De-ale mele, EU VIN DIN MOLDOVA

#EUVINDINMOLDOVA – CU MOTOCICLETA PRIN SUBTERANELE DIN MILEȘTII MICI

În raionul Ialoveni, la nici jumătate de oră distanță de Chișinău, se află complexul oenoturistic „Mileștii Mici”, destinația care a scris istorie și ne-a făcut țara cunoscută în toată lumea, intrând în„Cartea Recordurilor Guinness” pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume. Am avut noroc ca vizita noastră la Milești Mici să coincidă cu cea a unui grup de motocicliști, veniți tocmai din țările Baltice. Băieții au ajus în Moldova deloc întâmplător. Această destinație i-a interesat în mode deosebit pentru că nu mai exostă în lume subterane pe care să le poți parcurge pe motocicletă. Nu au gustat nici măcar o gură de vin, dar au făcut multe poze și au fost de-acord să ne ajute nițel cu filmarea. vedeți mai jos ce-a ieșit. 

Beciurile de la „Mileștii Mici”, în trecut mine de calcar, numără peste 200 km lungime, dintre care aproximativ 55 sunt utilizate, prezentând un adevărat punct magnetic ce atrage turiști din toate colțurile lumii. Aici, la 80 m sub pământ, se păstrează cea mai mare colecție de vinuri din lume, ce numără peste 1.500.000 de sticle. Pentru a înregistra recordul, experții de la „Guinness Book” au petrecut o lună întreagă în beciuri, timp în care au numărat sticlă după sticlă pentru a-l valida.

Temperatura constantă de 12- 4°C și umiditatea relativă de 85-95% sunt ideale pentru păstrarea rezervelor vinicole moldovenești, și perfecte pentru maturarea vinurilor de elită. „Colecția de Aur” de la „Mileștii Mici” este compusă din vinuri ce păstrează istoria vinificaţiei moldovenești precum: „Pinot”, „Traminer”, „Muscat”, „Riesling”, „Feteasca”, „Dnestrovskoe”, „Milestskoe”, „Codru”, „Trandafirul Moldovei”, „Auriu”, „Cahor Ciumai”, „Marsala” etc.

În 1985, atunci când „legea prohibiției” a impus distrugerea tuturor plantațiilor de viță-de-vie și a rezervelor de vin din Uniunea Sovietică, angajații de la „Mileștii Mici” au reușit să salveze 50.000 de sticle de vin, creând un spațiu secret, în care le-au depozitat, pentru a le feri de distrugere și a conserva patrimoniul vinicol.


Valoarea vinurilor produse la „Mileștii Mici” poate fi apreciată într-o atmosferă inedită, în sălile de degustare și în restaurantul săpat în stâncă, alături de bucate selecte, ce satisfac cele mai rafinate gusturi ale vizitatorilor . Atrași de descoperiri unice, de poveștile locului și de gustul extraordinar al vinurilor, peste 30.000 de turiști vizitează anual beciurile de la „Mileștii Mici”.

Mulțumesc mult echipelor de la Unimedia și Autoblog pentru colaborare.

VEZI AICI VIDEO DESPRE COMBINATUL DE VINURI ”CRICOVA”

VEZI AICI VIDEO DESPRE CHATEAU VARTELY DIN ORAȘUL ORHEI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI

#EUVINDINMOLDOVA  este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply