De-ale mele, GUSTAR EXPERIENCE

GUSTAR EXPERIENCE – ZIUA V ȘI VI. HAI LA EXPOZIȚIE!

Prin încheierea acestei serii de articole despre aventura Gustar Experience, țin să vă anunț că săptămâna viitoare la Chișinău veți putea vedea, în sfârșit, imagini calitative nu ca cele făcute de mine cu telefonul. Expoziția de fotografie va fi inaugurată în incinta hotelului Radisson și va începe pe 26 septembrie.

CLIȘOVA NOUĂ, MUZEUL COVORULUI

Aceasta este o destinație pe care o recomand celor care vor să se atingă de tradițiile noastre autentice. Ecaterina Popescu ne întâlnește mândră în poarta centrului pe care l-a creat în satul Clișova Nouă, Orhei. A transformat spațiul unei grădinițe ajunse în paragină într-un muzeu al covorului și, totodată, într-un centru de artizanat, unde zilnic se muncește la țeserea covoarelor, catrințelor, traistelor și coaserea iilor.

Când am intrat în curtea centrului, am nimerit în inima unei șezători ca pe vremuri. Cineva scărmăna lâna, altcineva o torcea, cineva cosea ie, altcineva broda. Farmecul unei asemenea călătorii este că dacă dai un telefon în avans și soliciți o asemenea activitate, ai șansa să încerci și tu oricare din aceste meșteșuguri, chiar de la meșterițele satului.

Ecaterina are o colecție impresionantă de instrumente de muncă vechi, covoare frumoase de vânzare, traiste țesute. La ea vin miresele să își aleagă zestrea, dar și ambasadorii care vor să plece din Moldova cu un cadou prețios. 

În micul rai creat de Ecaterina Popescu vrei să mai stai și să tot stai, admirând iscusința cu care în tihnă sunt țesute tradițiile noastre.

Iar cu puțin noroc, guști și din deliciile locului.

Iată, cel puțin, câteva motive să mergeți la Clișova Nouă: să cunoașteți tradițiile noastre, să vă cumpărați un covor sau o ie, să participați la un atelier, să învățați a țese covoare sau să coaseți ie.

VINĂRIA CHATEAU VARTELY, ORHEI

Chateau Vartely este una dintre primele vinării moderne din Moldova, care a dezvoltat un complex turistic în jurul producției de vinuri. Se află pe o stâncă din Orhei și arată impresionant. Au vinuri bune, au gastronomie modernă, cu influențe tradiționale, au căsuțe care pot fi închiriate, fiecare cu arhitectura reprezentativă pentru zonele de centru, sud și nord ale Moldovei.

O sesiune cu degustare este obligatorie când ajungeți la Vartely.

În meniu la Vartely veți găsi plăcinte tradiționale, dar și piept de rață cu sos de mure sau panacota. Am gustat un vin deosebit la ei. Are o tehnologie specială, care depinde de condițiile climaterice ale anului și de o bacterie anume, care se numește botrytis cinerea și care, afectând strugurii, produce anumite modificări în structura lor, astfel dând naștere la un vin dulce extraordinar.

Vartely a împrumutat numele său de la denumirea veche a orașului Orhei. Lumea vine aici după o degustare de vinuri, o mâncare bună, odihnă, mai departe de ochii urbei, sau pentru evenimente speciale.

ORHEIUL VECHI, BUTUCENI, ECO VILLA

La Anatolie Botnaru, omul care a pus bazele reanimării satului Butuceni, am ajuns exact în momentul când se făceau murăturile pentru restaurant. Eco Villa este o oază, creată și administrată cu mult bun gust, gospodărește și ținând cont de toate tradițiile noastre.

Fotografii noștri au încercat și ei să învărtească niște cornuri cu vișină și niște plăcinte, pe care m-ai târziu tot noi le-am mâncat.Am hoinărit prin sat, am fost pe la Mănăstrirea rupestră, ne-am amintit să dăm bună ziua la tot omul întâlnit în cale, am comunicat cu localnicii și am admirat toată gospodăria Domnului Botnaru- vile, fermă de animale, restaurant – toate făcute cu atâta suflet și dăruire, de-ți vine să-l tot îmbrățișezi și să-i tot spui ce lucru mare face pentru Butuceni și Moldova. Iar festivalul DescOpera este un proiect unic și foarte binevenit, care va fi una dintre moștenirile lăsate de Anatol acestei localități.

MOUNTAIN CLIMBING LA ORHEIUL VECHI

Mountain o fi prea tare spus, dar Climbing se practică destul de activ în Moldova, stâncile de la Orheiul Vechi fiind mai tot timpul utilizate de amatorii de escaladări. Fotografii noștri, au fost întâi instruiți, apoi au tras fiecare câte o dușcă de adrenalină, urcând cu funia și admirând Orheiul Vechi de la înalțime și,probabil, întrebându-se cum de nu au știut ei până acum despre această distracție care poate fi practicată în Moldova.

FESTIVALUL GUSTAR, SATUL FURCENI, ORHEI

Precum am preconizat, photo tripul nostru s-a încheiat la festivalul Gustar. După o pauză de 1 an, Gustar și-a mutat locul. Mie mi-a plăcut alegerea organizatorilor. Cei care au făcut camping s-au arătat încântați de organizare. Revenirea Gustarului este o veste foarte bună. Luna august era mai orfană fără el. Artizani, activități pentru copii, muzică bună și multă mâncare gătită pe loc, de la prepelițe la porc la rotisor. Iar vinurile nici aici nu au lipsit. Noi suntem atât de bogați și atât de săraci, în același timp. Oare dacă ne-am focusa atenția pe bogăția noastră, ea nu s-ar înmulți?

Vă așteptăm la expoziție cu multe poze frumoase despre bogățiile Moldovei!

Mulțumi celor 11 fotografi care au rupt o săptămână din viața lor și au dedicat-o descoperirii Moldovei.

Valeriu, Stela, Cristina, Serjio, Andrei, Fabien, Iulian, Stefano, Tudor, Mihai, Olesea – voi sunteți furnicile care ați oferit talentul vostru și sper ca imaginile frumoase cu Moldova pe care le-ați surprins în cadrul acestui proiect să ne ajute pe noi pe toți să vedem țara noastră cu alți ochi.

PENTRU A CUNOAȘTE ȘI ALTE DESTINAȚII DIN CADRUL GUSTAR EXPERIENCE PHOTO TRIP FACEȚI CLICK AICI: ZIUA I, ZIUA II, ZIUA III, ZIUA IV

Gustar Experience este organizat cu sprijinul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply