De-ale mele

Tarimul fintinarilor plecati si izvoarelor secate.


[media id=35]

Oare cu ce sa incep? Cu un intro plin de detalii, sau sa trec direct la subiect?Uneori preludiul este chiar mai interesant decit insasi actiunea. Nu si in acest caz. Asa ca trec direct la actiune.

Ne-am intilnit dimineata devreme,3 oameni si am apucat drumul spre Ungheni.Un om indragostit de Moldova si de locurile din care isi trage radacinile, unul care stie sa filmeze toate astea  si eu. Prognozele au promis ploi. La Calarasi s-a defectat masina. Noroc de un tinar mai aghesmuit, care se intorcea la Chisinau, de la aniversarea cumetrei. Ne-am legat cu o funie de masina lui si ne-am intors la Chisinau. Am luat alta masina si am pornit pe aceeasi cale. Pentru ce? Ca sa filmam o poveste despre un loc situat in lunca Prutului, unde seaca izvoarele. Au plecat apele, nu mai vin lebede, nu se mai gasesc broaste testoase, iar oamenii sunt tot mai tristi si mai tristi. Am ajuns la Cuhnesti, r-ul Glodeni. Un sat care acum un an, inca se mai afla pe malul  Camencai,un afluent al Prutului. De fapt, satul a ramas tot acolo, dar Camenca a plecat. Vietatile salbatice din zona au disparut.Am descoperit ca in acest sat multi, foarte multi barbati sunt plecati la munci in Rusia. Majoritatea sunt fintinari. Sapa finatini la Moscova si vin acasa destul de rar. Asa ca acasa nu are cine sa curete izvoarele si sa le ingrijeasca. De aceea izvoarele seaca, fiind asfixiate de namol si mizeria lasata de oameni. Am mai descoperit un motiv pentru care lunca Prutului a secat. Asta ne-a povestit un om din partea locului, un ecologist cu multa experienta.El ne-a marturisit ca odata cu venirea fostei guvernari la putere, multi OAMENI au obtinut accesul la apele Prutului, facindu-si lacuri, iazuri private cu peste. Aceasta a cauzat reducerea fluxului de apa. Din cauza secetei si a reducerii cantitatii de apa din Prut, si afluentii acestuia au devenit mai neputinciosi. Ceea ce a facut ca pesiajul din poza sa se transforme din unul mioritic, verde, plin de lebede si oameni fericiti, in unul uscat si trist. De fapt, primarul este acela care ar trebui sa se ocupe de aceasta catastrofa naturala. Saracul are prea multe griji, ca sa-l mai preocupe faptul ca seaca apele si nu-si mai fac cuib lebedele. Asa ca fintinarii, reveniti acasa pentru ceva timp, s-au apucat sa curete izvoarele care alimenteaza lunca. Nu sunt mari sorti de izbinda, pentru ca izvoarele se vor mereu ingrijite, curatate de namol, fortificate cu piatra,  ca sa nu se innamoleasca din nou. Cine sa faca acest lucru, ciind stapinii izvoarelor le ingrijesc pe cele din Rusia?  Am filmat o poveste magulitoare. Chiar si izvoarele sufera cind pleaca ai nostri departe, chiar si natura isi vrea stapinii inapoi. Nu primarii, nu deputatii, nu presedinte vor salva Moldova. Doar oamenii….

Acest video e doar  o mica frintura(filmata la aparat foto) din cele vazute.

Maine va ofer o alta istorie, despre zimbrii din Moldova.


Comentarii

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Natalita 26 septembrie 2009 at 21:22

  Nata, am privit de mai multe ori acest fragmen video si am ramas ….cu tristete, jale …mi-ai atins sufletul… Natura ofera iar oamenii distrug.
  P.S. Mi-ai putea spune, te rog, cui in apartine melodia din acest video? Mersi

  • Reply Nata Albot 26 septembrie 2009 at 21:34

   Tara Shakti Mantra – Oliver Shanti

 • Reply gloria 26 septembrie 2009 at 23:07

  Dragà Nata,necàtind la toate peripetiile intilnite de draga dimineatà,totusi ai reusit sà faci ceia ce ti-ai pus in gind,bravo.Sànàtate tinerilor care au reintors la viatà un izvor,care peste timp va potoli poate setea unor trecàtori.Cindva Prutul isi revàrsa apele si eu cu sora ,mergeam la baltà (asa se numea) cu ratele,timp ce ele se boloceau noi stringeam flori de romanità si impleteam coronite,melodia m’a fàcut sà-mi amintesc cu un pic de nostalgie copilària.

 • Reply cosânzeana 27 septembrie 2009 at 09:37

  chiar acum citesc Pamânt Virgin de Vaschuez-Figuera, o poveste trista in care se arata fața distrugătoare a omului. Tot ce ne-nconjoara e o parte din Dumnezeu, și constitue o crimă să-i distrugem creația. Imi place articolul tău pentru că va deschide ochii citittorilor tăi, îi va motiva să inspire și alți oameni să păstreze frumusețea naturii

 • Reply Vlada 27 septembrie 2009 at 10:02

  Foarte trist… 🙁
  Poate daca ar exista mai multe carde din astea si sa fie mai mediatizate, ar avea un efect, poate ii face pe oameni sa ma stea pe ganduri. Daca tot citesc carti, sau vad filmulete cum sunt omorate animalele si se fac vegetarieni, poate trebuie sa vada si sa citeasca cum este omorata natura si poate se fac mai „verzi”…

 • Reply Viorica Oleinic (Vio) 28 septembrie 2009 at 07:35

  Asteptam sa ne comunici ceva mult mai pozitiv. Dar materialul realizat de tine e mult prea dureros… Eu sufar cu adevarat cind aflu ca cineva dintre cunoscutii sau prietenii mei pleaca din tara.Ma mingii cu gindul ca totusi nu pleaca toti. Nu-mi imaginez o tara depopulata! Reportajul tau este un global ,,SOS”, urlat din maruntaiele acestui pamint. Ma bucur ca mai sint oameni care gindesc ca mine si care nu ramin indiferenti la durerea acestui ,,spatiu mioritic”. A mai spus-o cineva pe blogul tau: totul depinde de fiecare dintre noi! Inger pazitor tuturor!

 • Reply E.T. 28 septembrie 2009 at 08:45

  Doare.Si e trist.

 • Reply rodica 28 septembrie 2009 at 16:17

  Citind postul anterior ma asteptam la cu totul altceva… este o realitate care doare si e foarte trist ca le pasa la prea putini oameni… E pacat ca pierdem(mai bine zis le distrugem) si putinele locuri frumoase pe care le avem…

 • Reply Lena 29 septembrie 2009 at 09:58

  Este o realitate pe care unii din noi nu vor s-o accepte si s-o vada,fug de ea in tari mai frumoase in cartiere mai luxoase.Stii ce a insemnat pentru mine mesajul tau? sa eau periea in miina si sa fac ordine in scara si in ascensor(deobiceii foarte ma indignam si faceam doar observatie la raspunzator de casa).Da eu la fel ma asteptam sa gasesc altceva decit am gasit pe bloog si ma astept ca va fi si alte mesaje mai pozitive si mai frumoase.Foartre multi din cunoscuti nu inteleg de ce casa ne-o construim nu in Chisinau ci in satul natal,de ce firma ne este inregistrata in sat si nu in Chisinau(unde activam ) unde trebuie sa investim in reparatia drumului si sistemul de canalizare s.a.Stii mesajul tau nu numai acesta dar si altele m-au convins ca facem bine si chear un imbold mi-au dat si mai mare pentru cea ce facem.

 • Reply Ψ 2 octombrie 2009 at 12:30

  Am urmarit cu tristete filmuletul de mai sus. Situatia e cit se poate de trista, tragicomica chiar. Sint din Cuhnesti si stiu foarte bine. Autoritatile locale nu au facut absolut nimic pentru a salva zona de la o catastrofa ecologica…

  Un fotoreportaj din Cuhnesti, dar ceva mai „verde”, am realizat si eu mai recent:
  http://ionurusciuc.wordpress.com/2009/08/21/lunca-prutului-de-mijloc-padurea-domneasca/

 • Reply Diana 4 octombrie 2009 at 18:32

  este o realitate greu de imaginat pentru Moldova. traim zile ingrizitoare distrugem la noi si facem la altii…. pasim peste sacritate si mergem nepasatori inainte , de parca cea strainatate ne poate oferi mai multe, mai multe da…poate, dar nu al nostru…

 • Reply andrei 5 octombrie 2009 at 14:47

  vreau sa spun ca cei intervievati de dumneavoastra cred ca erau putin inspirati.nu cele citeva izvoare au format lacurile shi micile riulete din lunca prutului,ele sau format dupa revarsarea riului prut in anii 70 iar mentinerea lor a fost posibila datorita unei statii de pompare a apei din riul prut care pompa apa intrun lac de acumulare destinat irigarii terenurilor agricole.anume la acea statie era o teava prin care nonstop curgea apa ce umplea shesul din lunca prutului care у mult mai vast decit cel din imagini.statia a fost reparata anul trecut iar problema poate fi rezolvata in cel mult o saptamina cu o suma de bani ce ar acoperi cheltuielile pentru energia.sper ca fiul primarului din satul nostru a citit acest articol.electrica.

 • Reply Sergiu 13 decembrie 2009 at 03:15

  Nata, intimplator am dat peste filmuletu acesta si cinstit nu am cuvinte. Sunt de bastina din s. Cuhnesti ba mai mult ca am locuit si mi-am petrecut copilaria aproape de izvorul din fragment. Sunt plecat de mult din sat, dar i-mi aduc foarte bine aminte pe cind ne-am jucat prin locurile acestea si am baut apa din acest izvor. Pacat intradevar ca primariea si conducerea satului se gindesc numai la problemele lor.

 • Reply ala 11 ianuarie 2010 at 14:03

  sunt nascuta in aceast sat.Ma doare mult ce se intampla.Ce trist e sa fii departe si sa vezi asa ceva.De ce oare oamenii trebuie sa plece din tara lor pentru ceva mai bun?
  Am vazut toata mizeria aia aruncata acolo,de ce?
  Oare nu-i doare sufletul pe cei care fac asa ceva?
  va multumesc pentru acest filmulet din suflet.imi pare rau pentru aceste locuri,erau foarte frumoase si e adevarat ca,erau lebede,cocori,pescarusi si multe alte pasari de apa.va multumesc.

 • Reply mariana 18 mai 2010 at 19:34

  sint si eu din satul movileni si am recunoscut oamenii din filmuletul de mai sus.izvorrul din film se afla pe valea cuhnestiului adica dintre movileni si cuhnesti.este foarte trist cind privesti ce se intimpla acasa in satul tau natal. sint plecata din sat de mai mult de zece ani peste hotare si ma intreb chiar nu a mai ramas nimeni in sat …..

 • Reply mariana 18 mai 2010 at 19:43

  dupa cite stiu primarul satului este domnul BETISOR,STIM CA SA CONSTRUESTI CEVA IN SAT ESTE FOARTE GREU DIN PUNCT DE ECONOMIC,DAR sa cureti izvoarele din jurul satului cred ca nu este atit de greu….Avem atitea locuri frumoase si in MOVILENI SI IN CUHNESTI,……

 • Leave a Reply