EU VIN DIN MOLDOVA

#EUVINDINMOLDOVA – VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI

Vara asta am cutreierat Moldova în lung și în lat. Întâi cu 11 fotografi, ale căror roade, apropo, le veți vedea în curând, în cadrul unei expoziții organizate în Chișinău. Un alt motiv a fost să cunosc vinăriile noastre. Până nu demult cunoștințele mele despre vinurile moldovenești se limitau la câteva branduri binecunoscute. Numai datorită proiectului #EUVINDINMOLDOVA, am descoperit o nouă  față a vinificației basarabene. Am mers împreună cu echipele de la Unimedia și Autoblog prin regiunile unde se cultivă viță de vie și vă spun cu toată sinceritatea, noi nu ne cunoaștem deloc țara și, de aceia, nici nu prea știm să ne-o iubim. Am vizitat 10 vinării și despre toate avem să vă povestim lucruri impresionante. Dar ele sunt mult mai multe, și ele se dezvoltă și așteaptă să le descoperiți, îndrăgiți și să povestiți și la alții. 

Am aflat că avem producătorii mari de vinuri, dar și mai mici, adevărați artizani, cu tipuri de vin care nici măcar nu ajung în magazinele noastre, ci pleacă direct la export în China, Japonia, Australia. Am mai cunoscut vinificatori reputați, ale căror servicii de consultanță sunt solicitate în străinătate. Am văzut cum unii producători de vin, în pofida dificultăților financiare întâmpinate pe piața locală, încearcă din răsputeri nu doar să mențină la suprafață afacerea, ci investesc ultimii bani în dezvoltarea turismului vitivinicol. Ei construiesc hoteluri, deschid restaurante pe lângă fabrici, dezvoltă complexe turistice.

Azi vă invit la vinăria Asconi. Odată cu descoperirea vinurilor lor, datorită unei sticle de Icewine, oferită în dar de Adrian Ursu, când a fost iarna trecută la Montreal cu un concert, am avut marea plăcere să gust din bucatele restaurantului lor. Și, dacă îmi permiteți să pretind că sunt o bucățică de expert în domeniul culinar, vă spun cu toată certitudinea că în Moldova veți găsi poate doar câteva restaurante cu o gastronomie tradițională atât de bună. Gospodinele sunt chiar din s. Puhoi, rețetele sunt autentice, transmise de la mame la fiice. Atmosfera de la vinărie te face să vrei să mai revii, atât e de frumos, verde și cu gust amenajat totul. Iar dacă se face foarte cald afară, cei de la Asconi au un buton privat la cancelaria din nori și pot să facă așa ca să tragă și o ploaie pentru a vă răcori nițel.

De Ziua Vinului, pe 1-2 Octombrie, veți putea să vă bucurați de o Moldovă autentică în curtea vinăriei. Mai multe detalii despre eveniment aflați chiar pe pagina ZIUA VINULUI LA ASCONI WINERY

Mulțumesc mult echipelor de la Unimedia și Autoblog pentru colaborare.

VEZI AICI VIDEO DESPRE COMBINATUL DE VINURI ”CRICOVA”

VEZI AICI VIDEO DESPRE CHATEAU VARTELY DIN ORAȘUL ORHEI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA MILEȘTII MICI
#EUVINDINMOLDOVA  este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply