CĂLĂTORII

Noi orizonturi si despre curajul de a nu….

venus

In ultima vreme mi se intimpla a 2-ua oara sa ma simt nenormala.

Prima data a fost cind am plecat, dupa 15 min, de la “Cameristele” lui Viktiuk. Ma irita actiunea din scena, dar  si faptul ca sunt singura din zona care este iritata.Cu toata rusinea, sub citeva priviri incomode, m-am sculat in plina actiune si am plecat din sala. Si m-am simit atit de bine afara, atit de libera, atit de integra si impacata cu mine. Nu e corect sa suporti arta care nu-ti intra pe git. Chiar si daca aceasta arta a  facut incojurul lumii, este semnata de marele Roman Viktiuk si este adusa cu atita greu la Chisinau.

Iar astazi a fost a doua oara. Intre etajul 2 si 3 din Tate Modern.

tate-sanie

De fat, am inceput sa simt primele banuieli chiar de la primul etaj. Atunci cind in fata ochilor mei s-a deschis privelistea unui imens etaj, absolut gol cu doar citiva gura-casca facind poze pe fonul peretilor goi.

Urcam scarile si ma intrebam cum se poate oare sa iroseti atita spatiu in plin sezon estival, cind turistii se inghesuie sa vada ceva nou? Eh, ce folos ca etajele de mai sus erau ceva mai pline? Socul pe care l-am simit vis-a vis de asa numita arta moderna din Tate Modern m-a facut sa vreau sa repet experienta de la teatru. Cete de oameni dadeau buzna in unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, iar eu de-abia asteptam sa ies din el. tateEu, care sunt gata sa stau ore in sir in fata lui Dali sau Picasso, nu inteleg nici o boaba in Arta Moderna.

tate-dansatoare

Pablo Picasso – Dansatoarele

Ok, fie…dar erau atitea grupuri de pusti care erau adusi la muzeu si carora li se explica de ce tocmai asta e arta moderna. Astia, intr-o buna zi, dupa ce au vazut sculptura care imita o movila de rahat vor continua sa dezvolte tema, se vor face arhitecti si vor proiecta case, sali de opera….

tate-4

Salvador Dali – Metamorfoza narcisuluiComentarii

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Dodo 7 July 2010 at 03:53

  Am avut cam aceleasi trairi cind am vizitat MOCA din Los Angeles.. De parca trebuie doar sa ai un nume, sa design o fignea si sa incerci sa convingi pe toti ca aceasta e arta.
  Hmm .. Sunt super artist si nici n-am stiut

 • Reply radical 7 July 2010 at 03:54

  inteleg perfect ce ai in vedere cu arta moderna. uneori iti pare ca e un mare nonsens,… sau nimic minimalist. Nu stiu daca ai fost vreodata la MoMa (Museum of Modren Art) in New York. Superb muzeul. Sa mergi numaidecat. Au cateva lucrari de-ale lui Brancusi, la ultimul etaj, dedicat permanent numelor ca Picasso, Matisse, Dali si altele. Imi face nespusa placere sa merg acolo.

  Pe de alta parte, MoMa in San Francisco (cel mai liberal si non-conformist aka MODERN mare oras din SUA), nu m-a prea captivat foarte mult. In comparatie cu ce are cel din New York, SF MoMa mi-a lasat un gust cam salciu, gust intiparit permanent din momentul in care am avut ocazia sa admir ca “obiect de arta moderna”…. un urinar (toaleta pentru barbati) rasturnat lateral… si atat.

  Deci, pana la urma arta moderna e un lucru fragil, o ai, or nu o ai deloc.

 • Reply Radu 7 July 2010 at 06:22

  //nenormala//
  de fapt anormala! 😀

 • Reply Al 7 July 2010 at 10:26

  Nata,
  interesant post, dar uneori pot fi confundate notiuniunile, de modernism cu contemporanism. Si pare logic, deoarece modern din engl. – insemnand, ce apartine timpurilor apropiate, iar contemporary – curent, adica, in zilele noastre 🙂
  Arta contemporana, (anume asa se numeste ceea ce e reprezentat in pozele expuse mai sus, a nu se confunda cu miscarea modernista) are ca scop socarea, tulburarea, fascinarea si dezichilibrarea ochiului nepregatit, nu ca modernismul nu ar fi avut acelasi obiectiv. Timpul, fiind dimensiunea ce face diferenta dintre dintre ţeluri propuse.
  Picasso si Dali, sunt reprezantantii modernismului [(si anume, stilul cubist (Picasso) si stilul suprarealist (Dali)].

  Multumesc.

 • Reply dirtymartini 7 July 2010 at 11:10

  Nata, du-te la galeria nationala, inclusiv la expozitia de portrete. nu ai sa vrei sa pleci de acolo 🙂

  da cat despre arta contemporana, deseori aceasta este un bubble. How the contemporary art bubble burst: http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/visual_arts/article6275738.ece

 • Reply reuters 7 July 2010 at 12:16

  INTRE TIMP IAKA INCALTAMINTEA, IAKA CASA, IAKA ARTA!!! SIMPLU DE TOT!
  http://www.marketing-blog.biz/blog/uploads/torstrasse166.jpg

 • Reply Gara 8 July 2010 at 13:20

  Se spune,ca la casa de nebuni pentru a stabili ca bolnavul a revenit la starea lui normala i se prorune sa deseneze o casa si daca desenul e aproape de realitate inseamna ca s-a vindecat-concluzia o faceti singuri.Acelasi lucru imi pare ca se petrece si cu pictorii considerati moderni ori contemporani care sint intelesi de oameni cu acelasi fel de deredlari psihice ori de acei care vor s-o faca pe desteptul spunind:Uite bre,ce talent fara sa-ti spuna ce vede.In asa caz sa i intrebam daca si-ar dori ca cest pictor sa o-i deseneze pe mamasa in acest stil .unde nu intelegi unde-i fata si unde-s picioarele.Reclama face mult si banii desigur,iar multi oameni talentati ramin in umbra or sint recunoscuti dupa moarte.Noi sa ne ducem in acele galerii care ne incarca cu energie caci mizerie si dezmati avem destul in strada.

 • Leave a Reply