De-ale mele, DIN INIMĂ BRANDURI DIN MOLDOVA

OLGA ȘI VASILE CEBAN: ”RAVETTI” ESTE CEL DE-AL TREILEA COPIL AL NOSTRU

Cu susținerea USAID continuăm seria de articole #OAMENIDININIMA în care povestim despre oamenii din spatele brandurilor autohtone de haine, încălțăminte și accesorii. Astăzi îi vom cunoaște pe Olga și Vasilii Ceban, creatorii primului și singurului brand din Republica Moldova care produce lenjerie de corp pentru femei – „Ravetti”. 

Sunt împreună de aproape 30 de ani. Au crescut două fiice, iar brandul „Ravetti” este pentru ei un „al treilea copil”.Olga s-a născut la Chișinău în familia academicianului Vladimir Arnautov, fizician și matematician. Vasilii a crescut în raionul Călărași, într-o familie de muncitori simpli: mama era țesătoare, iar tatăl –șofer. La vârsta de 17 de ani, Vasile a fost admis la Univesitatea Tehnică din Chișinău. Ajuns în capitală, el a început să se ocupe serios de pasiunea sa pentru dansul sportiv. În sala de dans a cunoscut-o pe Olga.

Olga: „La 21 de ani am format o pereche în colectivul de dans „Altair”. Vasilii nu este doar undansator talentat (deține titlul de „dansator de clasă mondială”), ci și un conducător abil. De-a lungul timpului s-a afirmat drept liderul echipei noastre. Mai târziu a deschis mai multe școli de dans, am călătorit de la Marea Baltică până la Komsmolsk-pe-Amur, de la Murmansk la Tbilisi.”

În anul 1984 Vasilii a absolvit Universitatea Tehnică cu onoruri și a fost distribuit să muncească la „Moldavhidromaș”, dar dezastrul economic din 1988 i-a ruinat planurile tânărului inginer. Vasilii a decis să se concentreze pe dans, având în paralel 5 locuri de muncă.

Olga: „Întotdeauna mi-am creat propriile ținute pentru spectacole. La concursurile din străinătate acestea erau adesea cumpărate. Așa am ajuns la ideea de a deschide propriul atelier, unde să coasem costume pentru dansul sportiv. Dansatorii din toată Uniunea Sovietică veneau la noi după ținute de scenă. A durat aproximativ 5 ani, apoi au început să reapară frontierele și am fost nevoiți să închidem atelierul. În acel moment, tocmai se născuse a doua fiică a noastră.”

Pauza a fost de scurtă durată. Vasilii și Olga aveau experiență cu țesături elastice și dețineau echipamentul necesar, de aceea au decis să încerce să coase lenjerie. Olga: „În septembrie 1999 am deschis magazinul companiei noastre pe str. București, în același loc unde erau produse articolele. Totul a început cu un spațiu de 80 de metri pătrați, o croitoreasă și o mașină de cusut. Procesul era anevoios, croitoreasa cosea, iar două persoane croiau. Trebuia să ne reinventăm roata, deoarece am constatat că este mai ușor să creezi un sacou, decât un corset.”

Astăzi „Ravetti” coase mult pentru export. Portofoliul brandului conține modele create pentru Franța, Marea Britanie, Rusia, Olanda și China. Sunt modele originale lucrate de designerii „Ravetti”, produse pentru branduri private.

„În 2012 am înțeles că valul de criză a ajuns și la noi. A devenit clar că trebuie să lucrăm pentru export și ne-am stabilit sarcina de a găsi clienți. Am mers la expoziții, iar la una dintre acestea am stabilit primul nostru contact de afaceri”, povestește Vasilii.

Munca pentru piețele externe le-a oferit o experiență vastă, precum și înțelegerea particularităților pieței locale, care se deosebeștea de cea occidentală. Olga: „Acum prețul este cel care determină decizia cumpăratorului. Totul ar trebui să fie convenabil și ieftin. Fetele noastre preferă lenjeria de bumbac, cumpără mai des culori aprinse și își doresc neapărat modele cu susținere suplimentară. Dacă pentru Franța coasem bustiere ușoare, aici sunt solicitate modelele cu push-up dublu sau chiar triplu. În comparație cu europenii, avem o diferență esențial  – înălțimea și dimensiunea sânilor. Pentru Franța și China coasem multe aricole de dantelă, iar Rusia are specificul său – pentru clienții de acolo avem colecții de iarnă și de vară.”

Vasilii și Olga fac un cuplu foarte agreabil. Olga este  o fire sociabilă și deschisă, iar Vasilii este mai distant, mai laconic, îți colorează gândurile  cu aforisme. Vasilii: „Ne stabilim scopuri, dar nu alergăm spre ele cu o viteză amețitoare. Muncim mult, iar toate realizările vin de la sine. Evoluăm treptat și nu soluționăm problemele înainte să apară. În fiecare zi ne mișcăm cu pași mici, ca să punem o bază solidă pentru afacere. Astfel este mai mic riscul.”

10 LURURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII DESPRE RAVETTI:

 Primul magazin „Ravetti” a fost inaugurat la 09.09.1999

 Prima croitoreasă a brandului este și în prezent parte a echipei

 La o expoziție în Belgia brandul „Ravetti” a găsit primul importator

 Dansul rămâne marea pasiune a lui Vasilii și a Olgăi

 Vasilii se consideră un mare patriot și face tot posibilul pentru a sprijini producătorii locali

 La începutul anilor 2000 „Ravetti” lansa 12 colecții pe an, iar acum are 4 colecții sezoniere

 „Ravetti” are o echipă formată din 50 de persoane. În Republica Moldova brandul are 8

magazine

 Compania procură accesoriile  și țesăturile din Franța, Italia,

Germania, Letonia și China

 Brandul internațional de lenjerie preferat de Olga este „Victoria’s Secret”

 La începutul anului 2017 „Ravetti” va lansa o colecție cu buline

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export,contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte,încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Autor: Anya Glazkina

Sursa: Locals.md

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply