De-ale mele, DIN INIMĂ BRANDURI DIN MOLDOVA

CHIAR ȘI ARMANI ÎȘI COS COSTUMELE LA ”IONEL”

Legendara fabrică „Ionel” din Chișinău a fost fondată imediat după război II mondial,  în 1945. Pe atunci activitatea principală a întreprinderii numită „Fabrica de confecții nr. 1” era coaserea jachetelor matlasate de bumbac, iar acum cartea de vizită a companiei „Ionel” sunt costumele elegante bărbătești.

În cadrul proiectului „Oameni Din Inimă” am ajuns la fabrică pentru a o cunoaște pe cea care reușește să conducă cea mai longevivă și mai mare întreprindere din industria ușoară a Moldovei – directoarea Tamara Luchian, care lucrează aici de 44 de ani. S-a născut într-o familie de colhoznici, în satul Șeptelici din raionul Soroca, unde și-a petrecut copilăria și a absolvit școala medie. „Sunt fericită că m-am născut în nordul Moldovei, unde livezile și grădinile sunt întotdeauna bine îngrijite – regiunea noastră educă oameni harnici și gospodari.”

 Deoarece nu a fost admisă din prima încercare la Universitatea Tehnică din Chișinău, specialitatea Economia Muncii, Tamara a mers să lucreze la fabrică. Astfel, în septembrie 1972, la doar 17 ani, ea a început să muncească la „Ionel” în calitate de croitoreasă simplă. „În visurile mele mă vedeam economist și, după ce am muncit timp de doi ani, am încercat din nou la aceeași specialitate. Dar s-a întâmplat că decanatul a venit cu o altă propunere: un loc la specialitatea de tehnolog în producția de îmbrăcăminte, la Kiev. M-am dus, iar cinci ani mai târziu eram inginer certificat, absolventă a Universității din Kiev.” 

După absolvirea cu succes a facultății, Tamara a revenit la Chișinău, iar în anii ’80 a început să lucreze „Zorile”, pe post de tehnolog al secției nr. 8. Peste 2 ani i s-a propus să se implice în munca socială și a devenit vicepreședinte al comitetului sindical. Mai târziu a deținut postul de director adjunct pentru personal și probleme sociale, după care  a devenit președintele sindicatului. 

„Din timpurile sovietice fabrica „Ionel” producea un sortiment larg de articole dedicate bărbaților – costume, costume pentru băieți, paltoane, pantaloni, pălării și salopete. În anii ’87-88 (în perioada sovietică făceam parte din fabrica de confecții de la Moscova „Bolșevicika”) a fost luată decizia de a reutila întreprinderea. Am primit utilaje italiene, pentru care plăteam prin costume cusute de noi. Astfel în anul 1988 au fost exportate în Italia primele costume produse în Moldova. Cei 3500 de angajați ai fabricii îmbrăcau cu costume nu doar țările din cadrul Uniunii Sovietice, ci și țări din afara comunității.”

La începutul anilor ’90 s-a prăbușit Uniunea Sovietică. În anul de criză 1994 doamnei Tamara i s-a propus să preia postul de director adjunct pentru afaceri comerciale, post în care Tamara s-a aflat în următorii 15 ani.

„În anul 1999 întreprinderea de stat „Ionel” a devenit în cele din urmă proprietate privată, societate pe acțiuni. La începutul anului 2002 am cumpărat fabrica de la stat și astăzi „Ionel” are 10972 de acționari. Și până în prezent nu există nicio persoană care ar deține un pachet de acțiuni mai mare de 4%.”

De la începutul anilor 2000 fabrica colaborează în mod activ cu Europa, 80% din producție este exportată: aproximativ 35% – în Franța, 25% – în Italia, 20% – în Germania. Circa 20% din produse sunt consumate de piața internă.

„Pe 9 martie 2009 mi s-a propus să preiau funcția de director al fabricii. Mi-a fost dificil să accept: fabrica avea un credit bancar în sumă de 6 milioane de lei, 1400 de angajați, iar secțiile funcționau într-într-o singură tură. Am știut că nu-mi pot asuma o asemenea responsabilitate.”

Tamara nu a acceptat imediat, iar după perioada de probă, peste trei luni, a fost numită în funcția de director al SA „Ionel”. Începând cu anul 2009 fabrica nu a avut nicio zi de inactivitate.

„Grație planurilor și activităților pe care le-am efectuat, precum și colaborării cu DIN INIMĂ, am atins un alt nivel, am diversificat gama de produse și am sporit calitatea, au apărut elemente noi în procesare, am semnat contracte cu italienii pentru achiziționarea de materii prime.

În 2010 proiectul DIN INIMĂ ne-a ajutat la crearea unui brand nou, „Giovanni Primo”. Noua marcă s-a bucurat de succes, astfel că în anul 2011, cu ajutorul DIN INIMĂ a apărut și linia pentru femei „Prima Bella”. Cooperarea cu DIN INIMĂ ne permite să lucrăm mai consecvent, participăm la expoziții, de unde revenim cu contacte noi și chiar contracte.”

Cerințele clientului străin sunt tot mai exigente, iar pentru a le satisface, este nevoie de investiții. În 2011 „Ionel” a cumpărat echipamente ultramoderne și calitatea produselor este acum diferită. Au reușit să achite creditul cu un an și jumătate înainte de termen. Din 2014 încoace întreprinderea „Ionel” funcționează fără împrumuturi, în timp ce efectuează în mod constant reînnoirea utilajelor de cusut.

„Din toți cei 44 de ani ai activității mele, anul 2016 este cel mai dificil, iar problema numărul unu pentru noi este personalul, lipsa forței de muncă. Astăzi vârsta medie a muncitorilor fabricii este de 42 de ani, cu o experiență de peste 10 ani. Nu există în țara nostră pârghii care ar putea opri exodul populației tinere. Nu există nici programe naționale de reținere a tinerilor, nici programe de locuințe accesibile. Dispunem de echipamente, sedii, tehnologii, contracte, dar nu există oameni care să lucreze.”

„Ionel” coase haine pentru branduri renumite în toată lumea: „Giorgio Armani”, „Gerry Weber”, „Celio Patrizia Pepe”, „Luisa Spagnoli”, „Mauro Grifoni”.

„În 2014 a venit într-o călătorie de afaceri Valentin Yudashkin, care a fost șocat să afle pentru ce nivel de branduri coasem noi costume.” Cu toate acestea, principalul obiectiv al fabricii „Ionel” rămâne dezvoltarea propriilor branduri și vinderea produselor de marcă proprie.

„Motto-ul meu este: fă tot ceea ce depinde de tine. Solicit disciplină și ordine, iar eu însămi mereu duc toate cele începute la bun sfârșit. Munca îmi ocupă cea mai mare parte a timpului meu, dar în viață există loc și pentru împlinire personală. Fericirea mea sunt cei doi fii și nepoții mei. Mă bucură foarte mult faptul că ei sunt responsabili și realizați.”

 10 lucruri despre Tamara Luchian și fabrica „Ionel”

  1. Tamara lucrează la fabrică de la vârsta de 17 ani
  2. Din 1956 fabrica s-a aflat mereu pe strada Bulgară 47, într-o clădire construită special în acest scop
  3. Pentru prima oară costumul clasic italian a apărut în gama fabricii de articole pentru bărbați în anul 1987
  4. Fabrica a primit numele „Ionel” în 1993
  5. În anul 1994 „Ionel” a început să producă primele modele pentru femei
  6. 80% din produsele „Ionel” sunt exportate. Standardele de calitate aplicate de companie pentru produsele exportate și cele destinate pieței interne sunt identice
  7. „Ionel” deține o rețea de 13 magazine pe întreg teritoriul Moldovei
  8. Astăzi la fabrică muncesc 800 de persoane, dintre care 95% sunt femei, iar 5% – bărbați
  9. În mai 2016 „Ionel” a deschis Strasbourg Fashion Week, prezentând costume pentru bărbați. Sub auspiciile proiectului DIN INIMĂ „Ionel” a participat la expoziții în Franța, Italia, Kazahstan și Rusia
  10. Ministrul Culturii Monica Babuc poartă costume cusute la „Ionel”

 Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Sursa: Locals.md

Autor: Anya Glazkina

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply