De-ale mele

Ţara imposibilităţilor


Speram să văd azi un spectacol de flamenco la Bitei. Dar nu va mai fi. Şi mă tem că în doi ani nu vom avea nici acest festival. Dragi prieteni, cei care se alimentează spiritual din orice formă de artă, avem toate şansele să fim lipsiţi de această gură de aer. Ştiţi de ce? Pentru că nu au nevoie moldovenii de cultură şi teatru. Şi pentru că cei care ne conduc acum încep foarte mult să semene cu cei care au fost pînă la ei. Îşi bagă piciorul în cultură. Poate cineva dintre voi mă va contrazice spunîndu-mi că atîta timp căt nu s-a împărţit puterea, nu au timp să se gindească la alte gropi. Dar pănă îşi împart ei puterea, noi rămînem cu tot mai puţini oameni dispuşi să facă ceva frumos pentru ţara asta.

Azi m-a sunat Petru Vutcărău, directorul festivalului. Nervos şi dezamăgit. Festivalul BITEI a intrat în foarte mari datorii, ceea ce a făcut imposibilă aducerea dansatorilor de flamenco din Spania. De fapt, tot acest festival, pe care eu îl ador pentru frumoasele spectacole pe care ni le aduce, este o Ţeapă continuă. Guvernaţii  le-au promis susţinere finaciară – nu a venit. Air Moldova le-a tras o altă ţeapă demnă de aplauze. În ultimul moment a anunţat că nu va mai acoperi cheltuielile de transport. Hotelul care găzduieşte actorii taxează festivalul contra tarifelor full price.

 Organizatorul acestui festival, teatrul E.Ionesco nu a avut nici un spectacol în festival. De ce? Pentru că nu au avut unde repeta. Banii preconizaţi pentru încheierea reparaţiei sediului nu au mai venit. L-am întrebat pe Petru dacă ar fi dispus să vorbească despre toate astea. Mi-a spus că nu l-ar ajuta oricum la nimic. Că s-ar putea să nu-şi mai vadă reparaţia încheiată, dacă face prea mult zgomot.

Cultura niciodată nu a fost o afacere. Cultura are nevoie de susţinere. Marele Gaudi, niciodată nu ar fi ajuns mare, să nu se fi găsit un nene barosan care să creadă în nebunia acestuia.

Moldova, acum ai tot, chiar şi televiziune, dar tot mai puţină cultură.


Comentarii

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply Elena 30 mai 2010 at 17:04

  mda….BITEI ar trebui sa traiasca….

  poate ar trebui sa-l facem un caz de rezonanta maxima cum a fost cu Turcu?!

 • Reply Lidia Scarlat 30 mai 2010 at 17:39

  A fost anulat şi spectacolul de ieri. Trebuia să vină o trupă de teatru din România. Organizatorii nu s-au obosit să anunţe publicul care s-a adunat în faţa uşilor închise ale treatrului Cehov.

 • Reply carpediem 30 mai 2010 at 18:05

  mda… nimic nou, din pacate, chiar daca se astepau mari schimbari, vedem ca totul e pe vechi, sau si mai rau.

  eu plec azi la festivalul muzeelor, 30 muzee vor avea intrarea gratuita…
  In Chisinau insa doar citeva muzee care de mult si-au pierdut farmecul, mirosind a prea vechi. nu mai vorbesc despre inexistenta activitatilor culturale in capitala tarii care pretinde sa fie foarte bogata in intelectuali, artistii, UNDE-S???? Au dat bir cu fugitii, asa cum am facut si noi. Ne pare rau Moldova.

  Din Montreal,
  ***

  • Reply Ada 30 mai 2010 at 21:23

   Putini din artistii din Chisinau au dat bir cu fugitii, cei care au ramas muncesc in draci, uneori poate nu reusesc nici sa stea cu familia sau sa-si mai faca o vacanta..
   Tot acesti oameni organizeaza evenimente…si sunt evenimente la Chisinau (si la Sala cu Orga, si la Eminescu, si la Cehov, si in micile mari ateliere de creatie etc….)..
   dar cine are nevoie de evenimente?
   la majoritatea din ele intalnesti acelasi grup de oameni..si vezi cum Acelasi Guvern insa de o alta culoare isi baga picioarele…cui ii trebuie cultura? arta? si toate alea?
   BITEI trebuie salvat ca si multi oameni de cultura!!!

 • Reply Machiavelli 30 mai 2010 at 18:27

  Ai dreptate despre lacunele care sunt ocolite pina cei de sus isi vor imparti scunele. Insa cum este o fraza spusa nustiu de cine „Cind intr’o balta se lupta doi tauri, pai au de suferit numai broastele care sunt calcate”.
  Noi ne asemanam perfect cu broastele acum :).

  P.S. Ironizant cu televiziunea 😀

 • Reply Morena 30 mai 2010 at 18:31

  Nata, exact acelasi lucru s-a intimplat cu Balcaniada 2010 la Matematica, care s-a petrecut in Chisinau anul acesta.
  organizatorilor li s-au promis multe dar mai nimic nu s-a realizat.
  profii au ramas cu dureri de cap din cauza strsului da celora de la Ministerul Educatiei nici in „ciupcik” nu le-a fost.
  Presedintele de onoare al Olimpiadei a fost Dnul Ministru Bujor, care n-a facut absolut nimic. iar cei care au facut totul pentru organizare si desfasurare, au ramas la urma prin colturi.

  asa-i la noi. trebuie sa vina copii din tari straine si sa se uimeasca de conditiile in care copiii de la noi studiaza, profii activeaza, si Ministrii huzuresc.

  halal de asa oameni care indraznesc sa ceara lucruri facute la nivel maxim dar care nu dau nimic, nici negrul de sub unghii (cum zicea mîca mea)

 • Reply Victoria 30 mai 2010 at 18:32

  Dur si trist adevar….
  M-a intristat mult aceasta relatare presarata cu revolta! Cultura intr-o tara macinata de saracie din pacate nu va deveni nicodata o prioritate pentru cei de la conducere. Si stiti de ce? fiindca ei sunt preocupati de populism, sa faca bai de multime, sa dea un sac de cartofi sau vreo 2 kilograme de faina, dar putini sunt cei care s-ar decide vreodata sa investeasca in renovarea vreo unei case de cultura din Cucuietii de Deal sau in vreun copil, student, grup de tineri etc. talentati. Noi, ca si populatie a acestei tari suntem in egala masura vinoveti pentru degradarea culturii: nu manifestam interes pt aceasta preferand sa ne cumparam o toala noua in loc sa mergem macar din cand in cand la un spectacol, concert or…daca noi nu cerem, cei de sus cu atat mai mult nu vor fi cointeresati sa investeasca in ceva care nu este solicitat. De fiecare data cand revin in Md si am ocazia sa prind vreun sectacol al teatrului national Eminescu sunt absolut uimita sa constat cat de putini tineri sunt prezenti in sala.

 • Reply Lia 30 mai 2010 at 19:42

  Din pacate oamenii nostri au nevoie doar de „paine si circ” 🙁

  Ah, da! si de : bmw-a, kvartira si dolari

 • Reply Lenuta 30 mai 2010 at 21:19

  Da poate ai dreptate… Cultura are nevoie de bani de mulţi bani. Am avut ocazia sa pup si eu usa Palatului National acu 2 ore.
  După cum ştiu eu Ministerul Culturii a transferat bani. In plus despre ce Hotel spuneai tu?

 • Reply maria 30 mai 2010 at 22:49

  poate cauza a fost ca evenimentu nu a fost mediatizat, eu intimplator am aflat de acesta dintr-un ziar,
  dar alt motiv ar fi ca si preturile cam bat la buzunar, asta eu racordint la salariu meu de angajat la stat

 • Reply Ranbir 30 mai 2010 at 23:05

  Nu se pupa doleanta mea cu acest articol, dar….despre Eurovision nimic nu scrii…Aaaaaaaaaaaa?

 • Reply Vreau cultura 31 mai 2010 at 18:08

  Cand studiam siglele de pe cartulia cu programul BITEI si mai ales ieri cand am pupat usa Teatrului National, plus acum dupa articolul tau, ma gandeam/gandesc ca poate organizatorii nu s-au adresat cui trebuie in ce tine de hotel si transportare…Anul asta deja e tarziu, mai vedem la anu’ cum ajungem.

 • Reply Eu tot vreu cultura 31 mai 2010 at 18:22

  da’ logic ar fi ca daca pe perioada promovarii s-a trambitzat cu laude numele sponsorilor, atunci sa se trambitzeze cu hule numele celor care au tras tzeapa, nu? si nu doar pe bloguri. Da’ crec lui Vutcarau acum numa de asta ii arde…

 • Reply Jung 31 mai 2010 at 19:12

  Metamorfoza lui Kafka de ieri a fost MAGNIFICA! A luat si un trofeu… 🙂

 • Reply karina 4 iunie 2010 at 23:04

  Zarind prin oras afisele cu BITEI, imi facusem planuri sa merg la mai multe evenimente – in special la seara de flamenco, dar dehhhhh. In final, din lipsa de timp am reusit sa vad doar Livada de visini, si acesta a fost aminat cu o ora, fara a se anunta. Mi-am creat impresia ca printre spectatori erau mai multi organizatori, colegi de breasla , decit simpli cetateni, si e pacat…. A fost un spectacol pe cinste, nu am mai vazut o prestatie cu actori si papusi la un loc. Si biletele nu au fost scumpe doar 50 de lei ptr 1h si jumatate din munca actorilor (toamna am fost la un spectacol de cca 40 min din cadrul Festivalului organizat de Teatr s Uliti Roz si am lasat 100 lei pe bilet). Imi pare rau ca oamenii nostri nu apreciaza arta si poate ar trebui invatati sa mearga la un concert, expozitie, spectacol, etc Nu cred ca suntem insuficient de inteligenti ca natiune ptr a aprecia frumosul ……….

 • Leave a Reply