamei mele” în limba română și ”Eat like Moldovans” se vinde online AICI.  Dacă doriți să economisiți banii pentru livrarea cărții peste hotare, o puteți ridica în Chișinău, la nr. 078111414 sau în curând în rețeaua de librării ”Librarius”.

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Larisa 20 December 2015 at 07:09

    Cred ca pentru Olesea nu mai e de mult o afacere, ci pur si simplu o placere de a fi acolo. Multi patroni deschid astfel de localuri doar pentru a-si usura viata, gandindu-se ca vor avea angajati care sa faca toata treaba si banii vor ajunge la ei fara sa fie nevoie sa faca ceva. Ei bine, am intalnit si eu multe localuri in care detinatorul lucra mult mai mult decat angajatii si intotdeauna ni se lua comanda cu placere, chiar de ei. De foarte multe ori alegeau sa mai ramana cateva minute pentru a vorbi diverse lucruri cu noi si asta ne-a convins sa mai mergem acolo.

  • Leave a Reply