De-ale mele, DIN INIMĂ BRANDURI DIN MOLDOVA

SVETLANA SÂRGHI DESPRE VISTLINE: SUNT UN OM FERICIT PENTRU CĂ HOBBY-UL MEU ESTE MUNCA

AFACERE DE FAMILIE

Continuăm să descoperim azi #OAMENIDININIMĂ, pe cei care înfruntă frică și scepticismul pentru a dezvolta afaceri în Moldova. „Vistline”, cel mai cunoscut brand local de paltoane, este afacerea de familie a Svetlanei și a lui Vadim Sîrghi. Svetlana aduce feminitate, creativitate și crearea unei atmosfere motivante pentru întreaga echipă, iar Vadim vine cu strategia, managementul și inovațiile. Cei doi sunt împreună de 25 de ani, 20 dintre care i-au dedicat drumului anevoios spre afacerea proprie. 

UNELE VISE E BINE SĂ NU SE REALIZEZE

Svetlana ne-a povestit cât este de bine că uneori visele nu devin realitate, de ce ar trebui să ne ascultăm părinții și cum de la un singur palton a început întreaga afacere. „Am crescut într-un sat pitoresc cu numele Svetlîi, în apropiere de Comrat, într-o familie de profesori. În copilărie visam să devin pilot militar, apoi investigator. Dar tatăl meu m-a îndreptat ușor într-o direcție mai practică. „O croitoreasă va avea mereu de lucru.

ASCULTAREA DE TATA

Chiar și în cele mai dificile vremuri, femeile găsesc mijloace pentru a se îmbrăca bine”, spunea el. Și după clasa a 8-a am mers la Colegiul Tehnic, specialitatea de tehnolog în confecții.”Astfel, la vârsta de 14 ani, Svetlana a ajuns la Chișinău. Viața independentă în cămin, obiecte dificile… și după șase luni de studii Svetlana era gata să renunțe la colegiu și să revină la școală. Tatăl înțelept i-a spus atunci: „Ai luat o decizie, a fost alegerea ta. E greșit să sari așa prin viață. Ai ales o cale pe care trebuie s-o urmezi.” Svetlana a ascultat de tata, și-a continuat, până a absolvit colegiul cu succes. A fost admisă la Universitatea Tehnică, la facultatea de Construcții, cu intenția de a se transfera maitârziu la Kiev (pe atunci la Chișinău nu exista facultatea de industrie ușoară).

STĂPÂNI PE VIAȚA LOR

La „Construcții” însă  l-a cunoscut pe viitorul soț, Vadim. Era un moment de răscruce, anul 1991, când sistemul se ruina, nu mai exista distribuția locurilor de muncă, iar proaspeții căsătoriți Vadim și Svetlana – constructori calificați, au fost nevoiți să-și construiască o viață singuri, fără ajutor. „În subsolul blocului nostru funcționa o cooperativă de cusătorie. Acolo am început să cos, dar în scurt timp mi-am dat seama că vreau să lucrez autonom.

Inspirată de ideea că pot face tot ce-mi doresc, am cumpărat un balot de țesătură și am cusut tot ce mi se părea că este frumos, inclusiv o rochie cu trenă și o jachetă cu trandafiri. Erau niște piese „nepurtabile”, dar mi se părea că sunt necesare tuturor.”

PRIMUL PALTON- PRIMUL SUCCES

Au urmat apoi ani de muncă la comandă. Vadim se ocupa de croieli, iar Svetlana cosea. Însă adevărata afacere a început cu un palton. „După modele din revista „Burda” am cusut un palton pentru o prietenă, iar al doileaexemplar, exact la fel, l-am dat la piață. Acesta s-a vândut imediat, iar vânzătorii au început să ceară același model, în diferite mărimi și culori. Așa am început săcoasem îmbrăcăminte de exterior. Banii câștigați ne-au oferit oportunitatea de a experimenta.

LINIA NOROCULUI

În anul 1999 am îmbrăcat toată Moldova în in. O cerere copleșitoare pentru hainele de in ne-a permis să deschidem propriile magazine în toate centrele comerciale din Chișinău. Se întâmpla la sfârșitul anilor ’90. Iar în 2002 am creat brandul „Vistline”. Pentru noi numele companiei semnifică „linia norocului” sau „avantaj competitiv”.”

RODUL UNEI ECHIPE

În ultimii 14 ani, „Vistline” merge pe propriul drum, creând paltoane și pardesiuri care rămân actuale și confortabile timp de mai multe sezoane. Îmbrăcămintea „Vistline” nu este neapărat ultramodernă, în schimb este versatilă și ușor de purtat, iar la crearea acesteia se pune un accent deosebit pe calitate. „În prezent importăm țesături naturale din Turcia și Italia. În activitatea de producție sunt implicate 28 de persoane, iar cel mai important pentru noi este colectivul.

Deciziile nu sunt luate de către management, ci doar în mod colectiv. Noi îl numim „consiliu artistic” și este format din designer, tehnolog, croitoreasă și vânzător, pentru că cine poate cunoaște mai bine cererea decât vânzătorul? De unul singur nu le poți face pe toate, este important să-ți formezi o echipă de aliați, o echipă de care noi avem mare noroc.”

În gama „Vistline” se regăsesc nu doar modele clasice, ci și modernele jachete „cocon”, hanorace și paltoane duffle- coat.

„Sunt un om fericit, pentru că hobby-ul meu este munca mea. Îmi face o plăcere deosebită atunci când reușesc să ghicesc modelul care va plăcea cumpărătorului. În visele mele cele mai ambițioase o văd pe fiecare a doua femeie din Moldova purtând haine create de noi.”

10 lucruri pe care trebuie să știți despre Svetlana Sîrghi:

1. Tatăl ei a jucat un rol important în alegerea carierei.

2. Svetlana și soțul său Vadim sunt de 25 de ani împreună.

3. În anul 2002 ei au creat brandul de paltoane „Vistline”.

4. Afacerea a început de la un model de palton din revista Burda care s-a bucurat de succes.

5. Unul dintre brandurile locale pe care le preferă este „Georgette”.

6. Culoarea ei preferată este galbenul. O haină de această culoare este prezentă în

fiecare colecție.

7. Modelul cel mai de succes al „Vistline” s-a regăsit în colecții timp de 7 ani.

8. Echipa „Vistline” este formată din 28 de angajați.

9. În 2016 în colecție au apărut paltoane cu motive naționale.

10. „Vistline” produce și o linie dedicată tinerilor.

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii) și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii

Autort. Anya Glazkina

Sursa: Locals.md

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply